Recunoașterea problemelor de vedere

Miopia, hipermetropia, astigmatismul, etc.: Ce fel de probleme de vedere implică cum le putem corecta?

Miopie, hipermetropie, prezbiopie: există tipuri diferite de deficiențe de vedere. Cei afectați își dau seama treptat, sau dintr-o dată: vederea lor nu mai este cum era înainte și aceasta devine o problemă din ce în ce mai mare. Personele cu miopie au deficiențe de vedere la depărtare, iar cele cu hipermetropie nu văd bine lucrurile la apropiere. Vederea digitală și uitatul la smartphone, laptop etc. ne afectează vederea și au transformat obiceiurile noastre vizuale. De aceea, tot mai multe persoane se plâng de suprasolicitarea digitală a ochilor sau dificultăți de vedere în timpul condusului. VEDERE MAI BUNĂ explică: care sunt deficiențele de vedere, cauzele acestora, și ce putem face pentru a avea din nou o vedere optimă?

De-a lungul vieții ochii sunt supuși unor provocări vizuale. Cele mai multe dintre ele sunt inofensive și pot fi corectate prin purtarea de ochelari: miopia, hipermetropia, prezbiopia si astigmatismul, pentru a numi doar câteva dintre ele. Acest articol se concentrează asupra acestor probleme de vedere „normale“. Cu toate acestea, există unele cazuri specifice în care poate ajuta doar o operație. Aici aflați totul despre cele mai frecvente boli de ochi ...

Cum funcționează un ochi sănătos

Pentru a înțelege mai bine miopia și hipermetropia, vă vom explica mai întâi modul în care vedem: pentru a percepe lucrurile în mod clar, acestea trebuie proiectate pe retină - și nu în fața sau spatele acesteia. Acest proces implică numeroși factori, inclusiv lungimea globului ocular și curbura cristalinului și a corneei. În cazul în care interacțiunea dintre aceste elemente nu mai funcționează corect, vor apărea deficiențe de vedere, precum miopia și hipermetropia.

Miopia

Cum se manifestă miopia?
Persoanele cu miopie percep neclar obiectele aflate la depărtare, iar cele aflate în apropiere le apar pentru foarte clare.

Care sunt cauzele miopiei?
Există doar câteva. Cea mai comună este lungimea prea mare a globului ocular (axis myopia). Lumina incidentă nu se proiectează pe retină, ci în fața acesteia. Urmarea? Vederea devine neclară. În cazuri rare, acest lucru duce la miopie de refracție. În cazul acestui tip de miopie, lungimea globului ocular este normală, dar corneea sau cristalinul sunt mult prea curbate, motiv pentru care imaginea nu apare pe retină, ci în fața acesteia - și este astfel percepută ca fiind neclară. Știați că noțiunea miopie se trage din cuvântul grecesc myops, ceea ce înseamnă „față chioară?“ Fără ochelari, mulți oameni se uită chiorâș pentru a vedea mai clar la depărtare - și de aici se trage expresia.

Ochi cu vedere normală

Ochi cu miopie

Ce puteți face, dacă sunteți miop?

De obicei, o pereche de lentile de ochelari perfect ajustați vă poate ajuta să vedeți clar atunci când priviți la distanță. Opticianul vă poate examina pentru a afla dacă suferiți de miopie și vă poate recomanda o soluție potrivită pentru îngrijirea ochilor. Chirurgia laser este un alt mod de corectare a miopiei, hipermetropiei și astigmatismului.

Hipermetropia

Cum se manifestă hipermetropia?
Vi se pare obositor să priviți lucrurile aflate în apropiere. Persoanele cu hipermetropie percep de obicei obiectele din prim plan ca fiind neclare. Perioadele lungi petrecute citind, făcând lucru manual sau petrecute în fața ecranului provoacă dureri de cap. Persoanele cu hipermetropie văd clar obiecte aflate la depărtare, dar de multe ori le este greu să-și focuseze privirea de la obiectele aflate la apropiere la cele aflate la depărtare.

Care sunt cauzele hipermetropiei?
Una dintre cele mai frecvente cauze, de cele mai multe ori genetice ale hipermetropiei, este globul ocular prea scurt (axis hyperopia). Un ochi relaxat afectat de hipermetropie nu reflectă imaginea obiectelor din prim-plan pe retină, ci în spatele ei, drept pentru care acestea apar neclare. Hipermetropia de refracție este însă mult mai rară: în acest caz globul ocular are o lungime normală, dar corneea sau cristalinul nu sunt suficient de curbate pentru a putea vedea clar obiectele din prim plan. Același lucru se întâmplă și în cazul lipsei cristalinului. Cauza acesteia poate fi genetică sau poate apărea din cauza unui accident sau unei boli.

Ochi cu vedere normală

Ochi cu hipermetropie

Ce puteți face dacă suferiți de hipermetropie?
În general, hipermetropia poate fi corectată cu lentile monofocale, ochelari de lectură sau lentile de contact potrivite, care vă vor ajuta să vedeți clar obiectele din prim plan. Opticianul vă poate examina pentru a afla dacă suferiți de hipermetropie și vă poate recomanda soluția potrivită pentru corecția vederii, cu ochelari.

Prezbiopia

Cum se manifestă prezbiopia?
Pentru persoanele cu prezbiopie, scrisul mărunt reprezintă o mare provocare și trebuie să țină textele la distanță, pentru a le putea citi. Cititul în condiții de lumină slabă li se pare foarte obositor, semnele și textele de pe ecranul unui smartphone apar neclare și le este din ce în ce mai greu să focalizeze de pe obiectele aflate la apropiere la cele aflate la depărtare. În timp ce simptomele prezbiopiei par a fi similare cu cele ale hipermetropiei, prima afectează doar persoanele trecute de vârsta de 40, după ce mușchii ochiului devin mai puțini agili. La unii oameni simptomele apar mai devreme, la ceilalți mai târziu, odata cu înaintarea în vârstă. Miopia și hipermetropia sunt de obicei ereditare.

Prezbiopia

Care sunt cauzele prezbiopiei?
Prezbiopia apare cu îmbătrânirea naturală a ochilor, de obicei la persoanele de peste 40 de ani: cristalinul pierde din elasticitate, devenind incapabil de a focaliza în mod corespunzător asupra obiectelor aflate la diferite distanțe. De aceea cititul, mai ales la apropiere, devine mult mai dificil.

Vederea după 40

Persoanele care suferă de prezbiopie, și care nu au alte probleme de vedereȘ miopie sau hipermetropie, pot purta în mod normal ochelari cu lentile monofocale pentru a vedea obiectele, fie la apropiere, fie la depărtare și se pot bucura în continuare de o vedere optimă. Persoanele cu prezbiopie care suferă și de miopie sau hipermetropie și poartă ochelari, pot opta pentru lentilele progresive: acestea includ zone de corecție de diferite dioptrii, permițând astfel obținerea unor imagini clare la toate distanțele, indiferent cât de aproape sau de departe . Lentilele de contact multifocale și / sau progresive sunt de asemenea potrivite pentru corectarea prezbiopiei. Opticianul vă poate examina pentru a afla dacă suferiți de prezbiopie și vă poate recomanda soluția potrivită de corecție a vederii, cu ochelari sau lentile de contact.

Astigmatismul

Cum se manifestă astigmatismul?
Persoanele cu astigmatism văd obiectele aflate la apropiere și la depărtare distorsionat și neclar, nu pot distinge detaliile, iar sursele de lumină punctiformă le apar ca niște linii mici sau dâre neclare. Multora le este greu să aprecieze corect distanțele.

Care sunt cauzele astigmatismului?
Astigmatismul are de obicei cauze genetice. Apare în cazul în care curbura corneei variază în direcții diferite și diferite grade, ceea ce compromite vederea nedistorsionată ”coerentă”. În cele mai multe cazuri, astigmatismul apare împreună cu miopia sau hipermetropia.

Vedere astigmatică

Ce puteți face dacă suferiți de astigmatism?
Astigmatismul poate fi corectat cu ochelari, lentile de contact sau prin operație. Persoanele care suferă de astigmatism trebuie să poarte ochelari cu „cilindru“. Puteți afla dacă purtați ochelari cu cilindru uitându-vă la prescripția de ochelari: cilindrul se notează cu precurtarea „cyl.“ Cilindrul corectează imaginea neclară, pentru a avea din nou o vedere normală. În funcție de tipul de astigmatism, puteți purta lentile de contact moi sau tari sau lentile de contact torice. Acestea pot fi de asemenea cu cilindru, prin care se corectează suprafața curbată. Acestea poartă denumirea de lentile de contact pentru astigmatism sau cilindrice. Și în acest caz, opticianul va dispune de experiența și echipamentul necesar pentru a vă oferi soluția perfectă pentru îngrijira ochilor. În cazul în care deficiența dumneavoastră de vedere nu poate fi corectată cu ochelari sau lentile de contact, astigmatismul poate fi corectat printr-o intervenție chirurgicală. În funcție de diagnostic, opticianul vă va putea recomanda cea mai bună variantă de operație.

Suprasolicitarea digitală a ochilor

Suprasolicitarea digitală a ochilor

Cum se manifestă suprasolicitarea digitală a ochilor?
Suprasolicitarea digitală a ochilor, cunoscută și sub numele de Sindromul privitului la calculator (CVS) se manifestă, în special la persoanele de peste 30 ani, sub forma unor dureri de cap și de gât, arsuri și oboseală a ochilor, care apar în timpul sau după utilizarea dispozitivelor digitale.

Care sunt cauzele suprasolicitării digitale a ochilor?
Utilizarea tehnologiei digitale (smartphone-uri, e-readere și tablete) cauzează suprasolicitarea ochilor. Ne uităm la acestea mai de aproape, decât de exemplu la o carte. În același timp, în doar o fracțiune de secundă ochii noștri trebuie să treacă de la depărtare la apropiere: de la privirea unor ecrane de dimensiuni reduse - cu caractere minuscule și informații condensate - înapoi. Aceasta solicită foarte mult mușchiul ciliar și cristalinul ochiului, care trebuie să se readapteze în mod continuu la distanțe de vedere diferite, pentru a asigura o focalizare clară a imaginii.

Ce puteți face dacă suferiți de suprasolicitarea digitală a ochilor?
Pentru cei care suferă de suprasolicitarea digitală a ochilor, o soluție o reprezintă lentilele pentru distanță cu un suport special pentru vederea la apropiere, cum ar fi lentilele ZEISS Digital Lenses. Lentilele progresive de precizie ZEISS sunt produse cu această tehnologie în varianta standard. Ambele tipuri de lentile au fost special dezvoltate pentru dispozitive digitale, de ex. e-readere și smartphone-uri: optimizarea zonei vizuale pentru apropiere ia în calcul mișcările obișnuite ale ochiului și distanța mai redusă dpentru citit necesară pentru aceste dispozitive. Designul sprijină în mod optim mușchiul ciliar, ajutând purtătorul să focalizeze mai uşor la depărtare și apropiere.

Problemele de vedere în timpul condusului

Problemele de vedere în timpul condusului

Cum se manifestă stresul vizual în timpul condusului?
A vedea tot timpul clar în timpul condusului poate fi foarte extenuant. Condusul pe timp de noapte, în condiții de lumină slabă sau pe vreme rea poate fi extrem de obositor pentru ochi, la fel ca și reflexiile, de exemplu cele de pe carosabilul umed sau de la farurile autovehiculelor care circulă din sens opus. Aceasta poate duce la nesiguranță în timpul condusului și poate conferi senzația de oboseală a ochilor după o călătorie lungă.

Privirea sare de la drum la sistemul de navigație, oglinzi și bord. Condițiile meteorologice nefavorabile și condițiile de iluminat redus îngreunează adesea vederea. În plus, apare efectul de strălucire, de ex. de la farurile autovehiculelor care circulă din sens opus, de la iluminatul stradal sau de la reflexiile de pe carosabilul umed. În cazul în care ochelarii nu au fost ajustaţi ca să vi se potrivească perfect, veţi suferi de un disconfort şi mai mare al ochilor. Acest efect este intensificat de deshidratare, scaunele reglate în mod incorect şi iritaţiile cauzate de aerul condiţionat sau încălzire.

Cum se poate reduce stresul vizual în timpul condusului?
Lentilele speciale pentru conducere auto pot minimiza stresul vizual cauzat de conducere, de ex. lentilele ZEISS DriveSafe, disponibile sub formă de lentile monofocale și progresive. Aceste lentile vă ajută să estimați mai rapid distanțele și situațiile din trafic, vă îmbunătățesc vederea pe timp de noapte, reduc iritarea cauzată de reflexiile luminii și vă ajută să focalizați rapid și cu ușurință vederea.

Aveți o vedere bună?

Iată un test vizual rapid:

  • Simptome: vedeți cu claritate obiectele și textele doar dacă le țineți aproape, în fața dumneavoastră?
    Cauza: probabil suferiți de miopie.
  • Simptome: îi vedeți clar pe colegi, dar vă este greu să citiți cuvintele pe un ecran?
    Cauza: suferiți probabil de hipermetropie.

  • Simptome: sursele de lumină punctiforme apar mai mult alungite, decât rotunde. Obiectele par distorsionate. Lămpile de stradă nu apar cu un halou clar, par franjurate și alungite.
    Cauza: s-ar putea să aveți astigmatism.

  • Simptome: vi se pare greu să vă focalizați privirea asupra obiectelor situate la depărtare și apoi la cele din apropiere - și invers?
    Cauza: suferiți probabil de prezbiopie.

  • Simptome: când citiți un text de aproape, acesta apare neclar? Pentru a vedea lucrurile clar, trebuie să le țineți mai departe, de ex. cărțile sau smartphone-ul?
    Cauza: prezbiopia.
  • Simptome: folosiți smartphone-ul în mod regulat. Seara apare senzația de arsuri la ochi și aveți dureri de cap și de gât?
    Cauză: probabil suferiți de suprasolicitarea digitală a ochilor sau mușchiul ciliar este prea încordat.

  • Simptome: nu mai puteți distinge semnele rutiere în mod clar și sunteți dezorientat prin efectul de orbire atunci când conduceți?
    Cauza: acestea ar putea fi semne ale miopiei sau prezbiopiei, în combinație cu suprasolicitarea ochilor în timpul condusului.
  • Simptome: condusul te obosește mai mult decât de obicei, mai ales pe timp de noapte? Aveți impresia că nu vedeți la fel de bine ca și până acum?
    Cauza: ochii dumneavoastră sunt cel mai probabil suprasolicitați în timpul condusului. La originea acesteia pot sta numeroase probleme de vedere, de exemplu miopia, hipermetropia și prezbiopia. Astigmatismul afectează de asemenea vederea.
Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

Testul ZEISS online de verificare a vederii Participați la testul ZEISS online pentru verificarea vederii și testați-vă calitatea vederii.

Să înțelegem vederea 27 sept. 2021

Tags: La optician

Cum se produc lentilele pentru ochelari? De la lentilele ZEISS din plastic la cele din sticlă - tot ceea ce ați dorit să aflați despre producția lentilelor de ochelari

Să înțelegem vederea 28 mar. 2018

Tags:

Daltonismul, discromatopsia și discromatopsia totală Care sunt tipurile de acromatopsie și daltonism? Și cum le puteți recunoaște?

Să înțelegem vederea 29 nov. 2017

Tags:

Istoria ochelarilor De la origini, ”pietrele pentru citit” până la modernele accesorii de stil de viață și modă

Produse asemanatoare