Alergiile oculare - și remediile rapide pentru acestea

Tratamente eficiente, protecție eficientă

E vară - sezonul alergiilor la polen! După câteva zile de soare primăvăratec, majoritatea dintre noi începem să așteptăm cu nerăbdare zilele lungi și leneșe de vară. Multe alte persoane, însă, se gândesc la altceva: îngrozitoarele alergii ce le provoacă înroșirea ochilor, mâncărimi, lăcrimare sau chiar inflamații. Iar pentru purtătorii de ochelari sau lentile de contact, problema este și mai gravă. Vinovatul: polenul. Multe organe pot fi afectate de reacții alergice, însă, în mod clar, ochii sunt cei care suferă cel mai mult. VEDERE MAI BUNĂ analizează cauzele și tratamentul alergiilor oculare - și remediile disponibile pentru alinarea simptomelor acute.

Ce se întâmplă mai exact în timpul unei reacții alergice?

Atunci când organismul nostru intră în contact cu substanţe care îi sunt străine sau care ar putea prezenta un potențial pericol, el declanșează un proces de apărare. Alergenii sunt una dintre aceste substanţe. Acestea sunt în primul rând minuscule proteine care, vorbind la modul general, nu reprezintă o amenințare pentru organism.

Cu toate acestea, persoanele care suferă de alergii dezvoltă anticorpi speciali, ceea ce duce la eliberarea unor diverși hormoni în pielea și membranele noastre mucoase. Cel mai important dintre acești hormoni, în ceea ce privește simptomele alergice, este histamina: aceasta este responsabilă pentru numeroase dintre reacțiile alergice ale organismului, de ex. mâncărime, dificultăți de respirație sau dilatarea crescută a vaselor de sânge.

Sistemul imun este activat de prima dată când organismul întâlnește alergenul. Acest proces se repetă apoi cu fiecare nou contact. Aceasta înseamnă: dacă organismul a reacționat alergic la o anumită substanţă o dată, nu va uita acest lucru niciodată. Cu alte cuvinte, contactul repetat cu substanţa duce foarte rapid la o reacție alergică - de regulă în decurs de câteva minute, însă uneori poate dura și până la o oră.

Reacția ochilor este deosebit de severă; conjunctiva și membrana mucoasă reacționează imediat la substanţa străină, vasele de sânge se dilată, iar lichidul este eliberat. Pentru noi acest lucru se manifestă sub forma lacrimilor, a unui nas care curge, inflamării sau înroșirii. Lacrimile elimină treptat alergenii din ochi, ameliorând așadar încet simptomele.

Ajutorul vă este la îndemână – ochelarii potriviți vă oferă protecție

În timpul sezonului alergiilor la polen, ochelarii oferă protecție suplimentară ochilor dumneavoastră aflați în primejdie - indiferent dacă sunt ochelari de soare sau ochelari de vedere. Modelele curbate și ramele cu părți laterale mai late sunt ideale pentru cei care suferă de alergii. Acestea protejează ochii sensibili împotriva luminii puternice, curenților de aer și parțial împotriva polenului purtat de aer. Mai multe informații…

Ce declanșează mai exact o alergie oculară?

În funcție de anotimp, polenul este, de regulă, cauza celor mai multe probleme. Cu toate acestea, există numeroși alți factori care pot irita conjunctiva ochilor: părul de animale, acarienii, sporii de ciuperci, veninul insectelor sau intoleranța la anumite tipuri de alimente, de ex. la glutamat. Pentru cei afectați, este esențial să afle cu exactitate cauza alergiei lor. Diverse analize, care pot fi efectuate de către medicii dermatologi sau specialiștii alergologi, sunt disponibile în acest scop. Un exemplu este testul prin înțepare („prick test”) care este utilizat în primul rând pentru depistarea alergiei la polen: mai multe picături conținând diverse tipuri de polen sunt aplicate pe piele după ce în prealabil au fost efectuate câteva înțepături care să permită picăturilor să pătrundă în piele. Nu vă îngrijorați: acest test nu lasă cicatrice. După circa 20 de minute, medicul poate determina, după reacția pielii, dacă sunt prezente alergii și, dacă da, la ce anume, după care poate stabili tratamentul adecvat.

Testul cu plasture este folosit pentru a detecta, în primul rând, alergiile de contact. Aici, mai mulți plasturi sunt plasați pe spatele pacientului. Aceștia conțin substanţele care sunt considerate a fi vinovate pentru declanșarea alergiei. În mod normal, acești plasturi sunt purtați timp de 24 - 48 de ore și îi permit medicului să determine, dintr-o singură privire, care sunt substanţele la care este alergică pielea.

Pot fi alergiile oculare tratate?

Da, fie printr-un tratament pe termen lung (desensibilizare) care presupune utilizarea stabilizatorilor de celule mastocitare, fie cu ajutorul unor medicamente cunoscute sub denumirea de blocante H1. Atunci când cauza alergiei oculare este cunoscută, o imunoterapie specifică, denumită și hiposensibilizare sau desensibilizare, ajută în 70% din cazuri. Aici, substanţa la care pacientul este alergic este administrată în mod repetat într-o formă puternic diluată pentru o perioadă cuprinsă între șase luni până la trei ani. În acest mod, organismul „acceptă” treptat alergenul fără a produce reacții de apărare.

Dacă pacientul nu răspunde la acest tip de terapie, o alternativă eficientă ar putea fi medicamentele antialergice speciale sub formă de picături oftalmice sau spray nazal. Medicamentul stabilizează celulele mastocitare astfel încât histaminele pe care acestea le conțin să nu fie eliberate. Reacția alergică nu este manifestată deloc sau numai într-o măsură foarte limitată. Medicamentul trebuie să fie luat în mod regulat și la momentul corect. Cu toate acestea, are numai o acțiune profilactică și nu ameliorează simptomele acute. Se administrează de mai multe ori pe zi, timp de două - trei săptămâni înainte de începerea sezonului polenului. Acest tip de medicament este disponibil, de regulă, fără prescripție medicală.

Dacă simptomele sunt acute sau severe, de ex. mâncărime intensă, tratamentul indicat constă din blocante H1 foarte selective. Acestea modifică permeabilitatea vaselor de sânge de la nivelul conjunctivei pentru medicamentele antiinflamatoare, blochează receptorii de histamină și previn, așadar, reacția inflamatorie histaminică. Picăturile oftalmice care conțin această substanţă sunt disponibile numai pe bază de prescripție medicală.

Ce îi poate ajuta pe purtătorii de lentile de contact?

Purtătorii de lentile de contact moi se află într-un dezavantaj dacă suferă de alergie la polen. Cu toate că picăturile oftalmice antialergice sunt excelente pentru ameliorarea simptomelor alergiei la polen, acestea nu sunt, de regulă, bine tolerate de lentilele de contact moi deoarece acestea au pori mai mari decât lentilele de contact dure. Picăturile oftalmice se depun în acești pori și dizolvă părți ale materialului lentilelor de contact, ducând la o și mai mare iritație a conjunctivei și corneei. O bună alternativă pentru purtătorii de lentile de contact moi care suferă de alergie la polen o reprezintă ochelarii de soare cu rame curbate sau lentilele de contact de unică folosință („zilnice”). Acestea sunt mereu luate direct din ambalajul lor, împiedicând așadar orice depuneri de polen.

Sfaturi practice pentru utilizarea zilnică

Următoarele sfaturi vă vor permite să reduceți expunerea la polen:

  • Un sfat simplu, dar totuși eficient: curățați-vă ochelarii în mod regulat. Cu șervețele pentru curățarea lentilelor de la ZEISS care nu conțin parfumuri artificiale sau substanțe agresive pentru curățarea sticlei.
  • Agățați câteva prosoape umede prin casă. Acestea vor atrage o parte din polenul care plutește prin aer.
  • Țineți ferestrele închise și aerisiți camerele numai în anumite momente ale zilei - în zonele rurale, concentrația cea mai redusă de polen este între orele 19:00 și miezul nopții, iar în zonele urbane, între 06:00 și 08:00.
  • Aspirați în mod regulat covoarele și preșurile sau înlocuiți-le cu podele laminate sau parchet.
  • Spălați-vă pe față și clătiți-vă ochii de câteva ori pe zi, spălați-vă părul înainte de a vă culca și dormiți cu fereastra închisă.
  • Nu vă dezbrăcați în dormitor; de preferință, faceți acest lucru în baie. Acolo, umiditatea produsă de dușuri etc. împiedică purtarea polenului de pe îmbrăcăminte în încăpere.
  • Când sunteți la volan, țineți geamurile închise și echipați-vă sistemul de ventilație cu un filtru.
Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

Vă afectează cititul pe lumină slabă ochii? Este o concepţie larg răspândită de care aproape cu toții am auzit: cititul pe lumină slabă vă afectează vederea. Cu toate acestea, cele mai recente studii au demonstrat că acest lucru nu este deloc adevărat.

Sănătate + prevenire 16 oct. 2017

Tags:

Sunt morcovii buni pentru ochii dumneavoastră? Încă de când suntem mici, ni se spune că morcovii sunt buni pentru ochi. Din păcate, acest lucru este adevărat numai într-o anumită măsură.

Sănătate + prevenire 16 oct. 2017

Tags:

Un antrenament pentru ochii dumneavoastră Ochii noștri lucrează din greu, zi după zi. Cu ajutorul câtorva simple exerciții de vedere vă puteți relaxa ochii și vă puteți revigora vederea

Sănătate + prevenire 16 oct. 2017

Tags:

De ce vederea bună este atât de importantă Atunci când unul dintre simțuri lipsește, celelalte trebuie să-i preia munca. Ochii joacă un rol important aici.

Sănătate + prevenire 16 oct. 2017

Tags:

Produse asemanatoare