Procesul de chirurgie oculară cu laser

Tot ce trebuie să știți înainte de a vă supune unei intervenții chirurgicale cu laser asupra ochilor

Dacă aveți în vedere o intervenție chirurgicală cu laser asupra ochilor pentru a trata o eroare de refracție, probabil că aveți numeroase informații și cercetări de parcurs. Dar nu vă simțiți prea copleșit - am separat etapele și am selectat toate informațiile importante, pentru a vă ajuta să luați o decizie în cunoștință de cauză.

Găsirea unui medic

Cercetarea online vă va ajuta să vă faceți o primă impresie și să comparați clinicile

Unul dintre cei mai importanți factori ai chirurgiei oculare cu laser este găsirea unui medic oftalmolog cu care vă simțiți confortabil. Atunci când căutați un medic oftalmolog, poate fi util să:

 • Discutați cu persoane care au trecut deja printr-o intervenție chirurgicală cu laser asupra ochilor
 • Obțineți experiențe și recenzii prin intermediul portalurilor de evaluare de pe internet
 • Vă adresați optometristului sau medicului generalist pentru o recomandare

Prima programare

O testare a ochilor vă va determina eligibilitatea pentru operația cu laser la ochi

La prima întâlnire cu medicul oftalmolog, vă puteți aștepta să:

 • Aflați dacă corectarea vederii cu ajutorul laserului este o opțiune viabilă pentru dumneavoastră
 • Aflați ce opțiuni sunt aplicabile în cazul dumneavoastră (SMILE, LASIK sau PRK/LASEK)

Consultarea unui medic

Medicul dumneavoastră vă va explica opțiunile de tratament în timpul primei consultații

În timpul primei consultații cu medicul dumneavoastră oftalmolog, veți:

 • Afla despre costuri și despre riscuri
 • Găsi soluția potrivită
 • Lua o decizie finală împreună cu medicul dumneavoastră
 • Alege o dată pentru intervenția chirurgicală

Pregătirea pentru intervenția chirurgicală

Să nu purtați lentile de contact pentru o vreme este important în timp ce vă pregătiți pentru o intervenție chirurgicală la ochi.

În timpul pregătirii pentru operația cu laser a ochiului, va trebui să nu mai purtați lentile de contact cu câteva săptămâni înainte de tratament și să vă abțineți de la utilizarea produselor cosmetice și de la a vă machia cu o zi înainte de operație.

Supunerea la intervenția chirurgicală

Chirurgia oculară cu laser este un tratament rapid
Intervenția chirurgicală este efectuată de obicei în ambulatoriu. Aceasta poate dura până la 30 de minute și este în mod normal nedureroasă.

Îngijirea după intervenția chirurgicală

Odihnirea ochilor este importantă pentru recuperarea postoperatorie
După intervenția chirurgicală, este important să vă lăsați ochii să se odihnească și să vă abțineți de la orice activitate intensă, cum ar fi sportul.

Vizita de urmărire

Medicul dumneavoastră vă va monitoriza vederea pe parcursul examinărilor.
Prima vizită postoperatorie are loc în prima sau în a doua zi după operație.
O altă vizită de urmărire va fi programată fie în săptămâna următoare, fie în luna următoare.
Este important să vă informați medicul oftalmolog dacă întâmpinați probleme, iar acesta vă poate solicita să vă întoarceți pentru o altă vizită.

Găsiți ajutor pe parcurs

Nu este ușor să vă decideți în privința operației cu laser la ochi. Înțelegerea fiecărui pas al procesului decizional va ajuta la alegerea medicului potrivit și a procedurii potrivite. A fi bine informat poate crește încrederea în luarea deciziei de a continua cu o intervenție chirurgicală cu laser a ochiului. Clinicile și medicii oftalmologi sunt, de asemenea, disponibili pentru a vă sfătui și pentru a vă îndruma în procesul de luare a deciziilor și pot răspunde la întrebări specifice despre afecțiunea dumneavoastră individuală.

Pregătirea pentru procedură

Folosiți această listă de verificare pentru a vă pregăti pentru tot ceea ce se întâmplă pe parcurs.

Este normal să aveți temeri

Este normal să vă întrebați exact ce se întâmplă în timpul operației și să vă temeți de riscurile asociate cu aceasta. Faceți cercetări despre diferitele opțiuni și adresați-i medicului dumneavoastră toate întrebările despre care sunteți nesigur, pentru a vă asigura confortul mental. După ce data operației este programată, pregătirea este ușoară. Această listă de verificare vă va ajuta să urmați toți pașii necesari înainte de a vă corecta eroarea de vedere.
Consultarea cu medicul este un pas important înainte de intervenția chirurgicală
Consultarea cu medicul este un pas important înainte de intervenția chirurgicală

Ce trebuie făcut înainte de intervenția chirurgicală

 • Găsiți un medic: după cum s-a menționat, puteți găsi un medic prin trimiteri și prin recomandări pozitive.
 • Examinarea ochilor: stabiliți prima întâlnire cu un optometrist sau cu un oftalmolog, pentru a discuta despre afecțiunea dumneavoastră de refracție și pentru a vă supune unei examinări a ochilor. Ulterior, este util să vă întâlniți din nou cu medicul dumneavoastră sau să consultați un reprezentant al clinicii, pentru a adresa întrebări despre toate opțiunile.
 • Clarificați incertitudinile: numeroase clinici pot răspunde la întrebări ulterioare prin telefon. Prescripția erorilor de refracție și stilul de viață sunt factori importanți în alegerea opțiunii de tratament care se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră individuale. Consultați-vă cu medicul și asigurați-vă că este disponibilă opțiunea preferată.
 • Alegeți o procedură: este necesar să discutați cu oftalmologul dumneavoastră ce tip de chirurgie oculară cu laser se potrivește cel mai bine nevoilor și așteptărilor dumneavoastră.
 • Plan pentru intervenția chirurgicală: după toți pașii, puteți face la clinică o programare pentru operație.
 • Îndepărtați lentilele de contact: se recomandă să încetați să purtați lentile de contact timp de cel puțin 2-4 săptămâni (în funcție de materialul lentilei) înainte de intervenție.
 • Pregătiți-vă pentru recuperare: pregătirea pentru recuperarea post-chirurgicală poate include luarea unei zile libere de la serviciu în ziua operației, efectuarea de aranjamente pentru formă alternativă de transport pentru a vă duce acasă și pentru ca cineva să vă însoțească pentru a vă ajuta cu nevoile dumneavoastră.

În ziua intervenției chirurgicale

Etapele individuale ale tratamentului

Chirurgia oculară cu laser este o procedură rapidă de tratament. Operația efectivă durează între câteva minute și o jumătate de oră, în funcție de soluție.
Iată un ghid pentru fiecare etapă care are loc la programarea de medic a intervenției chirurgicale: de la sosirea la centrul chirurgical până la ieșirea din sala de operație.

Pregătirile din ziua intervenției chirurgicale

În ziua operației, majoritatea medicilor își îndrumă pacienții să:

 • Nu se machieze, să nu se parfumeze și să nu aplice loțiuni în ziua dinaintea procedurii și în ziua acesteia. Aceste produse pot lăsa resturi în jurul ochiului și genelor, ceea ce crește probabilitatea de infecție.
 • Purtați haine confortabile.
 • Consumați o masă ușoară și mențineți-vă starea de hidratare, pentru a asigura o circulație stabilă pentru operație.
 • Aranjați transportul acasă după operație.
Nu purtați lentile de contact timp de 2-4 săptămâni înainte de operație
Nu purtați lentile de contact timp de 2-4 săptămâni înainte de operație

La ce să vă așteptați în sala de operații

Pacienții sunt conștienți în timpul intervenției chirurgicale, dar de obicei aceasta este nedureroasă. Pentru a asigura acest lucru, se aplică picături de anestezie pentru amorțirea ochiului. Se folosește un suport pentru pleoape, astfel încât nu este nevoie să vă faceți griji cu privire la clipit în timpul intervenției chirurgicale.

Unii pacienți raportează o senzație de presiune ușoară asupra ochiului atunci când se creează flap-ul (lambou) din cornee sau atunci când stratul celular superior este îndepărtat. Când pornește laserul, este posibil să auziți clicuri pe măsură ce laserul emite impulsuri.

Pe măsură ce laserul îndepărtează țesutul pentru a sculpta corneea în LASIK și PRK/LASEK, acesta poate avea un miros similar cu cel după utilizarea unui uscător de păr, în funcție de dispozitivul laser utilizat. În funcție de tipul procedurii, puteți fi mutat de la un laser la altul.

Ultimul pas al chirurgiei oculare cu laser diferă în funcție de soluție. În LASIK, flap-ul va fi plasat înapoi în ochi. Pentru cei supuși intervențieiPRK/LASEK, medicul va pune o lentilă de contact de sprijin pe ochi, pentru a ajuta la vindecare.

Pacient supus unei intervenții chirurgicale cu laser asupra ochilor
Veți fi conștient în timpul operației, dar nu ar trebui să simțiți în mod normal nicio durere

După intervenția chirurgicală

La ieșirea din sala de operații, pacienții pot avea un plasture peste ochii operați în primele ore după operație, pentru a-i proteja. Unii pacienți raportează disconfort imediat după operație. Ochiul poate crea o senzație de arsură sau de corp străin. Dacă provoacă prea mult disconfort, medicii ar putea recomanda un analgezic ușor. Vederea va continua să se îmbunătățească și să se stabilizeze în următoarele zile și săptămâni.
După operație, vederea dumneavoastră se va îmbunătăți treptat
După operație, vederea dumneavoastră se va îmbunătăți treptat

Sfaturi pentru recuperare

La ce să vă așteptați după operația cu laser la ochi

Perioada de recuperare și experiența sunt diferite pentru SMILE, LASIK și PRK/LASEK. Este util ca înainte de operație să-i solicitați unui furnizor de servicii de îngrijire a ochilor să vă explice planul individual de recuperare. Acest lucru vă ajută, de asemenea, să înțelegeți la ce să vă așteptați după operație și să recunoașteți posibilele complicații.
În general, cu o anumită odihnă, cu abținerea de la anumite activități, cum ar fi înotul sau sportul de contact și cu utilizarea picăturilor de ochi prescrise, procesul de vindecare are succes și nu prezintă complicații.

Primii pași după intervenția chirurgicală

Majoritatea medicilor vă vor recomanda să urmați aceste instrucțiuni după operație, pentru a sprijini procesul de vindecare:

 • Folosiți transport alternativ după operație
 • Încercați să dormiți mai mult, pentru a ține ochii închiși și odihniți
 • Rezistați nevoii de a vă freca la ochi dacă simțiți mâncărime
 • Solicitați-i medicului picături oftalmice sau un analgezic ușor, eliberat fără prescripție medicală, dacă simțiți orice disconfort sau durere
 • Explicați-i medicului dumneavoastră simptomele în timpul controlului după operația cu laser la ochi
 • Deși veți observa o vedere îmbunătățită în aceeași zi cu intervenția chirurgicală, este normal ca vederea să fie puțin tulbure și ca ochii să fie sensibili la lumină în primele 24 de ore.
Medicul dumneavoastră vă poate prescrie picături pentru ochi, pentru a fi utilizate după operație
Medicul dumneavoastră vă poate prescrie picături pentru ochi, pentru a fi utilizate după operație

Sfaturi pentru o vindecare optimă

Deși procesul de recuperare după intervenția chirurgicală cu laser asupra ochilor este de obicei rapid și fără complicații majore, există câteva lucruri de reținut pentru o vindecare optimă. Rețineți că timpul de recuperare va diferi ușor pentru fiecare pacient.

În funcție de operație, medicul vă poate recomanda să luați două zile libere. În plus, trebuie să luați în considerare următoarele:

 • Este recomandat să dormiți pentru o perioadă de timp cu plasturele pe care l-ați primit după intervenția chirurgicală, pentru a evita zgârierea ochilor în timp ce dormiți.
 • O pauză de la sport sau de la activități cu intensitate ridicată este utilă pentru procesul de recuperare.
 • Cremele și machiajul trebuie evitate pentru o perioadă de timp după operație. Durata acestei măsuri de precauție depinde și de metoda de tratament.
 • Piscinele și saunele trebuie evitate pentru o perioadă de timp după operație.

Orice disconfort din cauza intervenției chirurgicale dispare de obicei în primele câteva zile. Medicul dumneavoastră oftalmolog vă va oferi informații și sfaturi de recuperare specifice operației și stilului dumneavoastră de viață.

Odihniți-vă ochii cât mai mult posibil imediat după operație
Odihniți-vă ochii cât mai mult posibil imediat după operație

Verificări post-tratament

Primul control postoperator va fi de obicei la o zi sau două după operație. La această întâlnire, medicul va examina ochiul, pentru a vedea cum se vindecă.

În funcție de modul în care ochiul începe să se vindece, pot fi prescrise picături pentru ochi, pentru a preveni infecția sau pentru a îmbunătăți lubrifierea ochilor. După această verificare inițială, medicul va recomanda organizarea unei alte vizite de urmărire, fie în săptămâna următoare, fie în luna următoare, pentru a verifica vederea și procesul de vindecare.

Primul control are loc de obicei a doua zi după operație
Primul control are loc de obicei a doua zi după operație

Donați-vă ochelarii

După corectarea cu succes a vederii cu laser, vechii dumneavoastră ochelari prescriși nu mai sunt necesari. În loc să-i lăsați să colecteze praf pe raft sau să-i aruncați, luați în considerare donarea ochelarilor vechi unor organizații caritabile din regiunea dumneavoastră.

285 de milioane de oameni din lume au o vedere afectată și nu toată lumea are acces egal la îngrijirea corespunzătoare a sănătății - ochelarii dumneavoastră îi pot ajuta pe cei mai puțin norocoși.

Luați în considerare donarea vechilor ochelari
Luați în considerare donarea vechilor ochelari

Tipuri de intervenții chirurgicale oferite în domeniul corectării vederii cu ajutorul laserului:

SMILE Un scurt ghid pentru intervenția chirurgicală oculară cu laser minim invazivă
LASIK Un scurt ghid pentru intervenția chirurgicală oculară cu laser cel mai larg practicată
PRK/LASEK Un scurt ghid pentru intervenția chirurgicală cu laser pe suprafața ochiului
Riscuri și costuri potențiale ale chirurgiei oculare cu laser Aflați cum se compară diferitele tipuri de operații oculare
SMILE, LASIK sau PRK/LASEK? Comparație între tratamente Descoperiți cum se compară operațiile oculare cu laser
Întrebări frecvente despre chirurgia oculară cu laser Obțineți răspunsuri la unele dintre cele mai frecvente întrebări despre chirurgia oculară cu laser
Găsirea clinicii potrivite Dacă aveți în vedere o intervenție chirurgicală cu laser asupra ochilor, este important să găsiți o clinică și o opțiune de tratament care să se potrivească cel mai bine nevoilor dumneavoastră individuale. Better Vision compară toate opțiunile și explică cum să găsiți clinica potrivită.