Funcționează lentilele progresive și pentru vânători?

Iată ce pot face ochelarii pentru dumneavoastră atunci când sunteți la vânătoare.

"Lentilele progresive și vânătoarea? O contradicție în termeni!” Am adunat câteva sfaturi pentru a vă arăta cu aceasta nu este o contradicție și cum puteți ajunge să vă iubiți ochelarii pentru vânătoare.

O vedere perfectă în timpul vânătorii nu este cu nimic mai puțin importantă decât în viața de zi cu zi. Când sunteți la vânătoare, doriți să vă bucurați de natură și să vă capturați prada făcând din siguranță prioritatea numărul 1. Din nefericire, ni se întâmplă tuturor mai devreme sau mai târziu: ochii noștri nu mai permit schimbarea focalizării de la apropiere la distanță atât de bine ca odinioară. Vânătorii nu sunt o excepție. Și ei au nevoie de sprijin pentru vederea la apropiere și la distanță. Însă care ochelari sunt cei mai potriviți pentru vânătoare? Când sunt cu pușca în mână, nu toți simt că primesc sprijinul de care au nevoie cu o pereche tradițională de lentile progresive. Unii preferă lentilele monofocale sau cele de contact, în timp ce alții se descurcă fără ochelari. Numeroși vânători își setează prescripția pe luneta puștii folosind intervalul de ajustare a dioptriilor de -3,5 până la +3 dioptrii.

Care este problema în a purta lentile progresive în timpul folosirii puștii?

În general, trebuie să facem distincția dintre vânător - cu pușcă și lunetă - și trăgătorul care practică tir sportiv, care trebuie să poată vedea prin cătarea față și spate. Pentru trăgătorii sportivi, lentilele progresive nu sunt în mod normal recomandate. În acest caz, cea mai bună soluție pentru dumneavoastră sunt lentilele monofocale care sunt particularizate la distanțele dumneavoastră personale de vizualizare și la ochiul cu care țintiți atunci când trageți. Din acest motiv, numeroși trăgători profesioniști își iau opticianul cu ei în poligonul de tragere pentru măsurători. Echipamentele pentru vedere pentru tragere cu o diafragmă iris reprezintă o altă opțiune. Dumneavoastră priviți printr-un mic orificiu pentru a vă asigura că ambele cătări, față și spate, sunt clar definite și pentru a vă îmbunătăți adâncimea câmpului atunci când fixați ținta. Ochiul cu care nu țintiți este parțial acoperit cu o peliculă alburie/gri.

Nevoile dumneavoastră vizuale sunt diferite atunci când trageți cu o pușcă folosind dispozitive optice de țintire. Aveți nevoie de o vedere optimă prin luneta puștii, deoarece vânătorii, spre deosebire de trăgătorii sportivi, trebuie să poată vedea la o distanță foarte apropiată - mișcându-vă în siguranță prin vegetație, citind în timp ce așteptați etc. - lentilele monofocale pur și simplu nu vă oferă sprijinul optim de care aveți nevoie. Rezultatul: neatenție și zgomot atunci când vă schimbați ochelarii sau o partidă de vânătoare cu vederea compromisă.

Iată de ce numeroși vânători au foarte mare încredere în lentilele progresive, chiar și în timpul vânătorii. Pentru a se asigura că lentilele dumneavoastră progresive își fac bine treaba, opticianul dumneavoastră trebuie să selecteze un model de lentile progresive care să asigure un câmp vizual pentru vederea la distanță particularizat pentru tragerea cu o lunetă. Nu doar acomodarea optimă a fiecărui ochi este importantă. Și vederea binoculară este la fel de importantă. Dacă interacțiunea dintre ochi și noile lentile progresive nu este perfectă, nu vă veți bucura de o vedere optimă. De exemplu: o posibilă consecinţă negativă este supracorecția ochiului dominat.

Sfatul nostru: atunci când vă cumpărați noii ochelari, asigurați-vă că lentilele sunt optimizate pentru ambii ochi și că zonele de vizualizare selectate vă oferă o soluție optimă pentru vedere atât pentru viața de zi cu zi cât și pentru vânătoare. Un câmp larg și stabil pentru vederea la distanță este absolut obligatoriu.

Care sunt ramele potrivite pentru vânătoare?

Ramele mici arată bine și sunt la modă, dar, pentru ochelarii dumneavoastră pentru vânătoare, alegeți rame mai mari. Astfel vă va fi mai ușor să priviți prin luneta puștii - mai ales atunci când trebuie să acționați rapid. Ramele nu trebuie să vă limiteze vederea, mai ales în jurul marginii superioare a lentilelor. De asemenea, trebuie să vă asigurați că ramele sunt compatibile cu echipamentul pentru cap pe care îl purtați pentru vânătoare și că ramele se așează perfect! Nu este doar enervant, ci și periculos dacă ochelarii vă sunt prea grei sau vă alunecă de pe nas. Ochelarii pentru sport cu bandă elastică ar putea fi de asemenea utili.

Materialul din care sunt confecționate ramele trebuie să fie rezistent și cât de durabil posibil. Acest lucru este valabil și pentru lentile - alegeți lentile rezistente din plastic astfel încât reculul armei sau ramurile arbuștilor să nu le deterioreze.

Testul online ZEISS de verificare a vederii Cât de bine distingeți contrastul și culorile? Verificați-vă vederea simplu și rapid!

Ce tratamente pentru lentile ar trebui să alegeți?

Un tratament antireflex premium este important pentru a preveni reflexiile deranjante pe lentile. Dacă vânați noaptea, lentilele incolore sunt indicate deoarece vă permit să vedeți foarte clar împrejurimile.

Lentilele dumneavoastră din plastic trebuie să fie prevăzute cu cel mai bun tratament de durificare posibil. Astfel ochelarii dumneavoastră vor fi mai durabili și vor rezista mai mult timp atunci când sunteți în pădure.

Au existat o mulțime de discuții în cercurile de vânătoare și tir cu privire la lentilele nuanțate. Următoarele culori sunt în general preferate:

  • galben (pe condiții de lumină slabă sau difuză sau când este înnorat)
  • purpuriu (pentru o vedere 3D îmbunătățită)
  • portocaliu (la asfințit, pentru vânătoarea în tufișuri)
  • bronz sau auriu (pentru un contrast îmbunătățit)
  • violet (pentru atenuarea fundalurilor verzi)


În general, efectele nuanțelor diferă de la o persoană la alta. Nu există nicio regulă fixă în afară de cea că trebuie să vă simțiți confortabil cu nuanța aleasă.

Sfatul nostru: încercați mai multe culori diferite! Apoi, alegeți cea mai strălucitoare nuanță posibilă. Ar trebui să o găsiți confortabilă, fără a fi nevoie să strângeți din ochi.

Interacțiunea dintre ochelari, luneta puștii și binoclu

Când vânați, trei dispozitive optice de precizie intră în acțiune: ochelarii dumneavoastră, luneta puștii și binoclul. Toate trei trebuie să fie compatibile între ele. Dumneavoastră trebuie să vă simțiți confortabil să folosiți luneta puștii și binoclul atunci când vă purtați ochelarii. Lentilele nu trebuie să atingă luneta puștii sau binoclul, iar distanța interpupilară (PD) trebuie să fie suficient de mare. Acest lucru nu doar asigură o vedere clară, dar și împiedică luneta puștii să lovească lentilele din cauza reculului.

Sfatul nostru: unii opticieni ZEISS vă pot oferi sfaturi în legătură cu lunete de puști, binocluri și lunete de observare.

Pentru mai multe informații despre lunete de puști, binocluri și lunete de observare, vizitați

Sfatul nostru cel mai important:

Găsiți un optician în care aveți încredere și discutați despre cerințele pentru vedere atunci când vânați, despre problemele dumneavoastră de vedere și despre distanțele tipice de vizualizare. Cu cât îi oferiți opticianului mai multe informații, cu atât vor fi mai bine optimizați ochelarii dumneavoastră. În mod ideal, opticianul dumneavoastră are deja experiență cu ochelarii pentru vânători.

Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

Lentilele polarizate - o vedere mai bună Lentile versatile pentru ochelari de soare, pentru conducerea auto și pentru multe alte aplicaţii
O vedere mai bună pentru sportivi Cu siguranță nu sunt doar un accesoriu la modă: Sportivii profesioniști și amatori se pot bucura de ochelari speciali pentru sport
O vedere mai bună pentru sporturile de iarnă Mulți dintre pasionații de schi și snowboarding, cu sau fără corecție a vederii, „zboară legați la ochi” în jos pe pârtii.
10 sfaturi pentru ochelarii sportivi Ce trebuie să ţineţi minte la cumpărarea ochelarilor sportivi? Aflaţi mai multe despre cum să vă îmbunătăţiţi performanţa atletică păstrându-vă în acelaşi timp ochii protejaţi.

Produse asemanatoare