O vedere mai bună cu o nouă pereche de ochelari.

Ce este important la o pereche de ochelari făcuți la comandă? Cunoașterea modului în care interacționează ochii unui pacient.

Dirk Siemsen este un optician calificat și proprietar mahrt und hoerning din Göttingen (Germania). Noua lui pacientă purta ochelari de mai bine de 30 de ani. Avea probleme cu vederea nocturnă și cea 3D, se plângea de sensibilitate la lumină în timpul zilei și suferea de miopie. Din păcate, niciuna dintre perechile ei de ochelari nu a reușit să-i ofere vederea optimă de care avea nevoie pe termen lung. VEDERE MAI BUNĂ a dorit să afle cum a reușit să găsească în cele din urmă perechea optimă de ochelari și de ce a fost atât de importantă examinarea vederii binoculare pentru găsirea unei soluții.

Dirk Siemsen - mahrt und hoerning
Dirk Siemsen - mahrt und hoerning

VEDERE MAI BUNĂ: Ce ați făcut diferit pentru această anumită pacientă?

Dirk Siemsen: Adevărul este că această pacientă nu a fost un caz special pentru noi, la mahrt und hoerning. Întrebarea crucială cu fiecare dintre pacienții noștri este: care este unicitatea nevoilor lor vizuale? Pe cât posibil, ne dorim să optimizăm vederea fiecărui pacient folosind fiecare instrument optic de care dispunem pentru a obține o acuitate maximă. Investim mult timp în acest proces.

Începem prin obținerea unui istoric medical foarte amănunțit. Le punem pacienților întrebări despre obiceiurile lor vizuale, atât la locul de muncă cât și în timpul liber. Aflăm care sunt problemele de vedere de care suferă. De asemenea, îi întrebăm dacă suferă de anumite boli care le-ar putea afecta vederea, dacă au fost supuși unui stres excesiv sau dacă au observat dureri de cap sau tensiune musculară. Și, dacă răspunsul este da, cum se manifestă simptomele precum durerea de cap. În continuare, analizăm performanța vizuală a pacientului folosind sistemul i.Profiler, examinăm ochiul folosind un aparat cu ajutorul căruia se realizează fotografii ale fundului de ochi - mai ales ale capului nervului optic - și verificăm dacă pacientul suferă de cataractă... Bineînţeles, medicul oftalmolog este responsabil pentru tratarea afecțiunilor oculare. Pentru noi, obținerea unei impresii a transparenței și performanței ochilor reprezintă etapa pregătitoare pentru procedura de refracție. Pentru noi este foarte important să colaborăm îndeaproape cu medicul oftalmolog.

Este, de asemenea, foarte important să analizăm poziția pacientului. Acest lucru este ușor de făcut în camera de refracție în timpul examenului oftalmologic. Ar putea oare anumite mișcări ale capului și ale corpului să influențeze vederea pacientului? Acest lucru ne permite să tragem primele concluzii. Și exact așa au stat lucrurile și cu pacienta despre care tocmai vorbeam.

Când am discutat despre istoricul său medical, a pomenit despre dureri de cap frecvente.
Când am discutat despre istoricul său medical, a pomenit despre dureri de cap frecvente.

VEDERE MAI BUNĂ: Ce anume ați observat în legătură cu pacienta?

Dirk Siemsen: Când am discutat despre istoricul său medical, a pomenit despre dureri de cap frecvente. De asemenea, am observat că își înclina capul într-o anumită parte când se concentra asupra panourilor oftalmologice din camera de refracție. Adesea simțea că suferă de efectul de strălucire orbitoare și era foarte sensibilă la lumină în timpul zilei.

La fel ca pentru toți pacienții noștri, i-am verificat vederea binoculară, adică modul în care ochii ei lucrau împreună. Am folosit i.Polatest și diferitele teste cu care acesta este dotat. La început, pacienta a văzut testele noastre 3D numai într-o dimensiune. Ochiul dominant a preluat conducerea. Imaginea nu era proiectată corect de ambii ochi pe aceeași poziție pe retină. Când acestea se suprapuneau, cele două imagini de pe retină păreau să aibă diferite înălțimi. Creierul pacientei nu putea interpreta această imagine în 3D. Era aplatizată și unidimensională.

VEDERE MAI BUNĂ: Nu privim cu toții drept înainte?

Dirk Siemsen: Cu toții suntem diferiți, iar aceasta înseamnă că ochii noștri nu privesc întotdeauna drept înainte așa cum ar trebui. Vă dau un exemplu: pentru o persoană care poartă ochelari, ambii ochi privesc ușor înspre exterior atunci când se deplasează. Aceasta înseamnă că ochiul dominant al persoanei respective - toată lumea are un ochi dominant - folosește mușchiul pentru a se poziționa astfel încât să privească drept înainte. Ochiul care este dominat se adaptează la această situație. Imaginea generată de cei doi ochi nu este una optimă, însă creierul nostru o convertește astfel încât să pară corectă. Aceasta nu este o problemă pentru toată lumea, însă, pentru numeroase persoane, pe termen lung cauzează oboseală. Optimizând lentilele ochelarilor pentru interacțiunea dintre cei doi ochi, putem menține performanța vizuală a pacientului la un nivel ridicat și putem reduce efortul. Gândiți-vă la asta: dacă o lentilă pentru vederea binoculară este necorespunzător corectată cu doar 0,25 dioptrii, aceasta poate însemna o reducere a performanței vizuale de până la 30%. Iată de ce trebuie să lucrăm cu precizie și să verificăm interacțiunea celor doi ochi corectați pentru fiecare ajustare a dioptriilor din timpul refracției. Dacă fac o modificare la ochiul stâng, aceasta va afecta și ochiul drept...

VEDERE MAI BUNĂ: De ce anume suferea pacienta dumneavoastră?

Dirk Siemsen: În cazul ei, era vorba de ceea ce noi numim abatere verticală. Ochii săi nu se bucurau de o vedere optimă atunci când privea drept înainte, nu doar când privea dintr-o parte ci și când privea de sus. Acest lucru a cauzat pacientului probleme pe termen lung. Iar ea nu avea lentilele potrivite care să compenseze pentru acest defect. I-am atenuat stresul vizual prin încorporarea de prisme în lentile care să-i corecteze afecţiunea, cunoscută drept heteroforie asociată.

VEDERE MAI BUNĂ: Este posibil ca heteroforia asociată să fi fost o problemă timp de 30 de ani?

Dirk Siemsen: Modul în care sunt proiectați ochii și lungimea mușchilor din ochi, toate acestea sunt preprogramate genetic - și sunt ereditare. Copiii și tinerii adulți încă pot compensa pentru anumite deficiențe. Însă această abilitate se diminuează pe măsură ce îmbătrânim, precum și în timpul perioadelor stresante din viață. Uneori ați putea observa acest efort - sub forma durerilor de cap ori a tensiunilor musculare - însă aceste simptome dispar și nu devin din nou perceptibile până la o vârstă înaintată.

VEDERE MAI BUNĂ: Experții au opinii diferite cu privire la modul în care poate fi corectată heteroforia asociată. Care este motivul pentru aceasta? Unii dintre ei chiar atenționează că am putea deveni „dependenți” de purtarea de ochelari cu lentile prismatice.

Dirk Siemsen: Așa este. Cel mai important lucru pentru mine este să ajutăm pacientul. Iar în cazul acestei paciente, am reușit să o ajutăm. În acest caz, durerile sale de cap recurente au dispărut după o perioadă de acomodare de două săptămâni, la fel și sentimentul neliniștitor că ochelarii ei nu erau adecvați în toate situațiile. Sensibilitatea ei la lumină în timpul zilei s-ar redus simțitor. Chiar m-a întrebat dacă acum va fi dependentă de ochelarii săi. Răspunsul a fost simplu. I-am spus că dacă alege să nu poarte acești ochelari, vederea ei va fi ca înainte. Ce altceva aș fi putut spune?

VEDERE MAI BUNĂ: Ce este important pentru dumneavoastră, în munca dumneavoastră ca optician? Cum ați rezuma totul?

Dirk Siemsen: Mai întâi de toate, suntem interesați de nevoile vizuale specifice ale fiecărui pacient în parte. Facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a le menține performanța vizuală la un nivel ridicat și, dacă este nevoie, pentru a diminua efortul ochilor lor. Prin urmare, discutăm pe îndelete cu pacientul despre istoricul său medical, alocăm suficient timp pentru efectuarea refracției și pentru consilierea pacienților noștri după ce aceștia și-au achiziționat ochelarii. 
 

Testul online ZEISS de verificare a vederii Cât de bine distingeți contrastul și culorile? Verificați-vă vederea simplu și rapid!

Ce este heteroforia asociată?

Atunci când vederea binoculară este normală, ambii ochi văd un anumit obiect identic. În cazul heteroforiei asociate, există un dezechilibru al mușchilor responsabili pentru mișcările ochilor, persoanele suferind de această afecţiune fiind silite să depună un efort considerabil pentru a putea vedea. Dacă ochii acestora ar lua poziția cea mai relaxată, rezultatul ar fi vederea dublă. Persoanele care suferă de heteroforie asociată simt nevoia (involuntară) de a compensa pentru această problemă de vedere, ceea ce duce la o gamă largă de dureri. Cea mai apropiată comparație este o abatere de la structura corporală normală, de ex. un picior este puțin mai scurt decât celălalt. Acest lucru cauzează deseori dureri și tensiune la nivelul spatelui, care sunt ușor de compensat cu un branț adecvat în pantof. Ochelarii cu lentile prismatice pot compensa pentru heteroforia asociată.

Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

Testul ZEISS online de verificare a vederii Participați la testul ZEISS online pentru verificarea vederii și testați-vă calitatea vederii.

Să înțelegem vederea 27 sept. 2021

Tags: La optician

Recunoașterea problemelor de vedere Miopia, hipermetropia, astigmatismul, etc.: Ce fel de probleme de vedere implică cum le putem corecta?
Istoria ochelarilor De la origini, ”pietrele pentru citit” până la modernele accesorii de stil de viață și modă
Secretul din spatele designului perfect al lentilelor pentru ochelari Pentru furnizarea unei soluții personalizate sunt necesare o experiență bogată, calcule matematice și cunoașterea detaliată a nevoilor purtătorilor de ochelari.

Produse asemanatoare