Ochiul uman

Tot ce trebuie să știți despre anatomia, structura și funcțiile ochiului

Ochiul este unul dintre cele mai importante organe senzoriale - probabil este și cel mai complex dintre toate. Ochiul uman este capabil să sesizeze și să prelucreze zeci de milioane de informații pe secundă. V-ați gândit vreodată cum funcționează ochiul? Cum se formează imaginile pe care le vedem? Și ce părți ale corpului nostru sunt implicate în acest proces complicat? VEDERE MAI BUNĂ ne dezvăluie toate detaliile - anatomia, structura și funcțiile ochiului.

Ochiul funcționează asemănător unei camere video - foarte simplu, componentele sale acționează împreună pentru a vizualiza lumea din jurul nostru. Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre funcționarea ochiului. Principalele părți ale ochiului și structura acestuia.

Anatomia: structura ochiului uman

Anatomia: structura ochiului uman

Cornea

Corneea, stratul exterior al ochiului, este mai tot timpul umedă din cauza lichidului lacrimal care o acoperă. Este încorporată în scleră (partea alba a ochiului), și împreună formează ceea ce experții numesc tunica externa bulbi. Corneea acționează ca o fereastră: are formă de disc și este transparentă, permițând penetrarea luminii. De asemenea, protejează ochiul împotriva influențelor externe, cum ar fi murdăria, praful sau rănile ușoare. Este in mod natural foarte elastică. Mai mult decât atât, curbura sa îi conferă calitățile optice și joacă un rol cheie în obținerea unei imagini clare.

Sclera

Sclera - partea albă a ochiului - este mai groasă și mai puternică decât corneea și protejează ochiul împotriva deteriorării. Aceasta acoperă practic întregul ochi - cu doar două excepții: pe partea din față se încorporează corneea, în spate se află fibrele nervului optic.

Pupilele

Pupila este punctul negru din mijlocul ochiului uman. Aceasta reacționează la lumină și se adaptează la intensitatea acesteia. Nu pupila, ci irisului face acest lucru posibil. Starea noastră emoțională poate avea de asemenea un impact asupra dimensiunii pupilei. Emoțiile; frica sau o mare bucurie, de exemplu, pot determina dilatarea pupilei, în timp ce alcoolul si drogurile pot provoca, de asemenea schimbarea dimensiunii acesteia.

Irisul

Irisul, un inel colorat, înconjoară puplila și funcționează ca și o deschidere: controlează cantitatea de lumină care pătrunde în ochi. Într-un mediu cu multă lumină pupila devine mai mică, permițănd să pătrundă mai puțină lumină. Pe întuneric, se întâmplă invers: mușchiul circular, sfincterul pupilei de relaxează, iar pupila se dilată. Astfel se asigură pătrunderea în ochi a unei cantități mai mari de lumină pe întuneric, și a unei cantități mai mici pe lumină. Irisul determină, de asemenea, culoarea ochilor noștri și este structurat în mod unic la fiecare dintre noi. Și-a primit numele după zeița greacă a curcubeului. Ciudat, dar culoarea irisului nu are nicio influență asupra vederii. Persoanele cu ochi de culoare mai închisă nu văd lumea mai cenușie decât cei cu ochi de o culoare mai deschisă, de ex. albaștri.

Camerele oculare (camerae bulbi)

Ochiul uman are o cameră anterioară și una posterioară. Acestea sunt golurile din segmentul anterior care conțin un lichid apos. Acest lichid conține substanțele nutritive cheie, indispensabile pentru cristalin și cornee, le prevede cu oxigen și îi ajută în lupta împotriva agenților patogeni. Lichidul apos din camerele ochiului are și un alt rol: contribuie la menținerea formei ochiului.

Cristalinul (lens crystallina)

Cristalinul focalizează lumina care pătrunde prin pupilă și formează o imagine clară pe retină. Este elastic și se poate adapta în formă cu ajutorul mușchiului ciliar pentru a focaliza asupra obiectelor aflate la apropiere și la depărtare. Atunci când ne uităm la obiectele din apropiere, cristalinul se curbează pentru a asigura o vedere clară. Dacă se focalizează asupra obiectelor de mai departe se aplatizează - asigurând iarăși o vedere clară. Lentila întoarce imaginea perceptată și o proiectează pe retina din spate în față. Imaginea se întoarce în poziția corectă după ce se prelucrează de către creier, mai târziu.

Corpul ciliar și gheme de capilare (corpus ciliare)

Corpul ciliar joacă un rol major în ceea ce privește ochii noștri: acesta secretă umoarea apoasă și conține mușchiul ciliar (musculus ciliaris). Prin adaptarea cristalinului, acesta asigură vederea la depărtare și la apropiere.

Corpul vitros (corpus vitreum)

În interiorul ochiului între cristalin și retină se află corpul vitros. Aceasta constituie cea mai mare parte a ochiului și după cum sugerează și numele, reprezintă de fapt corpul său. Este transparent și este format în proporție de 98 % din apă și 2 % din hialuronat de sodiu și colagen.

Retina

Retina recepționează stimulii luminoși și de culoare pentru a le transmite mai departe la creier prin nervul optic. Retina acționează pur și simplu ca un catalizator: folosește celulele sale senzoriale pentru a transforma lumina care pătrunde în ochi în impulsuri nervoase care sunt apoi procesate de creier. Aceste celule receptoare constau din conuri (responsabile pentru percepția culorilor) și bastonașe (responsabile pentru percepția luminii și a întunericului). Acestea sunt prezente cel mai dens în zona centrală a retinei sau în maculă: aproximativ 95 % dintre celulele receptoare se află pe o suprafață de aproximativ 5 milimetri pătrați. Aceasta este aproximativ mărimea unui vârf de ac.

Coroida (chorioidea)

Coroida ochiului uman se situează între scleră și retină și în zonele intermediare între corpul ciliar și iris. Aceasta asigură aprovizionarea cu nutrienți a celulelor receptoare de la retină, menține constantă temperatura retinei și are un rol de acomodare, și anume trecerea de la vederea la apropiere și la distanță și invers - asemănător modului în care focalizează o lentilă de cameră foto.

Nervul optic (nervis opticus)

Nervul optic este responsabil pentru transferul de informații de la nivelul retinei la creier. Este format din aproximativ un milion de fibre nervoase (axoni), este de aproximativ o jumătate de centimetru grosime și iese din retină prin papilă. Acest punct este, de asemenea, cunoscut sub numele de „pată oarbă“, deoarece retina nu conține celule receptoare în aceea zonă. De aceea, imaginea care cade pe ea este de fapt o pată neagră - în mod normal, celulele cenușii compensează acest efect pentru a oferi o imagine coerentă. Cu toate acestea, acest punct nu este de obicei perceput conștient, deoarece creierul compensează acest defect.

Fovea/pata galbenă (fovea centralis)

O zonă mică de o importanță majoră: fovea este o zonă mai mică de doi milimetri, însă are un rol major în cadrul sistemului optic. Acesta este situată în centrul retinei unde densitatea celulelor senzitive este cea mai mare, ceea ce ne permite să vedem cât mai clar și colorat posibil în timpul zilei. Când ne uităm la un obiect, imaginea acestuia se rotește în mod automat, astfel încât să poată fi reflectată pe fovee.

Partea exterioară a ochiului uman

Organele din jurul ochilor joacă și ele un rol important în asigurarea vederii: acestea sunt pleoapele, genele, canalele lacrimale și sprâncenele.

Canalele lacrimale (glandula lacrimalis)

Este vorba de un organ de mărimea unei migdale, care se află pe partea exterioară a globilor oculari și care produce lacrimile. Secreția glandelor lacrimale, care constă din săruri, proteine, grăsimi și enzime, este utilizată pentru a umezi și a proteja cornea și pentru a elimina corpurilor străine din ochi.

Pleoapele (palpebrae)

Pleoapele au rolul de a lubrifia ochii de fiecare dată când clipesc, acesta este un reflex care protejează în mod natural ochii de vânt, lichide sau corpuri străine. În medie, oamenii clipesc de opt până la douăsprezece ori pe minut și întind lichidul lacrimal pe suprafața ochiului în fracțiuni de secundă. Astfel corneea se lubrifiază permanent și nu se poate usca.

Genele (cilia)

Genele au rol estetic și au o funcție practică: împiedică pătrunderea prafului, particulelor de murdărie sau a corpurilor străine în ochi. Acest lucru se întâmplă în mod automat: când aceste fire fine intră în contact cu ceva sau se preconizează că se va întâmpla acest lucru, genele se închid din reflex.

Sprâncenele (supercilium)

Sprancenele protejează ochii împotriva transpirației, deviază traiectoria prelingerii picăturilor de transpirație.

Explicarea vederii: cum funcționează ochiul uman

Vederea este un proces complex: înainte de a vedea ceva, în ochi și creier se derulează un șir întreg de etape individuale. Este vorba de fapt de calea retino-corticală, care începe la ochi și se termină la creier. Explicat simplu, vederea funcționează astfel: ochiul absoarbe lumina din mediul înconjurător și o proiectează pe cornee. Rezultă o impresie vizuală inițială. Apoi, fiecare ochi trimite această imagine prin intermediul nervului optic la creier, care o prelucrează, și rezultă ceea ce noi numim „vedere.“ Lumina stă la baza a tot ceea ce vedem. Pe întuneric complet suntem practic orbi.

Concret, pentru a vedea un obiect, pe acesta trebuie să cadă lumină. Această lumină se reflectă de pe obiect și este percepută de aparatul vizual. Uitându-ne la un copac, ochii noștri absorb lumina reflectată de pe acesta: razele de lumină pătrund prin conjunctivă și cornee. Apoi, ele trec prin camera anterioară și pupilă. Apoi, lumina ajunge la cristalin, unde se strânge și se transferă către retina fotosensibilă (= sensibilă la lumină). Acolo se adună și se sortează informațiile vizuale: bastonașele sunt responsabile de perceperea luminii și a întunericului, iar conurile sunt responsabile de claritate și perceperea culorilor. Aceste informații se transferă la nervul optic, care le duce direct la creier, unde sunt evaluate încă o dată, interpretate și consolidate pentru a forma imaginea pe care o vedem în cele din urmă.

Chiar dacă avem cunoștințe detaliate referitoare la anatomia ochiului uman și structura sa, există încă multe întrebări cu privire la modul în care funcționează mintea noastră și la care încă nu avem răspunsuri. Știm ce părți ale creierului sunt cele mai active în timpul vederii, dar nu știm modul exact în care percepem lumea ca urmare a acestui fapt.

Percepția obiectelor la apropiere și depărtare

Ochii sănătoși reușesc acest lucru în mod automat, fără vreun ajutor - astfel putem schimba rapid între vederea la apropiere și la distanță și vedem clar obiectele la ambele distanțe. Această capacitate dinamică de a vedea clar obiectele la distanțe diferite se numește acomodare vizuală. Ea se bazează pe elasticitatea cristalinului. Atâta timp cât este sănătos, își poate schimba forma și se poate adapta la obiectele din aproapiere sau depărtare, în funcție de ceea ce vrem să vedem. Cristalinul unui ochi sănătos este plat și lung - ceea ce este ideal pentru a percepe obiecte în depărtare. Când privim un obiect aflat în apropiere, cristalinul devine mai curbat: se modifică pentru a-și schimba distața de percepție și ne permite să vedem în mod clar obiectele din apropiere. Acomodarea vizuală se declanșează atunci când obiectele apar neclare pe fovee.

Vederea diurnă - cum funcționează ochii

Vederea obiectelor în condiții bune de lumină (vedere fotopică sau vedere pe timp de zi) este o sarcină asumată de către celulele receptoare responsabile pentru vederea culorilor: conurile. Pupila are rolul ei în vederea pe timp de zi: cu cât lumina este mai puternică, cu atât mai mică devine pupila. Se adaptează la diferite intensități ale luminii și reglează cantitatea de lumină care intră în ochi. Această calitate se numește adaptarea pupilei la lumină. Ochelarii de soare și lentilele colorate pot proteja ochiul împotriva luminii prea intense.

Vederea nocturnă

Vederea nocturnă

Noaptea ochii trec de la vedere diurnă (vedere fotopică) pe vedere nocturnă (vedere scotopică). Ochii sănătoși au nevoie de aproximativ 25 de minute pentru a se adapta la întuneric. Cu cât există mai puțină lumină, cu atât mai active vor fi celulele receptoare din ochi responsabile pentru percepția luminii și a întunericului, și anume bastonașele. În același timp, pupilele se dilată pentru a lăsa să pătrundă în ochi cât mai multă lumină. Ochii sănătoși nu au probleme de adaptare la schimbarea condițiilor de lumină. Unele boli ereditare, anumite medicamente, leziuni și un deficit de vitamina A pot cauza o vedere limitată pe timp de noapte sau în condiții de lumină slabă. Acesta este o problemă care îi afectează pe mulți dintre purtătorii de ochelari. Pupilele trebuie să se dilate mai mult în condiții de lumină redusă. Ca urmare, profunzimea câmpului vizual este redusă ș vederea spațială este limitată, în timp ce reflexiile și contrastul redus obosesc ochiul. Tehnologia i.Scription® de la ZEISS încorporează în designul lentilelor dilatarea pupilelor purtătorului în timpul nopții, contribuind la îmbunătățirea considerabilă a performanței vizuale în condiții de lumină redusă.

Știați că percepția luminii și a întunericului joacă un rol important atunci, când vine vorba de siguranță într-un avion? În timpul decolării și aterizării luminile din cabină se estompează, pentru ca ochii pasagerilor și a membrilor echipajului să se adapteze imediat la noile condiții de lumină în cazul unui eventual accident. Astfel se pot obține secunde prețioase în caz de urgență.

Problemele de vedere și bolile de ochi - ce puteți face dacă aveți vederea restricționată

Miopia, hipermetropia, presbiopia - există numeroase probleme de vedere care pot limita percepția vizuală. În cele mai multe cazuri este de ajuns să vă procurați o pereche de ochelari cu lentile potrivite și veți vedea din nou perfect. VEDERE MAI BUNĂ explic: ce tipuri de lentile sunt potrivite pentru corectarea diferitelor deficiențe de vedere?

Numeroase boli de ochi pot avea un impact semnificativ asupra vederii - și consecințe grave asupra modului în care percepem lumea din jurul nostru. De la afecțiuni minoreale ochilor, cum ar fi sindromul de ochi uscat, opacitățile vitroase și daltonismul până la cataractă, glaucom si degenerescența maculară. Care sunt cele mai frecvente boli ale ochilor și cum le puteți recunoaște?

Acești termeni vă dau bătăi de cap? Nu disperați! Ochiul uman este un organ extrem de complex, care acționează în strânsă colaborare cu creierul. Ochii se mai numesc și ferestrele sufletului. Nici unul dintre simțuri nu oferă atât de multe informații despre mediul înconjurător, viața de zi cu zi sau oamenii din jur.

Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

Testul ZEISS online de verificare a vederii Participați la testul ZEISS online pentru verificarea vederii și testați-vă calitatea vederii.

Să înțelegem vederea 27 sept. 2021

Tags: La optician

Cum se produc lentilele pentru ochelari? De la lentilele ZEISS din plastic la cele din sticlă - tot ceea ce ați dorit să aflați despre producția lentilelor de ochelari

Să înțelegem vederea 28 mar. 2018

Tags:

Recunoașterea problemelor de vedere Miopia, hipermetropia, astigmatismul, etc.: Ce fel de probleme de vedere implică cum le putem corecta?
Daltonismul, discromatopsia și discromatopsia totală Care sunt tipurile de acromatopsie și daltonism? Și cum le puteți recunoaște?

Să înțelegem vederea 29 nov. 2017

Tags:

Produse asemanatoare