Modul în care lentilele moderne cu prescripție vă maximizează potențialul vizual

Discutând cu ZEISS despre testarea holistică a vederii și despre prescrierea de lentile pentru ochelari care sunt optimizate pentru vederea binoculară.

Toți purtătorii de ochelari sunt familiarizați cu testele de vedere sau refracția subiectivă. Optometristul ne pune o ramă de probă și ne cere să citim litere, numere sau să indicăm direcția de deschidere a unor inele de diferite dimensiuni proiectate pe o suprafață. După introducerea mai multor lentile de testare diferite în rama de probă, trebuie să spunem dacă acestea ne fac să vedem mai bine sau mai rău. În cadrul acestui proces gradual, optometristul determină cu exactitate prescripția de ochelari care ne permite să vedem clar și limpede. Dar există o metodă mai bună și mai precisă? VEDERE MAI BUNĂ a discutat cu Managerul de produs pentru instrumente optice pentru oftalmologie la Carl Zeiss Vision, Carsten Kreß.

VEDERE MAI BUNĂ: Testul de vedere este cea mai importantă parte a procesului de cumpărare a ochelarilor. Ce caracterizează refracția subiectivă modernă în ziua de azi?

Carsten Kreß: Așa este. La ZEISS, obiectivul nostru în ceea ce privește testele de vedere este acela de a maximiza vederea fiecărui pacient în parte. Acest lucru ar putea părea evident, dar ne dorim cu adevărat ca purtătorii de ochelari să obțină exact prescripția de lentile pentru ochelari care să le permită să își utilizeze întreaga vedere disponibilă. Nu încercăm să ajungem la ceea ce este în mod obișnuit denumită o acuitate vizuală de „100%”, ci mai degrabă ne propunem să atingem nivelul maxim, iar acesta poate varia foarte mult de la o persoană la alta.

VEDERE MAI BUNĂ: Care sunt cerințele pentru aceasta?

Carsten Kreß: Condițiile de testare pentru refracția subiectivă în sine sunt cruciale. În mod tradițional, testarea vederii este încă frecvent efectuată cu proiectoare care proiectează optotipurile pe un perete. Cu toate acestea, încăperea în care se efectuează testele de vedere trebuie să fie întunecată astfel încât optotipurile să poată fi vizualizate cu cât mai mult contrast. Acest lucru poate constitui un dezavantaj, deoarece, în general, condițiile de lumină diferă de cele prezente atunci când purtați corecția ulterioară.

Ca urmare, la ZEISS, încă din anul 1958, am dezvoltat instrumente de măsură cu optotipuri cu iluminare din spate. Aceasta înseamnă că refracția subiectivă poate fi efectuată în condiții de lumină naturală. Dispozitivul utilizat în prezent pentru măsurarea distanței este dispozitivul electronic i.Polatest®, care afișează optotipurile pe un LCD modificat special. Un alt avantaj al acestui instrument pentru testarea vederii este acela că de fiecare dată sunt generate optotipuri noi. Prin urmare, examinatorul le poate oferi pacienților o selecție nouă de citit ori de câte ori este nevoie, prevenind în mod eficient oboseala sau memorarea. De asemenea, le permite optometriștilor să folosească diferite optotipuri, precum litere, numere, inele Landolt, E-uri Snellen sau chiar simboluri pentru copii sau persoane analfabete.

Un instrument similar este disponibil și pentru testarea vederii la apropiere, pentru ochelarii de citit sau ochelarii pentru locul de muncă. Testarea vederii este efectuată cu dispozitiv mobil portabil, Polatest® N Classic, la distanța normală de citit și lucru a pacientului. De exemplu, imaginați-vă un muzician care trebuie să-și poată citi partitura cu exactitate la o anumită distanță. Lentilele pentru ochelari cu prescripție pot fi optimizate exact pentru această distanță de citit dacă este luată în luată în calcul cu precizie în timpul refracției subiective.

VEDERE MAI BUNĂ: Este adevărat că, cu i.Polatest®, testarea vederii poate fi efectuată simultan pe ambii ochi cu? De ce este acest lucru atât de important?

Carsten Kreß: Fluxul de lucru este următorul: Mai întâi, optometristul optimizează lentilele pentru ochelari cu prescripție pentru un ochi folosind i.Polatest®, iar apoi pentru celălalt ochi - o măsurătoare monoculară standard. Cu toate acestea, cum pacientul are, de regulă, doi ochi implicați în procesul de vedere, interacțiunea ambilor ochi trebuie să fie întotdeauna testată. Din acest motiv, oferim teste de polarizare pentru dispozitivele Polatest® - de unde și numele Polatest®.

Integrăm și testarea binoculară care permite diagnosticarea heteroforiei asociate. Scopul final al testelor binoculare este unul singur: vedere optimă și fără oboseală cu ambii ochi simultan. Lentilele de măsurare astfel determinate pot fi transferate în lentile pentru ochelari pentru utilizare de zi cu zi.

Carsten Kreß: Numeroase persoane nici măcar nu știu că suferă de probleme de vedere binoculară. De exemplu, există pacienți care suferă de afecțiuni severe asociate efortului (precum dureri de cap, senzație de arsură a ochilor sau sensibilitate ridicată la lumină), probleme de citire, percepție a adâncimii redusă sau tensiune musculară permanentă cauzată de o înclinare ușoară, neobservată a capului, care nu au fost diagnosticate ,în ciuda examinărilor minuțioase. Aceste persoane suferă adesea de o heteroforie asociată nediagnosticată, care poate fi frecvent corectată cu ajutorul ochelarilor prismatici. Nu vă faceți griji; aceste lentile nu sunt inestetice pentru purtător. Un test de vedere polarizant sau binocular poate clarifica chestiunea, împreună cu un istoric medical complet.

VEDERE MAI BUNĂ: Cum funcționează aceste teste?

Carsten Kreß: La fel ca și cu măsurătorile monoculare, pacientul privește la dispozitivul pentru testarea vederii. O tehnologie specială - similară proiecției 3D - arată numai anumite părți ale testului câte unui ochi, în timp ce mediul de testare este vizualizat normal cu ambii ochi. Pașii de corecție care pot îmbunătăți măsurarea vederii binoculare sunt determinați din afirmațiile pacientului cu privire la modul în care percepe acest test, respectiv dacă toate componentele testului sunt vizualizate simultan sau dacă anumite părți ale testului sunt decalate una de cealaltă.

O metodă de corecție a vederii binoculare și care este frecventă în țările vorbitoare de limba germană a fost dezvoltată de către H.-J. Haase încă din anul 1953 și numită după el: metoda de măsurare și corecție Haase, pe scurt MKH, în limba germană. Cu toate acestea, în funcție de istoricul medical, optometriștii pot folosi și alte teste și metode binoculare cu i.Polatest® pentru a echilibra vederea binoculară.

VEDERE MAI BUNĂ: Pot suferi și copiii de heteroforie asociată?

Carsten Kreß: Bineînțeles. În general, este extrem de important ca vederea copiilor și a sugarilor să fie verificată în mod regulat. Este incredibil pentru cât de multe probleme de vedere creierul nostru compensează singur - mai ales la copii. Ochiul care vede mai bine de regulă face toată treaba, iar impresia vizuală mai slabă este pur și simplu suprimată. Cu cât sunt depistate mai devreme și luate măsuri, cu atât sunt mai mari șansele de a trata în mod specific deficiențele de vedere și de a-i ajuta pe copii să-și dezvolte vederea binoculară. Nici măcar nu e nevoie să fie întotdeauna un test de vedere complet. De exemplu, părinții pot testa singuri mișcările de urmărire ale ochiului cu ajutorul testelor de mobilitate: mișcați un obiect prin câmpul vizual al copilului din diferite direcții și observați dacă ambii ochi urmăresc obiectul, în mod egal, neuniform sau cu salturi. Dacă unul dintre ochi reacționează diferit, vă recomandăm testarea la un medic oftalmolog.

În prezent se cunoaște faptul că afecțiuni precum analfabetismul, agitația sau lipsa concentrării ori ADHD la copii pot avea legătură cu problemele de vedere.

Testele de vedere pot fi efectuate cu copiii de îndată ce aceștia pot vorbi. Înainte de această vârstă, pot fi folosite observarea sau alte metode de evaluare, de exemplu pentru bebelușii născuți prematur.

VEDERE MAI BUNĂ: De ce un număr atât de mare de opticieni oftalmologi efectuează teste de vedere obiective înainte de refracția subiectivă?

Carsten Kreß: În general, pentru testele obiective de vedere se folosește un autorefractometru. Pentru aceasta, pacienții privesc într-un dispozitiv care măsoară în mod automat și consecutiv ametropia pentru fiecare ochi în parte. La ZEISS, autorefractometrul este denumit i.Profiler® și efectuează măsurătorile folosind tehnologia fronturilor de undă. Această tehnologie permite măsurarea unor aberații de ordin mai mare, care la rândul lor pot fi utilizate pentru optimizarea lentilelor de corecție prescrise pentru situații de lumină redusă (de ex. la apus sau crepuscul). Unul dintre avantajele efectuării mai întâi a unui test obiectiv de vedere este clar - nu solicită în mod excesiv pacienții în camera de examinare cu examinări îndelungate. Dispozitivul i.Profiler® le oferă rapid opticienilor rezultate ale măsurătorilor foarte concludente, care le permit să înceapă imediat refracția subiectivă și să optimizeze foarte mult prescripția de ochelari - și cu măsurătoarea binoculară.

Testul online ZEISS de verificare a vederii Cât de bine distingeți contrastul și culorile? Verificați-vă vederea simplu și rapid!

Explicația rezultatelor testelor de vedere:

În timpul testelor de vedere, valoarea de refracție a corecției optice a ochiului este determinată fără a-i permite ochiului să formeze o imagine clară prin intermediul acomodării (ajustarea dinamică individuală a puterii de refracție a cristalinului).

0.00 D (dioptrii) = Vedere normală (emetropie)

Puteri altele decât 0.00 D (dioptrii) = Ametropii

de ex. sph +2.00 D (dioptrii) = Hipermetropie – la fel și în cazul prezbiopiei; aceasta este denumită o adiție pentru apropiere (Add)

de ex. sph -1.00 dpt (dioptrii) = Miopie

cyl 1.00 dpt (dioptrii) = Ametropie cilindrică (astigmatism) – ochiul vede punctele ca bare sau linii

Ce este heteroforia asociată?

Atunci când vederea binoculară este normală, ambii ochi văd un anumit obiect identic. În cazul heteroforiei asociate, există un dezechilibru al mușchilor responsabili pentru mișcările ochilor, persoanele suferind de această afecţiune fiind silite să depună un efort considerabil pentru a putea vedea. Dacă ochii acestora ar lua poziția cea mai relaxată, rezultatul ar fi vederea dublă. Persoanele care suferă de heteroforie asociată simt nevoia (involuntară) de a compensa pentru această problemă de vedere, ceea ce duce la o gamă largă de dureri. Cea mai apropiată comparație este o abatere de la structura corporală normală, de ex. un picior este puțin mai scurt decât celălalt. Acest lucru cauzează deseori dureri și tensiune la nivelul spatelui, care sunt ușor de compensat cu un branț adecvat în pantof. Ochelarii cu lentile prismatice pot compensa pentru heteroforia asociată.

Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

Testul ZEISS online de verificare a vederii Participați la testul ZEISS online pentru verificarea vederii și testați-vă calitatea vederii.

Să înțelegem vederea 27 sept. 2021

Tags: La optician

Secretul din spatele designului perfect al lentilelor pentru ochelari Pentru furnizarea unei soluții personalizate sunt necesare o experiență bogată, calcule matematice și cunoașterea detaliată a nevoilor purtătorilor de ochelari.
Lentile din plastic sau sticlă? Care este materialul potrivit pentru fiecare pacient? Informați-vă înainte de a vă cumpăra ochelari și vă veți bucura de o vedere mai bună.
Optica oftalmică din ziua de azi: Cum s-a schimbat consultul optic în ultimii 10 ani Volker Meyer și Heinrich Rath de la Universitatea Aalen din Germania au stat de vorbă cu echipa VEDERE MAI BUNĂ

Produse asemanatoare