Cum puteți găsi un optician bun?

Tot ce este important - de la primul consult până la ajustarea lentilelor

Echipamente performante, calificări excelente, consultare individuală și simț estetic - există diferite moduri de a identifica un optician bun. VEDERE MAI BUNĂ vă explică ce îl diferenţiază pe un optician bun de ceilalți opticieni - de la consult până la ajustarea lentilelor. Cum puteți găsi un optician în apropierea dumneavoastră? Cum se efectuează un consult oftalmologic? Cum puteți obține cele mai bune rezultate posibile?

Ce îl diferențiază pe un optician bun?

Există numeroși opticieni, însă nu toți respectă aceleași standarde de calitate, au aceeași filizofie și domenii de specializare. Cunoștințele lor de specialitate, echipamentele și calitatea consultațiilor poate varia enorm. În același timp, alegerea unei noi perechi de ochelari și decizia de a merge la un anumit optician sunt întotdeauna niște alegeri personale - asemănător alegerii unui doctor. În plus, opticianul nu trebuie să fie doar un expert în propriul domeniu de specialitate, trebuie să fie și prietenos. Am strâns cele mai importante criterii pentru a vă ajuta să găsiți un optician bun.

Prima verificare prin telefon

Dată ce ați găsit un optician, despre care credeți că va fi prietenos - pe internet sau prin utilizarea funcției noastre de căutare - vă recomandăm să faceți o primă verificare prin telefon. Vorbind cu opticianul prin telefon, veți observa dacă vă aflați pe aceleași lungimi de undă și dacă vă poate acorda destul timp pentru a vă răspunde la întrebări. Nu vă grăbiți și spuneți-i tot ce știți dumneavoastră. Întrebați-l ce sistem de analiză vizuală folosește și despre ajustarea ramelor, refracție și centrarea lentilelor de ochelari. Comparativ cu metodele tradiționale, sisteme inovatoare permit o analiză vizuală mai precisă și mai potrivită pentru ochii purtătorului. Dacă vi se pare că opticianul nu a răspuns în mod satisfăcător la întrebările dumneavoastră, nu îi solicitați o programare. Căutați mai departe, până când veți găsi un optician, care să vă acorde destul timp pentru a răspunde la întrebări.

Prima impresie contează

După ce ați sosit la un optician, uitați-vă în jur în încăpere. Vă place? Locul este destul de confortabil, curat și spațios? Este locul unde ați petrece cu plăcere o oră sau două?

Ce contează cel mai mult? – timpul

Cel mai important lucru atunci când cumpărați o nouă pereche de ochelari este găsirea unui optician care are suficient timp pentru dumneavoastră și care vă poate consulta minuțios. Fiecare ochi este aparte și o pereche de ochelari de înaltă calitate este la fel de unică, ca și o amprentă. Există o multitudine de factori care influențează cât de bine vedeți de fapt cu o nouă pereche de ochelari, fapt pentru care este și mai important ca opticianul dumneavoastră să vă consulte minuțios și să aveți o sesiune lungă de răspunsuri și întrebări. Este nevoie de timp pentru a găsi cele mai bune lentile pentru dumneavoastră - iar opticianul dumneavoastră trebuie să fie gata să vă acorde acest timp. Dacă opticianul dumneavoastră pare stresat și nerăbdător, dacă folosește un jargon profesional, pe care nu-l înțelegeți și dacă nu dă explicații, ar fi mai bine să întrerupeți consultația și să mergeți la un alt optician.

1. Istoricul cazului dumneavoastră (crearea profilului dumneavoastră vizual)

Istoricul cazului dumneavoastră (crearea profilului dumneavoastră vizual)

Consultația ar trebuie să înceapă cu un istoric detaliat al cazului dumneavoastră. Un optician bun o să vrea să știe lucruri cum ar fi: când veți purta noua pereche de ochelari? Sunteți în căutarea unei perechi de ochelari pentru fiecare zi sau doriți ochelari de lucru, pentru condus sau un dispozitiv vizual special? Descrieți în detaliu unde veți purta ochelarii dumneavoastră. Suferiți de vreo boală de ochi? Și dacă dețineți deja o pereche de ochelari: ce vă place la ochelarii dumneavoastră vechi? Ce nu vă place?

Și nu uitați: dacă aveți senzația că opticianul dumneavoastră este grăbit, nu vă aflați în locul potrivit. Stabilirea detaliată a istoricului cazului dumneavoastră poate dura și până la un sfert de oră.

2. Măsurători la ochi

Măsurători la ochi

După evaluarea istoricului de caz, opticianul va începe măsurătorile la ochi, pentru a stabili dioptriile de care aveți nevoie. Un optician bun lucrează cu instrumente de măsurare de ultimă oră, cum ar fi ZEISS i.Profiler®plus. Vă uitați în aparat și trebuie să vă concentrați asupra unui punct din cadrul unei imagini. Este foarte ușor și în următoarele momente se creează un profil al ochilor dumneavoastră care seamănă cu o amprentă 3D. Astfel pot fi identificate și cele mai mici detalii ale ochilor dumneavoastră, inclusiv anomaliile, particularitățile caracteristice, proprietățile de suprafață și cât de bine puteți vedea pe timp de noapte. Aceștia sunt factori importanți, care joacă un rol major în alegerea viitoarelor lentile de ochelari.

Refracția subiectivă

Chiar dacă i.Profiler surprinde fiecare detaliu al ochilor, este nevoie de o analiză suplimentară pentru a determina acuitatea dumneavoastră vizuală: refracția subiectivă. Acest termen se referă la examinarea ”tradițională” a vederii, efectuată de opticianul dumneavostră. El va plasa lentile de diferite dioptrii în ramele de probă pentru a verifica, cât de bine puteți vedea cu acestea. Acest pas trebuie să vi se pară cunoscut, dacă ați purtat vreodată ochelari. Opticianul dumneavoastră vă va pune întrebări de genul: ”Cu care dintre lentile vedeți mai clar, cu cea din dreapta sau cea din stânga?” - și așa mai departe, până când veți fi sigur că ați găsit soluția cea mai bună. Alternativ se poate utiliza și foropterul. Acesta seamănă cu o pereche gigantică de ochelari cu lentile interschimbabile de diferite dioptrii, pe care opticianul îl va poziționa în fața dumneavoastră. Opticianul trebuie doar să apese un buton pentru a schimba lentilele, în loc să le schimbe manual în ramele de probă.

Țineți minte: dacă nu sunteți sigur, care dintre lentile vi se potrivește mai bine și dacă imaginea pe care o vedeți nu este încă precisă și complet clară, fiți sinceri! Mărturisiți opticianului acest lucru. Nu vă temeți că acest pas ar putea dura prea mult. Țineți minte: fiecare ochi este unic, ceea ce înseamnă că lucrurile pot merge destul de repede la o persoană, în timp ce altcineva are nevoie de mai mult timp pentru acest pas. Un optician bun nu vă va grăbi, pentru că găsirea perechii potrivite de lentile de precizie aparține de munca sa, și se va strădui să vă ajute în obținerea unei vederi optime.

3. Alegerea ramei și a lentilelor

Alegerea ramei și a lentilelor

Apoi urmează pasul cel mai așteptat de majoritatea oamenilor. Alegerea unei rame este adeseori dificilă, având în vedere marea varietate de mărimi și culori dintre care puteți alege, aceasta este adeseori dificilă. Un optician bun nu numai că știe ce fel de rame se potrivesc la forma feței și lentilelor dumneavoastră, el vă poate ajuta în restrângerea selecției posibile, dar vă poate ajuta și în alegerea ramelor care se potrivesc exact nevoilor dumneavoastră vizuale. Cei mai mulți oameni nu știu că nu toate ramele se potrivesc la toate tipurile de lentile. În plus, opticianul ar trebui să vă ofere informații detaliate și despre diferite soluții de lentile, tratamente și nuanțe. Un optician bun vă va oferi niște lentile bune, de calitate. Acestea constituie cea mai importantă componentă a unei perechi de ochelari. În funcție de nevoile dumneavoastră particulare de vedere și modul în care veți folosi ochelarii, opticianul vă va sugera niște opțiuni adecvate, vă va informa cu privire la avantaje și detalii, pentru a se asigura, că dumneavoastră vă veți bucura de o vedere optimă cu ramele dumneavoastră preferate. Câteodată o pereche ieftină de lentile este perfect potrivită, de exemplu pentru ochelarii de citit. Un optician bun vă explică fiecare pas al procesului, pentru ca dumneavoastră să înțelegeți sugestiile sale. În caz contrar nu ezitați să-i puneți întrebări. Va arunca o lumină proastă asupra profesionalismului unui optician, dacă nu va discuta cu dumneavoastră despre probleme cu privire la alegerea ramelor sau dacă nu vă va explica de ce lentilele recomandate se potrivesc cel mai bine pentru dumneavoastră.

4. Ajustarea ochelarilor

Ajustarea ochelarilor

Pasul final înainte de a vă achiziționa ochelarii este ajustarea ramelor în funcție de forma feței dumneavoastră. Ajustarea este deosebit de importantă, deoarece nu există două fețe la fel: nasul, ochii și urechile fiecăruia dintre noi se află în poziții diferite și fiecare pereche de ochi se află la diferite distanțe pupilare (DP). Chiar și punctul vizual, de ex. punctul prin care vă uitați prin lentile, variază de la o persoană la alta. Toți acești parametri trebuie măsurați, aceasta fiind singura cale pentru ca opicianul să vă poată confecționa o pereche de lentile perfect individualizate, garantându-vă astfel o vedere optimă.

Garanție și service

Garanție și service

Puneți întrebări cu privire la garanție și durata perioadei de garanție (de ex.: îmi pot aduce ochelarii înapoi pentru reparații?”) și după plasarea comenzii, asigurați-vă că veți primi o factură pe care sunt trecute toate serviciile și prețurile individuale. Un optician dorește ca dumneavoastră să fiți mulțumiți de noii ochelari și ar trebui să se ofere să întreprindă orice îmbunătățire sau modificare suplimentară la ochelarii dumneavoastră.

Prescriere

La prescrierea ochelarilor opticianul dumneavoastră trebuie să verifice câteva lucruri, de ex.: cât de bine vedeți în ansamblu? Au fost lentilele și ramele bine montate? Și o întrebare deosebit de importantă pentru purtătorii de lentile multifocale: centrarea acestora este perfectă? Lentilele sunt montate sigur în rame? În caz contrar opticianul trebuie să le ajusteze. Același lucru este valabil și în cazul în care marginile lentilei sunt prea evidente la purtarea ochelariilor, dacă ochelarii nu sunt comozi sau dacă exercită o presiune prea mare pe nas sau în spatele urechilor.

Dacă opticianul dumneavoastră a ținut cont de toate aceste aspecte, căutarea dumneavoastră a luat sfârșit: sunteți pe mâini bune.

How do you achieve the best vision test results?

Foarte mulți purtători de ochelari cunosc astfel de cazuri: la două teste vizuale succesive se obțin diferite rezultate. Motivul: performanța vizuală a ochilor variază ușor pe parcursul zilei. În mod normal diferența maximă este de 0,25 dioptrii. Măsurarea obiectivă cu ZEISS i.Profiler®plus compensează aceste diferențe și le integrează în designul lentilei cu tehnologia i.Scription®. Totuși, pentru a vă asigura că ochii dumneavoastră se ridică la înălțimea așteptărilor, iată câteva recomandări pentru a obține cele mai bune rezultate posibile:

  • Încercați să vă prezentați la consultul oftalmologic cât mai odihnit(ă) și relaxat(ă) cu putință. Ochii sunt mai odihniți imediat după trezire.
  • Purtătorii de lentile de contact trebuie să poarte ochelarii și nu lentilele de contact timp de 24 de ore înainte de examenul oftalmologic. Lentilele de contact modifică geometria corneei și prin urmare performanța dumneavoastră vizuală în timpul testului de vedere.
  • Nu mergeți niciodată cu stomacul gol sau atunci când vă este sete. Deficitul de nutrienți și deshidratarea pot afecta și ele rezultatele.
  • Diabetul poate cauza fluctuații semnificative în funcționarea ochilor. Pacienții cu diabet trebuie să-și testeze ochii în momente diferite ale zilei și să consulte un oftalmolog, dacă este necesar.
  • Și administrarea anumitor medicamente poate influența modul în care vedeți. În funcție de medicamentele administrate, vă recomandăm să le luați abia după consultul oftalmologic.
  • Chiar dacă opticianul dumneavoastră nu vă va întreba, informați-l cu privire la medicamentele pe care le luați și bolile de care suferiți, cum ar fi diabetul.
  • Faceți-vă timp și mergeți la un consult oftalmologic. Un optician bun are nevoie de aproximativ o oră pentru analiza vederii dumneavoastră, inclusiv consultația.

Cât de des trebuie efectuate examenele oftalmologice?

  • Adulții fără probleme de vedere sau boli de ochi ar trebui să meargă la un control oftalmologic la următoarele intervale: o dată la șase ani, cei între 20-39 de ani, la fiecare doi sau trei ani, cei peste 40 de ani și la fiecare doi ani cei peste 65 de ani.
  • Purtătorilor de ochelari li se recomandă să meargă la examene oftalmologice în fiecare an. Opticianul ar trebui să verifice ochelarii pe care îi purtați și să îi ajusteze, dacă este necesar. Nu contează câți ani sau ce probleme de vedere aveți: mergeți neapărat la un control vizual dacă vi se pare că vederea dumneavoastră se înrăutățește sau dacă simțiți că ochii dumneavoastră sunt mai obosiți decât în mod normal.

  • Copiii ar trebui să fie duși în mod regulat la controale vizuale: între doi ani și trei ani și jumătate, înainte să înceapă școala și apoi la fiecare doi ani, până când devin adulți. Astfel, se pot depista din timp deficiențele de vedere și bolile de ochi. Bebelușii și copiii născuți prematur ai căror părinți sau frați suferă de strabism sau tulburări de vedere severe, ar trebui duși cu regularitate la consulturi oftalmologice, începând cu vârstă de șase luni.
Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

Testul ZEISS online de verificare a vederii Participați la testul ZEISS online pentru verificarea vederii și testați-vă calitatea vederii.

Să înțelegem vederea 27 sept. 2021

Tags: La optician

Tot ceea ce trebuie să știți despre noile lentile de precizie ZEISS O vedere mai bună cu ochelarii perfecți pentru activităţile dumneavoastră profesionale și recreative

29 nov. 2017

Tags: La optician

Lista de verificare pentru cumpărarea unei noi perechi de ochelari Ochelari pentru apropiere și distanță, ochelari progresivi, ochelari pentru sport, ochelari de citit sau pentru locul de muncă: ce trebuie să știți?
O calitate a vieții mai bună și mai multă independență: vedere mai bună cu ajutorul dispozitivelor vizuale pentru slab-văzători Care sunt posibilitățile de care puteți dispune atunci când nici chiar ochelarii nu mai sunt suficienți?

Muncă 16 oct. 2017

Tags: La optician

Produse asemanatoare