De ce vederea bună este atât de importantă

Atunci când unul dintre simțuri lipsește, celelalte trebuie să-i preia munca. Ochii joacă un rol important aici.

Simțurile umane sunt modul nostru de a intra în contact cu mediul înconjurător. Creierul uman combină scânteile neuronilor responsabili cu vederea, auzul, mirosul, gustul și atingerea într-un tot comprehensibil. Însă nu ne gândim la simțurile noastre decât atunci când unul dintre organe nu mai funcționează.

Oamenii au cinci simțuri: ochii pentru a vedea, limba pentru a gusta, nasul pentru a mirosi, urechile pentru a auzi și pielea pentru a atinge. De departe, cel mai important organ senzorial îl reprezintă ochii noștri. Percepem până la 80% din toate impresiile prin intermediul vederii noastre. Și, dacă alte simțuri precum gustul sau mirosul nu mai funcționează, ochii noștri sunt cei care ne protejează de pericol.

Exemplu: răcelile

Virusul răcelii lovește, în medie, de trei sau patru ori pe an. Când o persoană răcește, aceasta se simte extrem de obosită iar simțul mirosului și gustului se deteriorează. Ca urmare, dintr-o dată ne este imposibil să mirosim mâncarea stricată. Mirosul este un program predeterminat genetic. Odinioară era esențial pentru supraviețuire, deoarece singura metodă de a distinge între alimentele comestibile și cele necomestibile era prin miros. Dacă simțul mirosului nu mai funcționează, ochii trebuie să preia controlul, atât inspectând pentru prezența mucegaiului și a altor urme, cât și pentru citirea informațiilor privind data expirării.

Testul online ZEISS de verificare a vederii Cât de bine distingeți contrastul și culorile? Verificați-vă vederea simplu și rapid!

Exemplu: alimentele și băuturile

Ar putea suna bizar la început, dar, pe lângă simțul gustului, și ochii joacă un rol important în luarea deciziei dacă un aliment sau o băutură are gust bun sau nu. Spre deosebire de celelalte simțuri, simțul gustului este foarte slab: deși putem să distingem mii de culori cu ajutorul ochilor, avem abilitatea de a distinge doar cinci arome: dulce, acru, sărat, amar și umami, care se traduce aproximativ într-o aromă naturală, cu gust pronunțat de carne, care se găsește mai ales în roșii, brânză și carne. Însă, după cum am menționat deja, simțul gustului nu se bazează doar pe limbă ci și pe ochi. De exemplu, alimentele galbene, portocalii și în special roșii sunt considerate a fi mai dulci decât alimentele de alte culori. Până și cunoscătorii profesioniști de vinuri au fost păcăliți în trecut. Când cercetătorii francezi le-au oferit vin alb colorat cu colorant alimentar roșu, nouă din zece experți nu l-au putut diferenția de un vin roșu obișnuit.

Exemplu: căutarea unui partener

Simțul văzului joacă un rol decisiv în magia primului moment. Gesturile, expresiile faciale și limbajul corpului alcătuiesc o mare parte din impresia generală. Într-o fracțiune de secundă, oamenii decid dacă găsesc o altă persoană atrăgătoare sau nu. Celelalte simțuri - mai ales cel al mirosului - au rol numai în procesul de a cunoaște o persoană mai bine.

Exemplu: deficiențele de auz

Milioane de persoane din întreaga lume se confruntă cu probleme de auz. Numai câteva dintre aceste persoane se folosesc de posibilitățile tehnice existente în prezent pentru a rezolva aceste probleme. Pentru aceste persoane, o conversaţie într-un grup mai mare poate deveni un „ghiveci de cuvinte”, iar muzica, doar un amestec de zgomote. Există și numeroase pericole pentru aceste persoane deoarece ele nu mai pot auzi claxoanele mașinilor, sirenele poliției sau fluieratul unui ceainic. În acest punct, ochii trebuie să preia controlul - în trafic, în gospodărie, în timpul liber.

Exemplu: orbirea

Persoanele oarbe compensează pentru handicapul lor prin alte simțuri. De exemplu, cu mult antrenament, aceste persoane își pot folosi simțul auzului pentru a se orienta în spațiu sau simțul mirosului pentru a recunoaște persoane și locuri.

Persoanele care și-au pierdut simțul vederii ca urmare a unei boli sau a unui accident își pot aduce aminte culorile pentru tot restul vieții lor. Persoanele care sunt oarbe de la naștere nu au o înțelegere a culorilor însă ele pot înțelege conceptul de lumină și întuneric, sau de luminos și întunecat.

Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

Vă afectează cititul pe lumină slabă ochii? Este o concepţie larg răspândită de care aproape cu toții am auzit: cititul pe lumină slabă vă afectează vederea. Cu toate acestea, cele mai recente studii au demonstrat că acest lucru nu este deloc adevărat.

Sănătate + prevenire 16 oct. 2017

Tags:

Sunt morcovii buni pentru ochii dumneavoastră? Încă de când suntem mici, ni se spune că morcovii sunt buni pentru ochi. Din păcate, acest lucru este adevărat numai într-o anumită măsură.

Sănătate + prevenire 16 oct. 2017

Tags:

Un antrenament pentru ochii dumneavoastră Ochii noștri lucrează din greu, zi după zi. Cu ajutorul câtorva simple exerciții de vedere vă puteți relaxa ochii și vă puteți revigora vederea

Sănătate + prevenire 16 oct. 2017

Tags:

Alergiile oculare - și remediile rapide pentru acestea Effective therapies, effective protection

Sănătate + prevenire 16 oct. 2017

Tags:

Produse asemanatoare