Ochii copiilor noștri

Când un copil se naște, acesta poate vedea imediat. Cu toate acestea, acuitatea sa vizuală trebuie să se dezvolte în timp.

Ochii unui nou născut sunt radioși iar un zâmbet îi luminează fața - acestea sunt printre cele mai extraordinare momente pentru o mamă când își ține bebelușul în brațe. În această etapă, ochii bebelușului sunt încă în dezvoltare și nu pot identifica în întregime lucrurile din jur. Micuții noștri trebuie să învețe cum să meargă și cum să vorbească, iar ochii lor trebuie să învețe cum să vadă.

Din acest motiv, este important de știut faptul că aproape 20% din toți copii mici sub vârsta de patru ani suferă de probleme de vedere. Însă acest lucru nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare: ochelarii pentru copii din ziua de azi pot ajuta la îmbunătățirea aptitudinilor vizuale ale copilului dumneavoastră.

Fiecare ființă umană are aptitudini vizuale și motorii în ADN-ul său - informații care în cele din urmă ne permit să vedem, să mergem și să alergăm. Ochii unui nou-născut pot vedea din secunda în care apare pe lume. Cu toate acestea, vederea unui nou-născut nu este nici pe departe la fel de evoluată precum cea a unui adult. Mai întâi trebuie să-și dezvolte propria acuitate vizuală, adică aptitudinile care-i vor permite să recunoască anumite detalii și să identifice un obiect. În realitate, durează destul de mult până când oamenii se pot bucura de o vedere perfectă:

Dezvoltarea aptitudinilor vizuale - de la nou născut la copilaș

  • În prima lună de viață, vederea bebelușului este neclară, însă poate distinge între întuneric și lumină. Orizontul vizual ajunge până la circa 30 de centimetri.
  • În cea de-a doua lună, începe să recunoască contururi ale fețelor și modele. Omulețul poate acum diferenția culorile.
  • În cea de-a treia și a patra lună, copilul va începe să le zâmbească părinților și poate distinge culorile și poate vedea clar la o distanță de aproximativ 25 de centimetri.
  • Începând cu cea de-a cincea lună, bebelușul își poate recunoaște părinții. Vă puteți convinge de acest lucru prin faptul că ori de câte ori încercați să ieșiți pe furiș din cameră, bebelușul va protesta zgomotos.
  • Începând cu luna a șasea, copilul începe să se întindă după obiecte și poate vedea clar lucruri aflate la distanță.
  • Până în luna a șaptea, bebelușul poate nu doar să prindă obiecte, dar și să le învârtă și să le rotească.
  • Începând cu luna a opta, omuleții pot distinge între fețele familiare și cele necunoscute.
  • Începând din luna a noua, degetele mari și cele arătătoare devin instrumente active, până și cele mai mici obiecte putând fi apucate cu o precizie incredibilă.
  • Din luna a unsprezecea, întrebat „Unde este tata?”, copilul ar putea răspunde întorcându-și capul înspre acesta.
  • Începând din luna a douăsprezecea, copilul le va da părinților anumite obiecte, așteptându-se în schimb ca aceștia să facă ceva anume. Ochii bebelușului pot acum urmări obiecte aflate în mișcare.
  • Până la cea de-a patra aniversare a copilului, acuitatea sa vizuală ajunge la nivelul unui adult.
  • La vârsta de 6 sau 7 ani, dezvoltarea capacității vizuale a copilului este aproape finalizată.
  • La 8 sau 9 ani, dezvoltarea câmpului vizual al copilului este suficient de complexă încât acesta să poată recunoaște scenarii și evenimente complete. Ca urmare, copilul poate fi acum considerat ceea ce germanii numesc „bun de drum” - adică, în ceea ce privește vederea, se poate deplasa în siguranță.

Și creierul are nevoie de timp

Ochii copilului nu au ajuns încă la maturitate deplină. Uveele ochiului, care sunt esențiale pentru o vedere clară celulele nervoase care absorb lumina se află pe uvee de fapt se dezvoltă încă din uter. Cu toate acestea, ele nu ajung la forma lor finală decât după ce bebelușul s-a născut. Nu doar ochii, ci și creierul are nevoie de timp pentru a se dezvolta. În timp ce ochii copilului absorb lumina din jur, procesarea stimulilor primiți are loc în centrul creierului, unde imaginea propriu-zisă este formată.

Recunoașteți și tratați problemele de vedere

Dacă o problemă de vedere este depistată și tratată din timp, vederea copilului se poate dezvolta normal.

Pentru a asigura o dezvoltare normală a ochilor copilului, creierul acestuia are nevoie de anumite impulsuri. Cu toate acestea, dacă există probleme cu ochii, aceste impulsuri ar putea să nu aibă loc. Dacă problemele de vedere sunt depistate și tratate din timp, este foarte posibil ca vederea copilului se dezvolte normal. Faceți o programare la un optometrist dacă observați una dintre următoarele afecțiuni la bebelușul sau copilul dumneavoastră, deoarece acestea ar putea indica o problemă de vedere:

  • Strabism clar vizibil și permanent
  • Menținere anancastică a capului într-o poziție înclinată
  • Ochi deosebit de mari
  • Evitare a luminii sau absența răspunsului la lumină
  • Frecare obsesivă a ochilor cu degetele și grimase
  • Mișcare a ochilor fără a se focaliza pe ceva
  • Copilul nu reușește să prindă obiectele înspre care se întinde


La copiii mai mari, problemele de vedere ar putea fi vizibile în următoarele situații:

  • Copilul se împiedică frecvent sau se lovește de mobilier
  • Probleme de vedere accentuate la asfințit și în întuneric
  • Scădere bruscă a notelor la școală
  • Copilului nu-i place să citească
  • Copilul se izolează de ceilalți copii
  • Și durerile de cap repetate ar putea fi un simptom al problemelor de vedere.

Când copiii au probleme de vedere

Cu cât este depistată mai devreme problema, cu atât mai rapid și mai eficient va fi tratamentul.
Cu cât este depistată mai devreme problema, cu atât mai rapid și mai eficient va fi tratamentul.

Copiii absorb aproape 90% din tot ceea ce învață prin ochi. Prin urmare, depistarea precoce a posibilelor probleme de vedere este critică. La fel ca în cazul oricăror probleme de sănătate, aceeași regulă se aplică și aici: cu cât este depistată mai devreme problema, cu atât mai rapid și mai eficient va fi tratamentul. Mai jos puteți găsi o prezentare generală a celor mai frecvente probleme de vedere:


Hipermetropia
Copilul recunoaște cu ușurință obiecte aflate la distanță însă are dificultăți în a distinge obiecte aflate la apropiere. Acest lucru va duce rapid la prea mult stres pentru creier, ceea ce cauzează dureri de cap, înroșirea ochilor, incapacitatea de a se concentra, agitație și epuizarea rapidă atunci când copilul citește sau scrie. Observație importantă: cei mai mulți bebeluși și copii mici suferă de hipermetropie iar această afecțiune se ameliorează în timpul primilor ani de viață ai copilului.

Miopia
Retina grupează razele de lumină care penetrează ochiul de la distanță deoarece ochiul este prea lung sau puterea de refracție a cristalinului ochiului este prea mare. Copiii care suferă de această afecțiune sunt, prin urmare, implicați foarte activ în tot ceea ce se desfășoară la apropiere. Cu toate acestea, au probleme în a distinge imaginile la televizor, o minge atunci când se joacă sau în a scrie pe tablă la școală. Acești copii au tendința de a strânge din ochi sau de a clipi foarte des deoarece încearcă să compenseze pentru problema de vedere sau încearcă să distingă mai clar obiectele aflate la distanță.

Astigmatismul
Această problemă de vedere este, de asemenea, descrisă ca o curbură neregulată a corneei. Razele de formă neregulată ale corneei fac ca vederea să fie neclară și distorsionată. În funcție de gravitatea neregularității curburii, copilul va vedea obiectele cu transmisii liniare care sunt mai mult sau mai puțin distorsionate.

Privirea încrucișată (strabismul)
În limbajul comun, le spunem oamenilor care nu au capacitatea de a focaliza aceeași imagine în același timp - sașii. Experții se referă la această afecțiune ca strabism. Aproximativ 5% din toți oamenii suferă de această formă unică de problemă de vedere care nu provoacă nicio durere. De regulă, numai unul dintre ochi este afectat. Focalizarea ochiului este orientată greșit înspre interior, exterior, în sus sau în jos. Cu alte cuvinte, focalizează asupra unui punct fix care nu este congruent cu cel care corespunde celei mai clare vederi a ochiului, ci este focalizat aspra unui alt punct pe retină. Consecința: două imagini diferite sunt generate în creier - una clară și una neclară. Pentru a-și ușura munca, creierul învață să suprime imaginea care nu este acceptabilă. Din acel punct, copilul favorizează ochiul care funcționează corect pentru a putea vedea. Ochiul neglijat nu își poate dezvolta complet acuitatea vizuală - din acest motiv este numit „ochiul leneș”. În timp, vederea sa se deteriorează și mai mult. Dacă un caz de strabism grav nu este tratat, un ochi de altfel sănătos ar putea dezvolta o problemă de vedere. Afecţiunea care rezultă se numește ambliopie - o disfuncție permanentă care are și alte consecințe. Copilul care depinde de un singur ochi pentru a vedea nu își poate dezvolta vederea spațială și va rămâne în urmă și în ceea ce privește dezvoltarea capacităților sale motorii. Ca adult, persoana care suferă de această afecţiune se poate confrunta cu probleme semnificative, de exemplu atunci când conduce un autovehicul. Vestea bună: dacă ambliopia este depistată până la vârsta de 10 - 12 luni, ea poate fi tratată rapid și eficient. După ce copilul a împlinit un an, procesul reparatoriu durează mai mult.

Ochelarii copiilor le asigură protecţie

Un model cool face diferenţa.
Un model cool face diferenţa.

În ziua de azi, ochelarii pentru copii sunt considerați cool iar copiii care-i poartă nu mai riscă să fie ridiculizați.

Eroii din cărțile de povești pentru copii au făcut multe pentru copiii care poartă ochelari. Zilele în care copiii refuzau cu încăpățânare să poarte ochelari au apus de mult. Ochelarii pentru copii sunt acum considerați cool iar copiii care-i poartă nu mai riscă să fie ridiculizați. Un lucru important de ținut minte: ramele ochelarilor pentru copii sunt personalizate pentru nevoile lor individuale. În partea superioară, rama nu trebuie să depășească marginea de jos a sprâncenelor copilului dumneavoastră. În partea de jos, nu trebuie să-i atingă pomeții. În lateral, asigurați-vă că ochelarii nu depășesc marginile ochilor. Pentru a vă asigura că ochelarii copilului dumneavoastră nu-l deranjează în timpul jocului sau al altor activități, brațul ochelarilor trebuie să fie ghidat de-a lungul tâmplelor și să nu lase prea mult spațiu liber. Ochelarii pentru copii trebuie să fie ușori, rezistenți și elastici. Este absolut obligatoriu să vă asigurați că rama nu provoacă niciun fel de disconfort, cum ar fi presiunea. Nu trebuie să vă mai spunem că un model cool face toată diferenţa!

Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

Oferind copiilor cea mai bună vedere Ochelarii pentru copii trebuie să îndeplinească standarde foarte exigente

Produse asemanatoare