Ochelarii sport pentru o nouă generație de alergători: Ochelarii de soare pentru alergare Nike Vision Vaporwing

Doi parteneri puternici, Nike Vision și ZEISS, au făcut echipă pentru a crea o pereche de ochelari de soare sport pentru alergătorii care vor mai mult.

Acești ochelari de soare pentru sport demonstrează simbioza perfectă între rame și lentile. Lucrând în strânsă colaborare cu ZEISS, Nike Vision a creat o pereche revoluționară de ochelari de soare pentru acei alergători care dau întotdeauna 110%. Acești ochelari de soare le permit alergătorilor să se concentreze complet asupra performanței lor atletice. VEDERE MAI BUNĂ a dorit să afle mai multe. I-am întrebat pe Carl Allen și Vincent Faivre d'Arcier, designerii de la Nike Vision, și pe Flora Schierano de la ZEISS despre procesul de creare a ochelarilor de soare Nike Vision Vaporwing.

Ochelarii sport pentru o nouă generație de alergători: Ochelarii de soare pentru alergare Nike Vision Vaporwing

VEDERE MAI BUNĂ: Noii ochelari de soare pentru sport Nike Vision Vaporwing prezintă un design extraordinar și inovator. Ne puteți vorbi despre procesul de proiectare?

Carl Allen (Nike Vision): Am început prin a studia și a lucra din greu pentru a înțelege cu adevărat nevoile atleților. După ample cercetări, am ajuns la concluzia că industria producătoare a ochelarilor din ziua de azi nu a putut ține pasul cu nevoile în continuă evoluție ale atleților. Pentru a putea conferi ochelarilor niveluri ridicate de performanță, ne-am dat seama că trebuie să schimbăm modul în care sunt produși ochelarii, începând cu lentilele. Începând de la zero, a trebuit să uităm tot ceea ce știam despre lentile și producție, pentru a putea veni cu acest concept inovator. Am vrut să estompăm linia dintre rama și lentilele ochelarilor și ne-am gândit: ce-ar fi dacă lentilele ar deveni rama și invers? Pentru noi, ochelarii înseamnă protecție și performanță; iată de ce a fost atât de important să putem extinde lentilele cât mai mult posibil și să oferim o acoperire maximă, punându-i pe atleți în zona lor de alergare și permițându-le să se concentreze în întregime asupra performanței lor atletice.

VEDERE MAI BUNĂ: Acești ochelari de soare pentru sport sunt proiectați exclusiv pentru alergători sau pot fi purtați și de alți sportivi? De exemplu, eu i-aș putea purta ca ochelari de soare normali?

Vincent Faivre d'Arcier (Nike Vision): Aceste lentile au fost proiectate având în minte alergătorii, dar aceasta nu înseamnă că nu pot fi folosiți în alte sporturi care necesită o acoperire și o protecție maximă. Și, bineînţeles, ei pot fi purtați și ca ochelari de soare normali.

VEDERE MAI BUNĂ: Care inovații ale acestor lentile sunt comune altor produse ZEISS? Și care inovații au fost create special pentru aceste noi lentile ZEISS pentru Nike Vision?

Flora Schierano (ZEISS): ZEISS dezvoltă în permanență noi nuanțe pentru a-i ajuta pe sportivi să aibă performanțe mai bune, indiferent de mediul sportiv sau de condițiile de lumină. Colaborarea noastră cu Nike Vision pentru ochelarii de soare pentru sport Nike Vision Vaporwing a fost una foarte specială.

ZEISS a reușit să transforme un design inovativ într-o lentilă adevărată, cu optică fină și o claritate vizuală deosebită. Întrunind o echipă de experți din domeniul opticii, medici oftalmologi, experți în producție și mulți alții, angajații ZEISS au căutat o soluție la alte departamente ale societății, precum grupul comercial Metrologie industrială. În timp ce 98% din ochelarii de soare sunt produși pe baza unor matrițe preexistente, echipa ZEISS din Germania și Italia a creat metrică pentru o nouă matriță specifică ochelarilor Nike Vision - începând de la zero, au creat o matriță care să se apropie cât se poate de mult de perfecțiune. Dat fiind faptul că ochelarii ies din matriță în forma lor finală, crearea unei astfel de matrițe asigură și eliminarea rebuturilor pe care le întâlnim de regulă în procesul de producție cu o matriță preexistentă (la tăierea produsului final).

Odată produsă, matrița a fost șlefuită folosind aceeași tehnologie de tăiere cu diamant folosită la șlefuirea suprafețelor optice ultra-precise, asigurând cel mai redus grad de neclaritate posibil prin îndepărtarea tuturor defectelor din matrița ochelarilor. Laboriosul proces a însemnat că echipa ZEISS a trebuit să decupeze matrița pentru a corespunde măsurătorilor geometrice ale ochelarilor de soare. Peste 30 de revizuiri au fost necesare pentru a perfecționa specificațiile și calculele matematice pentru produsul final.

Timp de decenii, standardele optice stricte de 0,09 D i-au restricționat pe designeri, forțându-i să folosească numai lentile sferice și torice simple pentru suprafețele optice în produsele lor premium. ZEISS a adaptat tehnicile avansate de design și producție freeform dezvoltate pentru dispozitivele oftalmice și optice de precizie pentru a atinge o performanță optică de 0,06 D pentru suprafețele generale, cu forme complexe. Această libertate suplimentară a permis echipei de creație de la Nike Vision să optimizeze simultan potrivirea, aerodinamica și estetica noii sale linii de ochelari premium pentru sportivi, fără a compromite performanța optică.

Procesul de producție revoluționar nu mai fusese folosit înainte pentru producția de ochelari, însă, de acum înainte va stabili, fără îndoială, standardul pentru producția de ochelari.

VEDERE MAI BUNĂ: Cât timp a durat dezvoltarea acestor ochelari de soare pentru sport?

Vincent Faivre d'Arcier (Nike Vision): Ne-a luat peste 2 ani de la planșeta de desen și până la produsul final. A trebuit să regândim modul în care vor arăta ochelarii. A trebuit să uităm tot ceea ce știam despre lentile și producție pentru a putea începe de la zero și pentru a putea veni cu acest concept inovator. La momentul respectiv, nici măcar nu știam dacă acest produs va putea fi fabricat.
Ne-am concentrat întreaga atenție asupra lentilelor pe care, la momentul respectiv, noi le consideram cea mai importantă parte a ramei. Am vrut să estompăm liniile dintre rama și lentilele ochelarilor și ne-am întrebat: ce-ar fi dacă lentilele ar deveni rama și invers?
Pentru noi, ochelarii înseamnă protecție și performanță. Iată de ce era atât de important să putem extinde lentilele cât mai mult posibil. Acest lucru asigură o acoperire maximă, permițându-le alergătorilor și altor sportivi să se contreze numai asupra obținerii unei performanțe excepționale.


VEDERE MAI BUNĂ: Cum a luat naștere această colaborare între Nike Vision și Marchon, producătorul ramelor?

Carl Allen (Nike Vision): De ani de zile Nike Vision colabora cu Marchon pentru crearea liniei Nike Vision pe baza experienței noastre în industria ochelarilor. Acest proiect s-a născut din dorința de a remodela cu adevărat performanța industriei ochelarilor. Obiectivul a fost de a face din Nike Vision liderul în domeniul inovării din industria ochelarilor în același mod în care Nike Vision este lider în domeniul inovării în industria articolelor de încălțăminte și îmbrăcăminte de performanță.

VEDERE MAI BUNĂ: Ce anume diferențiază ochelarii pentru sport excelenți de unii doar buni?

Carl Allen (Nike Vision): Claritatea lentilelor, acoperirea și gradul de adecvare al greutății (adică însușirea de a fi foarte ușori) fără a uita de aspectul psihologic. Ne-am dorit ca alergătorii și ceilalți sportivi să se simtă ca niște supereroi în timp ce poartă aceste rame, oferindu-le un avantaj psihologic.
Ne-am mai dorit ca alergătorii să uite de ochelarii lor în timp ce aleargă - claritatea lentilelor, ușurimea lor și potrivirea: împreună, acești factori creează rame care se potrivesc perfect pe fața dumneavoastră. Zero aburire și aerisire maximă fac de asemenea parte din ecuație. Zero distrageri înseamnă că vă puteți concentra complet asupra alergării.

Mai mult despre ochelari de soare pentru sport Nike Vision Vaporwing

Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

O vedere mai bună pentru sportivi Cu siguranță nu sunt doar un accesoriu la modă: Sportivii profesioniști și amatori se pot bucura de ochelari speciali pentru sport
O vedere mai bună pentru sporturile de iarnă Mulți dintre pasionații de schi și snowboarding, cu sau fără corecție a vederii, „zboară legați la ochi” în jos pe pârtii.
10 sfaturi pentru ochelarii sportivi Ce trebuie să ţineţi minte la cumpărarea ochelarilor sportivi? Aflaţi mai multe despre cum să vă îmbunătăţiţi performanţa atletică păstrându-vă în acelaşi timp ochii protejaţi.
Ochelarii sport pentru o nouă generație de alergători: Ochelarii de soare pentru alergare Nike Vision Vaporwing Doi parteneri puternici, Nike Vision și ZEISS, au făcut echipă pentru a crea o pereche de ochelari de soare sport pentru alergătorii care vor mai mult.

Produse asemanatoare