SMILE: un scurt ghid

Intervenție chirurgicală oculară cu laser minim invazivă, pentru corectarea vederii

Dacă aveți în vedere o intervenție chirurgicală cu laser pentru a corecta o eroare de refracție, cum ar fi miopie sau astigmatism, SMILE poate fi o opțiune viabilă. Iată ce trebuie să știți despre această soluție de înaltă precizie.

Ce este SMILE?

Procedură chirurgicală minim invazivă pentru corectarea vederii

Extragerea lenticulei cu o incizie mică cu SMILE este cel mai recent tip de chirurgie oculară cu laser. Este o procedură minim invazivă, care poate corecta diferite deficiențe de vedere, cum ar fi miopia și astigmatismul.

În întreaga lume este o opțiune populară, cu peste 1.300 de clinici și cu peste 2.500 de chirurgi practicanți care utilizează SMILE. Milioane de ochi cu miopie și/sau cu astigmatism au fost corectați cu SMILE în peste 80 de țări.

Cum funcționează SMILE?

SMILE rulează pe un laser cu femtosecunde pentru a remodela corneea. Acest laser cu femtosecunde este un laser aproape infraroșu, cu impulsuri extrem de scurte, adesea folosit și pentru a crea un flap (lambou) LASIK. Intensitatea de vârf a laserului pe o durată de impuls foarte scurtă (într-un timp de câteva femtosecunde) îi permite să creeze cu precizie de microni orificii unice (bule) care formează împreună tăieturi sau planuri în țesutul corneei, fără a afecta țesutul înconjurător.

Durează mai puțin de 30 de secunde până când laserul creează în interiorul corneei o mică bucată de țesut corneean în formă de lentilă (denumită lenticulă). Chirurgul îndepărtează apoi lenticula printr-o mică incizie la partea exterioară a ochiului. Aceasta remodelează corneea și corectează eroarea de refracție.

Laserul cu femtosecunde produce (sau creează) un strat subțire chiar sub suprafața ochiului și creează, în același timp, o mică deschidere. Este o procedură aproape, fără zgomot, fără miros, iar pacientul poate rămâne în aceeași poziție de la început până la sfârșit.

Beneficii

Laserele cu femtosecunde sunt concepute pentru a trece inofensiv prin straturile superioare ale corneei, pentru a crea lenticula numai la un substrat specific din interiorul corneei, ceea ce înseamnă:

 • Cu o incizie mai mică de 4 mm pe suprafața ochilor, SMILE® acceptă o procedură minim invazivă.
 • Stratul exterior al corneei nu este necesar să fie îndepărtat.
 • Nervii corneei care stimulează glandele lacrimale sunt mai puțin afectați și pot ajuta în continuare la menținerea ochiului lubrifiat. Efectele secundare, cum ar fi sindromul ochiului uscat, sunt rare după SMILE.
 • Menținerea stabilității corneei este susținută, deoarece toate straturile superioare ale corneei sunt practic neafectate.

Pregătirea pentru intervenția chirurgicală

Înainte de intervenția chirurgicală și în ziua acesteia

Înainte de intervenția chirurgicală, medicul le comunică de obicei pacienților următoarele instrucțiuni:
 
 • Să nu mai poarte lentile de contact dure timp de cel puțin patru săptămâni și lentile moi timp de două săptămâni înainte de operație, deoarece acestea pot interfera cu testele preoperatorii de diagnosticare.
 • Să nu se machieze, să nu se parfumeze și să nu aplice loțiuni în ziua dinaintea intervenției chirurgicale și în ziua acesteia. Aceste produse pot lăsa resturi în jurul ochiului și genelor, ceea ce crește probabilitatea de infecție.
 • Efectuați aranjamente pentru transportul alternativ imediat după operație și, eventual, pentru următoarele zile după operație.

Pașii

Amorțirea ochilor

Amorțirea ochilor

Pentru a reduce durerea în timpul intervenției chirurgicale, se administrează picături de anestezie pentru a amorți ochiul. Este folosit un suport pentru pleoape, pentru a preveni clipirea ochiului în timpul intervenției chirurgicale.

Crearea lenticulei și a inciziei

Crearea lenticulei și a inciziei

După ce ochiul este amorțit, acesta trebuie imobilizat pentru intervenția chirurgicală. Acest lucru se face cu o sticlă de contact, care este plasată delicat pe ochi și este conectată la dispozitivul laser. Este posibil să simțiți o ușoară presiune în timpul acestui pas. După imobilizarea ochiului, laserul creează o lenticulă în stromă (un substrat interior al corneei) și creează pe suprafața corneei o incizie de acces care are o lățime de sub 4 mm.

Extragerea lenticulei

Extragerea lenticulei

Chirurgul îndepărtează lenticula printr-o mica incizie generată de laser.

Corectarea erorii de refracție

Correcting the refractive error

Îndepărtarea lenticulei modifică forma corneei, corectând eroarea de refracție. Incizia este atât de mică, încât se va închide singură după un timp.

După intervenția chirurgicală

Vindecare cu disconfort minim

După intervenția chirurgicală, se recomandă să nu frecați ochiul operat, să vă odihniți și să nu vă extenuați. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda ca timp de o săptămână să purtați în timp ce dormiți un pansament, pentru a evita zgârierea accidentală a ochiului.

De obicei, medicii solicită o examinare de urmărire a doua zi după operație și din nou după o lună.

Deoarece SMILE acceptă o aplicație minim invazivă, disconfortul resimțit în timpul procesului de vindecare este, de asemenea, minor. În câteva zile după tratament, pacienții sunt în mod normal capabili să conducă, să lucreze, să se machieze și să participe la activități sportive.
 

Efecte secundare potențiale

Nicio intervenție chirurgicală nu este lipsită de riscuri și de efecte secundare. Medicul dumneavoastră vă poate explica toate riscurile potențiale și poate decide dacă sunteți eligibil pentru operație.
 
Efecte secundare potențiale pot include:
 
 • Tulburări ale corneei, ale retinei și ale altor părți ale ochiului
 • Tulburări de vedere
 • Afectarea vederii
 • Durere oculară

Este posibil să aveți, de asemenea, unele limitări temporare, cum ar fi întârzierea recuperării vederii.

Rețineți, de asemenea, că după orice intervenție chirurgicală cu laser pot apărea corecția în exces sau cea insuficientă. Nu toată lumea obține un rezultat refractiv la fața locului după operație. Valoarea corecției vederii poate varia în funcție de condițiile individuale și poate rămâne o eroare de refracție reziduală, care poate face ca pacienții să aibă în continuare nevoie de ochelari sau de lentile de contact după operație.

Cu toate acestea, în cazul în care corecția dumneavoastră este semnificativ mai mică decât ar fi fost necesar, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să vă supuneți unui tratament nou. Pentru tratarea corecției în exces, pot fi prescrise picături pentru ochi sau lentile moi de contact.

Alte posibile complicații și efecte secundare după extragerea lenticulei și tipuri alternative de corecție cu laser a vederii sunt explicate în cadrul riscurilor potențiale.

Întrebări frecvente

Cine este eligibil pentru SMILE?

SMILE este conceput pentru a corecta miopia, astigmatismul sau o combinație a celor două, dar în prezent nu este încă o opțiune pentru vedere neclară de aproape (hipermetropie).

Natura și gradul erorii de refracție, precum și curbura și grosimea corneei joacă, de asemenea, un rol.

Profesia și hobby-urile dumneavoastră sunt, de asemenea, importante. Dacă participați adesea la sporturi de contact intense, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă recomande un tratament cu SMILE.

Ca și în cazul altor metode de corecție a vederii cu laser, va trebui mai întâi să fiți supus unei examinări detaliate a ochilor pentru a se stabili dacă sunteți un candidat potrivit.
Împreună, dumneavoastră și medicul dumneavoastră puteți alege cea mai bună opțiune care să se potrivească nevoilor dumneavoastră.

PRK/LASEK nu necesită, de asemenea, niciun flap (lambou) în cornee. Cum diferă aceste soluții de SMILE?

Procedurile PRK/LASEK au un timp mai lung de vindecare și implică un anumit disconfort până la atingerea rezultatului final al vederii stabilizate. Stabilizarea acuității vizuale necesită, de asemenea, mai mult timp.

După SMILE, cât durează până când voi putea vedea corect fără ochelari și fără lentile de contact și să revin la rutina mea normală?

Procesul de vindecare diferă pentru fiecare pacient în parte. În majoritatea cazurilor, acuitatea vizuală este foarte bună la una sau două zile după operație și se stabilizează în decurs de o săptămână. La doar câteva zile după tratament, majoritatea pacienților sunt capabili să conducă, să lucreze și să participe la activități sportive fără ochelari și fără lentile de contact.

Medicul meu de ochi nu a auzit niciodată de SMILE. Aceasta nu este o soluție populară?

SMILE este cea mai recentă metodă avansată de corectare a vederii cu laser și este disponibilă din anul 2011. Tehnica este cunoscută și recunoscută de asociațiile profesionale medicale legate de operațiile refractive cu laser pentru ochi.

Popularitatea SMILE continuă să crească și peste 1.800 de chirurgi au tratat deja cu succes peste 2,5 milioane de ochi.

SMILE este o aplicație dovedită?

Tehnologia laser cu femtosecunde este dovedită clinic și este utilizată atât pentru Femto-LASIK, cât și pentru operația de cataractă. SMILE este cea mai recentă dezvoltare care utilizează această tehnologie laser.

Aceasta este efectuată în studii clinice controlate din anul 2007 și este disponibilă comercial din anul 2011. Primii pacienți operați cu SMILE sunt monitorizați de peste zece ani după tratament. În prezent metoda este stabilită în peste 70 de țări din întreaga lume.


Articole conexe

LASIK Un scurt ghid pentru intervenția chirurgicală oculară cu laser cel mai larg practicată
PRK/LASEK Un scurt ghid pentru intervenția chirurgicală cu laser pe suprafața ochiului
Riscuri și costuri potențiale ale chirurgiei oculare cu laser Aflați cum se compară diferitele tipuri de operații oculare
Procesul de chirurgie oculară cu laser Dacă vă gândiți la operația cu laser la ochi, s-ar putea să vă simțiți puțin copleșit de toate informațiile. Better Vision explică fiecare etapă a procesului și evidențiază câteva întrebări importante de adresat pe parcurs.
SMILE, LASIK sau PRK/LASEK? Comparație între tratamente Descoperiți cum se compară operațiile oculare cu laser
Întrebări frecvente despre chirurgia oculară cu laser Obțineți răspunsuri la unele dintre cele mai frecvente întrebări despre chirurgia oculară cu laser
Găsirea clinicii potrivite Dacă aveți în vedere o intervenție chirurgicală cu laser asupra ochilor, este important să găsiți o clinică și o opțiune de tratament care să se potrivească cel mai bine nevoilor dumneavoastră individuale. Better Vision compară toate opțiunile și explică cum să găsiți clinica potrivită.