10 sfaturi pentru ochelarii sportivi

Ce trebuie să ţineţi minte la cumpărarea ochelarilor sportivi? Aflaţi mai multe despre cum să vă îmbunătăţiţi performanţa atletică păstrându-vă în acelaşi timp ochii protejaţi.

Există câţiva factori de care trebuie să ţineţi cont pentru a profita la maxim de ochelarii sportivi, inclusiv o colorare adecvată şi o potrivire apropiată, confortabilă. Ochelarii sportivi direct de pe raft sunt de multe ori suficienţi, dar pentru anumite tipuri de sporturi sau defecte vizuale speciale, ochelarii personalizaţi pot face de obicei mult mai multe, în special când lentilele de contact nu sunt o opţiune. La ce trebuie să fiţi atenţi la cumpărarea ochelarilor sportivi? Cum puteţi alege între ochelarii sportivi şi o pereche de ochelari normali? VEDERE MAI BUNĂ are 10 sfaturi care vă vor ajuta să faceţi achiziţia corectă.

1// Ce ochelari sportivi sunt cei mai buni pentru sportul meu favorit? Iată toate categoriile prezentate pe scurt, cele cinci niveluri diferite de protecţie pentru ochelarii sportivi:

What sports eyewear is best for my favourite sport? Here are all the categories at a glance – the five different protection levels for sports eyewear

În general diferenţierea se face între cinci niveluri de protecţie diferite cu lentile colorate. Tabelul următor vă va prezenta diferitele opţiuni pentru ochelari şi adecvarea fiecărei categorii pentru anumite condiţii.

Categoria 0

Luminoasă sau foarte luminoasă

Absorbţie
lumină: 
0 - 20%

Ideală pentru protecţia contra insectelor sau vântului

Categoria 1

Luminoasă la semi-luminoasă

Absorbţie
lumină: 
20 - 57%

Ideală pentru cer înnorat şi soare slab; sporirea contrastului

Categoria 2

Întunecată

Absorbţie
lumină: 
57 - 82%

Ideală pentru lumină solară normală, de exemplu vara

Categoria 3

Foarte întunecată

Absorbţie
lumină: 
82 - 92%

Ideală pentru sporturile de iarnă, timpul petrecut pe munte sau pe plajă

Categoria 4

extrem de întunecată şi/sau cu acoperire anti-reflexie

Absorbţie
lumină: 
92 - 97%

Ideală pentru condiţiile luminoase de pe un gheţar, pe apă sau în deşert (nu se va folosi la condus!)

2// Ce este important la alegerea lentilelor şi ramelor pentru ochelarii sportivi? Care este cel mai bun material?

Cel mai important lucru la alegerea ochelarilor sportivi este selectarea materialului corect pentru lentile şi rame. Rănile apărute în timpul sportului pot duce la rănirea gravă a ochiului dar ochelarii sportivi pot ajuta. Deşi tipul de sport determină ochelarii sportivi potriviţi, principiile de bază sunt aceleaşi.

Ochelarii trebuie să fie cât mai durabili şi mai uşori posibil cu o potrivire apropiată dar confortabilă. Ochelarii trebuie să fie suficient de aproape de ochi pentru ca lumina să nu treacă pe lângă ei, în acelaşi timp genele nu trebuie să atingă lentilele. Materialul nu trebuie să se aşchieze şi să fie cât mai durabil posibil rămânând în acelaşi timp maleabil şi flexibil. Aceste proprietăţi reduc riscul de rănire, de exemplu la cădere, deoarece ochelarii "se îndoaie" în loc să se spargă. Alegerea materialului corect afectează semnificativ confortul purtătorului.

Iată o regulă empirică: Cu cât ochelarii sunt mai uşori cu atât vă stau mai confortabil pe nas. Din acest motiv, şi deoarece reduc riscul de rănire, ochelarii din plastic (cum ar fi policarbonatul şi poliamida) trebuie să fie prima alegere: Comparativ cu lentilele din sticlă, acestea pot fi produse pentru a fi cu până la 50% mai uşoare.

Notă: La alegerea ramelor, verificaţi să nu conţină elemente ce vă pot răni, ca sticla sau piesele metalice. De asemenea: O acoperire dură pe lentilele de plastic este întotdeauna o idee bună pentru protejarea de zgârieturi.

3// Care sunt culorile disponibile? Şi ce culoare este potrivită pentru ce tip de sport?

Care sunt culorile disponibile? Şi ce culoare este potrivită pentru ce tip de sport?

În primul rând: Culorile nu doar reduc intensitatea luminii ce ajunge la ochi, ci modifică şi compoziţia spectrală a acesteia datorită culorilor. Sensibilitatea la culoare variază de la om la om, şi fiecare din noi percepem culorile foarte diferit. Selectarea culorii corecte este astfel o alegere personală, şi nu fiecare purtător de ochelari se va simţi confortabil cu fiecare culoare. La alegerea unei culori, acordaţi timp încercării diferitelor opţiuni la optician.

Dar indiferent de culoarea aleasă, aveţi grijă să nu fie prea întunecată. Intensitatea şi culoarea trebuie să se potrivească tipului de sport şi luminozităţii aşteptate. Nivelurile diferite de protecţie vă pot ajuta să vă faceţi o idee (vezi 1). Nivelul de radiaţie solară tinde să fie mai mare la schi sau sporturile nautice comparativ cu multe alte activităţi în exterior. Din acest motiv culoarea va fi mai întunecată. Este de asemenea recomandată acoperirea suplimentară tip oglindă. Entuziaştii sporturilor nautice şi pescarii pot beneficia de un filtru de polarizare în lentilă. Acoperirea specială reduce lumina reflectată iritantă, de exemplu când soarele este reflectat de un drum umed, zăpadă, apă sau suprafeţe metalice. Rezultatul: Mai puţine reflecţii deranjante, ce vă asigură o vedere clară, confortabilă, chiar şi în lumină solară puternică. O culoare specială cum ar fi ZEISS Skylet poate asigura un confort vizual suplimentar: Lentilele ochelarilor de soare îmbunătăţesc contrastul şi percepţia culorilor. Astfel veţi vedea mai uşor, în special în situaţiile dificile cum ar fi pe munte sau pe apă.

Testul online ZEISS de verificare a vederii Cât de bine distingeți contrastul și culorile? Verificați-vă vederea simplu și rapid!

4// Iată cum să fiţi siguri că noii ochelari sportivi se potrivesc optim cu sportul ales, chiar când purtaţi o cască sau alte echipamente.

Sporturile necesită de multe ori folosirea de echipamente suplimentare cum ar fi o cască. În acest caz, trebuie să vă aduceţi şi echipamentul atunci când vizitaţi opticianul. În acest mod acesta poate evalua situaţia şi găsi soluţia ideală. Postura purtătorului în timpul utilizării este extrem de importantă pentru designul lentilelor şi potrivirea ulterioară. Un punct vizual sub-optim poate însemna că nu vă veţi bucura de o vedere excelentă cu noii ochelari. Ţintaşii, jucătorii de golf, vânătorii şi arcaşii trebuie în mod ideal să aibă ochelarii reglaţi în locaţie, de exemplu pe poligon sau terenul de golf, apoi vor face un drum la optician pentru reglajele finale.

Notă: Lentilele progresive, uneori numite lentile varifocale, sunt o bună alegere pentru majoritatea tipurilor de sporturi, inclusiv ciclismul şi parapanta. Totuşi, nu sunt adecvate pentru golf. Lentilele progresive sunt create pentru a lucra într-o poziţie foarte precisă, dar golful necesită schimbarea privirii la pregătirea loviturii, înseamnă mişcarea capului şi schimbarea posturii.

5// Protejarea lentilelor de zgârieturi, fiind astfel mai uşor de curăţat şi protecţia UV, acoperiri utile.

Protejarea lentilelor de zgârieturi, fiind astfel mai uşor de curăţat şi protecţia UV, acoperiri utile.

Ochelarii sportivi sunt mult mai probabil afectaţi deoarece sunt supuşi unei uzuri mai mari comparativ cu o pereche normală de ochelari cu lentile cu dioptrii. Ochelarii sportivi sunt supuşi unor condiţii de mediu diferite şi trebuie să reziste la transportul în geanta cu echipament, toate acestea testează permanent materialul. Astfel, o acoperire potrivită pentru protejarea de zgârieturi este obligatorie pentru ochelarii sportivi. Ţineţi minte: Când ochelarii sunt zgâriaţi, aceştia trebuie înlocuiţi imediat, de aceea este mai bine să preveniţi zgârieturile. O acoperire dură cum ar fi ZEISS DuraVision Platinum nu doar vă protejează lentilele de avariere, ci respinge eficient praful şi apa, simplificând îngrijirea lentilelor. În acest mod lentilele rămân lipsite de praf pentru mai mult timp şi sunt mai uşor de curăţat. Un alt lucru necesar: Protecţie 100% UV contra radiaţiilor UV-A şi UV-B. Majoritatea lentilelor de ochelari şi lentilelor pentru ochelarii de soare au protecţie UV, dar din păcate unele din ele nu sunt chiar aşa bune. Opticianul poate verifica fiabilitatea reală a protecţiei UV pentru ochelarii de soare. Acest lucru nu este o problemă cu produsele de calitate (cum ar fi ZEISS). Întrebaţi-vă opticianul pentru soluţiile care vi se potrivesc, acesta vă va ajuta cu plăcere.

6// Preveniţi aburirea lentilelor: Ramele pentru ochelarii sportivi cu circulaţia aerului.

Cel mai important, ochelarii aburiţi pot deveni rapid un risc sau pot reprezenta un dezavantaj competitiv în timpul jocului sau competiţiei. La cumpărarea ochelarilor sportivi verificaţi să asigure o circulaţie adecvată a aerului. Acest lucru previne aburirea lentilelor. O acoperire specială poate asigura de asemenea menţinerea lentilelor clare pentru mai mult timp.

7// Ochelarii extinşi, ce este mai important pentru protecţia ideală şi vederea optimă?

Ochelarii extinşi sunt indispensabili: Asigură o protecţie completă contra mizeriei, soarelui sau particulelor mici de praf din aer asigurând simultan o vedere clară, chiar şi în zonele periferice.

Ţineţi cont: În ciuda formei extinse, propriile defecte vizuale pot fi corectate perfect pentru prevenirea distorsiunilor. Chiar şi cu un diametru mare lentile şi rame extinse puternice, lentilele pentru ochelarii sportivi trebuie să fie plate şi stabile (de ex. cu ZEISS Cosmetic Edge®).

8// Cum să aveţi grijă corect de ochelarii sportivi.

Pentru a vă putea bucura de ochelarii sportivi pentru mult timp, trebuie să ţineţi cont de câteva reguli de bază. La fel ca orice pereche de ochelari, ochelarii sportivi nu trebuie supuşi unei călduri extreme pentru un timp lung. Temperaturile mari sau fluctuaţiile de temperatură pot avaria ramele şi acoperirea. Astfel, se recomand să păstraţi ochelarii sportivi într-o cutie când nu îi folosiţi. Evitaţi lăsarea acestora în maşină într-o zi caldă şi însorită.

Totul se reduce la asta: Cu cât aveţi mai multă grijă, cu atât vă veţi bucura mai mult de ochelarii sportivi. Folosiţi accesoriile adecvate, acestea fac mai uşoară curăţarea şi asigură păstrarea noilor ochelari pentru mut timp.

9// O alternativă convenabilă pentru schi şi sporturile nautice: ochelarii sportivi cu dioptrii sau lentilele de contact pentru o zi.

O alternativă convenabilă pentru schi şi sporturile nautice: ochelarii sportivi cu dioptrii sau lentilele de contact pentru o zi.

Nu este întotdeauna necesar să cumpăraţi ochelari sportivi în plus faţă de ochelarii zilnici. De exemplu, pentru schi şi sporturile nautice, lentilele de contact de o zi sau ochelarii sportivi cu dioptrii pot fi o alternativă convenabilă. Ştiaţi că puteţi purta lentilele de o zi când înotaţi fără nicio problemă? Vidarea asigură fixarea sigură a lentilelor de contact pe ochi. Totuşi, trebuie să aveţi grijă, lentilele de contact nu oferă o protecţie suficientă la radiaţia UV deoarece acoperă doar o parte a ochiului. De aceea persoanele care poartă lentile de contact trebuie să aibă mereu o pereche de ochelari de soare cu protecţie la UV-A şi UV-B la îndemână.

10// Ce trebuie să ştiu la alegerea lentilelor de contact pentru sportul meu favorit?

Există trei caracteristici importante ce afectează confortul purtătorului de lentile de contact: Calitatea lentilelor, potrivirea profesionistă şi îngrijirea atentă a lentilelor folosind un agent de curăţare de calitate superioară. Indiferent de tipul de lentile de contact alese, lentilele de contact trebuie să fie potrivite de optician, la fel ca ochelarii. Opticianul vă va determina performanţa vizuală, va măsura suprafaţa corneei ochiului, şi va verifica starea filmului lacrimal pentru a putea să vă recomande lentilele de contact ideale.

Ţineţi minte: Curăţenia este de o importanţă extremă pentru cei ce portă lentile de contact! Igiena insuficientă sau inadecvată poate duce la infecţii oculare produse de germeni, viruşi sau bacterii. Acestea nu sunt doar dureroase şi reduc confortul ci vă pot afecta permanent ochii. Când este vorba de curăţenie, purtătorii de lentile de contact nu trebuie să facă nici un compromis.

Iată un sfat: Agentul nostru de curăţare ZEISS All-in-one ADVANCE cleaning este compatibil cu toate lentilele de contact moi fiind neagresiv şi eficient contra germenilor, bacteriilor şi viruşilor.

Aveţi nevoie de ochelari sportivi speciali? Aveţi o cerere specială?

Opticianul dvs. vă va ajuta cu plăcere dacă aveţi nevoie de ochelari sportivi speciali sau aveţi cerinţe vizuale speciale. Mulţi opticieni ZEISS sunt specialişti în ochelari sportivi şi oferă o experienţă completă cu ochelarii sportivi, doar întrebaţi!

Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole conexe

O vedere mai bună pentru sportivi Cu siguranță nu sunt doar un accesoriu la modă: Sportivii profesioniști și amatori se pot bucura de ochelari speciali pentru sport
O vedere mai bună pentru sporturile de iarnă Mulți dintre pasionații de schi și snowboarding, cu sau fără corecție a vederii, „zboară legați la ochi” în jos pe pârtii.
Ochelarii sport pentru o nouă generație de alergători: Ochelarii de soare pentru alergare Nike Vision Vaporwing Doi parteneri puternici, Nike Vision și ZEISS, au făcut echipă pentru a crea o pereche de ochelari de soare sport pentru alergătorii care vor mai mult.
Ochelarii perfecți pentru jucătorii de golf Cheia pentru un handicap mai bun

Produse înrudite