Lista de verificare pentru cumpărarea unei noi perechi de ochelari

Ochelari pentru apropiere și distanță, ochelari progresivi, ochelari pentru sport, ochelari de citit sau pentru locul de muncă: ce trebuie să știți?

Care sunt aspectele importante atunci când cumpărați o nouă pereche de ochelari? Ce trebuie să știți? Care sunt greșelile pe care trebuie să le evitați și ce puteți face pentru a vă bucura și mai mult de noii dumneavoastră ochelari? VEDERE MAI BUNĂ și lista de verificare completă pentru atunci când cumpărați ochelari: pentru ochelari pentru vederea la apropiere și distanță, ochelari progresivi, ochelari pentru sport, ochelari de citit sau pentru locul de muncă.

Ce trebuie să știți despre achiziționarea ochelarilor?

Cel mai important lucru atunci când cumpărați o nouă pereche de ochelari este găsirea unui optician care are suficient timp pentru dumneavoastră și care vă poate oferi informații detaliate și recomandări. Ochelarii sunt un articol foarte personal și individual pentru utilizarea zilnică și trebuie să fie perfect adaptați dumneavoastră și stilului dumneavoastră de viață. Pe lângă aceasta, există numeroși diferiți factori care influențează calitatea vederii prin noua dumneavoastră pereche de ochelari. Prin urmare, este cu atât mai important să beneficiați de un consult complet și de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu opticianul dumneavoastră, precum și de o determinare a refracției optimă, toate realizate fără grabă și cu profesionalism. Trebuie să vă simțiți relaxat și confortabil în timpul procesului de determinare a refracției. De exemplu, testele de vedere și de determinare a refracției nu trebuie efectuate dacă suferiți de febra fânului cu iritația oculară sau migrena asociate. Erorile făcute în timpul consultului oftalmologic și al procesului de determinare a refracției nu mai pot fi corectate în ochelarii odată finalizați și pot avea ca rezultat un confort vizual redus și o corecție a vederii care este departe de a fi perfectă. În cel mai rău caz, rezultatul ar putea fi intoleranța la purtare. Așadar, nu vă grăbiți cu acest pas important și insistați ca și opticianul dumneavoastră să facă la fel.

Indiferent de tipul de ochelari achiziționat, următoarele aspecte sunt esențiale pentru luarea deciziei:

 • Care este destinația noilor ochelari?
 • Vă rugăm să descrieți detaliat condițiile în care veți purta ochelarii, atât la locul de muncă cât și în timpul liber.
 • Suferiți de vreo boală care v-ar putea afecta ochii?
 • Ce v-a plăcut și ce nu v-a plăcut la vechii dumneavoastră ochelari?
 • Ce tratamente pentru lentile ar putea fi potrivite?

Punctul de plecare este determinarea lentilelor potrivite. Este de asemenea important de reținut faptul

 • că ramele pe care le alegeți trebuie să se potrivească stilului dumneavoastră personal, dar să fie și potrivite pentru nevoile dumneavoastră vizuale.
 • Aflați care sunt cele mai potrivite materiale și puteri ale lentilelorpentru dumneavoastră. Acestea vor face ca ochelarii să fie mai confortabil la purtat, vă vor oferi o funcționalitate mai bună și au avantaje estetice.
 • Discutați cu opticianul dumneavoastră despre îmbunătățirile ce pot fi aduse lentilelor cum ar fi: tratamente antireflex, tratamente de durificare, CleanCoat, nuanțe și filtre. Acestea oferă funcționalități suplimentare și protecție și pot facilita adaptarea și mai precisă a ochelarilor la nevoile dumneavoastră specifice.

Care sunt aspectele importante în alegerea ramelor?

Pe lângă lentile, și ramele sunt foarte importante. Cu toate acestea, atunci când încercați diferite rame, trebuie să luați în considerare mai mulți factori, nu numai aspectul estetic. Modul în care acestea vă vin este extrem de important pentru confort și pentru purtarea lor pe termen lung. Ramele trebuie să stea bine pe față - nu trebuie să simțiți apăsare în punctele de contact cum ar fi în spatele urechilor sau pe nas. Opticianul trebuie să adapteze brațele la forma feței dumneavoastră astfel încât să nu simțiți apăsare la nivelul tâmplelor, nici chiar după ce ați purtat ochelarii pentru perioade lungi de timp. Brațele care sunt bine ajustate generează doar o ușoară tragere în spatele urechii, împiedicând ca greutatea ochelarilor să exercite presiune asupra nasului. Regula generală este că ochelarii se potrivesc perfect atunci când nici măcar nu vă dați seama că îi purtați.

Ramele sunt optim poziționate atunci când sprâncenele sunt fie deasupra, fie chiar sub marginea superioară a ramelor. Acest lucru asigură cea mai bună vizibilitate, deoarece vederea nu vă este limitată de marginile ramei sau ale lentilelor. Alegeți cu grijă dimensiunea ramelor: dimensiunea ideală este determinată de distanța dintre ochi și de dimensiunea orbitelor ochilor. Cu toate acestea, ramele nu trebuie să fie mult mai late decât fața dumneavoastră și nu trebuie să atingă deloc pomeții. În caz contrar, lentilele se vor aburi și este posibilă apariția punctelor de presiune pe față. Ramele mai mari sunt în prezent la modă și oferă o vedere confortabilă și o toleranță bună la purtare.

1// Lentilele monofocale sau lentilele pentru citit

Dacă aceasta este prima dumneavoastră pereche de ochelari, rugați-vă opticianul să vă descrie în detaliu diferitele tipuri de lentile. În cazul dioptriilor mai mari, materialele cu indice ridicat mar putea fi cea mai bună soluție pentru a reduce greutatea și grosimea lentilelor.
Odată ce lentilele au fost determinate folosind rama de testare în camera de determinare a refracției, examinați pe îndelete lentilele selectate, mai ales dacă cumpărați ochelari pentru prima dată, plimbați-vă prin încăpere purtându-le și, eventual, citiți un text la distanța normală de citit.

1// Lentilele monofocale sau lentilele pentru citit

Îmbunătățirile pentru lentile cum sunt tratamentele antireflex, tratamentele de durificare, tratamentul CleanCoat pentru a face curățarea mai ușoară etc. sunt de asemenea aspecte importante. Opticianul dumneavoastră va fi bucuros să vă explice opţiunile. O importanță deosebită o are momentul în care doriți să vă purtați ochelarii - pentru utilizare de zi cu zi, ca pereche de ochelari de rezervă sau doar pentru anumite ocazii. Tratamentele pentru lentile pot juca un rol foarte important, de exemplu, dacă sunteți adesea orbit de soare sau farurile autovehiculelor care circulă din sens opus. Poate ochelarii cu lentile fotosensibile sunt cea mai bună soluție pentru dumneavoastră.
Dacă sunteți deja obișnuit să purtați ochelari, ar trebui să profitați de ocazie și să discutați pe larg cu opticianul dumneavoastră despre ce anume v-a plăcut la vechii ochelari și ce ați simțit că nu era ideal. Micile detalii pot fi foarte importante în această privință și fac vederea prin ochelari mult mai relaxată și mai confortabilă. Tehnologia de fabricare a lentilelor și tratamentele opționale sunt de asemenea îmbunătățite în permanență.

Pentru numeroase persoane, ochelarii de citit sunt prima pereche de ochelari. În general, se face o distincție între două tipuri diferite: ochelari de citit normali cu rame tradiționale și ochelarii cu jumătate de ramă sau tip semilună. Cu ochelarii cu jumătate de ramă puteți privi prin lentile atunci când coborâți privirea și puteți vedea normal atunci când ridicați privirea deasupra lentilelor. Pentru ambele versiuni, distanța normală de citit (adică distanța dintre ochi și o carte sau un E-book reader) și distanța dintre ochii dumneavoastră sunt factori importanți în determinarea dioptriilor optime. Înainte de examenul oftalmologic, ar putea fi util să notați câteva aspecte legate de situațiile de zi cu zi de acasă, de ex.: la ce distanță de față țineți telefonul mobil sau cartea pentru citit în timp ce stați jos și în timp ce stați întins? Care este distanța dintre ochi și monitorul laptopului? De exemplu, știați că, pentru citit, țineți smartphone-ul mai aproape de ochi decât țineți o carte? Aceste informații prețioase îl vor ajuta pe opticianul dumneavoastră să vă optimizeze ochelarii de citit pentru obiceiurile dumneavoastră vizuale.

2// Lentilele progresive - vedere clară și limpede la toate distanțele

Lentilele progresive, deși sunt foarte obișnuite în ziua de azi, sunt mici opere de artă în domeniul opticii. Scopul este acela de a crea ochelari care să vă permită să vedeți ca și cum ați avea vederea originală optimă, fără ochelari. Prin urmare, este necesară integrarea mai multor soluții vizuale într-o singură lentilă, în mod unitar și optim, pentru a asigura cea mai bună interacțiune a ochilor dumneavoastră. Aceasta este o provocare optică ce presupune o experiență bogată, cunoștințe aprofundate de matematică și cunoștințe precise legate de fiecare purtător de ochelari în parte.

2// Lentilele progresive - vedere clară și limpede la toate distanțele

O metodă specială este folosită pentru producerea lentilelor progresive. În timpul șlefuirii suprafeței lentilei, diverse funcții sunt integrate într-o singură lentilă - pentru vederea la apropiere, la distanță și semi-distanță. Mai mult decât atât, lentilele progresive trebuie nu doar să faciliteze o vedere clar focalizată atunci când priviți înainte ci și atunci când priviți în lateral sau sus și jos. Toate aceste minuscule suprafețe trebuie să fie optim coordonate între ele și calculate cu meticulozitate. Prin urmare, opticianul dumneavoastră vă poate oferi numeroase niveluri diferite de calitate și grade de particularizare din care puteți alege. Solicitați-i opticianului dumneavoastră recomandări detaliate, astfel încât să vă puteți acomoda foarte repede cu noii ochelari și să vă puteți bucura de o vedere naturală.
De regulă, ramele pentru lentilele progresive nu trebuie să fie prea mici, deoarece acest tip de rame nu vor oferi suficient spațiu pentru diferitele câmpuri vizuale. Mai mult decât atât, opticianul nu ar trebui să aștepte să vă monteze lentilele progresive până când le ridicați. Centrarea precisă a lentilelor în noile rame este crucială. Dacă aliniamentul este decalat până și cu câțiva milimetri, acest lucru este suficient pentru a provoca dureri cervicale și dureri de cap și v-ar putea împiedica să vă bucurați pe deplin de lentilele dumneavoastră progresive.

Mai mult:

O vedere mai bună pentru persoanele în vârstă

Lentilele progresive - mici opere de artă

Sfaturi pentru mai mult confort la purtarea lentilelor progresive

Care este diferenţa între lentilele de ochelari individualizate și lentilele „de-a gata”?

3// Perspectivă clară la locul de muncă – ochelari pentru profesioniști

La fel ca și în cazul ochelarilor de citit, distanța dintre lentile și obiectul vizualizat joacă un rol major pentru ochelarii folosiți la locul de muncă. În acest context, această distanță este numită „distanța de lucru”. Astfel, înainte să cumpărați ochelari pentru locul de muncă, trebuie să aflați care vă sunt distanțele de vizualizare necesare: la ce distanță de monitor stați în mod normal? La ce distanță țineți în mână obiectele care trebuie să fie prelucrate?

3// Perspectivă clară la locul de muncă – ochelari pentru profesioniști

Și asta nu e totul. Participați des la conferințe cu colegi sau clienți și trebuie să puteți schimba rapid și confortabil focalizarea între diferite distanțe de vizualizare? Oare sunt mai potrivite pentru nevoile mele lentilele din plastic sau cele din sticlă?
Mai ales la locul de muncă, trebuie să puteți vedea clar și confortabil și să focalizați rapid la distanțele de vizualizare necesare. Lentilele vă pot permite să faceți acest lucru atât timp cât îi spuneți opticianului dumneavoastră exact de ce aveți nevoie. În anumite cazuri, ar putea fi recomandat să folosiți ochelari speciali pentru locul de muncă în locul ochelarilor dumneavoastră de zi cu zi.

Mai mult:

O vedere mai bună și mai mult confort la locul de muncă

Lentilele ZEISS OfficeLens - Soluția perfectă pentru vederea la locul de muncă.

Indiferent dacă sunteți medic dentist sau cosmeticiană - bucurați-vă de o vedere clară cu o pereche de ochelari profesioniști

4//Ciclism, schi etc. – Ce este diferit la ochelarii pentru sport?

Unde exact vă veți purta noii ochelari pentru sport joacă un rol central în alegerea perechii ideale: pentru ce tip de sport și în ce situații vă veți purta ochelarii? De exemplu, ochelarii pentru ciclism trebuie să asigura o protecție UV optimă precum și o protecție eficientă împotriva vântului, de ex. prin dimensiunea și curbura ramelor. Ochelarii cu lentile polarizate asigură o protecție optimă împotriva efectului de strălucire orbitoare și sunt o soluție excelentă pentru trecerea frecventă de la lumină la umbră și invers.

4//Ciclism, schi etc. – Ce este diferit la ochelarii pentru sport?

Pentru a preveni situațiile neplăcute, toți pasionații de sport care poartă căști de protecție trebuie să-și aducă cu ei căștile la optician. Pentru schiori, pe de altă parte, o a doua pereche de ochelari pe care să îi poarte sub ochelarii de protecție pentru zăpadă ar putea fi o alternativă ideală la lentilele de contact. În acest caz, este recomandat un tratament antistatic pentru a preveni aburirea, sau vă puteți comanda o pereche de ochelari de schi cu prescripția dumneavoastră ori puteți alege un clip pentru a-i fixa pe aceștia peste ei.

Mai mult:

Ochelari pentru sporturile acvatice

Ochelarii perfecți pentru pasionații de golf

O vedere mai bună pentru sporturile de iarnă

Ochelarii moderni de protecție pentru zăpadă ZEISS

Vedere perfectă pentru cicliști: care sunt cele mai bune lentile de ochelari pentru cicliști?

Ochelari pentru piloți - vedere perfectă chiar și deasupra norilor

După achiziție - vi se potrivesc perfect ochelarii?

În sfârșit - vă puteți ridica noua pereche de ochelari! Acum, opticianul trebuie să verifice încă o dată:

 • Cât de bună este vederea dumneavoastră cu noii ochelari?
 • Au fost lentilele și ramele bine montate?
 • Sunt caracteristicile speciale funcționale și adecvate (tratamente, nuanțe etc.)?
 • În cazul lentilelor progresive: este centrarea perfectă? Funcționează zonele de vizualizare individuale pentru dumneavoastră? Nu vă grăbiți; plimbați-vă prin încăpere timp de câteva minute cu noile lentile progresive.

De asemenea, asigurați-vă că lentilele sunt bine montate în rame. Este necesar ca opticianul să efectueze ajustări? Același lucru este valabil și în cazul în care marginile lentilelor sunt prea clar vizibile din fața ochelarilor sau dacă ochelarii exercită o presiune prea mare asupra nasului sau în spatele urechilor.

Regula generală este următoarea: discutați cu opticianul dumneavoastră - acesta va fi bucuros să vă ajute. Și, dacă ulterior vă confruntați cu dificultăți, mergeți înapoi la optician. Nu uitați: cu toate că ar putea dura un timp până să vă obișnuiți cu noii ochelari, totuși dumneavoastră trebuie să vă simțiți bine purtându-i iar vederea dumneavoastră trebuie să fie întotdeauna cât mai clară posibil!

Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

Cum puteți găsi un optician bun?

Tot ce este important - de la primul consult până la ajustarea lentilelor

Opticienii buni au câteva lucruri în comun. VEDERE MAI BUNĂ vă explică ce îl diferenţiază pe un optician bun de ceila...

Oare pot perechea greșită de ochelari sau lumina proastă să vă afecteze vederea?

Vă vom spune ce se întâmplă atunci când ochii dumneavoastră trebuie să muncească prea mult

V-ați putea deteriora ochii purtând o pereche de ochelari care nu sunt optim ajustați? Dar dacă citiți pe lumină slab...

Sănătate + prevenire 16 oct. 2017

Tags: La optician

Întrebări pentru următoarea consultaţie

Întrebări pentru următoarea consultaţie. Consultaţia medicului nu este niciodată un monolog. Întrebările importante d...

Sănătate + prevenire 16 oct. 2017

Tags: La optician

Când ochelarii sunt prea strâmți. Cele mai bune sfaturi pentru o vedere relaxată și pentru potrivirea perfectă.

Indiferent dacă vorbim de brațe, puntea nazală sau ramele ochelarilor, există câteva criterii care sunt cruciale pentru o vedere optimă.

Ochelarii vă apasă pe tâmple, vederea este obositoare, puntea nazală este inconfortabilă. Care sunt aspectele la care...

Sănătate + prevenire 16 oct. 2017

Tags: La optician

Produse asemanatoare