Cum să vă păstrați sănătatea ochilor

Cel mai important organ de simț al nostru trebuie să fie protejat și îngrijit. În această privință sunt multe aspecte de luat în calcul.

Ochii noștri sunt în permanență expuși la un număr de factori de mediu iritanți - praf, raze UV, particule străine și multe altele. Este așadar important să cunoaștem lucrurile care sunt bune pentru ochii noștri, dar și cele care le pot dăuna. Din acest motiv, am adunat câteva sfaturi utile pentru dumneavoastră.

Ochii noștri sunt fereastra înspre o lume de culori pline de viață. Ei ne permit să ne bucurăm de minunea zâmbetului unui copil, de fascinația lumii artei și de frumusețea de nedescris a planetei noastre. Când vine vorba de dimensiune, fiabilitate, performanță optică, adaptarea la condițiile schimbătoare de lumină, consumul de energie și sustenabilitate, ochii noștri eclipsează până și cel mai performant aparat foto. Prin urmare, este de la sine înțeles faptul că trebuie să acordăm o atenție deosebită ochilor noștri. Mai jos vă prezentăm un rezumat al celor mai importante indicații și interdicții:

1. Controale preventive

Chiar de la naștere, ochii noștri trebuie să primească o atenție deosebită. Acest lucru este în special pertinent pentru bebelușii prematuri și pentru copiii a căror frați și surori suferă de strabism sau ametropie. Toți copiii trebuie să fie examinați de către un medic oftalmolog la 6 - 12 luni precum și între 30 - 42 luni. Copiii care trebuie să poarte ochelari de la o vârstă foarte fragedă trebuie să se prezinte în continuare la controale regulate.

Utilizatorii de vehicule motorizate trebuie să se prezinte la controale pentru a-și ține sub observație acuitatea vizuală, câmpul vizual, vederea scotopică și cromatică precum și sensibilitatea la lumină puternică.

Pentru majoritatea persoanelor, începând cu vârsta de 40 de ani este importantă testarea regulată pentru glaucom; pentru pacienții cu risc ridicat, aceasta se aplică începând cu vârsta de 20 de ani. De preferință, aceste teste trebuie să fie efectuate o dată la doi ani. Începând cu vârsta de 55 de ani, zona centrală a retinei numită macula trebuie să fie verificată cu regularitate, în mod ideal o dată pe an, pentru a asigura diagnosticarea precoce a degenerescenței maculare asociate vârstei (AMD). Fumătorii sau persoanele care petrec mult timp la soare sunt expuse la un risc mai mare.

2. Protecție UV

Orice persoană care petrece mult timp în soare fără o protecție adecvată este supusă riscului de arsuri solare; este un fapt cunoscut de toată lumea. Totuși, există un aspect pe care numeroase persoane nu îl cunosc: și corneea ochiului poate suferi arsuri solare, rezultând în așa-numita „orbire cauzată de zăpadă” sau „arsură cauzată de radiații”. Atunci când se întâmplă acest lucru, terminațiile nervoase din cornee rămân expuse. Simptomele includ durere severă, sensibilitate extremă la lumină precum și senzație de arsură, roșeață și lăcrimarea ochilor. Ocazional, poate duce chiar și la afectarea vederii. Pe termen lung, expunerea la razele UV poate duce la îngroșarea conjunctivei și la cataractă, precum și la un risc crescut de degenerescență maculară. Prin urmare, este important să purtați ochelari de soare care filtrează optim lumina UV. În mod ideal, ochelarii de soare trebuie să aibă o protecţie UVA/UVB de minim UV 400. Aceasta garantează faptul că ochelarii de soare vor bloca toate razele de lumină dăunătoare din spectrul ultraviolet. Sfat: lentilele pentru ochelari mari sunt mai bune decât cele mici. Acestea din urmă permit pătrunderea luminii prin partea de sus și prin părțile laterale ale ramei. Ochelarii de soare sunt absolut obligatorii atunci când conduceți o mașină decapotabilă. La volanul unei mașini decapotabile, când vă dați cu patinele cu rotile sau mergeți cu bicicleta.

 

3. Aerul proaspăt

Acest bun nu este benefic doar pentru plămâni, inimă și vasele de sânge. Și corneea ochilor își obține oxigenul direct din aer. Motivul pentru aceasta?: ochii nu au propria sursă de oxigen. Orice persoană care trebuie să stea într-o încăpere plină de fum și neaerisită trebuie să-și destindă frecvent ochii ieșind la aer proaspăt. De asemenea, purtătorii de lentile de contact permanente trebuie să aibă din când în când o „zi cu ochelari” pentru a le oferi ochilor un prilej de odihnă.

 

4. Calculatorul

Studiile au reușit, în sfârșit, să demonstreze în mod explicit: perioadele intense de lucru pe calculator sau privind la ecranul calculatorului fac ochii foarte uscați deoarece clipim mult mai rar. Prin urmare, atunci când lucrați la un calculator, este important să vă desprindeți în mod regulat ochii de la ecran. Luați-vă privirea de la ecran și priviți în depărtare, închideți și deschideți ochii din când în când și faceți un efort conștient de a clipi. Yoga pentru ochi – consultați sfaturile noastre pentru un antrenament vizual – poate de asemenea să fie relaxantă pentru ochii dumneavoastră. Toate aceste sfaturi vă vor ajuta să distribuiți în mod optim pelicula unsuroasă protectivă a ochilor.

 

5. Igiena

Ochii fac parte din corpul nostru - acest lucru este evident. Dar aceasta înseamnă și că trebuie să încercați să vă spălați întotdeauna pe mâini înainte de a vă atinge sau freca la ochi.

 

6. Produsele cosmetice

Toate persoanele care iubesc să poarte machiaj pentru ochi trebuie să poarte numai produse care au fost testate dermatologic și care nu conțin conservanți. Produsele iritante pentru ochi produc acest efect prin atacarea filmului lacrimal. În timpul nopții, este important să nu uitați să îndepărtați rimelul, creionul dermatograf și fardul de pleoape de pe gene și pleoape.

 

7. Cremele pentru ochi

Orice persoană care folosește creme pentru ochi trebuie mai întâi să se asigure că aceste produse nu conțin uleiuri penetrante. Aceste uleiuri pot afecta filmul lacrimal și pot cauza alergii. Evitați să aplicați cremele de față direct pe zona din jurul ochilor.

 

8. Particulele străine

Particulele străine pot cauza leziuni sensibilei cornee și pot duce la inflamația interiorului ochiului. Însă aveți grijă: dacă o particulă străină străpunge corneea, această perforație se închide singură. Leziunea nu mai poate fi văzută din exterior. Dacă vă frecați la ochi în această stare, acest lucru ar putea duce la mici leziuni și abraziuni, deci este imperativ să consultați un medic oftalmolog. Dacă este necesar, medicul oftalmolog va extrage particula străină și vă va prescrie medicamente pentru reducerea inflamației și a durerii.

 

9. Arsurile chimice

Arsurile chimice sunt cel mai adesea cauzate de către substanțe acide, alcaline, cerneală și var nestins. Aceste arsuri sunt rezultatul unei influențe atât directe cât și indirecte a căldurii. În ambele cazuri, la nivelul ochilor se resimte o senzație foarte puternică de arsură care duce la închiderea convulsivă a pleoapelor. În toate cazurile, următoarea regulă se aplică: nu vă clătiți ochii cu apă de la robinet, deoarece aceasta nu este sterilă, și consultați imediat un medic oftalmolog!

Testul online ZEISS de verificare a vederii Cât de bine distingeți contrastul și culorile? Verificați-vă vederea simplu și rapid!
Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

Cum puteți găsi un optician bun? Tot ce este important - de la primul consult până la ajustarea lentilelor
Lista de verificare pentru cumpărarea unei noi perechi de ochelari Ochelari pentru apropiere și distanță, ochelari progresivi, ochelari pentru sport, ochelari de citit sau pentru locul de muncă: ce trebuie să știți?
Vă afectează cititul pe lumină slabă ochii? Este o concepţie larg răspândită de care aproape cu toții am auzit: cititul pe lumină slabă vă afectează vederea. Cu toate acestea, cele mai recente studii au demonstrat că acest lucru nu este deloc adevărat.

Sănătate + prevenire 16 oct. 2017

Tags:

Oare pot perechea greșită de ochelari sau lumina proastă să vă afecteze vederea? Vă vom spune ce se întâmplă atunci când ochii dumneavoastră trebuie să muncească prea mult

Sănătate + prevenire 16 oct. 2017

Tags: La optician

Produse asemanatoare