Alegerea unei lentile pentru cataractă

Prezentarea lentilelor intraoculare: Care sunt diferențele?

În chirurgia modernă a cataractei, cristalinul opacifiat este îndepărtat și înlocuit cu o lentilă intraoculară artificială (LIO). Lentilele intraoculare reprezintă o tehnologie extrem de inovatoare, atât în ceea ce privește puterea de corecție, cât și calitatea vederii pe care o asigură. În prezent, sunt disponibile diferite tipuri de lentile intraoculare, care permit o vedere bună la una, la două sau la toate cele trei distanțe:

 • La apropiere: aprox. 40 cm (citit)
 • La distanțe intermediare: aprox. 80 cm (lucru la calculator)
 • La depărtare: dincolo de 100 cm (orientare spațială)
Lentilele intraoculare permit o vedere bună la toate cele trei distanțe

LIO-urile pot simula proprietățile de refracție ale cristalinului natural, totuși acestea nu au capacitatea de a se acomoda. Lentilele intraoculare avansate sunt concepute pentru a răspunde cerințelor individuale suplimentare de vedere ale pacienților. În funcție de modul de execuție, aceste LIO-urile avansate oferă beneficii suplimentare, precum o percepție îmbunătățită a contrastului.

Dimensiunea reală a LIO comparativ cu dimensiunea unei migdale
Dimensiunea reală a LIO comparativ cu dimensiunea unei migdale

Lentilele intraoculare sunt realizate de obicei dintr-un material sintetic biocompatibil moale. O LIO prezintă de regulă un diametru aproximativ cuprins între 11 și 13 mm. Grosimea lentilei poate varia în funcție de puterea sa de refracție. Puterea de corecție a lentilei este calculată individual și poate fi diferită în funcție de ochi. O LIO este transparentă și nu se poate nici vedea, nici percepe în ochi.

Diferite tipuri de lentile intraoculare

În prezent, sunt disponibile diferite tipuri de lentile intraoculare. În general, se face distincție între lentilele intraoculare standard și cele avansate, cunoscute și sub numele de lentile intraoculare premium.

Lentilele intraoculare standard sunt implanturile care se utilizează cel mai frecvent în tratamentul cataractei. Acestea au un singur punct focal și pot îmbunătăți vederea la o distanță: la depărtare sau în apropiere. Aceste lentile poartă denumirea de lentile monofocale. Pentru distanțele rămase, este posibil ca, pacienții să fie nevoiți să poarte în continuare ochelari.

Versiunile avansate oferă avantaje suplimentare, pe lângă tratarea cataractei. Acestea oferă posibilitatea de a fi mai puțin dependent de ochelari pentru diferite activități. Produsele avansate includ așa-numitele lentile multifocale, EDoF (Extended Depth of Focus - Adâncime extinsă a focalizării) și lentile asferice sau torice.

Lentilele intraoculare multifocale au două sau trei puncte focale și restabilesc vederea la mai mult de o distanță, oferind pacientului posibilitatea de a fi mai independent de necesitatea de a purta ochelari. Lentilele multifocale includ LIO-uri bifocale și trifocale, acestea din urmă reprezentând cea mai avansată tehnologie. Opțiunile trifocale permit cel mai înalt nivel de independență față de necesitatea de a purta ochelari, permițându-le pacienților să vadă clar la toate cele trei distanțe fără aceștia.

Lentilele intraoculare EDoF asigură, de asemenea, o mare independență față de necesitatea de a purta ochelari, provocând în același timp mai puține efecte vizuale secundare pe timp de noapte, comparativ cu versiunile multifocale.

Posibitățile adăugate în LIO-urile avansate, cum ar fi funcțiile asferice sau torice, le oferă pacienților avantaje suplimentare: LIO-urile torice permit corectarea astigmatismului preexistent, în timp ce LIO-urile asferice pot îmbunătăți calitatea generală a imaginii, cu sensibilitate la contrast.

LIO-urile avansate le permit pacienților să devină mai puțin dependenți de ochelari și sunt o opțiune bună pentru pacienții cu stil de viață activ și pentru cei care doresc mai multă libertate față de necesitatea de a purta ochelari. Deoarece ceea ce oferă acestea sunt beneficii suplimentare pentru pacienți, tratamentul cataractei cu lentile premium nu este - în funcție de țara în care locuiți - acoperit de asigurarea de sănătate.

Caracteristicile LIO-urilor monofocale

Vedere clară la o distanță

Acesta este tipul de lentilă intraoculară cel mai frecvent utilizată în operația de cataractă. Atunci când lumina pătrunde în ochi printr-o lentilă monofocală, aceasta este refractată către un singur punct de focalizare pe retină.

Lumina nu poate fi focalizată și de la obiecte îndepărtate, și de la obiecte apropiate în același timp, deci înseamnă că o lentilă monofocală poate corecta vederea la o singură distanță, oferind o bună percepție vizuală, fie pentru apropiere, fie pentru distanță.

Majoritatea pacienților care aleg această opțiune doresc să poată vedea la distanță, ceea ce le permite să desfășoare activități precum condusul și vizionarea la TV. De obicei, aceștia trebuie să folosească ochelari pentru a primi ajutor pentru sarcini de vedere de aproape, cum ar fi cititul, gătitul și lucrul la computer.

Diferite tipuri de lentile intraoculare
Simularea vederii cu o LIO monofocală

Alegerea distanței corecte

În timp ce majoritatea chirurgilor implantează opțiunea monofocală cu focalizare la distanță pentru a corecta vederea la distanță, este de asemenea posibil să alegeți o lentilă monofocală cu o corecție la apropiere, pentru a permite o bună vedere de aproape. Pentru toate celelalte distanțe, pacientul trebuie să poarte ochelari.

Decizia dacă trebuie corectată vederea la distanță sau cea de aproape depinde de stilul de viață și de nevoile de vedere ale pacientului. Decizia trebuie luată în acord cu chirurgul după o consultare îndeaproape cu pacientul.

Bunic și nepot cu un zmeu

Ce trebuie să știți

În varianta standard, LIO monofocale dispun de un sistem optic sferic, care este rotunjit în mod identic pe ambele părți. În mod normal, aceasta este plătită de asigurarea dumneavoastră de sănătate.

Cristalinul natural are însă o formă ușor asferică (nu este complet rotund) în partea din față și nu este la fel de curbat pe ambele părți. Datorită acestei forme, cristalinul poate focaliza cu precizie într-un punct de pe retină razele de lumină care pătrund în ochi. Rezultatul este o imagine clară, contrastată.

LIO-urile monofocale avansate dispun de un sistem optic asferic, cu o formă foarte asemănătoare cu cea inițială a cristalinului. Designul special al versiunilor asferice permite o calitate îmbunătățită a imaginii.

În plus, dacă aveți o cornee de formă neregulată, o lentilă monofocală într-o versiune torică vă poate îmbunătăți considerabil calitatea vederii. Consultați-vă cu medicul oftalmolog, pentru a afla ce tip de opțiune monofocală este potrivită pentru dumneavoastră.

Eye with an aspherical IOL
Refracția luminii pe retina cu o LIO asferică

1. LIO cu suprafață asferică
2. Raze de lumină care se focalizează exact într-un singur punct de pe retină

Caracteristicile lentilelor multifocale: LIO-uri bifocale

Vedere clară la două distanțe

Lentilele intraoculare bifocale dispun de două puncte focale, care asigură o vedere clară la două distanțe, departe și aproape. Pacienții aleg această opțiune față de o LIO monofocală atunci când doresc să vadă clar la o distanță suplimentară și să devină mai puțin dependenți de ajutoarele vizuale. LIO-urile bifocale vă permit să vedeți clar și să efectuați sarcini precum cititul și condusul fără ochelari. Cu toate acestea, este posibil să trebuiască să purtați ochelari de vedere pentru anumite activități la distanțe intermediare (aproximativ 80 cm), precum lucrul la calculator și gătitul.

Bifocal Lenses have two focal points
Simularea vederii în cazul unei lentile bifocale

Avantajele LIO bifocale

Cel mai mare avantaj al lentilelor bifocale este posibilitatea de a deveni mai puțin dependent de necesitatea de a purta ochelari nu numai pentru activitățile de aproape, ci și pentru activitățile care necesită o bună vedere la distanță, precum condusul. LIO-urile cu două puncte focale vă permit să vă angajați în activități precum cititul, cusutul și alte lucruri de aproape, fără a avea nevoie de ochelari. Aceasta înseamnă că nu mai trebuie să schimbați diferite tipuri de ochelari, de ex. ochelari de citit și ochelari pentru lucrul la computer, ceea ce vă poate oferi mai multă libertate în viața de zi cu zi.

Cuplu de persoane în vârstă care citesc ziarele
Cu LIO-urile bifocale, nu veți mai avea nevoie de ochelari de citit.

Ce trebuie să știți

La fel ca pentru toate tehnologiile inovatoare, există câteva lucruri de luat în considerare atunci când alegeți o lentilă intraoculară bifocală. Dacă suferiți de anumite boli ale ochilor, cum ar fi glaucom, retinopatie diabetică, edem macular diabetic sau degenerescență maculară, este posibil să nu fiți eligibil pentru lentile introculare bifocale. Discutați opțiuni alternative cu medicul dumneavoastră oftalmolog, dacă suferiți de oricare dintre aceste boli.
 
Fenomenele luminoase
 
Un efect secundar legat de LIO-urile multifocale este un grad mai ridicat de tulburări de vedere și de fenomene luminoase (disfotopsie), care sunt cauzate de lentila care focalizează lumina de la mai multe distanțe. Acestea sunt percepute în mod normal ca:
 • Strălucire în anumite situații cu lumină scăzută
 • Halouri în jurul surselor de lumină noaptea
Majoritatea persoanelor cu lentile multifocale consideră că aceste fenomene sunt numai ușor deranjante și se obișnuiesc cu acestea în timp. Cu toate acestea, există și un grup mic de pacienți care nu se adaptează bine la lentile sau care sunt foarte deranjați de strălucirea și de halourile care pot apărea.
 
Sensibilitate la contrast scăzută
 
O altă consecință a multifocalității este contrastul ușor redus și o imagine mai puțin clară pe retină. Acest lucru se datorează faptului că lentila împarte lumina de la distanțe diferite. Prin urmare, pacienții trebuie să facă un mic compromis în ceea ce privește calitatea imaginii, pentru a obține efectul multifocal.
Femeie care conduce mașina noaptea
LIO-urile bifocale pot provoca noaptea unele tulburări de vedere

Caracteristicile lentilelor EDoF

Vedere clară la distanțe intermediare și la depărtare

Lentilele intraoculare EDoF (Extended Depth of Focus - Adâncime extinsă a focalizării) utilizează o tehnologie optică avansată, care permite creșterea intervalului de focalizare în comparație cu tipurile de lentile monofocale standard.

În acest mod, soluțiile EDoF permit o vedere clară, care variază de la distanță mare până la distanțe intermediare, cum ar fi un monitor de computer. Pentru activități la apropiere, precum cititul textelor cu litere foarte mici sau lucru de precizie, este posibil ca pacienții tratați cu lentile EDoF să trebuiască să poarte ochelari de citit. Totuși, aceștia vor prezenta pe timp de noapte mai puține deficiențe de vedere, care sunt cauzate uneori de surse de lumină cu LIO-uri multifocale.

Vedere clară la distanțe intermediare și la depărtare cu lentile EDoF
Simularea vederii cu o LIO EDoF

Cum funcționează lentilele EDoF

LIO-urile EDoF funcționează refractând lumina care pătrunde în ochi de la distanțe intermediare și îndepărtate și focalizând această lumină pe un singur punct focal de pe retină. Acest lucru vă permite să vă focalizați simultan asupra obiectelor aflate la aceste distanțe, ceea ce oferă o bună vedere intermediară și la distanță printr-o singură lentilă. LIO-urile EDoF reduc sau pot chiar elimina nevoia de a purta ochelari. La fel ca ochelarii care v-au fost prescriși, LIO-ul dumneavoastră va fi, de asemenea, adaptat la nevoile dumneavoastră individuale, pentru a vă oferi cea mai bună vedere posibilă.

LIO EDoF în viața de zi cu zi

Lentilele cu adâncime extinsă a focalizării (EDoF) asigură o vedere clară în cadrul unui câmp vizual extins, ceea ce vă permite să distingeți obiecte aflate la diferite distanțe, de la depărtare până la distanțe intermediare, în mod independent. LIO-urile EDoF vă permit să efectuați un spectru larg de activități fără ochelari, inclusiv:
 • Practicarea de sporturi
 • Socializare
 • Lucrul la computer
 • Condusul unei mașini
 • Vizionarea programelor TV
 • Curățenie
 • Gătit
 • Cumpărături
 • Alte sarcini tipice în casă și în grădină

Activitățile zilnice devin mai ușoare și mai plăcute. Majoritatea activităților pot fi realizate fără a fi necesar să purtați ochelari de vedere eliberați pe bază de prescripție; cu toate acestea, este posibil să fie nevoie să purtați ochelari de citit pentru distingerea literelor de mici dimensiuni.

Bărbat care-și face un selfie cu un smartphone
Cu LIO EDoF, vă puteți bucura de o bună vedere intermediară fără ochelari.

Avantajelele LIO EDoF

Lentilele EDoF combină atât avantajele LIO-urilor monofocale, cât și pe ale celor multifocale, asigurând echilibrul perfect între libertatea sporită de a nu purta ochelari și efectele secundare vizuale reduse, care sunt asociate în mod normal cu tipurile multifocale. Gradul de sensibilitate la aceste fenomene luminoase, care pot fi percepute ca halouri sau ca strălucire în jurul surselor de lumină, în special pe timp de noapte, diferă în funcție de pacient.

În general, pacienții cu lentile EDoF beneficiază de o vedere bună în condiții nocturne, un avantaj important în cazul în care trebuie să conduceți un autovehicul după apusul soarelui, de exemplu. De asemenea, performanța neîntreruptă și fiabilă a lentilelor EDoF le oferă pacienților un sentiment de confort și de siguranță suplimentare.

LIO-urile EDoF sunt ideale pentru persoanele care doresc să mențină un stil de viață activ.

Lentilele EDoF permit o vedere bună pe timp de noapte
Lentilele EDoF permit o vedere bună pe timp de noapte

Ce trebuie să știți

Lentilele EDoF oferă un grad ridicat de independență față de necesitatea de a purta ochelari. Cu toate acestea, calitatea realizată a vederii este foarte personală și poate diferi de la un pacient la altul.

Acestea sunt bune și pentru persoanele interesate de o LIO care combină un grad mai mare de libertate în ceea ce privește necesitatea de a purta ochelari cu un confort ridicat al vederii atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Adresați-vă medicului pentru a vedea dacă lentilele intraoculare EDoF pot fi soluția potrivită pentru dumneavoastră.

LIO-urile EDoF oferă gamă largă de vedere
LIO-urile EDoF oferă gamă largă de vedere

Caracteristici ale lentilelor multifocale: LIO trifocale

Vedere clară la toate distanțele

Acestea sunt cele mai avansate lentile intraoculare (LIO) disponibile astăzi, care oferă o vedere clară pentru apropiere, distanțe intermediare și depărtare. Acestea sunt concepute pentru a permite un grad ridicat de independență față de necesitatea de a purta ochelari pentru pacienții care duc o viață activă și care doresc să se descurce fără ajutoare vizuale.

Cum funcționează vederea cu lentilele trifocale
Cum funcționează vederea cu lentilele trifocale

Cum funcționează lentilele trifocale

Lentilele trifocale funcționează refractând lumina care pătrunde în ochi de la distanțe apropiate, intermediare și îndepărtate și focalizând această lumină pe un singur punct focal de pe retină. Acest lucru vă permite să vă focalizați simultan asupra obiectelor aflate la distanțe diferite, ceea ce vă oferă vedere de aproape, intermediară și la distanță. Aceste tipuri moderne de LIO reduc sau pot elimina nevoia de ochelari sau de lentile de contact. La fel ca ochelarii care v-au fost prescriși, LIO-ul dumneavoastră va fi, de asemenea, adaptat la nevoile dumneavoastră individuale, pentru a vă oferi cea mai bună vedere posibilă.

Lentilele trifocale în viața de zi cu zi

Spre deosebire de opțiunile monofocale și bifocale, lentilele trifocale oferă, de asemenea, o vedere intermediară confortabilă, care este importantă pentru diferite activități zilnice, cum ar fi lucrul la computer.

Acestea vă permit să efectuați fără ochelari o serie de activități din viața de zi cu zi. Acestea includ sarcini zilnice, precum:

 • Citit
 • Gătit, curățenie, călcat de rufe
 • Lucrul la computer
 • Cumpărături
 • Vizionarea programelor TV
 • Condus
 • Lucratul în grădină
 • Practicarea sportului sau a exercițiilor fizice
Lucrul fără ochelari la computer este posibil cu LIO-urile trifocale
Lucrul fără ochelari la computer este posibil cu LIO-urile trifocale

Avantajele lentilelor trifocale

Cel mai mare avantaj al LIO-urilor trifocale este posibilitatea de a vedea clar la toate distanțele, fără ochelari. Prin urmare, este posibil să nu mai aveți nevoie să purtați ochelari atunci când vă desfășurați activitățile zilnice.

Mai mult, soluțiile trifocale permit tratamentul tulburărilor de vedere preexistente, cum ar fi miopia sau hipermetropia. Cu o versiune torică a lentilei trifocale, astigmatismul preexistent poate fi corectat, de asemenea.

De asemenea, lentilele intraoculare trifocale sunt eficiente pentru tratarea unor alte modificări de vedere legate de vârstă, precum prezbitismul, care afectează aproape toate persoanele după împlinirea vârstei de 40 de ani. Atunci când vă tratați cataracta cu o LIO trifocală, puteți avea grijă în același timp de presbitismul dumneavoastră.

Pe scurt, LIO-urile trifocale oferă o mare probabilitate de a deveni independent față de necesitatea de a purta ochelari sau lentile de contact.

Cu LIO-urile trifocale, este posibil să nu mai aveți nevoie de ochelari
Cu LIO-urile trifocale, este posibil să nu mai aveți nevoie de ochelari

Ce trebuie să știți

La fel ca pentru toate tehnologiile inovatoare, există și câteva lucruri de luat în considerare atunci când alegeți o lentilă trifocală.
Dacă suferiți de boli ale ochilor, cum ar fi glaucomul, retinopatia diabetică, edemul macular diabetic sau degenerescență maculară, este posibil să nu fiți un candidat potrivit pentru lentilele trifocale. Aceste boli, chiar și în stadii incipiente, pot fi incompatibile cu lentilele intraoculare premium. Dacă suferiți de vreuna dintre aceste boli, puteți discuta despre opțiuni alternative cu medicul dumneavoastră oftalmolog.
 
Fenomenele luminoase
 
Un efect secundar legat de soluțiile multifocale este un grad mai ridicat de tulburări de vedere și de fenomene luminoase (disfotopsie), care sunt cauzate de lentila care focalizează lumina de la mai multe distanțe. Acestea sunt percepute în mod normal ca
 • Strălucire în anumite situații cu lumină scăzută
 • Halouri în jurul surselor de lumină noaptea
Majoritatea persoanelor cu lentile multifocale consideră că aceste fenomene sunt numai ușor deranjante și se obișnuiesc cu acestea în timp. Cu toate acestea, există și un grup mic de pacienți care nu se adaptează bine sau care sunt foarte deranjați de efectele secundare care pot apărea. Simularile de potențiale halouri și strălucire percepute după intervenția chirurgicală ajută pacientul să se pregătească pentru posibilele efecte secundare.
Întrebați-vă medicul despre tulburările de lumină din timpul consultației, pentru a verifica dacă sunteți candidatul potrivit pentru o LIO trifocală.
 
Sensibilitate la contrast scăzută
 
O altă consecință a multifocalității ar putea fi o calitate a imaginii ușor mai puțin perfectă. Acest lucru se datorează lentilei care împarte lumina de la diferite distanțe pe retină. Prin urmare, pacienții trebuie să facă un mic compromis în ceea ce privește calitatea imaginii, pentru a obține efectul multifocal.
Femeie care bea cafea
Unele fenomene luminoase pot apărea noaptea cu o LIO trifocală.

Funcții LIO asferice și torice

Avantaje suplimentare ale opțiunilor avansate de tratament al cataractei

Pe lângă avantajele oferite de LIO-urile multifocale și EDoF, soluțiile avansate oferă câteva funcții suplimentare, pentru o vedere mai bună. De exemplu, lentilele asferice corectează anumite fenomene luminoase și îmbunătățesc contrastul, asigurând o calitate optimizată a imaginii.

Lentilele intraoculare torice permit tratarea astigmatismului, o tulburare de vedere frecventă care afectează aproximativ o treime din populația globală și care provoacă distorsionarea vederii.

Ambele tipuri de LIO: LIO-urile asferice și torice au caracteristici speciale, pentru a permite imagini clare și contrastante. Aceste funcții suplimentare nu sunt întotdeauna acoperite de sistemul național de îngrijire a sănătății. Vă rugăm să verificați cu medicul dacă este recomandată o LIO asferică și/sau torică în cazul dumneavoastră și discutați despre costurile suplimentare potențiale ale lentilei.

Caracteristicile lentilelor asferice

În varianta standard, LIO-urile monofocale dispun de un sistem optic sferic, care este curbat în mod identic pe ambele părți. Cristalinul natural are însă o formă ușor asferică (nu este complet rotund) în partea din față. Datorită acesteia, cristalinul poate focaliza cu precizie într-un punct al retinei razele de lumină care pătrund în ochi.
LIO-urile monofocale avansate sunt disponibile cu un sistem optic asferic exact ca forma lentilei naturale, care vă permite să aveți o vedere cât mai aproape posibil de vederea naturală.

Cum corectează vederea lentilele asferice

Designul special, curbat în mod neuniform al LIO-urilor asferice permite corectarea aberațiilor de sfericitate.

Ce este o aberație de sfericitate?

O aberație de sfericitate este un defect de vedere care apare atunci când razele de lumină care pătrund în ochi nu sunt focalizate în mod precis într-un singur punct focal. În cazul persoanelor tinere, corneea și cristalinul conlucrează pentru a focaliza cu precizie razele care pătrund în ochi într-un singur punct de pe retină și pentru optimizarea contrastului imaginii.

Pe măsură ce îmbătrânim, acea interacțiune se deteriorează, provocând o calitate redusă a vederii. Aceasta înseamnă:

 • Vederea se încețoșează
 • Percepția contrastului este scăzută, ceea ce duce la dificultăți de vedere în condiții de lumină redusă
În cazul LIO-urilor asferice, razele de lumină care pătrund în ochi sunt focalizate din nou în mod clar într-un singur punct de pe retină. Rezultatul este o sensibilitate la contrast îmbunătățită și o calitate mai bună a imaginii, mai ales în timpul activităților precum condusul pe timp de noapte sau cititul în condiții de iluminare slabă.
 
Dacă suferiți deja de aberație de sfericitate sau dacă doriți să preveniți această schimbare vizuală, o LIO asferică poate fi o opțiune potrivită pentru dumneavoastră. Discutați această opțiune cu medicul dumneavoastră oftalmolog.
Vision simulation with a spheric (left) and an aspheric IOL (right).
Simulare a vederii cu o LIO sferică (stânga) și cu o LIO asferică (dreapta).

Caracteristicile lentilelor torice

Corectarea corneelor de formă neregulată, pentru o vedere clară

Acuitatea vizuală este un factor important pentru pacienți. Posibilitatea de a corecta astigmatismul folosind lentile intraoculare torice în timpul unei proceduri de cataractă este o opțiune excelentă pentru pacienții care suferă de ambele afecțiuni. Astigmatismul este o eroare de refracție, cum ar fi miopia sau hipermetropia. Această eroare este de obicei rezultatul unei cornee de formă neregulată, care duce la nefocalizarea corectă a luminii pe retină. Aceasta duce la deformarea sau distorsionarea obiectelor aflate la diferite distanțe.

O LIO torică implantată în ochi.
O LIO torică implantată în ochi.

Cum corectează lentilele torice astigmatismul

O lentilă torică are o anumită formă. Forma lentilelor torice este semnificativ diferită de alte tipuri de lentile corectoare, deoarece acestea prezintă două curburi diferite.
Forma lentilelor torice creează diverse puteri de refracție pe axa verticală și pe cea orizontală. Combinația vă ajută să focalizați în mod corespunzător toată lumina primită pe retină, pentru a reduce sau a elimina astigmatismul.
 
Cum se implantează lentilele torice în ochi
 
Dacă decideți să aveți o LIO torică, procedura chirurgicală este ușor diferită de chirurgia normală a cataractei. Aceasta trebuie implantată într-o poziție foarte specifică în ochi, adică:
 • În funcție de tipul de lentilă, chiar înainte de intervenția chirurgicală de cataractă, este posibil să fie nevoie ca pe cornee să fie plasate marcaje temporare, care să identifice locația celui mai curbat meridian.
 • În timpul intervenției chirurgicale, LIO torică este implantată în ochi.
 • Odată implantată, fiecare lentilă torică este rotită până când marcajele sunt aliniate cu marcajele de pe cornee.

Dacă aveți astigmatism și doriți să îl corectați în timpul intervenției chirurgicale de cataractă, consultați-vă medicul pentru a discuta despre implantarea LIO torice.

Vision simulation a) with astigmatism b) with a toric IOL.
Simularea vederii a) cu astigmatism b) cu o LIO torică.

Chirurgia oculară cu laser Aflați despre modul în care chirurgia oculară cu laser poate îmbunătăți calitatea vederii
Informații despre LIO-uri ZEISS pentru dumneavoastră Vi s-a implantat o lentilă intraoculară de la ZEISS și/sau vă aflați în căutare de informații despre produsul LIO de la ZEISS?

Articole conexe

Ce este cataracta? Atunci când vederea devine neclară
Cauze și factori de risc privind cataracta Cum se previne cataracta
Diagnosticarea și tratarea unei cataracte Pregătirea pentru programare
Proceduri chirurgicale pentru cataractă – Pas cu pas – Riscuri și costuri Liniile directoare pentru pacienții interesați de intervenția chirurgicală pentru cataractă
Întrebări adresate frecvent Ce trebuie să știți despre tratamentul cataractei