Ajutor, are copilul meu nevoie de ochelari?

De ce este atât de important ca vederea bebelușilor și a copiilor să fie testată în mod regulat.

Întocmai precum adulții, copiii percep aproximativ 80% din impresiile lor prin vedere. Prin urmare, o vedere bună și clară este de o importanță fundamentală în dezvoltarea copiilor. Ce trebuie să cunoască părinții înainte de prima vizită la medicul oftalmolog sau la optician? VEDERE MAI BUNĂ vă oferă câteva sfaturi legate de modul în care puteți găsi soluția perfectă pentru micii purtători de ochelari.

Primul test de vedere

Oricât de ciudat ar părea, nu este niciodată prea devreme pentru un o examinare a vederii copiilor. Deficiențele de vedere ale unui copil nu sunt întotdeauna ușor de depistat. În general, părinții observă dacă un copil are probleme de mers înainte de a observa problemele de vedere. Bebelușii și copiii mici nu-și pot detecta sau comunica această afecțiune. Până și copiii mai mari au o capacitate limitată de a face diferența între clar și neclar. De obicei, părinții observă numai atunci când acuitatea vizuală a copilului este drastic redusă, cu până la 60%. Însă, cu cât sunt mai devreme depistate deficiențele de vedere ale copiilor și sugarilor, cu atât mai bună și mai eficientă va fi corecția. Nu uitați că vederea binoculară se poate dezvolta complet numai atunci când imaginea pe retinele ambilor ochi este la fel de clară. Similar modului în care bebelușii și copiii mici învață să meargă și să vorbească, ei învață să vadă prin exersare continuă. Numai că, în cazul vederii, acest lucru are loc mult mai devreme, de prima dată când își deschid ochii după naștere, când micuții noștri își încep experiența vizuală.

Copiii trebuie să fie supuși primului test de vedere în primele zece zile de viață. Corectarea precoce a problemelor de vedere, când ochiul nu este încă pe deplin format, are un succes mai mare decât dacă este efectuată mai târziu. Pe lângă aceasta, anumite deficiențe de vedere care nu pot fi corectate mai târziu pot fi minimizate, sau chiar evitate în întregime, dacă sunt detectate și tratate devreme.

Bebelușii născuți prematur, în mod special, au deficiențe de vedere cauzate de timpul redus petrecut dezvoltându-se în pântecul mamei. Prin urmare, acuitatea vizuală trebuie să fie verificată cât timp bebelușul se află încă în incubator. În cazul bebelușilor și copiilor mici, testul este efectuat folosind o procedură obiectivă denumită măsurarea schiascopică a acuității vizuale, unde medicul picură un derivat de atropină în ochiul copilului. Aceasta dilatează pupila și oprește acomodarea (acomodarea este abilitatea ochiului de a se ajusta pentru a face obiectele aflate la diferite distanțe să apară clare pe retină), ceea ce-i permite medicului să identifice cu precizie potențialele deficiențe de vedere. Este posibilă prescrierea și ajustarea ochelarilor sau chiar a lentilelor de contact pentru bebeluși născuți prematur, bebeluși și copii mici. Ramele speciale pentru ochelari și lentilele pot fi acum produse chiar și pentru cele mai mici fețe; unele sunt chiar fabricate la comandă de către opticieni.

După prima examinare, părinții trebuie să se asigure că vederea copiilor lor este examinată în mod regulat - ideal o dată pe an. De asemenea, se recomandă părinților să observe ochii copiilor lor și comportamentul vizual al acestora. În cazul în care intervin modificări, precum strabismul, frecarea frecventă a ochilor, lipsa contactului vizual, cataracta, clipitul sau, în cazul școlarilor, nevoia de a ține cartea prea aproape atunci când citesc sau scriu sau copierea incorectă de pe tablă, trebuie consultat medicul oftalmolog.

Alegerea unui medic oftalmolog și a unui optician

Exact precum în cazul alegerii unui medic pediatru, medicul oftalmolog și opticianul trebuie să fie aleși cu atenție, observând modul în care aceștia tratează copiii mai mici și mai mari.

Luați întotdeauna în considerare cât de prietenos este medicul sau opticianul cu copilul și cât de multă experiență are cu copiii. Nimic nu e mai rău decât un medic care vă sperie copilul. Ochelarii nu trebuie niciodată să fie „vânduți” copilului ca ceva negativ sau ca o povară. Mai degrabă insistați asupra faptului că ochelarii sunt ceva grozav! Ochelarii pot face magie: dintr-o dată puteți vedea lucruri foarte mici.

Pe lângă o atitudine prietenoasă și nepretențioasă cu copiii, și cunoștințele de specialitate sunt un factor decisiv. Asigurați-vă că mai întâi efectuează o evaluare inițială prietenoasă, dar completă (istoricul medical). În ceea ce privește adulții, opticianul trebuie să discute cu dumneavoastră și cu copilul dumneavoastră despre situațiile în care apar, de regulă, problemele de vedere, situațiile în care copilul va avea cea mai mare nevoie de ochelari, dacă copilul este foarte activ, practică multe sporturi, citește mult (inclusiv în pat, seara)...Cu cât oferiți mai multe detalii privind aceste obiceiuri zilnice, cu atât mai bună va fi selectarea și ajustarea dispozitivului vizual.

Opticianul trebuie să fie pregătit, răbdător și să își facă timp atunci când se consultă cu dumneavoastră și cu copilul dumneavoastră. Luați în seamă dorințele copilului atunci când alegeți ramele pentru ochelari. Evitați să-l siliți - în mod ideal, copilul trebuie să accepte ochelarii și să și-i pună singur.

Cereți informații detaliate despre îmbunătățirile speciale pentru lentile, cum ar fi un tratament pentru o rezistență crescută sau un tratament antireflex. Aceste tratamente suplimentare nu trebuie să coste foarte mult, ele putând face ochelarii mai durabili și mai trainici - și pot face experiența vizuală a copilului dumneavoastră mult mai plăcută. Căutați ochelari solizi și rame cu brațe și șa nazală care sunt sigure pentru copii.

Rețineți faptul că unii opticieni au anumite oferte speciale pentru ochelarii copiilor de care puteți profita: „Ochelarii care cresc cu tine”. Aceste oferte vă permit să obțineți ochelari noi pe măsură ce perechile vechi îi rămân mici copilului dumneavoastră - pentru un preț fix. Profitați de ofertele post-vânzare și inspecțiile pentru ochelarii de copii. O curățare profesionistă a ochelarilor sau o verificare dacă ochelarii stau corect, plus orice corecție necesară, sunt foarte utile, mai ales pentru copiii activi, crescând totodată durata de viață a ochelarilor.

Mici jocuri de vedere pentru copii

1. Observați cu precizie!

Puteți juca acest joc cu mai mulți copii, însă cel puțin trei. Cereți-le copiilor să se uite unul la celălalt cu foarte mare atenție și să observe. După cinci minute, alegeți un copil și cereți-i să părăsească încăperea. Acoperiți un alt copil cu o pătură sau un cearșaf, astfel încât numai capul să fie vizibil. Invitați-l pe copilul care a ieșit înapoi în încăpere și cereți-i să descrie cât mai precis cu putință hainele de sub pătură. Pentru fiecare descriere corectă, copilul primește un punct. Pentru rundele următoare ale jocului, le puteți cere copiilor să-și schimbe hainele sau să poarte alte accesorii.

2. Văd ceva ce tu nu vezi

Pentru acest joc veți avea nevoie de un telescop făcut acasă; cel mai bine este să confecționați unul din două role de hârtie igienică. Șaua nazală din mijloc poate fi confecționată dintr-o bucată de carton sau o cutie goală de chibrituri, de exemplu.

Pentru acest joc aveți nevoie de cel puțin două persoane. Așezați mai multe obiecte, precum jucării, pantofi sau altele asemănătoare, într-o grămadă în mijlocul încăperii. Cereți-i unuia dintre copii să țină „telescopul” în fața ochilor și să se uite la mormanul de obiecte. Copilul începe să descrie unul dintre obiecte. Primul copil care ghicește corect despre ce obiect este vorba câștigă runda și urmează să folosească telescopul.
 

3. Spaghete

Veți avea nevoie de 10 benzi lungi (de ex. diferite tipuri de fire de lână sau panglici pentru cadouri). Două dintre bucăți trebuie să aibă aceeași culoare. Mai întâi, rugați-i pe copii să vă ajute să amestecați bine benzile. Acum, cereți-i unuia dintre copii să aleagă cele două benzi de aceeași culoare din mănunchiul de spaghete.

Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

Ramele de ochelari potrivite pentru copii Luarea deciziilor nu e niciodată ușoară. Iar pentru alegerea ramelor de ochelari pentru copii, aspectul nu este singurul factor important.

Produse asemanatoare