De ce sunt ochelarii de soare atât de importanți iarna

Lumina orbitoare reflectată de gheață și zăpadă face din ochelarii de soare un accesoriu esențial în timpul lunilor reci de iarnă

Căciulă, mânuși, fular: când ne gândim la iarnă, toate aceste accesorii esențiale ne vin în minte. Însă destul de puține persoane se gândesc să adauge ochelarii de soare pe această listă. Ochelarii de soare sunt mai degrabă un accesoriu de vară, nu-i așa? Greșit! Este cel puțin la fel de important să ne protejăm ochii în timpul iernii, pe cât este și în timpul lunilor mai calde. Iar aceasta deoarece radiațiile UV, care sunt atât de periculoase pentru ochii noștri, au un efect deosebit de agresiv din noiembrie și până în martie.

În timpul verii, ochelarii de soare sunt un element esențial al ținutei dumneavoastră. Iar aceasta nu numai pentru că sunt la modă, ci și pentru că vă protejează ochii de lumina puternică. Cu toate acestea, ceea ce mulți nu-și dau seama este că razele UV dăunătoare sunt mult mai periculoase iarna decât vara. În timpul verii, spațiile verzi reflectă doar aproximativ 6% din lumină. În cazul zăpezii, această cifră este aproape 95%. Numai ochelarii de soare cu lentile de înaltă calitate asigură ochilor o protecție eficientă împotriva inflamației ochiului sau a altor afecțiuni mai grave. Aceasta deoarece lumina soarelui, care conține niveluri ridicate de energie UV, poate provoca leziuni ale retinei. Toate acestea înseamnă că banii cheltuiți pe o pereche de ochelari de soare de calitate superioară sunt o investiție înțeleaptă.

La ce trebuie să fiți atenți atunci când cumpărați ochelari de soare:

  • Simbolul CE este important. Acest marcaj garantează faptul că produsul asigură cel puțin nivelul standard minim de protecție. O directivă UE stipulează că acesta trebuie să fie de cel puțin 380 nm. La acest nivel totuși, 78% din radiație este în continuare absorbită de către ochi.
  • Din acest motiv, lentilele pentru ochelari cu prescripție trebuie să ofere în mod ideal o protecție UV cu spectru larg de peste 380 nm. Numai lentilele cu acest nivel de protecție pot filtra toate undele UV periculoase.
  • Ochelarii de soare trebuie să fie suficient de mari, și trebuie să se potrivească dimensiunii și formei feței dumneavoastră. Acesta este singurul mod de a preveni pătrunderea luminii în ochi din lateral sau de deasupra.
  • Coeficientul de absorbție joacă un rol deosebit de important. Acesta trebuie să fie suficient de ridicat. Cât de închise la culoare vor fi lentilele ochelarilor dumneavoastră depinde de preferințele personale, precum și de domeniul de utilizare al ochelarilor de soare, zona în care vor fi purtați, tipul de sport practicat și de alți factori. Un optician vă poate oferi sfaturi în această privință.
  • Cel mai bine este să cumpărați ochelarii de soare din magazinul unui optician. Eșantioane aleatorii demonstrează iar și iar că ochelarii de soare comercializați de vânzătorii ambulanți poartă marcaje de calitate false și pot avea consecințe asupra sănătății.

Alegerea culorii potrivite

Este de asemenea important să alegeți culoarea potrivită pentru lentilele ochelarilor de soare. Lentilele sunt încadrate în clase sau categorii de protecție. Lentilele galbene, verzi și albastre nu sunt recomandate pentru a fi utilizate iarna. Ele oferă o clasă de protecție de numai 0, 1 sau 2 sau aparțin categoriei S0, S1 sau S2. Lentilele gri și maro sunt recomandate pentru a fi utilizate iarna. Acestea ar trebui să aparțină clasei de protecție 3, sau categoriei S3. Ele oferă chiar și protecție suficientă în condiții de zăpadă la altitudini mari, în munți. Lentilele din clasa de protecție 4 sau de categoria S4 sunt disponibile pentru ochii extrem de sensibili. Cu toate acestea, lentilele pentru ochelari cu prescripție din această categorie sunt necesare numai în cazurile în care nivelurile de radiație UV sunt extreme; ele nu pot fi folosite în timpul conducerii auto.

Testul online ZEISS de verificare a vederii Cât de bine distingeți contrastul și culorile? Verificați-vă vederea simplu și rapid!

Feriți-vă de lumina albastră

O pereche de ochelari de soare de calitate ar trebui să asigure și un nivel adecvat de protecție împotriva luminii albastre. Aceasta deoarece lumina albastră poate afecta pata galbenă, punctul din ochi unde vederea este cea mai clară. Dacă aveți deja o pereche de ochelari de soare și nu sunteți siguri câtă lumină albastră blochează, îl puteți ruga pe opticianul dumneavoastră să-i testeze.

Un sfat suplimentar pentru sporturile de iarnă: dacă purtați ochelari, vă recomandăm fie să vă comandați o pereche de ochelari de schi cu prescripția dumneavoastră, fie să cumpărați ochelari de schi care sunt suficient de largi pentru a vă permite să vă purtați ochelarii de vedere sub ei. Unele modele sunt prevăzute cu suporturi din spumă care sunt ideale pentru purtătorii de ochelari și care au spațiu suplimentar în lateral pentru a cuprinde ramele de ochelari. Acestea oferă o potrivire optimă și nu exercită presiune asupra ochelarilor de vedere sub ochelarii de schi. Ochelarii de schi trebuie să fie închiși în lateral pentru a oferi protecție împotriva curenților de aer.

Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

O vedere mai bună pentru sportivi Cu siguranță nu sunt doar un accesoriu la modă: Sportivii profesioniști și amatori se pot bucura de ochelari speciali pentru sport
O vedere mai bună pentru sporturile de iarnă Mulți dintre pasionații de schi și snowboarding, cu sau fără corecție a vederii, „zboară legați la ochi” în jos pe pârtii.
10 sfaturi pentru ochelarii sportivi Ce trebuie să ţineţi minte la cumpărarea ochelarilor sportivi? Aflaţi mai multe despre cum să vă îmbunătăţiţi performanţa atletică păstrându-vă în acelaşi timp ochii protejaţi.
Ochelarii sport pentru o nouă generație de alergători: Ochelarii de soare pentru alergare Nike Vision Vaporwing Doi parteneri puternici, Nike Vision și ZEISS, au făcut echipă pentru a crea o pereche de ochelari de soare sport pentru alergătorii care vor mai mult.

Produse asemanatoare