Ochelari de soare polarizați: vedere confortabilă fără efect de orbire deranjant

VEDERE MAI BUNĂ explică cum reduc lentilele polarizate efectul de orbire iritant pentru a oferi o vedere optimă.

Fie că sunteți pasionat de sporturile de iarnă, sporturile nautice sau pur și simplu vă place să petreceți mult timp în aer liber – ochelarii de soare polarizați pot reduce în mod semnificativ reflexiile și efectul de orbire, ca dvs. să vedeți mai bine.

Cum pot veni lentilele polarizate în sprijinul vederii dumneavoastră?

Strălucirea reflectată de suprafețele transparente sau umede este nu numai neplăcută și vă distrage atenția – dar vă poate afecta și vederea. Ochelarii polarizați pot oferi un sprijin vizual și pot îmbunătăți vederea în următoarele cazuri:

 • Sensibiltatea generală la lumină. Cei sensibili la lumină puternică se vor bucura de aceste lentile și de protecția UV pe care o oferă (dacă lentilele oferă protecție UV completă). 
 • Dacă vă place să pescuiți, să ieșiți cu barca sau să faceți alte sporturi nautice, ochelarii de soare polarizați pentru sport vă vor pemite să vedeți mai bine sub luciul apei. Acest lucru poate fi util atunci când pescuiți sau dacă există un obstacol sub apă, care ar putea fi periculos pentru barcă sau canoe.
 • Condusul. Când sunteți pe drum, efectul de orbire cauzat de reflexiile luminii solare pe carosabilul umed, parbrize sau capote vă poate distrage des atenția. 
 • Sporturile de iarnă. Combinate cu nuanțele tradiționale de roz și galben ale ochelarilor de schi, filtrele de polarizare pot reduce lumina deranjantă a soarelui reflectată de zăpadă. Însă înainte să vă achiziționați ochelari de schi polarizați sau înainte să le utilizați la schi consultați specialistul dvs. de îngrijire a vederii, deoarece aceștia pot afecta percepția dvs. de contrast.
 • Utilizarea postoperatorie. Este posibil să aveți senzația, că ochii dvs. sunt mai sensibili la lumină timp de câteva luni după o intervenție chirurgicală la ochi, de exemplu după o operație de cataractă. Prin purtarea unor ochelari polarizați vă puteți simți mult mai confortabil și veți putea vedea mult mai bine contrastele.
fără cu
fără
cu

Lentilele polarizate reduc semnificativ reflexiile pe apă pentru a îmbunătăți vederea dvs. generală.

Ce înseamnă exact polarizat?

Lumina naturală se deplasează în toate direcțiile, deci este nepolarizată. Dacă razele de lumină se reflectă de pe o suprafață, cum ar fi apa, zăpada, carosabilul umed sau ferestrele, razele reflectate se aliniază. Acest lucru înseamnă de fapt, că razele de lumină care de obicei se reflectă în toate direcțiile, se vor reflecta acum într-o singură direcție, fiind polarizate.

Mare parte din această lumină este polarizată orizontal, adică este orientată orizontal.
n Prin urmare, structura moleculară a tehnologiei speciale de film utilizată la lentile polarizate de la ZEISS este aliniată orizontal, formând un filtru. Undele de lumină orizontale sunt apoi absorbite de acest filtru foarte eficient. Astfel reflexiile deranjante și potențial periculoase sunt practic eliminate de lentilele polarizate. În plus, percepția dvs. de culoare va fi mult mai contrastantă. Lentilele de înaltă calitate vă vor proteja ochii contra razelor UV dăunătoare.

Lumina nepolarizată se reflectă în toate direcțiile și apoi se blochează vertical de o lentilă polarizată pentru a elimina aproape complet efectele deranjante ale luminii orbitoare și ale reflexiilor.

Pot să port ochelarii polarizați în orice situație și oricând?

Deși vă pot îmbunătăți în mod semnificativ vederea, există totuși situații în care acestea pot afecta modul în care percepeți anumite lucruri și nu este recomandat să le purtați în astfel de situații.

Există atât argumente pro și contra pentru amatorii de sporturi de iarnă în ceea ce privește ochelarii de soare polarizați pentru sport, însă aceștia nu sunt potriviți pentru schiul alpin. Deși vor atenua lumina solară orbitoare reflectată de pe zăpadă, unele detalii din umbră vi se vor părea mai întunecate. Poate fi destul de periculos, dacă schiorii nu pot distinge porțiunile acoperite cu gheață și obstacolele.

Afișajele LCD sunt de asemenea greu vizibile, deoarece filtrul de polarizare reduce vizibilitatea acestora. Deși cele mai multe mașini moderne au deja un afișaj îmbunătățit, care se vede clar prin ochelarii de soare polarizați, cei care conduc modele de mașini mai vechi ar putea să nu vadă clar mesajele importante sau luminile de avertizare. Piloții sau navigatorii pot avea de asemenea dificultăți la vizualizarea afișajelor LCD.

Consultați întotdeauna specialistul dvs. de îngrijire a vederii înainte să vă achizionați lentile polarizate.

În ce măsură pot fi personalizați ochelarii polarizați?

Datorită tehnologiei moderne se pot aplica filtre de polarizare la aproape toate tipurile de lentile. Inclusiv la ochelarii de soare cu rețetă pentru dificultăți de vedere cum ar fi miopia, presbitismul sau astigmatismul.

Polarizarea este foarte eficientă și în cazul lentilelor dinamice pentru ochelari de soare, cum ar fi ZEISS AdaptiveSun. Aceste tipuri de lentile speciale pentru ochelari de soare se bazează pe tehnologia fotosensibilă și se pot adapta în intensitate la condițiile de lumină schimbătoare. Lentilele se întunecă în lumina puternică a soarelui și se deschid la culoare moderată în umbră sau când soarele dispare.

La ce trebuie să fiu atent, atunci când cumpăr ochelari de soare polarizați?

Lentilele dvs. ar trebui să ofere protecție UV completă și trebuie să fiți conștienți de faptul că protecția UV nu este integrată în mod standard în toate lentilele. Pentru a vă proteja ochii de razele UV dăunătoare pentru ochi și pielea din jurul acestuia, lentilele trebuie să blocheze razele dăunătoare cel puțin până la 400 nm. Specialistul dvs. de îngrijire a vederii vă va putea confirma, dacă marca pe care ați ales-o vă va oferi o protecție corespunzătoare. Nu uitați să-l întrebați despre lentilele transparente, care oferă protecție UV completă, astfel ochii dvs. vor fi permanent protejați, chiar și în zilele noroase.

Vă puteți îmbunătăți ochelarii de soare cu un tratament antireflex aplicat pe suprafața interioară a lentilei pentru a elimina reflexiile din spate.

La ce trebuie să fiu atent, atunci când cumpăr ochelari de soare polarizați?

Profitați la maximum de ochelarii de soare asigurându-vă, că nuanța pe care o alegeți este cea potrivită. Dacă practicați atletismul, golful, sporturile nautice sau de iarnă, menționați acest fapt specialistului dvs. de îngrijire a vederii înainte de a vă alege ochelarii de soare polarizați pentru sport.

Ochelarii de soare polarizați personalizați sunt adeseori mult mai scumpi decât ochelarii de soare normali - însă pe bună dreptate. Ochelarii vor fi adaptați în funcție de prescripția și nevoile dvs. vizuale și puteți fi siguri de protecția și nivelul de confort pe care îi oferă.

Protecție totală UV în toate lentilele incolore ZEISS. În fiecare zi. În fiecare moment.

Razele UV sunt întotdeauna prezente. Chiar și în zilele noroase. Radiațiile UV reprezintă un risc de sănătate pentru ochii dumneavoastră, dar și pentru zonele din jurul acestora. Dumneavoastră vă protejați mereu ochii, când vă aflați în aer liber? Acum toate lentilele incolore ZEISS oferă protecție totală UV!

Proprietățile speciale ale lentilelor filtrează razele UV dăunătoare și le oferă ochilor dumneavoastră o protecție de durată împotriva razelor UV.

Întrebări frecvente despre ochelarii de soare polarizați

Care sunt beneficiile ochelarilor de soare polarizați?

Avantaje

Dezavantaje

 • Reduc excelent strălucirea, chiar și în timpul condusului
 • Sunt o investiție inițială mai mare, decât lentilele nepolarizate
 • Îmbunătățesc vederea sub luciul apei, fiind ideali pentru amatorii de sporturi nautice și pescari
 • Pot afecta modul în care vedeți afișajele LCD, ceea ce ar trebui să fie luat în considere de către șoferi, piloți și comandanții de nave
 • Funcționează bine în soare și în umbră și veți vedea chiar și contrastele de culoare în locurile cu umbră în aer liber
 • Este dificil să faceți distincție între diferite nuanțe de alb, putând afecta astfel vederea schiorilor și snowboarderilor
 • Potriviți pentru toate anotimpurile - în special în acele țări în care este zăpadă în lunile de iarnă
 • În cazul în care parbrizele sau ferestrele sunt securizate, s-ar putea să le vedeți cu ochelarii polarizați. Este posibil să se întâmple la fel și cu viziera de la casca de motocicletă, deci mai întâi încercați ochelarii împreună cu casca, dacă sunt compatibili. 
 • Reduc strabismul și oboseala ochilor datorită sensibilității la lumină

 

 • Sunt disponibili în mai multe culori

 

 • Ochelari dvs. de soare pot fi personalizați cu aproape orice lentile polarizate de prescripție

 

Cum pot să aflu, dacă ochelarii de soare sunt polarizați?

Căutați o suprafață sau un obiect care produce efect de orbire. Cel mai ușor este să luați o oglindă de mână. Țineți-vă ochelarii în mână în poziție orizontală și uitați-vă prin lentile. Dacă rotiți ochelarii cu 90 de grade, efectul de orbire de la oglindă va începe să dispară. Dacă lentilele dvs. nu sunt polarizate, oglinda va arăta la fel, chiar mai luminoasă.

Un alt mod foarte ușor de a testa polarizarea este utilizarea altor obiecte polarizate, de ex. afișaje LCD, monitoare de calculator sau o altă pereche de ochelari de soare polarizați. Țineți ochelarii în fața afișajului sau a altor ochelari, rotiți-le cu 90 grade și observați dacă se întunecă sau devin complet negre. Dacă da, lentilele sunt polarizate.

Dacă nu sunteți totuși sigur, rugați cel mai apropiat optician să verifice ochelarii dvs. de vedere.

Lentilele își pierd filtrul de polarizare cu timpul sau devin mai slabe?

Nu. Ochelarii polarizați nu-și pierd funcționalitatea cu timpul, doar dacă lentilele se fisurează, se ciobesc sau se sparg. Dacă simțiți că ochii dvs. sunt mai sensibili la lumină și credeți că de vină sunt lentilele dvs., mai există și alți factori care trebuie luați în considerare. Ochelarii dvs. de soare cu prescripție pot fi prea slabi sau nepotriviți sau poate fi o altă problemă care cauzează sensibilitatea la lumină. Dacă vă confruntați cu aceste probleme, programați-vă la un consult cu specialistul dvs. de îngrijire a vederii și luați-vă și ochelarii de vedere la consult.

Lentilele polarizate sunt disponibile în toate culorile?

Da, sunt disponibile în numeroase culori, însă țineți cont de faptul, că nuanțele mai închise asigură un nivel mai înalt de polarizare.

Țineți cont și de faptul, că unele lentile colorate au anumite limitări și nu le puteți purta cu orice ocazie. De exemplu, unele culori ar putea împiedica să vedeți luminile semafoarelor în timpul condusului.

Lentilele polarizate sunt disponibile în aproape toate culorile curcubeului, însă consultați-vă specialistul de îngrijire a vederii cu privire la ce doriți să folosiți ochelarii de vedere colorați înainte să alegeți o nuanță.
Lentilele polarizate sunt disponibile în aproape toate culorile curcubeului, însă consultați-vă specialistul de îngrijire a vederii cu privire la ce doriți să folosiți ochelarii de vedere colorați înainte să alegeți o nuanță.

Vă strică ochelarii de soare polarizați ochii?

Cu siguranță nu. De fapt, deoarece reduc efectul de orbire, reduc automat și oboseala ochilor care ar putea apărea în aer liber în orice anotimp. Veți avea senzația că strângeți mai rar din ochi și vedeți mai bine contrastele de culoare când purtați ochelari de vedere polarizați.

Puteți purta ochelari de soare polarizați în timpul condusului?

Da. De fapt pot îmbunătăți vederea în timpul condusului prin reducerea efectului supărător de orbire reflectat pe obiectele de pe bord prin parbriz, carosabilul umed, zăpada, trotuarele albe și obiectele metalice. Însă țineți cont de faptul, că pot afecta modul în care percepeți afișajele LCD de pe bordul anumitor mașini.

Care sunt mai buni, ochelarii de soare polarizați sau nepolarizați?

Niciuna dintre celelalte lentile de pe piață nu poate reduce efectul de orbire mai bine decât cele polarizate. Însă, la urma urmei, alegerea dvs. va fi determinată de scopul în care doriți să utilizați ochelarii de soare.

Înainte de a face o alegere, luați în considerare și dezavantajele de mai sus și cereți sfatul unui specialist de îngrijire a vederii.

Toți ochelarii de soare polarizați oferă și protecție UV?

Chiar dacă cele mai multe lentile polarizate asigură și protecție UV, țineți cont, că există o diferență între protecția UV completă și polarizarea. Asigurați-vă, că ochii dvs. vor fi complet protejați contra razelor UV dăunătoare, achiziționându-vă lentile care blochează razele dăunătoare până la 400 nm.

Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole asemănătoare

Lentilele polarizate - o vedere mai bună Lentile versatile pentru ochelari de soare, pentru conducerea auto și pentru multe alte aplicaţii
O vedere mai bună pentru sportivi Cu siguranță nu sunt doar un accesoriu la modă: Sportivii profesioniști și amatori se pot bucura de ochelari speciali pentru sport
O vedere mai bună pentru sporturile de iarnă Mulți dintre pasionații de schi și snowboarding, cu sau fără corecție a vederii, „zboară legați la ochi” în jos pe pârtii.
10 sfaturi pentru ochelarii sportivi Ce trebuie să ţineţi minte la cumpărarea ochelarilor sportivi? Aflaţi mai multe despre cum să vă îmbunătăţiţi performanţa atletică păstrându-vă în acelaşi timp ochii protejaţi.

Produse asemănătoare