Modul în care un brevet (EP0039497) depus de către ZEISS a stabilit noi standarde pentru lentilele progresive încă de acum 30 de ani

Ajutor pentru prezbiopie, un tip special de probleme de vedere pentru ingineria optică - atunci și acum

Prezbiopia, capacitatea diminuată treptat de a focaliza asupra obiectelor aflate la apropiere, a reprezentat întotdeauna o provocare deosebită pentru producătorii de lentile. Aceasta deoarece atunci când suprafețele lentilelor sunt șlefuite, numeroase tipuri diferite de lentile optice sunt îmbinate. Căutarea „Sfântului Graal” - designul perfect al lentilelor progresive fără zone de focalizare neclare - încă nu s-a încheiat. Însă, la începutul anilor 1980, un tânăr angajat din cadrul departamentului de matematică pentru optică medicală al Carl Zeiss a făcut o descoperire crucială pentru dezvoltarea lentilelor progresive.

Idea de a produce lentile pentru ochelari care să le ofere persoanelor suferind de prezbiopie o vedere neîntreruptă de la distanță la apropiere există încă de la începutul secolului al XX-lea. Primele tentative de concretiza lentilele progresive au avut loc în anul 1909. Cu toate acestea, nu au avut succes. Lentilele nu au fost niciodată comercializate deoarece aveau prea multe imperfecțiuni. De abia în anul 1956, Bernhard Maitenaz de la Société des Lunetiers a înregistrat un progres, iar lentilele sale progresive au fost brevetate. Piatra de temelie pentru lentilele progresive din ziua de azi a fost pusă. Carl Zeiss comercializează acest tip de lentile sub denumirea de „Gradal” încă din anul 1970.

Care este legătura dintre lentilele progresive și simetria orizontală?

La sfârșitul anilor 1970, un tânăr matematician, proaspăt absolvent al universităţii, s-a alăturat companiei Carl Zeiss. Din proprie inițiativă, el nu numai că a dezvoltat noi modele de lentile progresive, conforme cu noile standarde, prin efectuarea unor calcule matematice elaborate privind lentilele și zonele, folosind tehnica funcțiilor spline, dar a și scris programele informatice necesare pentru acestea. Și toate acestea aveau loc în perioada cartelelor perforate și a calculatoarelor mainframe cu capacități de calcul foarte limitate.

Tânărul nostru angajat avea un singur obiectiv - acela de a le oferi viitorilor purtători de ochelari lentile progresive care să-i ajute să vadă mai bine și mai natural și pe care să le poată tolera și purta confortabil. În acea perioadă, niciunul dintre aceste lucruri nu puteau fi considerate ca fiind ceva normal.

Gerhard Fürter, matematicianul, a stabilit un punct de reper în dezvoltarea lentilelor progresive alături de șeful departamentului de matematică, Hans Lahres, așa cum s-a confirmat în 1981, când Carl Zeiss a primit brevetul EP0039497. Un pas esențial înspre lentilele progresive individualizate fusese făcut.

Dar ce anume era atât de nou și revoluționar la lentilele progresive „Gradal HS”?

În anul 1983, Carl Zeiss a lansat pe piață inovativele lentile progresive „Gradal HS”. Secretul acestor noi lentile pentru ochelari consta în „simetria lor orizontală” (HS) dezvoltată de către Gerhard Fürter. Aceasta garantează impresii vizuale identice pentru ochiul drept și cel stâng, precum și o vedere binoculară confortabilă, adică vedere stereoscopică. Nivelul de confort și tolerabilitatea s-au îmbunătățit semnificativ. Simetria orizontală le asigură purtătorilor o impresie la fel de clară a unui obiect cu ambii ochi.

Un alt obstacol pentru lentilele progresive până la acel moment fusese vederea la apropiere. Spre deosebire de atunci când privim în depărtare, atunci când citim, privirea noastră nu se mișcă doar în jos ci și mai aproape de nas. Din acest motiv, înainte de Gradal HS, lentilele progresive erau întoarse înspre nas cu aproximativ 10° pe ambele părți. Din păcate, acest lucru însemna că simetria orizontală nu mai putea fi menținută. Fürter a reușit să elimine această necesitate de a roti lentilele pentru câmpul vizual pentru vederea la apropiere. Ca urmare, avantajele simetriei orizontale au fost păstrate pentru vederea stereoscopică. S-a reușit evitarea aberațiilor. A fost posibilă o mai bună adaptare generală a lentilelor. Una peste alta, noile lentile progresive erau mai tolerabile pentru purtători datorită unui câmp vizual mai larg, mai ales la apropiere, de exemplu pentru citit. De asemenea, a fost posibilă producerea unor lentile mai subțiri și mai netede cu mai puține proeminențe și cu proprietăți imagistice excepționale, astfel încât purtătorii de ochelari să poată vedea clar arătând în același timp bine.

Testul online ZEISS de verificare a vederii Cât de bine distingeți contrastul și culorile? Verificați-vă vederea simplu și rapid!

Lentilele progresive de azi

De-a lungul anilor, tânărul matematician a devenit un lider important la Carl Zeiss, unde se află și în prezent. De la dezvoltarea lentilelor progresive Gradal HS, domeniul opticii a cunoscut - și încă cunoaște - evoluții importante. Acrobațiile ochilor și lungile perioade de acomodare sunt de domeniul trecutului. Lentilele progresive s-au impus pe piață și sunt extrem de populare. Lentilele progresive pot fi personalizate până în cel mai mic detaliu - întocmai precum un costum croit pe măsura dumneavoastră. Un exemplu al ultimei generații de lentile progresive individuale este ZEISS Individual 2.

Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

Recunoașterea problemelor de vedere Miopia, hipermetropia, astigmatismul, etc.: Ce fel de probleme de vedere implică cum le putem corecta?
Istoria ochelarilor De la origini, ”pietrele pentru citit” până la modernele accesorii de stil de viață și modă
O vedere mai bună pentru persoanele în vârstă De regulă, toate persoanele peste 40 de ani au nevoie de o pereche de ochelari. Lentilele progresive cu adiție pot reda acuitatea vizuală normală.
Nicio față nu este simetrică și nu există două persoane cu aceeași distanță între ochi Lentilele ochelarilor vor atinge potențialul lor maxim numai după ce ramele au fost cu exactitate ajustate la fiecare purtător în parte.

Produse asemanatoare