Care este cel mai bun mod de a dezvolta lentilele de ochelari adecvate pentru stilul nostru de viaţă digital?

VEDERE MAI BUNĂ l-a intervievat pe Timo Kratzer de la ZEISS Vision Care pentru a descoperi mai multe despre dezvoltarea Digital Lenses

Poate credeţi că oamenii au creat deja lentile de ochelari ca soluţii pentru orice problemă de vedere posibilă, dar se pare că nu acesta este cazul. ZEISS a decis să studieze în detaliu cum funcţionează vederea în noua noastră lume digitală în care folosim constant telefonul şi tableta PC, iar rezultatele au fost uimitoare. Rezultatele au dus la dezvoltarea unei soluţii ce asigură o eliminare eficientă a stresului ocular. Dorind să afle care este secretul dezvoltării ZEISS Digital Lenses, VEDERE MAI BUNĂ a decis să îl intervieveze pe Timo Kratzer, care conduce departamentul de dezvoltare pentru design lentile şi patentare la ZEISS.

VEDERE MAI BUNĂ: ZEISS a lansat recent noul portofoliu de lentile digitale, un produs ce rezolvă o cerinţă cheie a vederii din timpurile moderne. Ce a dus la dezvoltarea ZEISS Digital Lenses?

ZEISS a lansat recent noul portofoliu de lentile digitale, un produs ce rezolvă o cerinţă cheie a vederii din timpurile moderne.

Timo Kratzer: Dezvoltarea lentilelor digitale a fost un proces lung, iar ideea din spatele dezvoltării a provenit din mai multe surse. Acestea au inclus, feedback de la opticieni şi consumatori, rezultatele testelor pe purtători pe care le efectuăm periodic pentru lentilele noastre, şi datele din procesele de producţie ale lentilelor, pe care le evaluăm constant.

Dispozitivele digitale, cum sunt telefoanele şi tabletele au devenit o prezenţă constantă în viaţa noastră, un obiect la care ne uităm constant şi pe care navigăm.

Am decis să analizăm vederea oamenilor în acest context deoarece am văzut că multe persoane cu vârste între 30 şi 40 de ani sufereau de ochi obosiţi, stresaţi, în special seara. În unele cazuri, oamenii nu realizau că le era mai greu să focalizeze asupra obiectelor apropiate, pur şi simplu se simţeau mai puţin relaxaţi şi confortabili ca înainte. În multe cazuri, aceştia trebuiau să ţină telefoanele, iPad-urile şi alte dispozitive din ce în ce mai departe de ochi pentru a focaliza corect.

Descoperirile noastre au arătat că acest lucru derivă dintr-o combinaţie de factori multipli. În primul rând, abilitatea ochiului de a îşi regla distanţa focală pe distanţe diferite, ceea ce numim acomodare, care începe deja să se deterioreze după vârsta de 30 de ani. Acesta este un lucru care ni se întâmplă fără să ne dăm seama. În al doilea rând, în special la folosirea telefoanelor, deşi acest lucru se aplică şi la citirea ziarului, este nevoie să ne schimbăm privirea de la citirea de aproape la distanţă mult mai frecvent ca de obicei. Ochii noştri trebuie să focalizeze permanent pe diferite distanţe. Acest lucru produce o forţare, în special când flexibilitatea muşchilor oculari s-a deteriorat ca urmare a întăririi lentile cristaline. Şi, în al treilea rând, implică o distanţă vizuală diferită de cea cu care suntem familiarizaţi, de exemplu la citire. Citirea materialelor era lucrul cel mai apropiat la care ne concentram cu o frecvenţă mare, dar acum oamenii ţin dispozitivele digitale şi mobile mult mai aproape de ochi comparativ cu o carte.

VEDERE MAI BUNĂ: Cum au dus aceste informaţii la proiectarea noilor ZEISS Digital Lenses?

Timo Kratzer: Am realizat că este necesar să proiectăm o nouă categorie de lentile de ochelari pe baza acestor informaţii, deoarece am înţeles că era necesară o soluţie vizuală diferită de lentilele simple sau progresive.

Cheia pentru ZEISS Digital Lenses ce sunt disponibile acum pe piaţă, a fost să susţină vederea de aproape a persoanelor pentru a le permite să se concentreze pe dispozitivele digitale la o distanţă de aproximativ 30 de centimetri oferind simultan o vedere extinsă la distanţă cu o tranziţie rapidă între cele două zone vizuale. Pentru asta, am folosit o adăugare între 0,5 şi 1,25 dioptrii în zona inferioară a lentilei, menţinută cât mai mică posibil, combinată cu vederea neafectată la distanţă. Avantajul este că lentilele digitale pot fi folosite toată ziua ca perechea principală de ochelari, indiferent de activităţile desfăşurate, în plus vă veţi obişnui foarte repede cu purtarea acestora. Asta înseamnă că evitaţi folosirea ochelarilor de citit sau schimbarea ochelarilor, cu excepţia cazurilor când decideţi să vă bucuraţi de soare şi folosiţi nişte ochelari de soare.

VEDERE MAI BUNĂ: Asta înseamnă că lentilele digitale pot fi folosite ca ochelari de soare?

Timo Kratzer:
Da, ZEISS Digital Lens sunt disponibile şi în versiuni colorate şi heliomate (Link pentru PhotoFusion). Pentru persoanele care poartă ochelari pentru prima dată şi nu au nevoie de corecţia distanţei, este de asemenea posibilă proiectarea părţii superioare a lentilei fără dioptrii şi păstrarea suportului pentru vederea de aproape în partea inferioară a lentilei.

VEDERE MAI BUNĂ: Care au fost ceilalţi factori cheie pentru realizarea designului?

Timo Kratzer:
Testele de utilizare intense sunt critice când este vorba de dezvoltarea unor noi modele de lentile. Dorim întotdeauna să ştim exact cum va funcţiona modelul nostru pentru diferite persoane la utilizarea zilnică. De exemplu, dacă va oferi îmbunătăţiri reale şi va fi bine tolerat. Ca urmare recrutăm un grup de testatori care urmează un proces standardizat şi ne asigură o descriere detaliată a aspectelor pozitive şi negative pentru fiecare nouă lentilă. Acest lucru ne permite să comparăm modelele în baza unor calcule uşor diferite şi să optimizăm continuu calculele până ce obţinem lucrurile corecte.

VEDERE MAI BUNĂ: În legătură cu lentilele digitale, discutaţi şi despre obosirea digitală a ochiului, sau Sindromul privitului la calculator (CVS). Ce înseamnă asta mai precis? Şi cum putem ştii dacă suferim deja de obosirea digitală a ochiului?

Timo Kratzer: Pe măsură ce îmbătrânim cristalinul ochiului se întăreşte. Dacă schimbăm constant între vederea de aproape şi vederea la distanţă, acest lucru poate fi foarte obositor pentru ochii noştri, acesta este lucrul numit ca obosirea digitală a ochiului. Nu înseamnă neapărat că ochii nu se mai pot focaliza pe obiectele de la anumite distanţe, ci că durează mai mult pentru asta şi trebuie să lucreze mai tare în acest proces. Am observat chiar eu, de exemplu, când băiatul meu avea o aşchie în deget şi am încercat să o îndepărtez cu o pensetă. Trebuie să priveşti degetul foarte atent, dar acum trebuie să îi ţin degetul mai departe, deoarece privitul de aproape devine mai dificil.

Am dezvoltat chiar un test pentru a determina dacă ochii persoanelor prezintă primele semne ale oboselii digitale. Comutaţi între privitul la un ecran şi privitul la distanţă iar testul analizează cât de rapid se re-focalizează ochii pentru fiecare din distanţele respective. Acest test poate fi realizat de opticianul ZEISS (Link căutare dealeri) sau puteţi efectua chiar şi singuri testul folosind aplicaţia noastră gratuită pentru testarea ochilor. 

VEDERE MAI BUNĂ: Sună uşor! Mai pot face şi altceva pentru a reduce oboseala ochilor?

Timo Kratzer: Există unele dezbateri dacă antrenarea ochilor este sau nu eficientă. Dar ce vă ajută sigur este să acordaţi periodic ochilor o perioadă de relaxare în cursul zilei. Puteţi face asta privind la distanţă în timp ce menţineţi ochii relaxaţi şi fără a vă concentra pe ceva anume. Dar se spune că trebuie să faceţi asta în mod regulat în timpul zilei, pentru circa cinci minute la fiecare oră!

Testul online ZEISS de verificare a vederii Cât de bine distingeți contrastul și culorile? Verificați-vă vederea simplu și rapid!
Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole conexe

Întrebări frecvente pentru lentile ZEISS Digital Ce sunt lentilele ZEISS Digital?
Trăind viața la maxim + o vedere lipsită de stres Lentilele pentru lumea digitală ZEISS Digital completează golul dintre lentilele monofocale și cele progresive!

Produse înrudite