PRK/LASEK: un scurt ghid

Intervenție chirurgicală cu laser pe suprafața ochiului

PRK/LASEK este un tip popular de chirurgie oculară cu laser pentru corectarea erorilor de refracție, cum ar fi vederea neclară la distanță (miopia), vederea neclară de aproape (hipermetropia) și astigmatismul. Better Vision explică tot ceea ce trebuie să știți despre această opțiune.

Ce este PRK/LASEK?

Intervenție chirurgicală pe suprafața ochiului

PRK (keratectomia fotorefractivă) a fost prima metodă de chirurgie oculară cu laser, inventată la sfârșitul anilor 1980. Mii de pacienți au fost tratați cu PRK înainte de inventarea LASIK. PRK/LASEK continuă să fie o opțiune pentru persoanele cu vedere ușor neclară la distanță (miopie), vedere ușor neclară de aproape (hipermetropia) și astigmatism.

Unele persoane aleg PRK/LASEK în detrimentul LASIK, în ciuda perioadei mai lungi de recuperare și în ciuda disconfortului după intervenția chirurgicală, pentru a evita flap-ul (lambou). Flap-ul se referă la un strat subțire, articulat, al țesutului corneei superioare, care este pliat înapoi în timpul LASIK pentru a accesa țesutul corneean subiacent pentru ablație cu un laser Excimer. După ablație, flap-ul este pus la locul său.

Cum funcționează PRK/LASEK?

Contrar a ceea ce se crede, operațiile PRK și LASEK nu sunt exact aceleași - cele două proceduri diferă de fapt ușor în primul pas.

Cu ambele intervenții chirurgicale, stratul superior exterior al celulelor (epiteliul) de pe ochi este îndepărtat cu o soluție de alcool, pentru a expune sub-stratul corneei la laser. Cu PRK, acest strat este complet îndepărtat, dar cu LASEK, este mutat în lateral și pus la locul său după operație.

Ambele tipuri de intervenții chirurgicale utilizează un laser Excimer - un laser cu ultraviolete utilizat în chirurgia oculară pentru a îndepărta prin ablație țesutul corneei. Când stratul superior al corneei este expus, laserul Excimer remodelează partea din față a ochiului, astfel încât lumina care trece să fie focalizată corespunzător pe partea din spate a ochiului.

În cele din urmă, peste ochi este aplicat un bandaj de protecție până când epiteliul crește din nou, de obicei timp de câteva zile. Recuperarea completă a vederii durează aproximativ o lună sau mai mult și este mai lungă față de metodele alternative de corectare cu laser a vederii.

Beneficii

Procedura PRK/LASIK oferă unele avantaje în comparație cu alte opțiuni de tratament:
 
 • Eligibilitate sporită: această procedură poate fi potrivită și pentru cornee mai subțiri. PRK/LASEK îndepărtează doar stratul exterior superior al ochiului, lăsând cantitatea maximă de țesut rămas pentru modelarea cu laser.
 • Fără complicații legate de flap (lambou): posibilitățile de complicații legate de flap în timpul intervenției chirurgicale și după aceasta sunt eliminate cu PRK/LASEK și nu există niciun risc de deplasare a flap-ului.
 
PRK
Stabiliți dacă PRK este potrivit pentru dumneavoastră
 
Discutați cu medicul oftalmolog despre chirurgia oculară cu laser, precum și despre alte soluții pentru problema dumneavoastră de vedere. După finalizarea mai multor teste de diagnosticare, medicul dumneavoastră va decide dacă sunteți un bun candidat pentru operația cu PRK. Împreună cu medicul puteți determina cea mai bună opțiune care să corespundă nevoilor dumneavoastră.

Pregătirea pentru intervenția chirurgicală

Înainte de intervenția chirurgicală, medicul le comunică de obicei pacienților următoarele instrucțiuni:
 
 • Să nu mai poarte lentile de contact dure timp de cel puțin patru săptămâni și lentile moi timp de două săptămâni înainte de operație, deoarece acestea pot interfera cu testele preoperatorii de diagnosticare.
 • Nu vă machiați, nu vă parfumați și nu vă dați cu loțiuni în ziua dinaintea procedurii și în ziua acesteia. Aceste produse pot lăsa resturi în jurul ochiului și genelor, ceea ce crește probabilitatea de infecție.
 • Efectuați aranjamente pentru transportul alternativ imediat după operație și, eventual, pentru următoarele zile după operație.

Pașii

Amorțirea ochilor

Amorțirea ochilor

Pentru a reduce durerea în timpul intervenției chirurgicale, se utilizează picături de anestezie pentru a amorți ochiul. Este folosit un suport pentru pleoape, pentru a preveni clipirea ochiului în timpul intervenției chirurgicale.

Dizolvarea epiteliului

Diszolvarea epiteliului

Medicul va administra câteva picături de soluție de alcool, pentru a dizolva epiteliul.

Îndepărtarea epiteliului

Îndepărtarea epiteliului

Epiteliul este îndepărtat cu un instrument special. În PRK, acest strat va fi îndepărtat complet. În LASEK, acest strat este mutat lateral și pus la locul său după operație.

Remodelarea corneei

Remodelarea corneei

Un laser Excimer va sculpta țesutul corneean pe baza structurii ochiului. Noua formă a corneei va corecta modul în care lumina se deplasează prin cornee, pentru a permite o vedere clară.

Lentile de contact pentru bandajare

Lentile de contact pentru bandajare

Câteva picături de lichid de calmare și de clătire sunt puse deasupra corneei după intervenția cu laser. După operație, medicul va introduce o lentilă de contact de bandajare pentru a sprijini vindecarea și confortul.

După intervenția chirurgicală

Recuperare îndelungată a vederii, cu un anumit disconfort

După intervenția chirurgicală, se recomandă să:

 • Utilizați picături pentru ochi timp de câteva zile după intervenția chirurgicală, pentru a preveni infecția și pentru a atenua uscăciunea
 • Evitați sporturile de contact intens timp de cel puțin o săptămână
 • Nu frecați ochiul operat, să vă odihniți și să nu vă extenuați prea mult
 • Purtați timp de o săptămână un plasture pentru ochi în timp ce dormiți, pentru a evita iritarea suplimentară
 • Vă abțineți să lucrați în prima săptămână
 • Este posibil ca uneori după operație ochiul să se simtă inconfortabil, nisipos și să prezinte mâncărime. În mod normal, durează 4 - 5 zile pentru ca pe ochi să crească înapoi un nou strat de celule. După aceea, medicul dumneavoastră va îndepărta lentilele de contact pentru bandajare. Durează aproximativ o lună pentru a se stabiliza vederea. De obicei, medicii solicită un control la o zi și la 4-5 zile după operație. Ulterior, medicii solicită de obicei un examen de urmărire la o lună.

Efecte secundare potențiale

Nicio intervenție chirurgicală nu este complet lipsită de riscuri și de efecte secundare. Oftalmologul dumneavoastră poate evidenția riscurile potențiale și va decide dacă sunteți eligibil pentru operație.

Deoarece tehnica PRK/LASEK se caracterizează prin aplicarea laserului pe suprafață, opacitatea sau cicatricile sunt unele dintre cele mai semnificative complicații. Opacitatea face corneea pacientului să pară ușor lăptoasă. De obicei nu este permanentă și poate fi tratată cu picături pentru ochi.

Alte complicații posibile și efecte secundare ale PRK/LASEK și tipuri alternative de corecție cu laser a vederii sunt explicate pe pagina care enumeră riscurile potențiale.

Întrebări frecvente

Care este diferența dintre LASEK și LASIK?

Există două mari diferențe între aceste tipuri de intervenții chirurgicale cu laser asupra ochilor.

Cu LASEK, straturile interioare ale corneei sunt expuse. Medicul aplică o soluție de alcool pentru a slăbi epiteliul, care este împins temporar la o parte. Medicul aplică apoi laserul Excimer, un laser ultraviolet utilizat în chirurgia oculară, pentru a îndepărta prin ablație țesutul corneei. În timpul LASEK, acest lucru se face la nivelul stratului superior expus al corneei.

Cu LASIK, un flap (lambou) este tăiat cu un dispozitiv mecanic sau cu un laser, pliat înapoi pentru operație și apoi repoziționat când intervenția chirurgicală este finalizată. Stratul de țesut de cornee ablat în LASIK apare în stromă, un substrat al corneei.

A doua diferență este timpul de recuperare și experiența pacientului. Pacienții cu LASIK au de obicei o perioadă de vindecare mult mai scurtă, cu un disconfort mai mic.

Am corneea subțire. Asta înseamnă că ar trebui să primesc un tratament cu PRK în detrimentul SMILE sau LASIK?

Operația cea mai potrivită pentru dumneavoastră depinde, de asemenea, de prescripția dumneavoastră și de alte afecțiuni preexistente - cum ar fi sindromul ochiului uscat. Dacă nu sunteți eligibil pentru LASIK, o soluție posibilă ar putea fi reprezentată fie de PRK/LASEK, fie de SMILE. Ambele aplicații ar putea fi alternative pentru persoanele cu cornee subțire sau pentru cazuri mai grave de miopie. Candidații includ, de asemenea, pe cei care pot prezenta un risc ridicat de complicații legate de flap (lambou) (de ex. anumite locuri de muncă, sporturi și hobby-uri care sunt obositoare sau care implică contact). Medicul dumneavoastră oftalmolog vă va putea recomanda cea mai bună procedură de chirurgie oculară cu laser pentru cazul dumneavoastră individual.


Related Articles

SMILE Un scurt ghid pentru intervenția chirurgicală oculară cu laser minim invazivă
LASIK Un scurt ghid pentru intervenția chirurgicală oculară cu laser cel mai larg practicată
Riscuri și costuri potențiale ale chirurgiei oculare cu laser Aflați cum se compară diferitele tipuri de operații oculare
Procesul de chirurgie oculară cu laser Dacă vă gândiți la operația cu laser la ochi, s-ar putea să vă simțiți puțin copleșit de toate informațiile. Better Vision explică fiecare etapă a procesului și evidențiază câteva întrebări importante de adresat pe parcurs.
SMILE, LASIK sau PRK/LASEK? Comparație între tratamente Descoperiți cum se compară operațiile oculare cu laser
Întrebări frecvente despre chirurgia oculară cu laser Obțineți răspunsuri la unele dintre cele mai frecvente întrebări despre chirurgia oculară cu laser
Găsirea clinicii potrivite Dacă aveți în vedere o intervenție chirurgicală cu laser asupra ochilor, este important să găsiți o clinică și o opțiune de tratament care să se potrivească cel mai bine nevoilor dumneavoastră individuale. Better Vision compară toate opțiunile și explică cum să găsiți clinica potrivită.