LASIK: un ghid pe scurt

Chirurgie oculară cu laser pentru tratarea miopiei, hipermetropiei și astigmatismului

Chirurgia LASIK este o opțiune eficientă de tratament pentru miopie, hipermetropie și astigmatism. Dacă vă gândiți la o intervenție chirurgicală cu laser, iată ce trebuie să știți despre această procedură.

Ce este LASIK?

LASIK (Laser-Assisted-In-Situ-Keratomileusis) tratează erorile de refracție prin plierea stratului superior al ochiului și prin remodelarea țesutului de dedesubt. La fel ca alte chirurgii oculare cu laser, LASIK tratează deficiențele de vedere prin remodelarea corneei, pentru a corecta modul în care lumina este focalizată pe partea din spate a ochiului.

De la inventarea sa la începutul anilor 90, LASIK este cea mai populară metodă de tratament chirurgical pentru a corecta miopia, hipermetropia și astigmatismul.

Cum funcționează LASIK?

Cu LASIK, un chirurg taie o bucată de țesut, creând în esență un flap ("căpăcel") în partea din față a ochiului, pentru a expune straturile interioare ale țesutului corneei unui laser Excimer. Chirurgii vor folosi fie un instrument mecanic numit microkeratom, fie un laser femtosecund pentru a crea un flap ("căpăcel").

Când un laser cu femtosecunde este utilizat pentru a crea un flap LASIK, procedura este descrisă ca o intervenție chirurgicală Femto-LASIK. Acest tip de laser este aproape infraroșu, cu impulsuri extrem de scurte. Intensitatea sa de vârf pe o durată de impuls foarte scurtă (într-un timp de câteva femtosecunde) îi permite să creeze cu precizie de microni tăieturi sau planuri unice în țesutul corneei, fără a afecta țesutul înconjurător.

După flap-ul este pliat înapoi, un laser Excimer tratează ochiul pentru eroarea de refracție individuală. Laserul ablează doar țesutul necesar, lăsând țesutul înconjurător neafectat.

Beneficii

  • Procedură standard: LASIK este tratamentul standard de peste 20 de ani și numeroși chirurgi sunt foarte experimentați cu această procedură.
  • Recuperare rapidă: în mod obișnuit, vederea devine mai clară în câteva ore după operație și se stabilizează treptat în următoarele săptămâni.
  • Disponibilitate ridicată: LASIK este în prezent cea mai populară și mai răspândită formă de chirurgie oculară cu laser. Majoritatea clinicilor care oferă corectarea cu laser a vederii au tehnologia disponibilă pentru această procedură.

Pregătirea pentru intervenția chirurgicală

Înainte de intervenția chirurgicală, medicul le comunică de obicei pacienților următoarele instrucțiuni:
 
  • Să nu mai poarte lentile de contact dure timp de cel puțin patru săptămâni și lentile moi timp de două săptămâni înainte de operație, deoarece acestea pot interfera cu testele preoperatorii de diagnosticare.
  • Să nu se machieze, să nu se parfumeze și să nu aplice loțiuni în ziua dinaintea intervenției chirurgicale și în ziua acesteia. Aceste produse pot lăsa resturi în jurul ochiului și genelor, ceea ce crește probabilitatea de infecție.
  • Efectuați aranjamente pentru transportul alternativ imediat după operație, dacă de obicei conduceți singur și, eventual, pentru următoarele zile după operație.

Pașii

Amorțirea ochilor

Amorțirea ochilor

Pentru a reduce durerea în timpul intervenției chirurgicale, se administrează picături de anestezie pentru a amorți ochiul. Este folosit un suport pentru pleoape, pentru a preveni clipirea ochiului în timpul intervenției chirurgicale.

Imobilizarea ochiului și crearea flap-ului (lambou)

Imobilizarea ochiului și crearea flap-ului (lambou)

După ce ochiul este amorțit, acesta trebuie imobilizat pentru intervenția chirurgicală. Acest lucru se face cu o sticlă de contact sau cu un inel de aspirație care este așezat delicat pe ochi. Este posibil să simțiți o ușoară presiune atunci când se întâmplă acest lucru. După ce ochiul este ținut nemișcat, medicul va tăia un strat subțire de țesut din partea superioară a ochiului fie cu un dispozitiv mecanic (microkeratom), fie cu un laser cu femtosecunde.

Mutarea la laserul Excimer

Mutarea la laserul Excimer

După crearea clapetei, pacientul va fi mutat la laserul Excimer pentru următoarea etapă a procedurii. Medicul va deschide apoi stratul superior al ochiului - acesta este prins în partea din spate, ca și cum s-ar deschide o carte.

Sculptarea corneei

Sculptarea corneei

Laserul este folosit pentru a sculpta țesutul din cornee, pentru a corecta eroarea de refracție. Laserele Excimer sunt echipate cu un sistem de urmărire a ochiului, pentru a urmări și a compensa mișcarea ochilor în timpul intervenției chirurgicale. În funcție de laser, pot exista sunete și mirosuri.

Aderarea flap-ului (lambou)

Aderarea flap-ului (lambou)

Chirurgul va readuce flap-ul în poziția inițială. În câteva ore, flap-ul va adera la țesutul subiacent fără cusături.

După intervenția chirurgicală

După intervenția chirurgicală, se recomandă să:

  • Nu frecați ochiul operat și să vă odihniți și să nu vă extenuați prea mult
  • Purtați ochelari de protecție a doua zi după operație, pentru a preveni mișcarea accidentală a flap-ului (lambou) prin frecarea ochiului
  • Purtați timp de o săptămână un pansament în timpul somnului, pentru a evita mișcarea flap-ului (lambou)
  • Utilizați timp de câteva zile după operație picături pentru ochi, pentru a preveni infecția și pentru a atenua uscăciunea
  • Evitați sporturile de contact intens timp de cel puțin două săptămâni

Efecte secundare potențiale

Nicio intervenție chirurgicală nu este complet lipsită de riscuri și de efecte secundare. Medicul dumneavoastră oftalmolog poate evidenția toate riscurile potențiale și va decide dacă sunteți eligibil pentru operație.
 
Cu toate acestea, după operație pot apărea cele de mai jos:
Complicații legate de flap (lambou): deși flap-ul aderă de obicei la ochi imediat după operație, acesta nu se închide complet înapoi împreună cu țesutul corneei. Deoarece flap-ul se sprijină pe ochi, există o probabilitate îndepărtată ca acesta să fie dislocat, în special în timpul sporturilor de contact sau în timpul altor activități. Complicațiile legate de flap de după intervenția chirurgicală pot include infecția, inflamația și dislocarea flap-ului.
 
Sindromul ochiului uscat: acest simptom poate apărea după operația LASIK de corectare a vederii. Nervii tăiați în timpul intervenției chirurgicale cu laser asupra ochilor pot reduce frecvența de clipire a pacientului și/sau pot trimite semnale insuficiente canalelor lacrimale. Clipirea mai puțin frecventă conduce la evaporarea lichidului lacrimal al ochiului mai repede decât în mod normal, ceea ce poate face ca ochiul să fie mai puțin lubrifiat și mai uscat. Ochii uscați după LASIK pot provoca atât disconfort, cât și rezultate vizuale mai puțin optime, dar de obicei se îmbunătățesc sau se rezolvă cu timpul.
 

Întrebări frecvente

Ce avantaje oferă Femto-LASIK față de metoda clasică LASIK?

Diferența dintre Femto-LASIK și metoda clasică LASIK este modul în care se creează flap-ul din cornee. Este folosit un laser pentru a tăia flap-ul (lambou) în Femto-LASIK. Cu metoda clasică, chirurgul deschide corneea manual, cu un microkeratom (dispozitiv mecanic).

Laserul poate fi mai precis și mai previzibil în tăierea flap-ului decât metoda manuală cu un dispozitiv mecanic. Cu toate acestea, chirurgii oculari nu au o opinie uniformă că o metodă este mai bună din punct de vedere clinic decât cealaltă. Decizia dintre cele două se bazează pe afecțiunile existente ale pacientului și pe preferințele medicului.

Care sunt șansele mele de a vedea, precum și când aș purta ochelari sau lentile de contact după operația LASIK?

Nu orice persoană va ajunge cu o vedere 20/20 după ce va fi supusă unei intervenții chirurgicale LASIK. O analiză globală a LASIK din anul 2009 a constatat însă că peste 95 % dintre pacienții operați cu LASIK între anii 1995 și 2003 au fost mulțumiți de rezultatul intervenției chirurgicale.

Intervențiile chirurgicale PRK/LASEK și SMILE nu necesită flap în cornee. Cum diferă aceste soluții de LASIK?

PRK/LASEK nu este de obicei recomandat pentru tratamentul miopiei severe, în timp ce SMILE nu poate trata hipermetropia.

Cel mai bine este să discutați opțiunile cu un specialist în ochi și să găsiți o soluție ideală pentru nevoile dumneavoastră individuale.

Cât vor dura recuperarea după operația LASIK și revenirea la rutina mea normală?

Procedura durează de obicei aproximativ 30 de minute și puteți reveni la activitățile zilnice într-o zi sau două.

Timpul de recuperare diferă de la un pacient la altul, dar flap-ul ar trebui să fie stabil în decurs de câteva zile. De asemenea, vederea dumneavoastră poate fluctua timp de câteva luni după operație.

De obicei, medicii solicită un examen de urmărire a doua zi și la o lună după operație, pentru a vă verifica progresul.


Articole conexe

SMILE Un scurt ghid pentru intervenția chirurgicală oculară cu laser minim invazivă
PRK/LASEK Un scurt ghid pentru intervenția chirurgicală cu laser pe suprafața ochiului
Riscuri și costuri potențiale ale chirurgiei oculare cu laser Aflați cum se compară diferitele tipuri de operații oculare
Procesul de chirurgie oculară cu laser Dacă vă gândiți la operația cu laser la ochi, s-ar putea să vă simțiți puțin copleșit de toate informațiile. Better Vision explică fiecare etapă a procesului și evidențiază câteva întrebări importante de adresat pe parcurs.
SMILE, LASIK sau PRK/LASEK? Comparație între tratamente Descoperiți cum se compară operațiile oculare cu laser
Întrebări frecvente despre chirurgia oculară cu laser Obțineți răspunsuri la unele dintre cele mai frecvente întrebări despre chirurgia oculară cu laser
Găsirea clinicii potrivite Dacă aveți în vedere o intervenție chirurgicală cu laser asupra ochilor, este important să găsiți o clinică și o opțiune de tratament care să se potrivească cel mai bine nevoilor dumneavoastră individuale. Better Vision compară toate opțiunile și explică cum să găsiți clinica potrivită.