În mod ideal, tratamentele pentru lentilele ochelarilor ar trebui să poată face orice

VEDERE MAI BUNĂ discută cu Managerul de produs pentru DuraVision® Platinum, cel mai robust tratament ZEISS pentru lentilele ochelarilor de până acum.

Ne folosim ochelarii zilnic, fără a ne gândi la ceea ce pot face ei din punct de vedere optic, dar nici la cât de robuști trebuie să fie pentru a rezista la toate situațiile la care îi supunem. Așa trebuie să și stea lucrurile. Nu există vreun alt echipament optic care să fie expus în continuu la aceleași solicitări mecanice și impacturi din partea mediului precum lentilele pentru ochelari. Dezvoltatorii de la Carl Zeiss lucrează pentru a îmbunătăți în permanență finisajele și tratamentele disponibile pentru lentilele de ochelari. VEDERE MAI BUNĂ a întrebat-o pe René Stanke, Managerul de produs pentru DuraVision® Platinum care este esența tratamentelor moderne aplicate lentilelor pentru ochelari.

VEDERE MAI BUNĂ: Atunci când un optician oftalmic vă ajustează ochelarii, în general destul de puțină atenție este acordată alegerii tratamentului pentru lentile la finalul consultului. Avem tendința de a ne baza pe recomandarea opticianului. Cu toate acestea, tratamentul are o influență critică asupra duratei de viață a lentilelor ochelarilor, asupra vederii lor și proprietăților lor de curățare. Ce ar trebui să ia în considerare purtătorii de ochelari atunci când își aleg tratamentul?

René Stanke, Managerul de produs pentru DuraVision® Platinum
René Stanke, Managerul de produs pentru DuraVision® Platinum

René Stanke: Aveți dreptate. Tratamente aplicate lentilelor pentru ochelari pot face o diferență. În prezent, majoritatea persoanelor aleg lentilele din material plastic, însă de la bun început plasticul nu este la fel de dur, durabil sau rezistent la zgârieturi precum lentilele minerale. Drept pentru care, eu aș recomanda în mod clar un tratament de durificare pentru prelungirea duratei de viață a lentilelor și pentru a face suprafața lentilei sensibilă la solicitări mecanice care pot duce la zgârieturi și prin urmare la o deteriorare a vederii.

Un tratament antireflex de calitate superioară este important nu numai pentru îmbunătățirea aspectului dar și pentru minimizarea reflexiilor deranjante prin lentilele ochelarilor, de exemplu atunci când conduceți pe timp de noapte sau când citiți pe lumină naturală și artificială.

Pe lângă aceasta, o lentilă pentru ochelari de calitate superioară nu trebuie să atragă cu ușurință praful, murdăria și scamele și trebuie să fie ușor de curățat. Muncind împreună, tratamentele moderne aplicate lentilelor pentru ochelari pot face din lentile un robust obiect de uz cotidian. Noi le recomandăm tuturor purtătorilor de ochelari să își întrebe opticianul care sunt caracteristicile exacte ale tratamentului aplicat lentilelor pentru ochelari.

VEDERE MAI BUNĂ: Carl Zeiss tocmai a lansat un nou tratament mineral pentru ochelari - DuraVision® Platinum. Dumneavoastră ați luat parte la procesul de dezvoltare. Ce este special la DuraVision® Platinum? Ce este nou?

René Stanke: Pe baza cercetărilor de piață pe care le-am efectuat, am optimizat întreaga gamă de tratamente pentru lentilele pentru ochelari ZEISS. În principal, vorbim despre următoarele patru proprietăți ale produsului:

Mai întâi, am lucrat mult la duritatea suprafeței lentilelor pentru ochelari. Suntem foarte mândri pentru că am creat primele lentile pentru ochelari din material plastic cu tratament antireflex care au aceeași duritate, sau poate chiar una superioară, comparativ cu lentilele pentru ochelari minerale. Măsurătorile noastre ne-au arătat că, cu DuraVision® Platinum, producem lentile pentru ochelari de trei ori mai dure decât în trecut.

În al doilea rând, am îmbunătățit în mod semnificativ performanța tratamentului antireflex. În ciuda tratamentului antireflex, toate lentilele pentru ochelari au ceea ce se numește o reflexie reziduală, adică lumina care este reflectată înapoi de către lentilele ochelarilor și care nu pătrunde prin lentilă în ochi. Așadar, calitatea tratamentelor antireflex diferă în ceea ce privește cât de redusă poate fi menținută reflexia reziduală. Comparativ cu lentilele anterioare, am reușit să reducem această reflexie reziduală cu 20%.

Bineînţeles, am dorit să păstrăm extraordinara performanță antistatică, brevetată a lentilelor pentru ochelari ZEISS, astfel încât să nu se murdărească rapid și să atragă mult mai puțin praf și scame. Aceasta este caracteristica produsului nr. 3.

Cea de-a patra o reprezintă suprafața excepțional de ușor de curățat a lentilelor pentru ochelari oferită de tratamentul nostru premium hidrofob și oleofob. Puteți curăța o lentilă pentru ochelari cu un tratament DuraVision® Platinum folosind produsele noastre de curățare ZEISS sau pur și simplu cu apă călduță, după care scuturați picăturile de apă rămase și de abia va fi nevoie să ștergeți cu o lavetă din microfibră.

VEDERE MAI BUNĂ: Cum pot fi testate aceste îmbunătăţiri - mai ales duritatea îmbunătățită?

René Stanke: Noi efectuăm ample teste de laborator. De exemplu, un vârf de diamant este apăsat pe un tratament tradițional pentru lentile pentru ochelari și pe noul produs comparativ. Măsurăm forța necesară până când tratamentul nu mai poate rezista și se fisurează. Acest lucru ne permite să determinăm și să comparăm duritatea tratamentelor individuale. DuraVision® Platinum a obținut rezultate cu până la 50% mai bune la acest test decât tratamentele minerale anterioare ale ZEISS.

Cu toate acestea, testele practice au fost mai importante, deoarece lentilele pentru ochelari trebuie să reziste în condiții de utilizare zilnică, nu în laborator. Estimăm o durată de viață de doi - trei ani, durată pe care am simulat-o în acest test pentru a demonstra rezistența la uzură a noului nostru tratament. Am pus mâna pe niște „murdărie standard” (care este folosită, de exemplu, și în industria aspiratoarelor), am acoperit o lavetă pentru curățarea ochelarilor cu ea după care am „curățat” lentile de ochelari prevăzute cu un tratament tradițional și lentile prevăzute cu tratamentul DuraVision® Platinum de 600 de ori, de fiecare dată cu o presiune definită. Rezultatele au fost apoi analizate în detaliu la microscop. Rezultatul: Lentilele pentru ochelari prevăzute cu tratamentul DuraVision® Platinum au prezentat aproape nicio urmă de deteriorare, în timp ce produsul comparativ a fost foarte clar zgâriat în acest test.

VEDERE MAI BUNĂ: Impresionant. Dar acesta nu este un lucru pe care ar trebui să-l facem în mod normal cu lentilele ochelarilor, nu-i așa?

René Stanke: Așa e, vă rugăm să nu reproduceți testele noastre. În ciuda a tot ceea ce pot face tratamentele moderne aplicate lentilelor pentru ochelari, trebuie să vă manevrați ochelarii cu grijă. În timp, un număr mare de zgârieturi minuscule pot face ca lentilele ochelarilor să pară opace atunci când priviți prin ele, limitându-vă vederea și reducând în mod semnificativ tratamentul antireflex. Nu vă curățați lentilele ochelarilor cu haina, batiste sau alte articole similare. Pentru curățarea zilnică a ochelarilor, vă recomandăm apa curentă călduță sau sprayul de curățare ZEISS împreună cu o lavetă din microfibră pentru curățarea ochelarilor. Din când în când, puteți folosi șervețele umede pentru curățarea ochelarilor ZEISS, care nu atacă tratamentul. Un alt sfat: nu vă lăsați ochelarii în mașină. Căldura care se poate acumula vă poate deteriora ochelarii. Nu vă purtați ochelarii în saună și nu-i așezați cu lentilele în jos. Astfel veți crește durata de viață a ochelarilor dumneavoastră.

VEDERE MAI BUNĂ: Absolut, ar fi un adevărat păcat dacă lentilele progresive personalizate nu ar dura atât de mult cât ar trebui.

René Stanke: Exact. Din păcate, deteriorările precum zgârieturile nu pot fi îndepărtate de pe lentilele din material plastic, fiind imposibil de aplicat un nou tratament pe ele. Aceasta înseamnă că lentila este deteriorată permanent, pentru restabilirea performanței complete fiind necesară producerea unei lentile complet nouă.

VEDERE MAI BUNĂ: Ce v-a impresionat cel mai mult, pe dumneavoastră personal, legat de dezvoltarea tratamentului ZEISS DuraVision® Platinum?

René Stanke: Momentul cheie pentru mine? De fapt sunt două. Mai întâi, faptul că am creat lentile pentru ochelari din plastic cu aceeași duritate precum o lentilă minerală, sau poate chiar superioară, iar în al doilea rând faptul că am reușit să îmbunătățim în mod semnificativ performanța antireflex.
 

Iată cum lentilele pentru ochelari de precizie ZEISS primesc tratamentul DuraVision® Platinum:

  1. Mai întâi, produsul din plastic semifinit este prelucrat astfel încât să posede proprietățile optice și de purtare necesare pentru a-i oferi purtătorului de ochelari cea mai bună experiență vizuală. Acest pas este urmat de șlefuire și frezare. Lentila din plastic este apoi șlefuită pentru a primi transparența optimă.
  2. În continuare, lentilele primesc un strat de email dur aplicat în baie de imersie după care sunt uscate în întregime într-un tip de cuptor. Acest procedeu le oferă lentilelor o anumită duritate de bază iar emailul asigură legătura optimă dintre lentila de bază și tratamentul antireflex.
  3. Procesul antireflex cu tratamentele antireflex individuale începe apoi într-un sistem de acoperire în vid înalt. În total, un număr de opt straturi foarte subțiri sunt aplicate prin vaporizare. Oxizi metalici și semi-metalici sunt depuși alternativ pe suprafața minerală durificată a ochelarilor.
  4. În timpul acestui proces, lentilele pentru ochelari sunt bombardate cu ioni cu energie înaltă, adică particule încărcate, pe baza unei metode speciale. Acești ioni, când ating suprafața lentilei își eliberează energia. Acest lucru comprimă straturile individuale ale tratamentului. Astfel, duritatea tratamentului complet este mărită. În combinație cu emailul dur, acest tratament personalizat asigură robustețea necesară pentru tratamentul mineral al ochelarilor.
  5. Pe lângă acesta, mai este aplicat stratul antistatic brevetat de către ZEISS, urmat de stratul CleanCoat, care conferă lentilelor proprietăți hidrofobe și oleofobe și care uşurează curăţarea lor.
  6. După acoperirea prin imersie cu emailul dur, acoperirea prin vaporizare a straturilor individuale durează aproximativ trei sferturi de oră în sistemul de acoperire. Dar acesta este finalul numai pe prima parte a lentilelor pentru ochelari. Lentilele sunt întoarse, iar celei de-a doua părți îi este aplicat același tratament. Întreg procesul de tratare trebuie să fie efectuat într-o încăpere curată, fără praf. Dacă se produce până și cea mai mică contaminare (de ex. un firicel de praf) pe lentilele pentru ochelari, acestea sunt respinse.
Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

Tratamente pentru ochelari: antireflex, de durificare, CleanCoat, etc. Tipuri de tratamente și diferențele de calitate dintre ele? La ce servesc diferitele tratamente pentru lentile?

Produse asemanatoare