Ochelari, lentile de contact sau intervenţie chirurgicală cu laser - care opțiune vi se potrivește?

Aproximativ jumătate din populație suferă de o problemă de vedere. Cu toate acestea, în prezent acestea sunt ușor de corectat deoarece există o soluție potrivită pentru aproape toate problemele de vedere.

Ochii sunt cel mai important organ senzorial al nostru. Până în ziua de azi, medicina încă nu a găsit o cale de a preveni deteriorarea naturală a vederii. Însă ochelarii, lentilele de contact sau intervenția chirurgicală permit aproape oricui să se bucure de o vedere clară. Totul despre avantajele și dezavantajele ochelarilor, intervenției chirurgicale cu laser și lentilelor de contact.

Acest lucru este posibil datorită progreselor tehnologice și medicale. În ziua de azi, un optician sau un medic oftalmolog poate ajuta pe aproape oricine suferă de o problemă de vedere. Ochelarii, lentilele de contact și intervenția chirurgicală cu laser sunt toate modalități de a obține o vedere mai clară. Fiecare dintre aceste opţiuni pentru corectarea slăbiciunilor vizuale vine cu propriul set de avantaje și dezavantaje. Iată câteva informații care vă vor ajuta să decideți ce e potrivit pentru dumneavoastră:

Ochelarii sau lentilele de contact?

Ochelarii - soluția clasică pentru orice ocazie, folosiți încă din secolul al XIII-lea

Ochelarii reprezintă cea mai obișnuită și mai eficientă metodă de a corecta o problemă de vedere. Ochelarii moderni, personalizați, sunt acum disponibili pentru practic orice ocazie și orice nevoie vizuală.

Avantaje:

Sunt ușor de purtat, iar ramele și lentilele moderne îi fac foarte confortabili. Lentilele din plastic cu indice mare de refracție folosite în prezent reduc considerabil greutatea lentilelor cu dioptrii mari. Lentilele progresive moderne le permit purtătorilor să vadă clar la toate distanțele. Lentilele pentru ochelari cu tratament antireflex împiedică reflexiile de lumină deranjante, în timp ce lentilele fotosensibil (cunoscute și sub denumirea de lentile fotocromice) se închid la culoare atunci când sunt expuse la lumină ultravioletă. Ochelarii vă ajută și să vă protejați ochii împotriva murdăriei, prafului și insectelor. Există ochelari ideali pentru orice ocazie, inclusiv ochelari pentru locul de muncă pentru cei care petrec perioade lungi de timp în fața calculatorului sau tabletei, respectiv pentru persoanele care își doresc o vedere confortabilă și clară în primul rând la apropiere și semi-distanță, care pot fi particularizați după cum este nevoie. Același lucru este valabil și pentru utilizări active, precum activităţile sportive și recreative. Tehnologiile speciale de proiectare și producție fac posibilă, în prezent, fabricarea unor lentile cu prescripția dumneavoastră care să se potrivească în rame extra-curbate. Tratamentele speciale, inovatoare, transformă până și lentilele din material plastic, care erau destul de delicate, în dispozitive vizuale de precizie durabile.

 

Dezavantaje:

Lentilele pentru ochelari cu valori mari ale dioptriilor pot fi neplăcut de groase și grele. Ele se pot aburi atunci când treceți de la frigul de afară la căldură, înăuntru. Uneori ochelarii pot fi incomozi, de exemplu atunci când urmăriți programe TV sau când citiți stând pe o parte. Mai mult, geometria anumitor lentile pentru ochelari rezultă în zone care apar neclare, care pot fi mai mult sau mai puțin pronunțate, în funcție de calitate.

Lentilele de contact - de unică folosință sau produse la comandă

Micile și practic invizibilele lentile din plastic sunt prima alternativă la ochelari. Lentilele de contact moderne, în special cele produse la comandă, permit corecția precisă a aproape tuturor tipurilor de probleme de vedere. Există lentile de contact atât pentru miopie cât și pentru hipermetropie. Tehnologia actuală este atât de avansată încât sunt disponibile lentile de contact și pentru prezbiopie; acestea funcționează precum lentilele progresive și sunt cunoscute și drept lentile de contact multifocale.

Avantaje:

Lentilele de contact duc doar la o ușoară mărire sau micșorare a imaginii. Vederea laterală este de asemenea clară și nu este întreruptă de o margine, cum se poate întâmpla cu unii ochelari. Lentilele de contact nu se aburesc, ceea ce poate fi un factor important pentru anumite ocupații - precum cea de marinar, bucătar, actor și atlet. De asemenea, diferite deficiențe ale ochiului drept și stâng pot fi corectate cu ușurință.

 

Dezavantaje:

Pentru punerea lentilelor de contact, este necesar un anumit grad de dexteritate manuală. Purtarea acestor lentile pentru o perioadă prea lungă de timp poate perturba alimentarea cu oxigen a ochiului; în momentul achiziției, întrebați-l pe opticianul dumneavoastră dacă lentilele de contact au o permeabilitate bună a oxigenului. Persoanele care suferă de sindromul ochilor uscați trebuie să folosească lentile rigide. În general, tolerabilitatea lentilelor de contact diferă foarte mult de la o persoană la alta, unele persoane obișnuindu-se cu ele foarte repede, în timp ce altele au nevoie de mai mult timp. Lentilele de contact presupun mai multă întreținere decât ochelarii; acest aspect este deosebit de important deoarece o întreținere incorectă și o contaminare pot duce la infecții. Cu lentilele de contact multifocale, unele persoane întâmpină dificultăți cu trecerea de la câmpul vizual pentru vederea la depărtare la cel pentru apropiere, sau au nevoie de mai mult timp pentru a se obișnui.

Intervenția chirurgicală cu laser - o procedură simplă, un efect mare

Intervenția chirurgicală cu laser pentru corectarea unei deficiențe de vedere este o opțiune de aproximativ 20 de ani. Există o gamă de proceduri, precum Femto-LASIK, LASIK (laser in situ keratomileusis), LASEK (keratectomie subepitelială asistată cu laser) și PRK (keratectomie fotorefractivă), precum și metoda de tratament minim invazivă ReLEx Smile. Medicul decide care metodă este cea mai bună pentru fiecare pacient. Femto-LASIK este considerată cea mai obișnuită și este o procedură de ultimă generație. Un laser de ordinul femtosecundelor (femtolaser) este folosit pentru a decupa un lambou cornean, care este apoi pliat în lateral. În continuare, laserul cu excimeri realizează ablația țesutului necesar pentru a corecta tipul specific de deficiență de vedere, totul în câteva secunde. În cazul miopiei, corneea este mai aplatizată, pe când în cazul hipermetropiei, aceasta are o formă mai ascuțită. Odată ce procedura este finalizată, lamboul este așezat din noul la locul său. Pacienții își recapătă vederea clară la scurt timp după procedură. Cea mai importantă cerință pentru o procedură optimă este ca medicul să determine dacă intervenția chirurgicală cu laser poate fi efectuată. Procedura poate fi acum efectuată în regim ambulatoriu și durează, de regulă, numai câteva minute.

Noua metodă de tratament ReLEx™ Smile de la Carl Zeiss Meditec revoluționează tratamentul cu laser
Noua metodă de tratament ReLEx™ Smile de la Carl Zeiss Meditec revoluționează tratamentul cu laser

Noua metodă de tratament ReLEx™ Smile de la Carl Zeiss Meditec revoluționează tratamentul cu laser

Dintre toate celelalte metode, noua metodă de tratament ReLEx Smile de la Carl Zeiss Meditec reprezintă prima metodă în care deficiențele vizuale pot fi corectate fără a fi nevoie de tăierea și desprinderea lamboului cornean. Aceasta înseamnă că procedura este semnificativ mai puțin invazivă pentru ochi. Cu ajutorul unui laser, se creează în interiorul corneei intacte o bucată subțire de țesut, de forma unei lentile, denumită lenticulă, care este apoi extrasă de sub cornee printr-un punct de acces de mai puțin de patru milimetri. Aceasta înseamnă o zonă de incizie în straturile superioare ale corneei cu 80% mai mică decât înainte (LASIK) și o durată mai scurtă de tratament.

Avantaje:

După intervenția chirurgicală nu este necesară purtarea ochelarilor. Procedurile moderne de corecție cu laser pot corecta până și prezbiopia. Intervenția chirurgicală cu laser poate fi o soluție bună pentru persoanele cu probleme de vedere care nu se pot obișnui cu ochelari sau care nu suportă lentilele de contact. Intervalul de dioptrii în care deficiențele de vedere pot fi corectate depinde de procedura utilizată. De exemplu, ReLEx Smile poate, de obicei, corecta miopia de până la -10 dioptrii. Alte cerințe: ochiul trebuie să fie complet format (în general, pacienții trebuie să fie peste 18 ani), gradul de miopie sau hipermetropie (cu sau fără astigmatism) nu trebuie să se fi modificat în ultimii doi ani, iar corneea trebuie să aibă o anumită grosime. Cu un medic experimentat, această intervenție chirurgicală prezintă riscuri foarte scăzute.

Dezavantaje:

Intervenția chirurgicală cu laser este o procedură invazivă efectuată pe un organ în esență sănătos. Posibilele reacții adverse și complicații includ ochi temporar uscați. Aceste simptome pot dura până la douăsprezece săptămâni. Chiar dacă procedura este una reușită, deficiența de vedere ar putea să nu fie în totalitate corectată și ar putea fi necesar ca pacientul să poarte în continuare ochelari. Pentru pacienții cu boli autoimune, precum și pentru marea majoritate a pacienților cu diabet, intervenția chirurgicală cu laser nu este indicată deoarece aceste afecţiuni pot provoca leziuni ale corneei. Fiți atenți la ofertele ieftine din străinătate deoarece acestea au deficiențe semnificative.

Lentilele multifocale implantabile - asistență chirurgicală pentru prezbiopie

O opțiune relativ nouă pentru corectarea prezbiopiei și a deficiențelor de vedere o reprezintă lentilele multifocale implantabile. Deși la început aceste produse erau rigide și inflexibile, modelele moderne sunt extrem de flexibile, pliabile și pot fi implantate în ochi printr-o incizie minusculă. Procedura durează doar aproximativ 10 minute pentru fiecare ochi și poate fi efectuată în doar câteva zile. Datorită anestezicelor locale, este și complet nedureroasă. În timpul procedurii, lentilele multifocale sunt de obicei introduse în sacul capsular, direct în spatele pupilei și sunt fixate folosind o ancoră heptică. O nouă tehnologie a optimizat structurarea zonelor pentru vederea la apropiere, semi-distanță și distanță, mărind în mod semnificativ acuitatea vizuală în toate câmpurile vizuale și reducând la minim riscul de strălucire orbitoare.

Avantaje:

Noua generație de lentile multifocale este foarte bine tolerată și nu cauzează durere sau disconfort ca urmare a senzației de corp străin în ochi, Ele sunt, în primul rând, implantate persoanelor care suferă de cataractă asociată vârstei. În fiecare an, aproximativ 20 de milioane de persoane în întreaga lume sunt supuse chirurgiei de cataractă. Studiile clinice arată faptul că, după intervenția chirurgicală, 90% dintre pacienți nu mai necesită deloc dispozitive de ajutor vizual. Operația durează o viață întreagă nemaifiind necesară efectuarea vreunei proceduri de urmărire, deoarece valorile refracției rămân în general stabile. Pacienții pot efectua orice tip de activitate zilnică, până și activități sportive.

 

Dezavantaje:

Pacienții care suferă de un anumite modificări patologice la nivelul ochilor nu sunt eligibili pentru procedură. Dacă pacientul suferă de acest tip de tulburare oculară, potențiala operație de cataractă va fi discutată cu medicul oftalmolog în timpul consultului.

Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

Testul ZEISS online de verificare a vederii Participați la testul ZEISS online pentru verificarea vederii și testați-vă calitatea vederii.

Să înțelegem vederea 27 sept. 2021

Tags: La optician

Secretul din spatele designului perfect al lentilelor pentru ochelari Pentru furnizarea unei soluții personalizate sunt necesare o experiență bogată, calcule matematice și cunoașterea detaliată a nevoilor purtătorilor de ochelari.
Lentile din plastic sau sticlă? Care este materialul potrivit pentru fiecare pacient? Informați-vă înainte de a vă cumpăra ochelari și vă veți bucura de o vedere mai bună.
Optica oftalmică din ziua de azi: Cum s-a schimbat consultul optic în ultimii 10 ani Volker Meyer și Heinrich Rath de la Universitatea Aalen din Germania au stat de vorbă cu echipa VEDERE MAI BUNĂ

Produse asemanatoare