Lentile fotosensibile pentru ochelari: vedere confortabilă și relaxată pentru toți

VEDERE MAI BUNĂ l-a rugat pe Volker Gahr – Managerul de produs responsabil la ZEISS pentru ZEISS PhotoFusion – să ne descrie caracteristicile cheie ale lentilelor fotocromice moderne

După cum orice purtător de ochelari știe, situația ideală este atunci când nici nu observați că vă purtați ochelarii deoarece se adaptează atât de bine la fiecare situație. Așadar, nevoia de a tot schimba între ochelarii normali și cei de soare poate fi foarte deranjantă. Pentru câteva momente de disconfort, vederea dumneavoastră nu este perfectă cât timp schimbați perechile de ochelari și-i puneți pe cei de care nu aveți nevoie în tocul lor - un proces obositor care irosește timp prețios. Lentilele fotosensibile pot oferi o soluție optimă la această situație neplăcută. Dar cum alegeți o pereche bună de lentile fotosensibile sau „fotocromatice”? Pentru a afla mai multe despre acest subiect, VEDERE MAI BUNĂ a discutat cu Volker Gahr, Manager de produs la ZEISS, responsabil pentru ZEISS PhotoFusion.

VEDERE MAI BUNĂ: Lentilele fotosensibile sunt prezente pe piață de mult timp. Modul în care se închid la culoare pare aproape o magie dar numeroși purtători de ochelari încă îi consideră demodați și neatrăgători. Ce oferă ultima generație de lentile fotosensibile? Și în ce mod reprezintă ele o îmbunătăţire față de modelele mai vechi?

Volker Gahr: Înainte de a porni la drum cu dezvoltarea lentilelor ZEISS fotocromice cunoscute ca PhotoFusion i-am rugat pe purtătorii de ochelari să ne descrie exact cum ar arăta pentru ei lentilele fotosensibile ideale și ce calități și caracteristici ar trebui să posede.

Prioritatea esențială indicată de purtători a fost abilitatea lentilelor de a reacționa rapid la lumina soarelui și de a se deschide la culoare în spații interioare. În momentul în care ies în aer liber, la soare, lentilele trebuie să se închidă la culoare și, de îndată ce revin înăuntru, ele trebuie să se deschidă la culoare cât mai rapid cu putință. Este dificil de descris cât de neplăcut este, de exemplu, să intri într-un magazin și dintr-o dată să fii cufundat în întuneric!

În ceea ce privește cel de-al doilea aspect menționat - ideea că lentilele fotosensibile sunt considerate demodate și neatrăgătoare - acest lucru este cauzat în mare măsură de problemele ridicate de generațiile mai vechi de lentile fotosensibile. Când aceste lentile trebuiau să se deschidă la culoare, rămâneau într-un fel de stare intermediară pentru o perioadă foarte lungă de timp. Acest lucru a făcut ca variațiile maro ale acestor lentile mai vechi să pară ușor gălbui în starea lor incoloră, culoare considerată neatractivă din punct de vedere estetic.

Din acest motiv, purtătorii de ochelari din ziua de azi consideră că este atât de important ca lentilele fotosensibile să devină în întregime incolore în spații interioare, astfel încât să pară o pereche normală de ochelari. Acesta a fost al doilea aspect major pe care purtătorii l-au indicat ca fiind important, pe lângă abilitatea lentilelor de a reacționa rapid la condițiile de lumină schimbătoare.

De asemenea, de la lentilele fotosensibile moderne se așteaptă să ofere aceleași niveluri de protecție UV și împotriva strălucirii orbitoare precum ochelarii de soare normali.

Acestea au fost caracteristicile cheie cerute de clienți și care ne-au oferit baza pentru dezvoltarea PhotoFusion. Ele reprezintă și criteriile cheie la care purtătorii de ochelari ar trebui să fie atenți și pe care ar trebui să le compare atunci când își cumpără lentilele fotosensibile.

VEDERE MAI BUNĂ: Cum faceți ca lentilele să reacționeze mai rapid la schimbarea condițiilor de lumină?

Volker Gahr: Secretul constă în moleculele fotosensibile speciale încorporate în lentile care reacționează la lumina UV de înaltă energie. Când lumina soarelui atinge lentilele, aceasta mărește aria suprafeței acestor molecule ceea ce face ca lentilele să se închidă la culoare. Cu cât este mai puternică lumina soarelui sau lumina UV, cu atât mai închise la culoare vor fi lentilele. Dacă lumina UV este îndepărtată, moleculele revin la dimensiunea lor inițială.

Moleculele fotosensibile sunt pur și simplu compuși chimici speciali pe care i-am optimizat pentru lentilele PhotoFusion pentru a ne asigura că își fac treaba cât se poate de rapid.

VEDERE MAI BUNĂ: În ceea ce privește lumina UV, este adevărat că lentilele fotosensibile UV oferă același nivel de protecție UV precum ochelarii de soare ZEISS? I-aș putea purta și în condiții de lumină extrem de puternică, de exemplu la munte?

Volker Gahr: Exact precum lentilele noastre pentru ochelari de soare, lentilele PhotoFusion oferă 100% protecție UV* ceea ce înseamnă că puteți fi sigur că beneficiați de cea mai bună protecție. Efectul de filtru UV al lentilelor PhotoFusion este complet activ chiar și atunci când lentilele sunt incolore. Razele soarelui sunt deosebit de puternice la munte deoarece radiațiile UV devin tot mai intense pe măsură ce altitudinea crește. Așadar, alegând PhotoFusion, puteți fi siguri că nu vă asumați niciun risc inutil. Însă protecţia UV nu este singurul secret pentru o vedere relaxată: aveți nevoie și de protecție împotriva strălucirii orbitoare pentru a face față soarelui orbitor. Iată de ce persoanele care încearcă activități extreme la altitudini mari s-ar putea bucura de lentilele concepute pentru utilizări speciale. Acestea ar putea include protecție laterală, o nuanță mai închisă la culoare și un tratament oglindă dacă contemplați activități precum escaladarea ghețarilor sau drumeții lungi prin zăpadă. Zăpada reflectă lumina precum o oglindă, mărind și mai mult intensitatea.

VEDERE MAI BUNĂ: În opinia dumneavoastră, cine ar putea beneficia de lentilele fotosensibile?

Volker Gahr: Lentilele fotosensibile oferă o vedere confortabilă și relaxată. Indiferent dacă vă aflați înăuntru sau în aer liber, ele se asigură că vederea dumneavoastră este optimă. Așadar, aș spune că lentilele fotosensibile sunt o soluție minunată pentru oricine petrece mult timp intrând și ieșind din clădiri și pentru care necesitatea de a schimba între două perechi de ochelari este o bătaie de cap. Și, evident, ele sunt o alegere deosebit de potrivită pentru persoanele cu sensibilitate la lumină deoarece faptul de a strânge în permanență din ochi poate deveni foarte obositor și poate chiar duce la dureri de cap, în cazurile cele mai extreme.

VEDERE MAI BUNĂ: Și la riduri...

Volker Gahr: Posibil. Însă, obiectivul nostru principal la ZEISS este bineînţeles de a obține o vedere optimă și relaxată. Dacă rezultatul include și mai puține riduri, atunci este un beneficiu suplimentar!

VEDERE MAI BUNĂ: Cât timp își pot face treaba moleculele folosite în lentilele PhotoFusion?

Volker Gahr: Nu obosesc niciodată! Abilitatea lor nu scade la un nivel evident pe parcursul duratei de viață a lentilelor. Acestea fiind spuse, o lentilă fotosensibilă este un „dispozitiv optic” din aceeași categorie cu binoclurile, microscoapele și lentilele pentru camerele foto, deci necesită un anumit grad de care și protecție. Nu există niciun dubiu că un tratament optim al suprafeței constând din un tratament de durificare cu excelente proprietăți antireflex va crește durata de viață a lentilelor și va aduce un plus de confort.

VEDERE MAI BUNĂ: Se discută mult despre folosirea lentilelor fotosensibile în timpul conducerii auto. Sunt lentilele PhotoFusion adecvate pentru condus?

Volker Gahr: Cu siguranță puteți conduce cu lentilele PhotoFusion deoarece sunt proiectate ca o soluție universală care poate aborda toate nevoile vizuale ale vieții dumneavoastră cotidiene. Dar, după cum am menționat anterior, lentilele PhotoFusion reacționează la lumina UV, ceea ce înseamnă că nu se închid la culoare atât de mult în interiorul mașinii precum o fac în aer liber deoarece parbrizul absoarbe o parte din lumina UV. Aceasta înseamnă că protecția împotriva strălucirii orbitoare este mai redusă, deci, pentru plimbările lungi cu mașina pe vreme însorită, ochelarii de soare ar putea fi mai confortabili. Profesionistul dumneavoastră din domeniul îngrijirii vederii vă poate spune dacă se recomandă să aveți o pereche suplimentară de ochelari pentru acest tip de situații.

VEDERE MAI BUNĂ: Pot fi lentilele PhotoFusion combinate cu toate prescripțiile și cu toate tratamentele pentru lentile ZEISS?

Volker Gahr: Pentru noi este foarte important ca clienții noștri să se bucure de flexibilitate atunci când vine vorba de combinarea produselor ZEISS. Așadar, în principiu, lentilele PhotoFusion pot fi combinate cu orice: cu toate tipurile noastre de lentile, cu toate tipurile de tratamente, cu toate dioptriile și toate tipurile de rame. Aceasta înseamnă că absolut toată lumea se poate bucura de confortul sporit al lentilelor PhotoFusion.

VEDERE MAI BUNĂ: PhotoFusion marchează finalul procesului de dezvoltare sau pot fi lentilele fotosensibile îmbunătățite și mai mult?

Volker Gahr: ZEISS are deja la activ peste 100 de ani de inovație în dezvoltarea lentilelor pentru ochelari. Cu PhotoFusion, am ajuns la un nivel major de competențe în domeniul lentilelor fotocromice iar noi ne dorim, evident, să construim pe acesta în viitor. Este puțin ca un sport în sensul că trebuie să urmărim obiectivul de a ne îmbunătăți în permanență performanța. În prezent suntem în frunte și ne dorim să rămânem acolo!

Testul online ZEISS de verificare a vederii Cât de bine distingeți contrastul și culorile? Verificați-vă vederea simplu și rapid!

* Radiația UV se împarte în trei lungimi de undă, din care numai razele UV-A și UV-B ajung la suprafața Pământului. Lungimile de undă scurtă, radiația UV-C de înaltă energie (100 - 280 nm) sunt aproape în întregime absorbite de atmosfera Pământului. Termenul de radiații solare UV este folosit exclusiv pentru a se referi al componentele UVA și UVB care ating suprafața Pământului. Radiațiile UVA și UVB sunt absorbite de către ochi în grade diferite dacă nu sunt blocate de lentilele ochelarilor.

Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

Se închid la culoare rapid. Rapid incolore: lentile fotosensibile moderne Dacă vă aflați în aer liber, la soare sau în interior, cu lentilele fotosensibile ZEISS PhotoFusion vă puteți bucura de o vedere excelentă 24 ore pe zi
Lentile fotosensibile pentru o vedere mai confortabilă, pentru flexibilitate și protecție 10 sfaturi din partea VEDERE MAI BUNĂ: cine sunt persoanele cărora li se adresează în mod special lentilele fotocromatice ZEISS cu prescripție și când trebuie purtate?
Ochelarii în sezonul estival 10 sfaturi pentru a vă bucura de ochelarii dumneavoastră în această vară
Nu vă lăsați orbiți Sunglasses are fashionable accessories, but more importantly they provide vital UV protection to the eyes

Produse asemanatoare