Obțineți cel mai înalt nivel de protecţie pentru ochii dumneavoastră

Foarte sensibili și complet de neînlocuit: Pericolele pentru ochi sunt felurite și pot avea consecințe dezastruoase

Orice ni se poate întâmpla ochilor într-o clipită, indiferent dacă la locul de muncă, în timpul liber ori în timpul activităților sportive. Un lucru este cert: organele noastre vizuale sunt prea prețioase pentru a le expune la pericole inutile. Cei care aleg o îngrijire adecvată sunt în siguranță.

O zicală germană - „Das kann ins Auge gehen” (tradus mot-a-mot „Care îți poate intra în ochi,” ceea ce înseamnă „Care ar putea merge prost”) pune punctul pe i: Într-adevăr, ochii noștri sunt expuși la tot felul de riscuri. Puterea razelor soarelui este ceva care nu trebuie subestimat. Bineînțeles, ele ne ademenesc să petrecem timp în aer liber, mângâie marea și ne aduc un zâmbet pe buze. Din păcate, orice medalie are și un revers. Razele ultraviolete, pe scurt raze UV, pot fi în mod special de dăunătoare ochilor noștri.

Protecție solară pentru ochi

Razele soarelui sunt cea mai importantă sursă de radiații UV și pot leza diverse țesuturi oculare. Suprafața ochilor (fotocheratită), cristalinul (cataracta, cunoscută și sub denumirea de opacitate) și retina (maculopatie solară, degenerescența maculară) sunt în mod deosebit expuse pericolului.

Razele UV se compun din raze UV-A (duc la bronzarea pielii, dar și la îmbătrânirea acesteia), razele UV-B (provoacă arsuri solare și cancer de piele) și razele UV-C (acestea sunt cele mai periculoase, dar sunt aproape în întregime blocate de stratul de ozon).

Lucruri pe care aproape nimeni nu le cunoaște: Și ochii pot suferi arsuri solare. Corneea și conjunctiva sunt cele mai afectate. Cel mai mare risc este întotdeauna atunci când razele soarelui sunt puternic reflectate, un lucru care poate avea loc într-un peisaj acoperit de zăpadă sau atunci când petrecem timp pe malul apei sau în valuri.

Totuși, cu ochelarii potriviți, cu toții ne putem proteja într-un mod optim ochii de razele UV dăunătoare. Lucruri de care trebuie să țineți cont atunci când achiziționați o pereche de ochelari de soare:

 • Protecție împotriva luminii UV: Ochelari de soare care absorb cel puțin 99% din razele UV sau razele de lumină de până la 400 nm.
 • Filtru galben: Denumit și blocator albastru, deoarece blochează toată lumina albastră. Ca urmare, ochii percep împrejurimile într-o nuanță gălbuie. Beneficiul: Un contrast intensificat pentru obiectele aflate la distanță foarte mare, mai ales într-o zi noroasă sau cu zăpadă. Recomandate în special schiorilor, vânătorilor, marinarilor și piloților.
 • Filtre polarizante: Acestea blochează lumina difuză. De exemplu, lumina reflectată de pe suprafața apei sau de pe străzile pavate. În mod special utile pentru conducerea auto și pescuit.
 • Protecţie laterală: Ochelarii de soare cu această funcție protejează ochii de lumina care pătrunde din ambele părți.
 • Lentile colorate în degrade: Acestea sunt închise la culoare în partea de sus a ochelarilor, și deschise la culoare în partea de jos. Așadar blochează lumina strălucitoare în partea superioară dar permit o vedere normală privind în jos. Ele sunt utile conducătorilor auto, dar nu sunt recomandate pentru plajă sau zăpadă deoarece strălucirea puternică poate pătrunde și de dedesubt.
 • Lentilele fotosensibileAcestea se închid în mod automat la culoare în condiții de lumină puternică și se deschid la culoare la întuneric. În funcție de radiațiile UV și de temperatură, datorită noilor tehnologii, aceste procese adesea durează mai puțin de cinci minute.

Protecţia ochilor este adesea recomandată și din motive medicale. Acest lucru se aplică în primul rând persoanelor cu risc crescut de radiații UV. Acestea includ:

 • Pacienți cu degenerescență maculară și retiniană. Când se află în aer liber, aceștia trebuie să poarte întotdeauna ochelari cu un bun filtru UV.
 • Pacienți după o intervenție chirurgicală de cataractă. Ochii acestor pacienți sunt deosebit de sensibili la razele UV deoarece cristalinul natural a fost îndepărtat și înlocuit cu unul din plastic (lentile intraoculare). Ochelarii de soare cu 100% protecţie UV sunt necesari pentru modelele mai vechi deoarece acestea absorb o cantitate foarte redusă de raze UV. Noile lentile intraoculare au în prezent protecție UV.
 • Pacienți care se află sub tratament cu diverse medicamente. Medicamentele pentru psoriazis și ingredientele farmaceutice active precum tetraciclina, doxiciclina, alopurinolul și fenotiazina sunt toate „medicamente fotosensibile.” Ele cresc sensibilitatea ochiului la razele UV. Medicul dumneavoastră vă va recomanda protecția adecvată pentru ochi.
Testul online ZEISS de verificare a vederii Cât de bine distingeți contrastul și culorile? Verificați-vă vederea simplu și rapid!

Protecție pentru ochi la locul de muncă

Protecţia specială pentru ochi este de asemenea importantă pentru anumite activități profesionale. Următoarele reprezintă un pericol:

 • Praful, așchiile, schijele sau particulele de lichid produse în timpul șlefuirii, sablării și tăierii lemnului, precum și în timpul lucrărilor de ștemuire și dăltuire. Munca cu unelte acționate cu încărcături explozibile, cu aparatură cu fluide sau aparate de degresare cu jet de vapori este de asemenea periculoasă;
 • Substanţele corozive sau iritante, de exemplu atunci când se lucrează cu soluții acide și alcaline și când se amestecă sau se aplică adezivi și materiale de acoperire prin metoda pulverizării și a acoperirii prin pulverizare;
 • Lumina orbitoare sau radiațiile dăunătoare, de exemplu în timpul lucrărilor de sudură și a muncii cu lasere;
 • Efectul căldurii sau al flăcărilor;
 • Radiații laser
Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

Produse asemanatoare