Diagnosticarea și tratarea unei cataracte

Pregătirea pentru programare

Dacă observați orice modificare a vederii, faceți o programare la un optometrist sau la un furnizor de servicii de îngrijire a ochilor. Dacă vă diagnostichează cu cataractă, aceștia vă pot îndruma către un oftalmolog care poate efectua o intervenție chirurgicală pentru cataractă. Cum să vă pregătiți pentru testarea ochilor:

Ce puteți face

  • Puteți nota orice simptome cu care vă confruntați.
  • Puteți face o listă a tuturor medicamentelor pe care le utilizați.
  • Puteți nota întrebări pe care să le adresați medicului dumneavoastră.
Medicul dumneavoastră oftalmolog vă va analiza antecedentele medicale și simptomele, pentru a stabili dacă aveți o cataractă și va efectua o examinare a ochilor. Iată câteva teste pe care le poate utiliza.

Test de acuitate vizuală

Specialistul oftalmolog vă va solicita să citiți o diagramă. Această diagramă pentru ochi este utilizată pentru a măsura cât de bine puteți citi o serie de litere. Ochii vă sunt testați pe rând, în timp ce celălalt este acoperit. Acest test îl ajută pe medicul oftalmolog să stabilească dacă vederea dumneavoastră prezintă semne de afectare.

Visual Acuity Test
Test de acuitate vizuală cu o diagramă pentru ochi

Examinarea cu biomicroscopul

Pentru această examinare, medicul oftalmolog va folosi o lumină și o lupă, pentru a vedea structurile din partea din față a ochiului. Microscopul se numește biomicroscop deoarece folosește o linie intensă de lumină pentru a vă evidenția cristalinul, corneea, irisul și spațiul dintre acestea. Acest test îi permite medicului dumneavoastră să vizualizeze aceste structuri în secțiuni mici, ceea ce facilitează detectarea oricăror anomalii. Folosind un biomicroscop, acesta vă poate examina cristalinul, pentru a identifica orice semne de cataractă.

Slit Lamp Examination
Examinarea ochilor cu un biomicroscop

Examinarea retinei

Pentru o examinare a retinei, specialistul dumneavoastră vă va dilata pupilele, punându-vă picături în ochi. Durează între 15 și 20 de minute până când aceste picături își fac complet efectul. Dilatarea - lărgirea - pupilelor dumneavoastră facilitează examinarea retinei.

Medicul poate utiliza, de asemenea, picături pentru a amorți suprafața ochilor. Acest test face parte dintr-o examinare obișnuită atunci când aveți deja probleme de vedere sau alte boli, cum ar fi diabetul, care pot provoca probleme ale ochilor. Medicul vă va lumina ochii cu o lumină puternică pentru a vă examina retina, în vederea detectării anomaliilor.

Vederea dumneavoastră va fi neclară timp de câteva ore după test, iar pupilele dumneavoastră vor părea mai mari decât înainte. Asigurați-vă că:

  • Vă protejați ochii de soare sau de alte raze, purtând ochelari de soare.
  • Evitați să conduceți timp de câteva ore după test, până când veți putea vedea din nou clar.
Retinal Examination
Examinarea unei retine

Tratarea unei cataracte

Cataracta nu poate fi tratată cu ajutorul medicamentelor și nu poate fi corectată cu ochelari. Atunci când aceasta progresează și vă afectează vederea într-un grad în care are un impact negativ asupra vieții de zi cu zi, singurul tratament eficient este îndepărtarea chirurgicală a cristalinului opacifiat și înlocuirea acestuia cu un implant, o așa-numită lentilă intraoculară (LIO).

Tratamentul chirurgical este foarte eficient pentru restabilirea vederii. Majoritatea pacienților decid să se supună intervenției chirurgicale atunci când această boală a ochilor interferează cu capacitatea lor de a desfășura activități zilnice normale, cum ar fi cititul sau condusul pe timp de noapte. Trebuie să vă acordați timp pentru a lua în considerare beneficiile și riscurile intervenției chirurgicale.

Totuși, intervenția chirurgicală modernă pentru cataractă este una dintre cele mai sigure și mai eficiente proceduri chirurgicale efectuate în prezent. În ultimele două decenii, numărul intervențiilor chirurgicale efectuate pentru corectarea acestei boli oculare a crescut rapid în țările europene. Prin urmare, procedura s-a dezvoltat la un standard foarte ridicat. În fiecare an sunt efectuate în întreaga lume peste 20 de milioane de operații de cataractă, care produc rezultate excelente pentru vedere. Depinde de dumneavoastră și de medicul dumneavoastră oftalmolog să decideți dacă intervenția chirurgicală este potrivită pentru dumneavoastră.

Dacă optați pentru a nu vă supune imediat unei intervenții chirurgicale, medicul dumneavoastră oftalmolog vă poate recomanda examene de urmărire, pentru a vedea dacă boala progresează.

Monitor the progression of cataract with your ophthalmologist.
Monitorizați evoluția cataractei cu medicul dumneavoastră oftalmolog.

Chirurgia oculară cu laser Aflați despre modul în care chirurgia oculară cu laser poate îmbunătăți calitatea vederii
Informații despre LIO-uri ZEISS pentru dumneavoastră Vi s-a implantat o lentilă intraoculară de la ZEISS și/sau vă aflați în căutare de informații despre produsul LIO de la ZEISS?

Articole conexe

Ce este cataracta? Atunci când vederea devine neclară
Cauze și factori de risc privind cataracta Cum se previne cataracta
Proceduri chirurgicale pentru cataractă – Pas cu pas – Riscuri și costuri Liniile directoare pentru pacienții interesați de intervenția chirurgicală pentru cataractă
Alegerea unei lentile pentru cataractă Prezentarea lentilelor intraoculare: Care sunt diferențele?
Întrebări adresate frecvent Ce trebuie să știți despre tratamentul cataractei