Oare pot perechea greșită de ochelari sau lumina proastă să vă afecteze vederea?

Vă vom spune ce se întâmplă atunci când ochii dumneavoastră trebuie să muncească prea mult

Dacă ochelarii dumneavoastră nu sunt ajustați în mod optim, nu vă veți putea bucura de întregul potențial vizual. Acest lucru vă poate afecta în mod semnificativ calitatea vieții. Gândiți-vă puțin la acest lucru: cititul unui meniu într-un restaurant devine un coșmar sau vă simțiți nesiguri atunci când conduceți. Acest lucru ridică mai multe întrebări: vă puteți deteriora ochii dacă ochelarii sunt prea puternici (supracorecție) sau prea slabi (subcorecție)? Care sunt efectele unor câmpuri vizuale ce nu sunt optim corectate? Și oare ar putea oboseala oculară sau lumina „slabă” - fie aceasta prea puternică sau insuficientă - să prezinte un risc pentru ochii dumneavoastră? VEDERE MAI BUNĂ vă va oferi o privire de ansamblu.

V-ați putea deteriora ochii dacă ochelarii dumneavoastră nu sunt optim ajustați?

Nu! Ochelarii incorect ajustați nu au efect pe termen lung asupra sănătății ochilor. Cu toate acestea, trebuie să facem distincția între ochii unui adult și ochii unui copil, cei din urmă fiind încă în formare. Dacă o pereche de ochelari nu este bine ajustată, acest lucru poate în mod clar afecta vederea copiilor și a tinerilor adulți. Copiii nu au emetropie, aceasta însemnând că vederea lor nu este ideală. Vederea unui copil se dezvoltă progresiv: începând în imediata sa apropiere, cum ar fi atunci când o privește pe mama sa, trecând la zona pentru vederea la apropiere necesară mai târziu pentru pictat sau citit, și până la vederea 3D la distanță. Cu alte cuvinte: această ușoară hipermetropie este de fapt avantajoasă la început și este ceva cu care copiii se obișnuiesc cu vârsta. O pereche de ochelari îi poate ajuta pe copii să-și dezvolte o vedere optimă. Defectele vizuale nu deteriorează ochii adulților - indiferent dacă aceștia suferă de miopie, hipermetropie sau dacă poartă ochelarii greșiți. În schimb, ochii dumneavoastră „învață” să focalizeze corect la diferite distanțe și să-și modifice performanța vizuală, pe cât de mult posibil, pentru a se adapta la respectiva situație. Dacă acest lucru se întâmplă pe o perioadă mai lungă de timp și necesită un efort mai mare din partea ochilor dumneavoastră, atunci apar simptomele vizibile.

Care sunt consecinţele negative ale unei perechi de ochelari care nu este bine ajustată?

Ochelarii care nu sunt optim ajustați la ochii purtătorului pot provoca diferite simptome. Iată o problemă tipică: observați că ochelarii dumneavoastră nu vă oferă o vedere optimă. Acest lucru duce la o deteriorare subiectivă a vederii dumneavoastră. Aceasta nu provoacă daune, însă vă solicită în mod cert ochii. Și mai înseamnă că ochii dumneavoastră trebuie să depună un efort mai mare. Posibilele consecinţe sunt numeroase și includ de la dureri de cap și dureri la nivelul gâtului, până la amețeli sau dublarea imaginilor. Senzația de arsură sau mâncărime la nivelul ochilor este un alt simptom. Acestea nu sunt doar consecinţele purtării unei perechi greșite de ochelari. Și aerul uscat poate fi un motiv. Cu toate acestea, o pereche de ochelari incorect ajustată poate contribui semnificativ la problemă.

Testul online ZEISS de verificare a vederii Cât de bine distingeți contrastul și culorile? Verificați-vă vederea simplu și rapid!

Vă puteți deteriora ochii dacă purtați o pereche de ochelari incorect ajustați pentru o perioadă mai lungă de timp?

Nu, absolut deloc. De asemenea, nu există nicio piedică dacă performanța dumneavoastră vizuală se deteriorează în timp iar ochelarii, care au fost optim ajustați, nu mai oferă corecția ideală. S-ar putea să nu realizați întotdeauna că nu beneficiați de întregul dumneavoastră potențial vizual - pur și simplu vă obișnuiți cu această situație. Așadar, performanța vizuală redusă este adesea descoperită de o sursă obiectivă, de ex. atunci când încercați să vă obțineți permisul de conducere.

Dar lumina orbitoare emisă de sursele de lumină artificială, precum afișajul unui telefon mobil sau al unui laptop, ridică la fel de puține probleme pentru ochii dumneavoastră?

Absolut. Doar lumina directă a soarelui poate fi periculoasă deoarece cristalinul ochiului focalizează lumina direct pe retină. Este asemănător efectului pe care obiectivul unei camere foto îl are asupra senzorului. Acest lucru este suficient pentru a distruge permanent celulele din cauza efectelor termice dăunătoare. Cu siguranță vă este cunoscută orbirea pe termen scurt după ce ați privit direct la soare. Vederea dumneavoastră este temporar dezactivată deoarece receptorii de pe corneea dumneavoastră sunt supra-stimulați. Privirea înspre soare pentru prea mult timp poate duce la efecte pe termen lung.

Însă, lumina normală, cum este cea emisă de afișajele telefoanelor mobile sau ale laptopurilor, este complet inofensivă. Nici chiar utilizarea pe termen lung nu prezintă vreun risc pentru ochi. Motivele? Pe de o parte, aceste dispozitive sunt în general verificate din punct de vedere al siguranței. Pe de altă parte, ochiul uman are mecanisme integrate - precum genele și sprâncenele, care să-l protejeze în mod suficient împotriva luminii prea strălucitoare deranjante. Chiar și reacțiile reflexe, cum sunt strânsul din ochi sau închiderea ochilor, asigură o reducere eficientă a nivelului de lumină. Toate acestea sunt lucruri pe care le faceți în mod inconștient. Cu alte cuvinte, ochii dumneavoastră se protejează singuri în mod automat - nu putem vorbi de prea multă lumină!

Apropo - știți ce legătură are „acuitatea vizuală” cu toate acestea?

Acuitatea vizuală este termenul folosit pentru a descrie performanța vizuală generală a ochilor dumneavoastră: cât de bine puteți recunoaște modele și contururi - indiferent dacă aveți vedere 20/20 sau o vedere cu deficiențe, sau dacă purtați ochelari. Această valoare diferă de la o persoană la alta. Este determinată folosind un test de vedere specific și depinde de vârstă. O acuitate vizuală medie bună este 1.0. Când sunteți tineri, acuitatea dumneavoastră se situează între 1.0 și 1.6. Însă aceasta se deteriorează pe parcursul vieții. Persoanele peste 70 de ani de regulă au o valoare cuprinsă între 0.6 și 1.0. Conducătorii auto au nevoie de o acuitate vizuală de cel puțin 0.7.

Desigur, această acuitate joacă un rol important atunci când ochelarii sunt ajustați: opticianul vă măsoară acuitatea vizuală obiectivă, după care determină ce putere de refracție suplimentară este necesară pentru a menține imaginile clar definite pe retină. Obiectivul: obținerea celei mai mari acuități vizuale posibile.

Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

Cum puteți găsi un optician bun? Tot ce este important - de la primul consult până la ajustarea lentilelor
Lista de verificare pentru cumpărarea unei noi perechi de ochelari Ochelari pentru apropiere și distanță, ochelari progresivi, ochelari pentru sport, ochelari de citit sau pentru locul de muncă: ce trebuie să știți?
Întrebări pentru următoarea consultaţie

Sănătate + prevenire 16 oct. 2017

Tags: La optician

Când ochelarii sunt prea strâmți. Cele mai bune sfaturi pentru o vedere relaxată și pentru potrivirea perfectă. Indiferent dacă vorbim de brațe, puntea nazală sau ramele ochelarilor, există câteva criterii care sunt cruciale pentru o vedere optimă.

Sănătate + prevenire 16 oct. 2017

Tags: La optician

Produse asemanatoare