Numai ochelarii dumneavoastră pot face asta!

Lentilele de contact sunt o alternativă foarte bună la ochelari - cu toate acestea, există încă unele soluții pentru vedere care sunt posibile numai cu vechea pereche de ochelari.

Lentilele pentru ochelari și lentilele de contact pot face din ce în ce mai multe. Prin nivelul tot mai mare de precizie și individualizare, ambele aceste soluții pentru vedere pot compensa tot mai eficient pentru deficiențele de vedere. Este aproape la fel de natural precum a nu purta deloc ochelari: indiferent dacă pentru miopie, hipermetropie sau prezbiopie (pierderea treptată a abilității de a focaliza asupra obiectelor aflate la apropiere odată cu înaintarea în vârstă). În mod normal este o chestiune de gust dacă o persoană decide să poarte ochelari sau lentile de contact. Știați că există câteva deficiențe de vedere care pot fi corectate în mod optim numai cu ajutorul ochelarilor?

Prezbiopia: lentile progresive față de lentile multifocale

Lentilele progresive și lentilele de contact multifocale sunt minuni ale opticii deoarece ambele corectează două deficiențe de vedere cu o singură lentilă: vederea la apropiere și distanță.

Lentilele progresive pot face acest lucru datorită designului lor. Ochiul privește prin câmpul vizual corespunzător și este corectat în consecință. Cu cât este mai precis adaptat câmpul vizual la purtător și la rame, cu atât mai naturală va fi vederea acestuia.

Lentilele de contact multifocale funcționează într-un mod total diferit. Ele se așează direct pe ochi și se mișcă odată cu acesta. În general, puteți spune că există trei metode care transformă lentilele de contact în lentile de contact monofocale cu dioptrii diferite pentru vederea la apropiere și la distanță.

  1. Metoda „monovision” este o soluție mai veche dar totuși simplă pentru problemă: o lentilă de contact pentru vederea la apropiere este introdusă într-un ochi și o lentilă de contact pentru vederea la distanță în celălalt ochi. Rutina și creierul se ocupă de restul. Este important de reținut faptul că această vedere monoculară limitează vederea 3D. Dacă diferenţa dintre ochiul drept și cel stâng este prea mare, soluția nu mai funcționează. Iar când vine vorba de obținerea permisului de conducere, corecția optimă a performanței dumneavoastră vizuale este bineînţeles foarte importantă.
  2. Sistemele alternative merg un pas mai departe. Această metodă funcționează numai cu lentile de contact rigide care, în prezent, trec printr-un proces de reînnoire. Lentila este produsă mai grea în partea inferioară astfel încât să nu se rotească pe ochi. Puterea pentru vederea la apropiere este încorporată în partea inferioară a lentilei. Puterea pentru vederea la distanță este încorporată în partea superioară. Pentru ca lentilele să se așeze confortabil pe ochi este necesară o potrivire optimă.
  3. Sistemul simultan este cel mai bun din categoria sa și integrează cel mai înalt nivel de finețe optică cu ajutor din partea lentilelor care reunesc puterile individuale pentru vederea la apropiere și distanță într-o singură lentilă. Sunt folosite modele diferite. Cele două distanțe pentru apropiere și depărtare sunt dispuse în inele circulare pe lentile. Există modele în care câmpul vizual pentru vederea la distanță se află în mijloc, iar cel pentru vederea la apropiere în exterior. Aceste modele sunt mai frecvente. Există lentile cu un inel pentru zona de tranziție aflat în mijloc sau lentile cu puteri care alternează de la un inel la altul.
    Ambele puteri sunt percepute simultan. Creierul nostru se obișnuiește să vadă imaginea „corectă” la apropiere și la depărtare.

Ajustarea personalizată de către un optician calificat este absolut obligatorie pentru lentilele de contact multifocale în cadrul consultului amănunțit. Lentilele multifocale trebuie să fie ajustate pentru a se potrivi cu exactitate la dimensiunea pupilei.

Totuși, atunci când vine vorba de prezbiopie, lentilele progresive sunt uneori alegerea mai potrivită. Lentilele de contact multifocale nu funcționează pentru toată lumea deoarece creierul unor persoane nu poate „comuta” cu ușurință și fără efort între apropiere și depărtare. În general, persoanelor care poartă deja lentile de contact le este mai ușor cu lentilele de contact multifocale. Persoanele mai în vârstă și cele cu diferenţe semnificative între dioptrii se simt mai confortabil cu ochelari. Persoanele care aleg lentile de contact multifocale au nevoie de mai mult timp și răbdare la început decât cele care aleg lentile progresive.

Iar modelele de lentile pentru lentilele progresive sunt mai flexibile și mai ușor de utilizat. Soluțiile speciale care funcționează cu ochelarii funcționează doar parțial cu lentilele multifocale, de ex. soluțiile pentru persoanele care lucrează la calculator, sprijin special pentru vederea în câmpul vizual pentru vederea la apropiere precum Digital Lens sau modelele optimizate pentru o conducere auto mai sigură precum DriveSafe.

Testul online ZEISS de verificare a vederii Cât de bine distingeți contrastul și culorile? Verificați-vă vederea simplu și rapid!

Vedere mai bună pe timp de noapte: contrast mai mare și efect de strălucire orbitoare redus

Numeroase persoane își dau seama că lentilele lor de contact nu le oferă o vedere optimă pe timp de noapte. Lentilele pentru ochelari pot fi optimizate pentru vederea nocturnă, de ex. cu tehnologia i.Scription. Și contrastul poate fi îmbunătățit. Strălucirea deranjantă cauzată de purtarea ochelarilor poate fi redusă cu tratamente speciale sau, pentru ochelarii de soare, cu filtre polarizante.

Soluția optimă pentru heteroforia asociată? Ochelarii!

Heteroforia asociată: afectează numeroși oameni și adesea rămâne necorectată. Este o afecțiune unde axele vizuale ale celor doi ochi nu sunt paralele. Acest lucru nu este vizibil unui privitor. Heteroforia asociată limitează vederea spațială, mușchii oculari și creierul fiind nevoiți să lucreze continuu pentru a evita dublarea imaginilor. Dacă nediagnosticată, această afecțiune poate fi foarte obositoare pentru persoana afectată. Destul de des, heteroforia asociată are ca urmări dureri de cap repetate și tensiune musculară. Prismele, care pot fi încorporate în lentile, sunt un remediu. Acestea optimizează interacțiunea celor doi ochi. După perioada de acomodare cu lentilele, vederea relaxată și clară este din nou posibilă. Lentilele de contact nu pot face acest lucru deoarece ele se mișcă odată cu ochiul. Prismele din lentile trebuie să fie centrate cu precizie astfel încât să asigure un suport optim atunci când priviți drept înainte.

Astigmatismul: ochelari sau lentile de contact?

În cazul astigmatismului, vederea dumneavoastră devine neclară iar obiectele apar distorsionate. Aici intră în acțiune puterea cilindrică din lentilele pentru ochelari. Acesta vor refracta lumina în direcții diferite. Prescripția conține date care nu țin numai de hipermetropie sau miopie, dar și de putere și de poziția puterii cilindrice a lentilelor exprimată în grade. Un anumit tip de lentile de contact poate realiza acest lucru - lentilele torice. Cu toate acestea, dacă sunt folosite puteri cilindrice mari, imaginile rezultate cu lentile de contact sunt instabile - deși ele elimină nevoia unor lentile de ochelari mai groase. Ochelarii vă fac vederea mai stabilă. Dar, în cele din urmă, purtătorii sunt cei care decid care este soluția potrivită pentru ei.

De exemplu: pentru sporturi, lentilele de contact sunt alegerea recomandată, deoarece riscul de vătămare este mai mic iar restricțiile sunt mai puține. Ați văzut vreodată un fotbalist profesionist cu ochelari? În anumite cazuri, lentilele de contact sunt de preferat în ciuda corecției lor mai puțin precise. Lentile de contact pentru sport - ochelari pentru relaxare acasă.

Sarcina

Știați că curbura corneei se poate modifica în timpul sarcinii? Hormonii duc la umflarea ochilor. Modificările hormonale din timpul sarcinii pot influența și producția de lacrimi, ceea ce poate duce la ochi uscați. Toate acestea fac ca purtarea lentilelor de contact să fie nu doar neplăcută, dar posibil periculoasă pentru ochi. Femeile însărcinate care poartă lentile de contact și care prezintă aceste simptome trebuie să-și consulte opticianul. Ochelarii pot oferi alinare.

O singură pereche de ochelari pentru interior și exterior

Indiferent dacă purtăm ochelari sau lentile de contact, cu toții avem nevoie de ochelari de soare pentru protecție solară! Lentilele ochelarilor de soare nu ne protejează doar irisul, ci întregul ochi, inclusiv conjunctiva, împotriva leziunilor și inflamației cauzate de razele UV. Ochelarii cu lentile fotosensibile ar putea fi soluția potrivită dacă nu doriți să vă tot puneți și dați jos ochelarii de soare. Moleculele speciale aplicate pe lentile se adaptează în funcție de lumina soarelui.

Indiferent ce soluție pentru vedere alegeți, este important să vă consultați opticianul. Acesta va analiza cerințele exacte ale ochilor dumneavoastră pentru a depăși provocările cu care se confruntă în viața de zi cu zi. Aceasta vă va ajuta să găsiți soluția pentru vedere potrivită - cu ochelari sau cu lentile de contact.

Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

Recunoașterea problemelor de vedere Miopia, hipermetropia, astigmatismul, etc.: Ce fel de probleme de vedere implică cum le putem corecta?
Istoria ochelarilor De la origini, ”pietrele pentru citit” până la modernele accesorii de stil de viață și modă
Nicio față nu este simetrică și nu există două persoane cu aceeași distanță între ochi Lentilele ochelarilor vor atinge potențialul lor maxim numai după ce ramele au fost cu exactitate ajustate la fiecare purtător în parte.
De câte perechi de ochelari aveți nevoie? Nu lăsați marea varietate de opţiuni disponibile pe piață să vă copleșească!

Produse asemanatoare