Rezultate diferite la testul de vedere - cum este posibil?

Sau: Care este cel mai bun moment pentru a face un test de vedere?

Suntem deseori întrebați de ce rezultatele măsurătorilor obținute la testele de vedere diferă - chiar dacă două examinări sunt efectuate la scurt timp una după cealaltă. Rezultatele diferite în refracția subiectivă pot fi cauzate de diverși factori. Vă putem spune cu exactitate care sunt acești factori și ce puteți face dumneavoastră pentru a vă garata un rezultat optim.

Starea ochilor dumneavoastră

Unii oameni ar putea găsi consultul oftalmologic o experiență neplăcută, însă examinarea ochilor în mod regulat este absolut obligatorie. Dar de ce sunt adesea diferite măsurătorile efectuate de către opticianul dumneavoastră în două ocazii distincte - chiar dacă cea de-a doua măsurătoarea este efectuată la scurt timp după prima? Cine este vinovat? Dumneavoastră, opticianul dumneavoastră sau pot oare ochii să se modifice într-un timp atât de scurt? Acesta nu este un fenomen neobișnuit. Rezultatele diferite pot fi cauzate de diverse motive. Variația este, de regulă, numai de ordinul a circa 0,25 dioptrii, iar opticianul dumneavoastră cunoaște foarte bine aceste fluctuații și cum trebuie să le gestioneze.

Performanța vizuală a ochilor variază ușor pe parcursul zilei. Unul dintre factorii care o influențează este bioritmul nostru. Nu suntem în aceeași stare fizică întreaga zi, iar acest lucru se reflectă și în modul în care funcționează ochii noștri. Nivelul hormonilor și al glicemiei joacă de asemenea un rol important în determinarea calității vederii noastre. Efectuarea testării oftalmologice dimineața, înainte de micul dejun sau fără un aport suficient de fluide în prealabil pot influența rezultatul.

Și poate ați lucrat întreaga zi în fața calculatorului înainte de a merge la opticianul dumneavoastră. Aceasta înseamnă că ați clipit mai rar și că ochii dumneavoastră sunt mai puțin umeziți de lichidul lacrimal. Acest lucru poate duce la apariția ochilor uscați și a oboselii ochilor care, desigur, influențează și rezultatul examenului oftalmologic.

Sfaturile noastre:

 • Încercați să vă prezentați la examenul oftalmologic cât mai odihnit(ă) și relaxat(ă) cu putință.
 • Nu mergeți niciodată cu stomacul gol sau atunci când vă e sete.
 • Observați-vă propriul bioritm și programați-vă la optometrist la o oră la care vă simțiți în formă și odihnit(ă).
Testul online ZEISS de verificare a vederii Cât de bine distingeți contrastul și culorile? Verificați-vă vederea simplu și rapid!

Condițiile în timpul examenului oftalmologic

Și condițiile în care se desfășoară examenul oftalmologic influențează rezultatul. Evident, o examinare efectuată rapid și superficial nu va oferi aceleași rezultate ca una pentru care atât dumneavoastră cât și opticianul dumneavoastră alocați timpul necesar pentru a obține precizia dorită. Acesta este cunoscut sub denumirea de examen oftalmologic subiectiv. Este esențial să colaborați și să comunicați cu opticianul dumneavoastră. Adesea sunt aspectele mărunte cele care pot determina calitatea vizuală pe care noii dumneavoastră ochelari v-o oferă. Mai mult decât atât, calitatea instrumentelor de măsurare și cunoștințele și experiența opticianului pot avea un impact decisiv asupra rezultatului.

V-ar putea surprinde să aflați că până și împrejurimile în care se efectuează examenul oftalmologic pot avea un efect asupra rezultatului. Pentru a asigura condiții constante, nu trebuie să existe lumină naturală în sala de examinare, astfel încât lumina solară directă sau indirectă să nu poată influența rezultatul. Și dimensiunea pupilelor joacă un rol cheie. Fotografii amatori cu siguranță sunt familiarizați cu acest fenomen: o setare diferită a aperturii pe un aparat foto modifică definiția și luminozitatea imaginii. Numeroase persoane văd diferit cu o pupilă contractată în condiții de lumină puternică decât cu pupila dilatată în întuneric. De exemplu, dacă trebuie măsurată performanța vizuală pe timp de noapte și în condiții de lumină redusă, acest lucru trebuie să fie efectuat într-un mediu cu lumină de intensitate redusă.

 

Sfaturile noastre:

 • Faceți-vă întotdeauna o programare la optometristul dumneavoastră pentru examinarea oftalmologică. Nu vă puteți aștepta să mergeți pur și simplu și să fiți examinat. Atât dumneavoastră cât și opticianul dumneavoastră trebuie să dispuneți de suficient timp pentru o examinare minuțioasă și detaliată. ZEISS estimează o durată de circa o oră pentru analiza completă a vederii, inclusiv consultul.
 • Trebuie să aveți încredere în opticianul dumneavoastră și să considerați că acesta este persoana potrivită pe care să o pentru a vă asigura o vedere mai bună.
 • Observați mediul în care are loc examinarea. Pătrunde lumina zilei în încăpere?

Influențe care pot duce la rezultate incorecte:

 1. Purtătorii de lentile de contact trebuie să poarte ochelarii și nu lentilele de contact timp de 24 de ore înainte de examenul oftalmologic. Lentilele de contact modifică geometria corneei și prin urmare performanța dumneavoastră vizuală în timpul testului de vedere.
 2. Fluctuațiile în performanța vizuală sunt adesea cauzate de medicamente, de ex. producere de lichid lacrimal ar putea fi afectată. Ochii se usucă și puteți prezenta oboseală a ochilor.
 3. Este, de asemenea, binecunoscut faptul că diabetul poate duce la fluctuații ale performanței vizuale în cursul zilei. Pacienții cu diabet trebuie să-și testeze ochii în momente diferite ale zilei și să consulte un oftalmolog, dacă este necesar.

 

Sfaturile noastre:

 • Dacă opticianul dumneavoastră nu vă întreabă acest lucru direct, vă rugăm să îi comunicați dacă luați în prezent vreun medicament sau dacă suferiți de o boală cronică precum diabetul.
 • Luați cu dumneavoastră la centrul de examinare ochelarii actuali, lentilele de contact și, dacă aveți unul, certificatul lentilelor.
 • Dacă sunteți la prima vizită la optician, spuneți-i ce v-a plăcut și ce nu v-a plăcut la ochelarii dumneavoastră în trecut. Cu cât îi oferiți opticianului mai multe informații, cu atât vor fi mai potriviți ochelarii dumneavoastră finali.

Refracția obiectivă

Poate vă întrebați dacă este totuși necesar testul de vedere tradițional, adică testul de refracție subiectivă, dacă duce la rezultate greșite. Răspunsul este da. Opticianul trebuie să vă poată înregistra reacția personală la diferitele lentile pe care vi le așează în fața ochilor. La fel de important, refracția subiectivă testează și modul în care ochii dumneavoastră interacționează și cum vor vedea cu noii ochelari.

Cu toate acestea, există instrumente oftalmologice, precum ZEISS i.Profiler®plus care pot fi folosite pentru a efectua refracția obiectivă în prealabil. Acesta folosește tehnologia Wavefront pentru a analiza profilul vizual al fiecărui ochi pe baza a 1.500 puncte de măsurare și generează o „hartă” a retinei ochiului. Nicio colaborare activă din partea pacientului nu este necesară. Tot ce trebuie să facă este să privească în i.Profiler® plus pentru o perioadă scurtă de timp. Aceasta este o măsurare pregătitoare, ale cărei rezultate sunt mai apoi rafinate de către optician în cadrul procedurii ulterioare de refracție subiectivă.

Și asta nu e totul: în timp ce i.Profiler® plus măsoară performanța vizuală cu pupila contractată (în condiții de lumină puternică) și cu pupila dilatată (în condiții de lumină redusă sau pe timp de noapte), este posibil să se determine dacă vederea pe timp de noapte a pacientului este mai slabă decât cea pe timp de zi. Opticianul poate folosi aceste informații pentru a încorpora optimizările corespunzătoare în lentile. Un beneficiu important al acestei proceduri este acela că perioada de timp necesară pentru examenul oftalmologic poate fi redusă.

Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

Testul ZEISS online de verificare a vederii Participați la testul ZEISS online pentru verificarea vederii și testați-vă calitatea vederii.

Să înțelegem vederea 27 sept. 2021

Tags: La optician

Clipire, plâns şi vederea de stele Ce face ochii aşa speciali

Să înțelegem vederea 16 oct. 2017

Tags:

Secretul din spatele designului perfect al lentilelor pentru ochelari Pentru furnizarea unei soluții personalizate sunt necesare o experiență bogată, calcule matematice și cunoașterea detaliată a nevoilor purtătorilor de ochelari.
De ce văd oamenii diferit? Culori mai bogate, o vedere nocturnă mai bună, contrast îmbunătățit - pentru o utilizare mai bună a întregului nostru potențial vizual.

Să înțelegem vederea 16 oct. 2017

Tags:

Produse asemanatoare