Vedere neclară

cum să tratați tulburările de vedere care vă afectează viața de zi cu zi.

Tulburările de vedere, de ex. vederea neclară pot afecta în mod semnificativ calitatea vieții. Este dificil să îndepliniți sarcinile zilnice, cum ar fi condusul, cititul și lucrul la calculator, dacă vederea dvs. este încețoșată și nefocalizată. Și în afară de faptul, că vederea neclară vă poate afecta viața de zi cu zi, aceasta poate să indice și alte afecțiuni grave de sănătate și oculare. VEDERE MAI BUNĂ explică care sunt cauzele posibile și ce puteți face pentru a vă îmbunătăți vederea.

Simptomele vederii neclare

Aveți nevoie de o vedere bună pentru a vă îndeplini sarcinile de zi cu zi. Adeseori ni se pare normal, să putem face lucruri simple, cum ar fi mersul pe scări fără să sarim treptele, verificarea mesajelor pe smartphone sau condusul la locul de muncă. Însă doar după ce sesizați o scădere a clarității vederii, vă veți da seama cât de importantă este vederea. Unii își dau seama de starea precară a vederii lor doar după efectuarea unui tratament sau procurarea unui mijloc vizual, de exemplu ochelari de corecție.

Vederea neclară poate fi caracterizată mai ales prin pierderea contrastului și a rezoluției limitate a vederii. Lucrurile pot apărea în ceață și nefocalizate la diferite distanțe. Unii pot avea vedere neclară doar la un singur ochi (perceptibilă doar la închiderea ochiului “bun”), iar alții la ambii ochi.

Vederea încețoșată sau lăptoasă este unul dintre simptomele asociate cataractei. De multe ori apare împreună cu vederea neclară. Dacă aveți senzația de parcă v-ați uita printr-un nor sau strat albicios, consultați imediat un medic oftalmolog.

Combinația de amețeală și vedere neclară poate indica de asemenea o problemă gravă de sănătate și trebuie să solicitați de urgență asistență medicală, dacă apare brusc sau des.

Ce cauzează vederea neclară și alte tulburări de vedere?

Cum este menționat și mai sus vederea neclară se asociază cu numeroase afecțiuni ale ochiului și de sănătate.
Ce cauzează vederea neclară și alte tulburări de vedere?

Probleme de vedere

Vederea neclară poate fi cauzată de deteriorarea vederii. Aceasta apare câteodată pe măsură ce înaintați în vârstă, însă vederea neclară poate apărea la toate vârstele. Este important să mergeți la controale de vedere regulate și să vă mențineți prescripția de ochelari sau de lentile de contact mereu la zi.
Miopia

Miopia

Miopia este un viciu de refracție uzual sau frecvent, care poate cauza vedere neclară, combinată cu strabism, dureri de cap și oboseala ochilor. Obiectele din apropiere apar clare, în timp ce oamenii și obiectele care sunt mai departe se văd mai greu. În general miopia poate fi caracterizată ca și o stare în care globul ocular este prea lung în raport cu puterea de focalizare a cristalinului și a corneei. Cauzele miopiei includ factori genetici și de mediu.
Oboseala ochilor

Oboseala ochilor

Hipermetropia (vezi mai jos) sau lucrul la dispozitivele digitale, cum ar fi tabletele, laptop-urile sau smartphone-urile pe perioade lungi de timp pot cauza suprasolicitarea ochilor și vedere neclară. Aceasta este o problemă temporară care poate fi corectată simplu prin odihnirea ochilor. Dacă ochii dvs. obosesc ușor, consultați un specialist în îngrijirea vederii în legătură cu lentilele speciale împotriva oboselii.

Hipermetropia

Hipermetropia este un tip de viciu de refracție, la care obiectele aflate la depărtare apar focalizate, în timp ce obiectele din apropiere apar nefocalizate și neclare. Însă în unele cazuri hipermetropia se poate manifesta în mod diferit și vederea poate fi neclară atât la apropiere, cât și la depărtare.
Prezbiția

Prezbiția

Aceasta este o tulburare de vedere legată de vârstă care apare în mod natural. Cei mai mulți oameni încep să aibă o vedere neclară la apropiere (când citesc o carte sau se uită la smartphone) în jurul vârstei de 40 ani sau mai târziu. Aceasta este cauzată de îngroșarea progresivă și pierderea flexibilității cristalinului ochiului. De multe ori începe cu oboseala ochilor, apoi continuă cu un disconfort la vedere la apropiere, iar mai târziu vederea devine neclară pe timpul întregii zile.

Astigmatismul

Acest viciu de refracție este cauzat în general de forma neregulată a corneei. Astigmatismul poate cauza tulburări de vedere la apropiere și la depărtare. Unii oameni se nasc cu astigmatism, însă acesta poate debuta și dezvolta treptat, în timp.

Diabetul

Retinopatia diabetică este o complicație asociată cu diabetul zaharat, când se distrug vasele de sânge ale retinei. Persoanele afectate de diabet sunt sfătuiți să-și controleze nivelul de zahăr din sânge prin consultarea unui medic specialist. Depistarea timpurie este de o importanță majoră, de aceea consultați imediat un medic oftalmolog, dacă suferiți de diabet zaharat și aveți vederea neclară, vedeți puncte plutitoare și aveți difultăți în diferențiați culorile.
Inflamația ochilor

Inflamația ochilor

Țesuturile oculare se pot umfla sau inflama în cazul unei infecții sau contuzii la ochi, dacă în ochi pătrund corpuri străine sau toxine sau în cazul în care organismul este afectat de o serie de boli. Inflamația sau uveita se caracterizează prin dureri la nivelul ochilor, vedere neclară, roșeață și uneori sensibilitate la lumină.

Hipotensiunea

Hipotensiunea poate provoca în unele cazuri amețeli și vedere neclară. Vederea poate deveni încețoșată în timpul exercițiilor fizice sau la căldură mare. Hipotensiunea poate fi un semn al unei alte probleme de sănătate și vă recomandăm să consultați un medic, dacă prezentați în permanență aceste simptome.

Glaucomul

Glaucomul este o afecțiune oculară foarte severă care poate duce la orbire. Simptomele care însoțesc glaucomul sunt vederea în tunel, vederea încețoșată, durerile oculare și alte tulburări vizuale. Există forme acute și treptate ale acestei boli – toate formele necesită diagnostic și tratament medical.

Cataracta

Vederea încețoșată și tulbure, halourile și efectul de orbire, toate pot fi semne ale cataractei. Deși cataracta poate provoca orbire, este o afecțiune oculară tratabilă și de obicei poate fi tratată cu succes prin operație.

Leziunea corneană

Particulele, de exemplu de praf sau de nisip, pot leza corneea, provocând o senzație de iritare și vedere neclară. Purtați întotdeauna ochelari de protecție în timpul lucrărilor de sudură sau de tâmplărie și apelați imediat la un medic, dacă simțiți că aveți ceva în ochi.

Leziunea retinei

Dezlipirea de retină apare atunci când retina se deplasează din poziția sa normală sau la creșterea presiunii intraoculare datorită glaucomului sau a unor contuzii. Aceasta reprezintă o urgență medicală care ar trebui tratată imediat pentru a evita orbirea, deci consultați un medic dacă aveți vederea neclară, încețoșată, vedeți fâșii de lumină sau puncte plutitoare.
Graviditatea

Graviditatea

Datorită schimbărilor hormonale care se petrec în organism, vederea neclară este un efect secundar destul de frecvent în rândul femeilor gravide. Cu toate acestea, o modificare a vederii poate fi, de asemenea, un semn al unor probleme mai grave legate de sarcină, cum ar fi diabetul gestațional sau preeclampsia, informați-vă așadar medicul cu privire la oricare dintre aceste simptome.

Ochi uscați

Ochii trebuie bine lubrifiați ca să fie sănătoși și să funcționeze normal. Ochi uscați cronici pot provoca vedere neclară, ceea ce se tratează de obicei prin lubrifierea sau umezirea regulată a ochilor cu picături oculare. Cereți sfatul unui specialist în îngrijirea vederii dacă aveți ochii foarte uscați.

Operația la ochi

După o operație de cataractă, LASIK sau orice alt tip de operație de corecție la ochi, puteți avea vederea neclară timp de o zi sau două după intervenție. Informați-vă medicul cu privire la aceasta cu ocazia vizitei de monitorizare după operație.

Lentilele de contact

Purtarea lentilelor de contact mai mult timp, decât cel indicat poate provoca infecții oculare și vedere neclară. Nu uitați să vă odihniți ochii cât de des posibil și să purtați câteodată ochelari în loc de lentile de contact de unică folosință.
Leziunile și traumatismele oculare

Leziunile și traumatismele oculare

Rănirea fizică a ochiului sau a orbitei oculare este uneori asociată cu dureri de ochi și vedere neclară. Aceasta poate interveni în cazul sporturilor de contact, cum ar fi boxul, sau al sporturilor cu mingea la lovirea ochiului sau a ambilor ochi cu mingea. Traumatismul ocular este un termen foarte larg, iar diagnosticarea ar trebui efectuată de către un medic specialist.

Migrena

Cei care suferă de migrenă cronică știu, că acest tip de durere de cap supărătoare începe adesea cu încețoșarea vederii.
Degenerescența maculară legată de vârstă

Degenerescența maculară legată de vârstă

Vederea neclară și punctele oarbe în câmpul vizual (scotoame) sunt cele mai importante simptome ale degenerescenței maculare legate de vârstă. Aceasta este una dintre cele mai importante cauze de orbire în rândul persoanelor în vârstă (de peste 50 de ani), care se prezintă în forma încețoșării și pierderii treptate a vederii.

Afecțiunile neorologice, sistemice și cardiovasculare

Vederea neclară poate fi un simptom al unei mari varietăţi de afecţiuni. Apariția bruscă a tulburărilor de vedere și a amețelii ar trebui luată întotdeauna în serios. Cel mai bine e să apelați la un medic, dacă aveți îndoieli.
 
* Această listă cu posibilele cauze ale vederii neclare nu este exhaustivă. Pentru o diagnosticare profesională consultați întotdeauna un specialist în îngrijirea vederii sau un medic specialist.

Când să cereți asistență medicală

Vederea neclară poate indica un caz de urgență medicală. Sunați la serviciul de ambulanță sau rugați un membru de familie sau prieten să vă ducă la serviciul de urgență medicală dacă brusc vederea dumneavoastră devine neclară și prezentați oricare dintre următoarele simptome:

  • Dureri intense de cap
  • Dureri intense la ochi
  • Senzație de dezorientare
  • Tulburări vizuale bruște
  • Dificultăți de vorbire și de mișcare
  • Halouri și puncte plutitoare în câmpul vizual

De asemenea, este important să consultați un medic dacă aveți permanent una dintre simptomele menționate mai sus, chiar și la un nivel scăzut de durere și intensitate.

Vederea neclară în combinație cu oboseala cronică a ochilor, uscăciunea sau dificultățile de focalizare și de vizualizare constituie un motiv întemeiat pentru o vizită la un specialist în îngrijirea vederii și pentru un examen oftalmologic.

Cum să vă îmbunătațiți vedera dacă aveți o vedere neclară

Medicul sau specialistul în îngrijirea vederii va trata vederea neclară în funcție de diagnostic.

Afecțiunile oculare grave, cum ar fi cataracta și glaucomul pot fi tratate printr-o intervenție chirurgicală, în timp ce celalalte probleme legate de sănătate pot fi tratate prin medicație sau modificarea stilului de viață.

Erorile de refracție, cum ar fi miopia, hipermetropia, astigmatismul și prezbitismul pot fi corectate cu ajutorul unor ochelari de prescripție sau lentilelor de contact. În unele cazuri vederea poate fi îmbunătățită și prin intervenții chirurgicale de corecție cu laser.

Stilul de viață modern, permanent conectat și în continuă mișcare, combinat cu nevoile vizuale individuale specifice vârstei pot afecta de asemenea vederea. De aceea informați optometristul sau opticianul cu privire la provocările zilnice vizuale pe care trebuie să le îndepliniți pentru a-l ajuta în stabilirea prescripției potrivite. Cereți mai multe informații despre lentilele ZEISS SmartLife, care au fost concepute prin luarea în considerare a comportamentului vizual modern și a nevoilor vizuale specifice vârstei.

Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole conexe

Testul ZEISS online de verificare a vederii Participați la testul ZEISS online pentru verificarea vederii și testați-vă calitatea vederii.

Să înțelegem vederea 27 sept. 2021

Tags: La optician

Cum se produc lentilele pentru ochelari? De la lentilele ZEISS din plastic la cele din sticlă - tot ceea ce ați dorit să aflați despre producția lentilelor de ochelari

Să înțelegem vederea 28 mar. 2018

Tags:

Recunoașterea problemelor de vedere Miopia, hipermetropia, astigmatismul, etc.: Ce fel de probleme de vedere implică cum le putem corecta?
Daltonismul, discromatopsia și discromatopsia totală Care sunt tipurile de acromatopsie și daltonism? Și cum le puteți recunoaște?

Să înțelegem vederea 29 nov. 2017

Tags:

Produse înrudite