Să înțelegem vederea: Cercetările efectuate de ZEISS în domeniul Proceselor fundamentale ale vederii

Laboratorul ZEISS de Știință a Vederii din cadrul Universităţii din Tübingen, Germania, efectuează cercetări fundamentale în domeniul vederii

Știați că numeroase dintre procesele vizuale fundamentale nu sunt în întregime înțelese? Laboratorul ZEISS de Știință a Vederii este un laborator de cercetare din cadrul Universităţii din Tübingen, Germania. A fost înființat pentru a investiga aspectele fundamentale ale modului în care evoluează vederea, ale modului în care lumina interacționează cu ochiul și cu lentilele ochelarilor și ale modului în care creierul procesează imaginile într-o varietate largă de situații dinamice. Obiectivul său este acela de a dezvolta noi metode de a asigura o vedere naturală, individual optimizată.

Situat în cadrul Spitalului Universitar Tübingen, direct adiacent cu Campusul universităţii, Laboratorul ZEISS de Știință a Vederii a fost înființat în anul 2013 ca un atelier de lucru suplimentar pe tema „Industria în campus”. Lansat ca parte a inițiativei de excelență a Universităţii din Tübingen, reprezintă un proiect de cooperare la granița dintre cercetarea de bază și aplicațiile industriale.

În întreaga lume, peste 200 de milioane de persoane poartă lentile pentru ochelari ZEISS - un număr în creștere cu fiecare secundă. ZEISS produce lentile pentru ochelari individualizate, care pot corecta numeroase defecte de vedere. Pentru a face acest lucru, recurge la cunoștințele pe care le-a acumulat în istoria sa de peste 160 de ani, la nenumăratele brevete și inovații în materie de produse și la cei peste 100 de ani de experiență ca pionier în îngrijirea vederii și oftalmologie. Numeroși parametri sunt luați în calcul pentru îmbunătățirea acuității vizuale, sensibilității la contrast și vederii cromatice, protecției UV și calității vederii la lăsarea întunericului, pe timp de noapte și în condiții dificile de mediu. Sistemul i.Profiler® de la ZEISS folosește tehnologia fronturilor de undă - wavefront - pentru a genera un profil obiectiv, personalizat al ochiului uman. Aceste date sunt apoi folosite pentru a produce lentile pentru ochelari ZEISS, individual optimizate.

ZEISS vizează obiective și mai ambițioase

Totuși, modul în care creierele noastre procesează complexele interacțiuni dintre undele de lumină, ochi și lentilele ochelarilor nu a fost încă pe deplin înțeles. ZEISS crede cu tărie că o mai bună înțelegere a modului în care imaginile sunt procesate pe retină în creier și a modului în care apar defecte de vedere complexe între lentila cristalinului și retină, va duce la progrese semnificative în tratarea defectelor de vedere și a vederii slabe. Echipa din Laboratorul ZEISS de Știință a Vederii lucrează la astfel de probleme fundamentale, la granița dintre cercetarea de bază și aplicaţiile industriale.

De ce a ales ZEISS Tübingen?

Fiind un jucător cheie în progresele actuale în domeniul oftalmologiei, Departamentul de Oftalmologie din cadrul Spitalului Universitar Tübingen este una din cele mai renumite instituții din domeniul său din Germania și nu numai, excelând atât pe scena cercetării cât și pe cea a acordării de servicii medicale. Este compus din Spitalul Universitar al Ochiului condus de Prof. Dr. Karl Ulrich Bartz-Schmidt și din Institutul pentru Cercetări Oftalmologice condus de Prof. Dr. Marius Ueffing.

Cercetătorii din cadrul acestor două centre colaborează pentru a studia cauzele bolilor degenerative, neoplazice si vasculare ale ochiului si calea vizuală la nivel molecular, celular și sistemic. Cele două instituții colaborează îndeaproape, mai ales în domeniul bolilor rare ale ochiului.

Prin acest complex unic de competențe în domeniile neurologiei, biologiei, medicinii, oftalmologiei și cercetării în domeniul vederii, renumita excelență a cercetărilor universităţii și colaborarea sa intensivă cu institute de cercetare nonuniversitare din imediata apropiere a campusului, scena este pregătită pentru a-i permite Laboratorului ZEISS de Știință a Vederii să efectueze cercetări fundamentale într-un mediu de cercetare deosebit de eficient și propice.

Fondatorii Laboratorului ZEISS de Știință a Vederii:

Image from left to right: Arne Ohlendorf, Siegfried Wahl, Katharina Havermann
Image from left to right: Arne Ohlendorf, Siegfried Wahl, Katharina Havermann

Siegfried Wahl

  • Dr. rer.nat., fizician și neurobiolog
  • Director al Laboratorului ZEISS de Știință a Vederii

Katharina Havermann

  • Dr. rer.nat., fizician și neurocercetător
  • Șef echipă Neuroștiințe vizuale

Arne Ohlendorf

  • Dr. sc.hum., optometrist și cercetător științific în domeniul vederii
  • Șef echipă Optică vizuală

Mai multe informații

Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

Clipire, plâns şi vederea de stele Ce face ochii aşa speciali

Să înțelegem vederea 16 oct. 2017

Tags:

De ce văd oamenii diferit? Culori mai bogate, o vedere nocturnă mai bună, contrast îmbunătățit - pentru o utilizare mai bună a întregului nostru potențial vizual.

Să înțelegem vederea 16 oct. 2017

Tags:

Intervenție chirurgicală în locul ochelarilor? Bucurați-vă din nou de o vedere excelentă fără ochelari - iată ce promite intervenția chirurgicală cu laser. Însă atenție: Procedura are și unele riscuri inerente

Să înțelegem vederea 16 oct. 2017

Tags:

Cum funcționează vederea cromatică? Și ce înseamnă aceasta pentru persoanele care poartă ochelari de soare?

Să înțelegem vederea 16 oct. 2017

Tags:

Produse asemanatoare