Proceduri chirurgicale pentru cataractă – Pas cu pas – Riscuri și costuri

Instrucțiuni pentru pacienții interesați de intervenția chirurgicală pentru cataractă

Intervenția chirurgicală este singura metodă eficientă de tratare a cataractei în zilele noastre. Aceasta este considerată, în general, ca fiind o procedură sigură și de încredere. De fapt, intervenția chirurgicală pentru cataractă este procedura chirurgicală efectuată în prezent cel mai frecvent la nivel mondial. În timpul operației, cristalinul natural opacifiat este înlocuit permanent cu o lentilă artificială foarte mică - o așa-numită lentilă intraoculară (LIO). Această procedură este bine stabilită și evoluează constant cu o nouă tehnologie: de exemplu, noi tipuri de lentile intraoculare și dispozitive mai precise pentru diagnosticare și imagistică.

Eliminarea cataractei are rezultate foarte bune și durabile. Vederea celor mai mulți oameni se îmbunătățește la scurt timp după operație. Cu toate acestea, ca în cazul oricărei proceduri chirurgicale, trebuie să aveți în vedere câteva lucruri. Citiți integral următoarele secțiuni, pentru a afla mai multe despre procesul de intervenție chirurgicală de cataractă și despre ce se întâmplă în timpul fiecărei etape a procedurii.

La cataracta, cristalinul ochiului se opacifiaza treptat, provocând tulburări de vedere. Cristalinul opacifiat trebuie îndepărtat și înlocuit cu o lentilă intraoculară artificială, pentru a restabili vederea. Urmăriți videoclipul, pentru a afla despre modificările cristalinului natural și despre procesul de intervenție chirurgicală de cataractă.

Supunerea la intervenția chirurgicală de cataractă

Ce se întâmplă în timpul tratamentului

Intervenția chirurgicală de cataractă se dovedește deja de mai mulți ani o metodă de tratament sigură și eficientă. Fiind cea mai frecventă procedură chirurgicală din lume, este un tratament de rutină, efectuat de obicei în ambulator. Durează între 15 și 30 de minute. Intervenția chirurgicală se realizează la câte un ochi, pe rând. Al doilea ochi, dacă este afectat de asemenea de cataractă, este tratat de obicei cu câteva zile până la cu câteva săptămâni mai târziu.

Iată un ghid pas cu pas pentru tot ceea ce apare înainte de proces și în timpul acestuia: de la pregătirile de acasă și până la ieșirea din sala de operație.

Pregătirile din ziua intervenției chirurgicale

În ziua intervenției chirurgicale, trebuie să aveți în vedere câteva lucruri:

  • Nu vă dați pe piele cu nicio loțiune, cu niciun machiaj, cu nicio loțiune după bărbierit și cu niciun parfum.
  • Purtați haine normale și relaxante.
  • Mâncați o masă ușoară cu cel puțin cinci ore înainte de procedură și mențineți-vă hidratarea, pentru a asigura o circulație stabilă pentru procedură.
  • Efectuați aranjamente pentru transportul ulterior.

Veți fi adus în sala de operație întins pe un pat chirurgical în timpul programării dumneavoastră. În mod obișnuit, procedura nu necesită suturi, ceea ce contribuie la o recuperare mai rapidă. Vi se va permite să mergeți acasă, după o scurtă perioadă de observație în ziua intervenției chirurgicale.

Etapele intervenției chirurgicale de cataractă

La ce să vă așteptați

1. Măsurare

Măsurarea ochilor înainte de intervenția chirurgicală de cataractă

În primul rând, cu câteva zile sau săptămâni înainte de intervenția chirurgicală, ochiul este măsurat cu precizie, pentru a calcula puterea corectă care este necesară pentru lentila intraoculară.

2. Anestezia

Anestezierea ochiului

Chiar înainte de procedură, vi se va face o injecție sau vi se vor administra picături de anestezic, pentru a vă amorți ochiul și pentru a asigura un proces nedureros. Se folosește un suport pentru pleoape, pentru a vă împiedica să clipiți în timpul intervenției chirurgicale. În plus, pleoapele dumneavoastră și pielea din jur vor fi dezinfectate.

3. Incizarea corneei

Incizarea corneei

Chirurgul efectuează o mică incizie de aproximativ 2 mm în cornee, pentru a introduce LIO.

4. Protejarea porțiunii interne a ochiului

Protejarea porțiunii interne a ochiului

Pentru a proteja structurile intraoculare și pentru a crea spațiu pentru instrumentele chirurgicale, în ochi se injectează o substanță gelatinoasă denumită „Dispozitiv viscochirurgical oftalmic” (DVO). DVO-urile protejează endoteliul corneei și alte țesuturi în timpul intervenției chirurgicale, prin minimizarea interacțiunii dintre țesuturi și instrumente.

5. Deschiderea sacului capsular

Deschiderea sacului capsular

Cu un bisturiu subțire, chirurgul creează o mică deschidere în sacul capsular, unde se află cristalinul natural.

6. Facoemulsificarea

Facoemulsificarea

Lentila cataractei este înmuiată și îndepărtată prin spargere, folosind un mic dispozitiv cu ultrasunete de înaltă frecvență, denumit „vârf faco”. Se îndepărtează cu ajutorul unei aspirații delicate. Această etapă este denumită facoemulsificare.

7. Introducerea LIO

Introducerea LIO

Lentila intraoculară este apoi poziționată cu atenție în sacul capsular, unde s-a aflat înainte lentila originală. Inciziile se vindecă singure.

8. Protejarea postoperatorie a ochilor

Protejarea postoperatorie a ochilor

Chirurgul vă va așeza un pansament protector peste ochi.

După procedură

La ce să vă așteptați după operația de cataractă

Recuperarea după operația de cataractă este relativ scurtă - aceasta poate dura câteva zile, dar și până la o lună. Depinde cu adevărat de pacient. Veți observa o îmbunătățire semnificativă a vederii imediat după operație. Cu toate acestea, este posibil să prezentați o vedere încețoșată și să simțiți disconfort. Ochiul poate avea nevoie de câteva zile pentru a se adapta, astfel încât să se poată observa o îmbunătățire a vederii. În mod obișnuit, lentilele bifocale și trifocale necesită o perioadă mai lungă, care poate varia de la câteva săptămâni până la câteva luni, pentru ca ochiul să se poată adapta și vederea să fie îmbunătățită complet.
Pentru o recuperare optimă, urmați instrucțiunile detaliate ale medicului dumneavoastră despre cum să vă protejați ochiul după procedură și mergeți la examinările de urmărire.

Primii pași după intervenția chirurgicală

Asigurați-vă că urmați aceste instrucțiuni după operație:
 
  • Rugați pe cineva să vă conducă acasă după aceea.
  • Încercați să dormiți mult după aceea, pentru a vă ține ochii închiși și odihniți.
  • Rezistați necesității de a vă freca la ochi dacă simțiți mâncărime în zona acestora.
  • Dacă simțiți orice disconfort sau o ușoară durere, solicitați-i medicului dumneavoastră pentru picături pentru ochi sau un calmant ușor, fără prescripție medicală.
  • Explicați-i medicului dumneavoastră simptomele în timpul vizitei de urmărire.
Pacient care discută cu medicul oftalmolog
Vizită de urmărire după operația de cataractă

Imediat după intervenția chirurgicală

După procedură, s-ar putea să vi se spună să purtați un plasture pentru ochi sau o protecție similară timp de câteva zile. De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate prescrie picături sau alte medicamente pentru a preveni infecția și pentru a ține sub control presiunea oculară. Asigurați-vă că utilizați aceste medicamente exact așa cum vi se prescrie.
Medic prescriind pacientului picături pentru ochi
Picăturile pentru ochi pot fi utilizate după intervenția chirurgicală, pentru a preveni infecțiile.

Relaxare pentru o recuperare rapidă

Este posibil ca medicii să vă recomande să vă relaxați și să evitați activitățile care presupun efort fizic, precum flexiuni, ridicări de obiecte sau exerciții fizice și să nu suprasolicitați ochii, în general timp de câteva săptămâni. Trebuie să evitați să vă frecați la ochi sau să exercitați o presiune suplimentară asupra acestora. În prima săptămână după intervenția chirurgicală, trebuie să evitați înotul sau utilizarea unei băi/căzi cu hidromasaj, pentru a reduce riscul de infecție. Mai mult, evitați expunerea la substanțe iritante precum murdăria, praful și vântul și încercați să nu vă spălați părul.

În câteva ore după intervenția chirurgicală, trebuie să fie posibile lucrul la computer sau vizionarea la televizor pentru o perioadă scurtă de timp. Cu toate acestea, trebuie să evitați cititul și alte activități care vă pot solicita ochii în primele zile după operație.

Cuplu de oameni în vârstă relaxându-se
Permiteți relaxarea ochilor după intervenția chirurgicală

Examinări de urmărire

De obicei, medicul dumneavoastră dorește să vă consulte ochiul în decurs de 24 de ore de la efectuarea intervenției chirurgicale. Vă vor fi verificate vederea și presiunea oculară și vi se vor oferi instrucțiuni despre modul de utilizare a picăturilor prescrise. Vederea dumneavoastră ar putea fi neclară imediat după aceea, dar se va îmbunătăți în primele zile după tratament.

În mod tipic, pe parcursul următoarelor săptămâni sunt programate examinări suplimentare, în scopul monitorizării procesului de vindecare, până la stabilizarea completă a vederii dumneavoastră. În funcție de tipul de lentile intraoculare [link către /better-vision/health-prevention/choosing-a-cataract-lens.html], de obicei sunt programate una până la patru ședințe de monitorizare a stării pacientului, în decursul primei luni după intervenția chirurgicală. Ședința finală de urmărire va avea loc la aproximativ o lună după procedura de eliminare a cataractei.

Examinare de urmărire a ochilor
În prima lună după intervenția chirurgicală de cataractă, s-ar putea să fie necesare una până la patru examinări de urmărire.

Examinări regulate

După examinările de urmărire, trebuie doar să mergeți la medicul dumneavoastră oftalmolog pentru verificări periodice, la fel ca înainte de intervenția chirurgicală.
 
Dacă aveți nevoie de operație de cataractă la ambii ochi, chirurgul dumneavoastră va aștepta de obicei cel puțin câteva zile sau chiar până la două săptămâni, pentru ca primul dumneavoastră ochi să se recupereze, înainte de a efectua procedura la al doilea ochi. Dacă în continuare sunt necesari ochelari de corecție după intervenția chirurgicală, aceștia trebuie prescriși numai după patru până la șase săptămâni după operație.
 
Informați-vă medicul dacă vă confruntați cu:
  • o durere puternică în ochi
  • o roșeață care reapare în ochi
  • dureri de cap neobișnuite sau greață
  • deteriorarea considerabilă a vederii
  • impulsuri luminoase sau creșterea imensă a petelor în vederea dumneavoastră
Verificări regulate efectuate de medicul oftalmolog
Se recomandă verificări regulate efectuate de medicul oftalmolog, după intervenția chirurgicală de cataractă.

Complicații pentru operația de cataractă

Riscuri potențiale și efecte secundare

Chirurgia este o procedură dovedită și stabilită și considerată a fi sigură și mai puțin solicitantă pentru organism. Majoritatea pacienților decid să se supună unei operații de cataractă din următoarele motive:

  • Vedere îmbunătățită
  • Mobilitate și independență crescute
  • Dispariția temerii de a orbi

La fel ca toate intervențiile chirurgicale nu este, totuși, complet lipsită de riscuri și de efecte secundare. Medicul dumneavoastră oftalmolog vă poate explica toate riscurile posibile și poate decide dacă sunteți eligibil pentru operația de cataractă.

Înainte de intervenția chirurgicală, va avea loc o scurtă ședință medicală cu chirurgul și cu medicul anestezist
Discutați despre posibilele riscuri cu medicul dumneavoastră.

Riscuri și complicații generale

Deoarece este unul dintre tipurile de intervenții chirurgicale efectuate cel mai frecvent, numeroși chirurgi au realizat deja câteva mii de proceduri LIO. Alegerea unui chirurg cu experiență poate avea un impact pozitiv asupra rezultatului intervenției chirurgicale și vă poate face să vă simțiți mai confortabil.
 
Potrivit unui studiu, 95 % dintre adulți sunt mulțumiți de rezultate. La fel ca orice procedură chirurgicală, efectele secundare potențiale pot include simptome precum durere, infecție și umflături, dar foarte puține persoane experimentează complicații grave. Iar dacă se întâmplă acest lucru, cei mai mulți dintre aceștia pot fi ajutați cu succes cu medicamente sau printr-o procedură de urmărire. Pentru a reduce riscul de complicații post-procedură, asigurați-vă că urmați instrucțiunile pe care vi le indică chirurgul și că raportați imediat orice simptome neobișnuite.
 
Acestea sunt câteva efecte secundare care pot apărea imediat după operație:

Infecții și complicații minore

După operația de cataractă, există riscul de infecție și poate fi necesar să vă puneți picături în ochi pentru tratament. Vă rugăm să consultați un medic oftalmolog, dacă prezentați umflături excesive sau orice alte efecte nedorite. Alte complicații potențiale sunt minore și pot include:
  • Umflare
  • Presiune crescută în ochi
  • Pleoape care prezintă scurgeri

Complicațiile minore dispar, de obicei, cu medicamente și cu mai mult timp de vindecare. Asigurați-vă că raportați imediat orice modificare medicului dumneavoastră oftalmolog. Acesta poate monitoriza procesul de vindecare și poate vedea dacă aveți nevoie de vreun medicament.

Medicul discutând cu o pacientă
Raportați-i medicului dumneavoastră orice complicații după intervenția chirurgicală.

Fenomene luminoase după intervenția chirurgicală

Unii pacienții pot manifesta anumite fenomene vizuale, precum un efect de strălucire sau de halou imediat după operația de cataractă, în special în condiții de iluminare slabă. Halourile sunt cercuri strălucitoare care înconjoară o sursă de lumină, precum farurile. Strălucirea, pe de altă parte, este lumină care pătrunde în ochi, interferând cu vederea și este mai probabil să apară în timpul zilei.

Acest lucru apare, de exemplu, atunci când conduceți noaptea sau când există lumină artificială în întuneric. De obicei, aceste fenomene se diminuează în decurs de câteva săptămâni până la câteva luni după procedura chirurgicală, deoarece creierul se adaptează în mod automat la lentilele intraoculare și îl compensează. Majoritatea pacienților nu se simt deranjați de fenomenele luminoase.

Consultați-vă medicul oftalmolog pentru un control, dacă observați fenomene luminoase, chiar și după ce procesul de vindecare s-a încheiat.

Cuplu în vârstă într-un restaurant
Unele fenomene luminoase pot fi percepute în noaptea de după operația de cataractă.

Opacifierea capsulei posterioare

Opacifierea capsulei posterioare (OCP) este una dintre cele mai frecvente complicații ale intervenției chirurgicale de cataractă. Este un rezultat al creșterii și proliferării celulelor epiteliale ale cristalinului pe capsulă în timpul intervenției chirurgicale. Aceste celule pot migra către capsula posterioară, unde se apropie de axa vizuală și pot provoca o întunecare a vederii. Deși unele persoane numesc OCP o „cataractă secundară”, nu este așa. Odată îndepărtată o cataractă, aceasta nu mai revine.

Din fericire, un o OCP poate fi ușor de tratat cu un laser YAG (un tip special de laser, care folosește un cristal YAG și care este aplicat în mod obișnuit în medicină). Medicul dumneavoastră oftalmolog poate efectua această procedură în cabinetul său. Este o procedură foarte eficientă, nedureroasă și durează doar câteva minute.

Majoritatea persoanelor se pot aștepta ca vederea să li se îmbunătățească într-o zi. Dacă vă confruntați permanent cu o vedere proastă după operația de LIO, contactați medicul oftalmolog, pentru a discuta împreună următorii pași posibili.

Costurile pentru operația de cataractă

Ce rol trebuie să joace prețul?

Dacă vă gândiți să vă corectați vederea, vă rugăm să rețineți că nu există niciun preț standard pentru operația de cataractă. Prețurile pot diferi considerabil, în funcție de diferiți factori. Deși s-ar putea să găsiți prețurile descurajante la început, amintiți-vă că aceasta este cel mai probabil o investiție unică în vederea dumneavoastră și, mai important, este probabil acoperită de asigurarea dumneavoastră de sănătate.

Asigurarea mea de sănătate acoperă intervenția chirurgicală?

Dacă asigurarea dumneavoastră de sănătate acoperă costurile operației de cataractă variază în funcție de furnizorul individual, de țară sau de sistemul regional. Adesea, intervenția chirurgicală de cataractă de bază este considerată necesară din punct de vedere medical și, prin urmare, este acoperită de planuri de asistență medicală. Dacă, pe de altă parte, intenționați să aveți o LIO care să corecteze prezbitismul, trebuie să discutați cu cei care se ocupă de asigurarea dumneavoastră de sănătate dacă plătesc sau nu pentru acel „pachet premium”.

Discutați cu medicul dumneavoastră și cu compania de asigurări de sănătate, pentru a vă cântări opțiunile. Unii medici oferă, de asemenea, un plan de plată, pentru a face mai accesibilă intervenția chirurgicală de cataractă.

Factori de cost de luat în considerare

Costul operației de cataractă depinde de mai mulți factori:
  • Procedura de tratament
  • Tipul de lentile intraoculare utilizate
  • Locația
  • Îngrijirea înainte de intervenția chirurgicală și după aceasta
  • Serviciile incluse

Se recomandă o consultație față în față sau să sunați personal la clinică, dacă aveți întrebări cu privire la prețuri. Dacă vă întâlniți cu un medic oftalmolog sau cu un reprezentant al clinicii, puteți întreba, de asemenea, dacă prețul acoperă doar un ochi sau ambii, ce examinări sunt incluse și ce servicii suplimentare sunt oferite.

Consultarea unui medic oftalmolog
Întrebați-vă medicii ce servicii sunt incluse în prețul intervenției chirurgicale.

Factori de luat în considerare pentru alegerea unei clinici

Oice persoană clasifică în mod diferit ceea ce consideră important în legătură cu operația de cataractă. Unii pacienți preferă clinicile aflate în apropiere, alții acordă prioritate unei date care are loc mai devreme. Totuși, numeroși pacienți iau în considerare și caută factorii de mai jos atunci când se află în căutarea unei clinici:

  • Specializare: accentul asupra clinicii și asupra calificărilor specifice și pregătirii chirurgului
  • Experiență: numărul total de operații efectuate
  • Disponibilitate: opțiunea de a întâlni un potențial medic la consultațiile dumneavoastră, imediat înainte de operație și flexibilitatea acestuia (de ex., întâlniri seara, dacă sunteți angajat)
  • Oferte: ce tipuri de lentile intraoculare sunt oferite și dacă puteți găsi una potrivită pentru dumneavoastră
  • Relație: dacă vă simțiți confortabil cu medicul și cu răspunsurile pe care le primiți la întrebările dumneavoastră
  • Preț: dacă include îngrijirea pre- și post-tratament și în ce măsură
  • Recomandări: dacă acea clinică are recenzii bune și dacă este recomandată de medici sau de pacienți
  • Locație: distanța față de locul în care locuiți poate crește costurile generale prin cheltuieli suplimentare pentru deplasare și pentru hotel. În funcție de regiunea sau de țara în care locuiți, asigurarea medicală plătește tratamentul complet sau o parte din acesta
Cuplu aflat în căutarea clinicii adecvate
Diferiți factori joacă un rol în alegerea unei clinici.

Factori de luat în considerare pentru alegerea unui tip de LIO

Una dintre principalele diferențe în rezultatul intervenției chirurgicale este tipul de lentilă care este implantat în locul cristalinului dumneavoastră natural. În prezent, sunt disponibile diferite tipuri de lentile intraoculare.
 
În plus față de LIO-urile monofocale standard, de obicei acoperite de asigurarea de sănătate, astăzi sunt disponibile LIO mai avansate, care oferă puncte de focalizare suplimentare. Acestea permit pacienților să vadă clar la diferite distanțe. LIO-urile bifocale, EDoF și trifocale aparțin acestei categorii, care de obicei nu este acoperită de asigurarea de sănătate.
 
De asemenea, LIO-urile avansate pot avea funcții suplimentare, pentru a răspunde mai bine cerințelor unice ale fiecărui pacient, precum LIO-urile asferice și torice. Acestea sunt folosite pentru a îmbunătăți contrastul și pentru a corecta astigmatismul.
 
În general, se poate spune că cu cât este mai mare gradul de independență față de necesitatea de a purta ochelari și cu cât este mai bună calitatea vederii oferită de o lentilă intraoculară, cu atât prețul implantului este mai mare. Vă rugăm să țineți cont și de costurile ochelarilor sau ale altor mijloace vizuale pe care trebuie să le acoperiți dacă alegeți o lentilă care nu vă oferă libertate față de necesitatea de a purta ochelari.
Medicul discută cu pacientul despre lentile
Tipul de LIO selectată afectează prețul intervenției chirurgicale.

Chirurgia oculară cu laser Aflați despre modul în care chirurgia oculară cu laser poate îmbunătăți calitatea vederii
Informații despre LIO-uri ZEISS pentru dumneavoastră Vi s-a implantat o lentilă intraoculară de la ZEISS și/sau vă aflați în căutare de informații despre produsul LIO de la ZEISS?

Articole conexe

Ce este cataracta? Atunci când vederea devine neclară
Cauze și factori de risc privind cataracta Cum se previne cataracta
Diagnosticarea și tratarea unei cataracte Pregătirea pentru programare
Alegerea unei lentile pentru cataractă Prezentarea lentilelor intraoculare: Care sunt diferențele?
Întrebări adresate frecvent Ce trebuie să știți despre tratamentul cataractei