Ochelari de distanță și Ochelari de citit

Care sunt aspectele esențiale ce trebuie luate în calcul atunci când alegeți lentilele monofocale?

Ochelarii de citit și cei de distanță sunt cele mai obișnuite metode de a îmbunătăți vederea. Dar ce anume face aceste lentile monofocale atât de speciale? Și care sunt aspectele esențiale de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți perechea potrivită pentru dumneavoastră?

Lentilele monofocale – cele mai des utilizate lentile pentru ochelari

Lentilele monofocale sunt acele lentile care au o singură putere dioptrică pe întreaga suprafață a lentilei. Ele pot fi folosite pentru a corecta o vedere slabă, fie pentru vederea la apropiere, fie pentru cea la distanță, motiv pentru care lentilele monofocale stau la baza ochelarilor de distanță dar și a celor de citit. Pe lângă faptul că oferă diferite puteri, aceste două tipuri populare de ochelari diferă și prin aspectul lor: lentilele monofocale pentru purtătorii cu hipermetropie sunt ușor mai groase în centrul lentilei, pe când lentilele monofocale pentru purtătorii cu miopie sunt ușor mai groase la margini.

Dar, indiferent de prescripția dumneavoastră, tehnologia modernă ZEISS poate produce lentile extraordinar de plate și ușoare, chiar și pentru prescripțiile medicale cu dioptrii mari. Și, putând alege între patru niveluri de calitate a performanței, puteți alege soluția care se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră vizuale și obiceiurilor de citit individuale. Aceasta înseamnă că vă veți bucura de o pereche de ochelari monofocali care vă oferă o vedere perfectă - dar și o înfățișare perfectă! Puteți afla mai multe din secțiunea despre portofoliul de lentile monofocale ZEISS în partea de jos a paginii.

Testul online ZEISS de verificare a vederii Cât de bine distingeți contrastul și culorile? Verificați-vă vederea simplu și rapid!

Ochelarii de citit - răspunsul potrivit pentru ochii obosiți

Ochelarii de citit

Odată ce ajungem la vârsta de 40 de ani, vederea la apropiere tinde să se deterioreze, iar cititul devine o activitate dificilă, cuvintele devenind încețoșate. Acesta este momentul în care ochelarii de citit pot fi de ajutor. Ochelarii de citit sunt produși prin adaptarea lentilelor monofocale la distanța de citit individuală a purtătorului, care este de regulă între 30 și 40 cm. Pe lângă faptul că ușurează viața pasionaților de lectură, acești ochelari pot fi folosiți și pentru a citi textul cu caractere mici adesea găsit pe smartphone-uri și tablete. Special adaptate obiceiurilor vizuale specifice fiecărui purtător și distanței tipice de citit, aceștia le redau oamenilor posibilitatea de a se bucura de o vedere relaxată, naturală la apropiere - indiferent de prescripție.


De ce trebuie evitați ochelarii de citit „de-a gata”

Singurul punct în favoarea lor este acela că sunt ieftini. Acești ochelari de citit „de-a gata” sunt disponibili în prezent în numeroase supermarketuri și în alte magazine, însă nu se apropie nici pe departe de standardele cerute pentru o pereche adecvată de ochelari. Sunt disponibili numai în trepte de 0,25 dioptrii - cu aceeași putere pentru ambii ochi - și nu sunt adaptați nevoilor vizuale unice ale purtătorului, ceea ce înseamnă că nu iau în calcul factori precum distanța dintre ochii unei persoane. Acest lucru poate genera efecte prismatice și, în anumite cazuri, poate cauza o și mai mare deteriorare a vederii purtătorului, ducând în cele din urmă la ochi obosiți, dureri de cap, greață și chiar migrene. Adevărul este că ochelarii de citit „de-a gata” nu pot asigura corecția optimă a vederii pe care o așteptați de regulă de la un optician calificat. Nu există nicio umbră de îndoială cu privire la faptul că merită să investiți într-o pereche de ochelari de citit prescriși de către un profesionist - nu numai pentru a putea beneficia de întregul potențial vizual, dar și pentru a vă îmbunătăți starea dumneavoastră generală de bine.

Ochi cu hipermetropie

Cum pot ști dacă am nevoie de ochelari de distanță?

După cum o spune și numele lor, ochelarii de distanță le permit purtătorilor să vadă mai clar obiectele aflate la distanță. În general, persoanele încep să-i folosească înainte de a împlini 40 de ani. După această vârstă, abilitatea ochiului de a-și schimba focalizarea de la o distanță la alta, cunoscută sub denumirea de amplitudine de acomodare, nu mai este suficientă pentru a vedea clar la toate distanțele. Aceasta rezultă într-o abilitate redusă de a se focaliza asupra obiectelor aflate la apropiere, o afecțiune pe care experții o numesc prezbitism. Pentru a îndeplini aceste nevoi contrastante sunt necesare soluții diferite, fie prin schimbarea ochelarilor de distanță cu cei de citit și invers, fie prin trecerea la lentile bifocale sau la lentile progresive.

Ochi cu miopie

Portofoliul ZEISS de lentile monofocale

Cu patru categorii diferite de calitate și performanță disponibile - Sferic, Asferic, Optim și Individual - puteți fi siguri că veți găsi cel mai bun produs pentru vederea dumneavoastră care vă îndeplinește toate cerințele vizuale, indiferent dacă pentru vedere la distanță sau pentru citit. Fiecare nivel de performanță include toate beneficiile nivelului anterior.

Clasa de calitate 1: Sferice - lentilele tradiționale
Acest nivel de performanță cuprinde lentilele monofocale cu un model sferic al lentilei și care sunt alegerea preferată pentru ochelarii de citit monofocali. ZEISS a introdus primele lentile sferice cu un design cunoscut drept imagistica punctului focal - ZEISS Punktal® – în 1912. Disponibile atât din material plastic cât și din sticlă, ele pot fi folosite pentru prescripții cu orice număr de dioptrii. Suprafața optimizată a lentilei asigură o imagine clară - așadar, chiar și la acest nivel de calitate de bază vă puteți bucura de o vedere extraordinară.

Lentilele monofocale din material plastic sunt metoda perfectă de a obține o vedere confortabilă pentru acele persoane cu prescripții cu dioptrii mici caracteristice ochelarilor de citit. Lentilele monofocale din material plastic sunt, așadar, în special adecvate pentru miopia ușoară până la moderată și pentru hipermetropia ușoară. Asigurând o vedere perfectă, aceste lentile monofocale sferice au fost proiectate să reducă încețoșarea periferică. Purtătorii se vor bucura și de metode moderne de producție care au făcut ca aceste lentile să fie excepțional de ușoare. Lentilele monofocale din material plastic pot reduce greutatea ochelarilor cu până la 40% comparativ cu lentilele din sticlă. Lentilele din plastic au și o rezistență ridicată, motiv pentru care sunt ochelarii perfecți pentru copii și pentru cei care practică activități sportive.

Pentru persoanele cu miopie severă totuși, lentilele monofocale din sticlă rămân cea mai bună alegere. În funcție de indicele de refracție necesar, acum este posibilă producerea unor lentile extrem de subțiri și estetice, chiar și pentru purtătorii de ochelari cu dioptrii mari. Pe lângă aceasta, un tratament antireflex reduce semnificativ „inelele de putere” inestetice care apar cu indicii mari de refracție, făcând ca ochii purtătorului să pară mult mai naturali. Selectarea atentă a dimensiunii și formei corecte a ramei are și ea un impact asupra grosimii ulterioare a lentilei și, prin urmare, asupra greutății totale a ochelarilor. Ca întotdeauna, cea mai bună abordare este să solicitați sfatul opticianului dumneavoastră.

Clasa de calitate 2: Asferice - o alegere bună dacă suferiți de hipermetropie
Lentilele monofocale din această clasă de performanță au un design asferic și sunt potrivite pentru lentilele din gama cu dioptrii cu plus, cu alte cuvinte pentru purtătorii de ochelarii cu hipermetropie. Avantajul acestor lentile comparativ cu cele sferice este că lentilele asferice sunt, de regulă, cu până la 20% mai ușoare și mai subțiri decât cele sferice, având aceeași putere și cu o curbură frontală semnificativ mai redusă - păstrând totodată aceeași performanță vizuală excepțională. Rezultatul este acela că ochii purtătorului sunt mai puțin măriți decât în cazul lentilelor tradiționale. Lentilele monofocale asferice sunt o alegere bună pentru purtătorii de ochelari cu dioptrii mari care își doresc o pereche de ochelari estetici ce le oferă o vedere excepțională.

Clasa de calitate 3: Optimizare punct-cu-punct cu tehnologia freeform
Claritatea care vă va uimi! Lentilele monofocale din această clasă de performanță sunt produse cu tehnologia ZEISS de ultimă generație - freeform, obținându-se un și mai mare confort vizual pe întreaga suprafață a lentilei, eliminând practic distorsiunile periferice care sunt comune lentilelor monofocale tradiționale. Lentilele monofocale din această clasă de calitate iau în calcul mai multe aspecte ale prescripției individuale a purtătorului, inclusiv sfera, cilindrul, axa, prisma și baza prismei. Designul lentilei este extrem de subțire și aplatizat, și totul apare mai clar și mai natural. Aflați mai multe despre tehnologia freeform ZEISS

Clasa de calitate 4: La fel de unică precum o amprentă - vârful de gamă
Dacă vă doriți produsul cel mai bun, aceasta clasă de performanță este pentru dumneavoastră! Lentilele monofocale din clasa de calitate 4 vă oferă cea mai bună experiență pentru ochii dumneavoastră. Încorporând toate datele măsurate de către oftalmologul sau opticianul dumneavoastră și folosind metode de producție de ultimă generație, aceste lentile vă oferă o claritate vizuală extraordinară în toate direcțiile, până la marginile lentilelor - chiar și în cazul prescripțiilor cu dioptrii mari. În același timp, aceste lentile foarte individualizate asigură o toleranță la purtare extraordinară, chiar și în cazul prescripțiilor cu valori mari ale cilindrilor și dioptriilor prismatice. Acest nivel de performanță este în special recomandat purtătorilor suferind de o afecțiune cunoscută drept heteroforia asociată, care necesită utilizarea unei puteri prismatice. Această clasă de calitate oferă cel mai înalt grad de individualizare a lentilelor.

Nu uitați: Lentilele ZEISS din material plastic din toate cele patru categorii de calitate și performanță sunt întotdeauna prevăzute cu un tratament de durificare care vă permite să vă bucurați de o vedere perfectă prin lentile protejate de zgârieturi pentru mult timp de acum înainte! Pe lângă aceasta, atât lentilele monofocale din material plastic cât și cele din sticlă sunt disponibile cu opțiunea tehnologiei i.Scription® care vă oferă cea mai bună vedere pe timp de noapte, un contrast îmbunătățit și culori intensificate! Pentru mai multe detalii, consultați-vă opticianuls. Aflați mai multe...

Alegerea dintre lentilele din material plastic și cele din sticlă - care sunt avantajele și dezavantajele?

Alegerea dintre lentilele din material plastic și cele din sticlă - care sunt avantajele și dezavantajele?

Alegerea materialului din care sunt realizate lentilele care este cel mai potrivit pentru dumneavoastră depinde de un număr de factori, inclusiv de puterea prescripției necesară, obiceiurile dumneavoastră de purtare și de gusturile dumneavoastră personale în materie de design al ramei. În prezent, totuși, majoritatea purtătorilor de ochelari aleg lentilele din material plastic. Lentilele din sticlă au devenit excepția, cu toate că ele continuă să aibă un grup loial de susținători datorită unor atribute cheie.

Lentilele produse din sticlă - sau „sticlă minerală” cum este uneori numită - sunt prețuite în special pentru rezistența lor excepțională la zgâriere. Un alt avantaj al lentilelor din sticlă este subțirimea lor relativă, chiar și în cazul prescripțiilor cu dioptrii mari și claritatea lor, datorită dispersiei minime de culoare (număr Abbe ridicat).

Lentilele produse din material plastic, cunoscut și ca „sticlă organică”, sunt potrivite pentru toate tipurile de ochelari și sunt în special populare pentru activități sportive și pentru ochelarii pentru copii. Sunt extrem de ușoare și, prin urmare, confortabil de purtat, nu se ciobesc și sunt foarte rezistente la spargere - de până la o sută de ori mai rezistente decât cele din sticlă, în funcție de materialul folosit. Un dezavantaj este acela că lentilele din material plastic nu sunt atât de rezistente la zgâriere precum cele din sticlă. Cu toate acestea, acest aspect poate fi parțial remediat printr-un tratament de durificare - tratament pe care ZEISS îl oferă ca și caracteristică standard pentru toate lentilele sale! Lentilele din material plastic au avantajul atunci când vine vorba de stil: în timp ce lentilele din sticlă pot fi produse numai într-un număr limitat de culori și sunt destul de dificil de colorat, lentilele din material plastic pot fi produse în aproape orice culoare. Așadar, dacă căutați o pereche de ochelari cu lentile colorate ca un accesoriu la modă, atunci plasticul este în mod sigur alegerea pentru dumneavoastră! Lentilele din material plastic sunt disponibile în culori speciale ce îmbunătățesc contrastul (ZEISS Skylet®) cu sau fără filtre polarizante și în versiuni fotosensibile (ZEISS PhotoFusion X®). Aflați mai multe despre lentilele din material plastic și din sticlă...

Ca întotdeauna, opticianul dumneavoastră este persoana indicată pentru a vă oferi informații detaliate cu privire la materialul de lentile cel mai potrivit pentru dumneavoastră.

Sfat pentru conducătorii auto: Atunci când vine vorba de a alege cei mai buni ochelari pentru conducerea auto, lentilele din material plastic sunt întotdeauna cea mai bună alegere deoarece sunt rezistente la spargere și nu se pot ciobi, ceea ce înseamnă că sunt mai puține șanse să vă provoace răni în circumstanțe neașteptate, cum ar fi activarea unui airbag.

Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

Curbate, subțiri sau colorate: Lentilele ZEISS satisfac toate exigențele, de fiecare dată! Rame la modă și lentile de precizie? O provocare ce implică nivelul maxim de know-how în domeniul opticii
Bucuraţi-vă de vacanţă - cu ochelari Ce trebuie să ştie orice purtător de ochelari înainte de a pleca în vacanţă
Confort maxim cu ochelari ultra-subțiri, super ușori Mai puțin înseamnă mai mult! Aceste sfaturi sunt esențiale pentru a obține lentile și rame de ochelari ultra-ușoare
Mini ghid stilistic cu o perspectivă uriașă: ochelarii și moda - o echipă imbatabilă Aceste sfaturi vă vor garanta o înfățișare remarcabilă cu fiecare ocazie

Produse asemanatoare