Lentilele potrivite pentru o vedere optimă

Ce fel de lentile se potrivesc pentru corectarea diferitelor deficiențe de vedere?

Miopia, hipermetropia, prezbiopia - există multe probleme de vedere care pot limita percepția vizuală. În cele mai multe cazuri este de ajuns să vă procurați o pereche de ochelari cu lentile potrivite ca să vedeți din nou clar. Ce fel de lentile sunt potrivite pentru diferitele deficiențe de vedere? Lentile constituie cea mai importantă componentă a unei perechi de ochelari, iar varietatea acestora este nemărginită. VEDERE MAI BUNĂ explică: ce fel de lentile se potrivesc pentru corectarea eficientă a diferitelor probleme și deficiențe de vedere?

Soluții de lentile clasice

Lentile monofocale ZEISS - pentru corecția miopiei și a hipermetropiei

Lentilele monofocale au aceeași putere dioptrică pe întreaga suprafață a lentilelor, adică puterea dioptrică este uniformă la nivelul întregii lentile. Acestea sunt utilizate la ochelarii de distanță și la ochelarii de citit. Care este diferenţa? În cazul ochelarilor de citit, lentilele monofocale sunt optimizate pentru vederea în zona vizuală de apropiere și sunt adaptate în mod individual la distanța standard de citit a purtătorului de ochelari cu hipermetropie. Aceste lentile sunt ideale nu numai pentru cărți, dar și pentru fonturile mai mici de pe un smartphone sau o tabletă.

Pentru a înțelege mai bine miopia și hipermetropia, mai întâi trebuie să înțelegeți modul în care vedem: pentru a percepe clar lucrurile din jur, atunci când ne uităm la ele, sistemul nostru vizual trebuie să le proiecteze pe retină - și nu în fața sau în spatele ei. Această capacitate este compromisă la persoanele cu deficiente de vedere. La persoanele cu hipermetropie, ochiul proiectează imaginea obiectelor în spatele retinei și acesta este motivul pentru care văd obiectele din apropiere ca fiind neclare. În cazul miopiei, obiectele aflate la distanță apar încețoșate deoarece ochiul miop formează imaginea în fața retinei și nu pe aceasta. O pereche de lentile de ochelari pentru distanță, perfect ajustate vă poate ajuta să vedeți clar atunci când priviți obiecte aflate la distanță.

Lentilele monofocale ZEISS - pentru corecția miopiei

Lentilele monofocale ZEISS - pentru corecția miopiei

Lentilele monofocale ZEISS - pentru corecția hipermetropiei

Astigmatismul poate fi corectat cu lentile monofocale. Pentru acesta, în lentilă se integrează o putere dioptrică suplimentară, care corectează astigmatismul: cunoscută sub numele de corecție cilindrică (indicat prin „cyl“ pe prescripție). Aceste lentile se numesc lentile torice.

Lentile monofocale – pentru corecția astigmatismului

Lentile monofocale – pentru corecția astigmatismului

Lentile prismatice: pentru corectarea heteroforiei

La pacienții cu heteroforie, lentile prismatice optimizează interacțiunea dintre ochi. În cazul heteroforiei, cunoscută și sub numele de strabism ascuns sau latent, ochii purtătorului nu sunt perfect paraleli, ceea ce afectează viziunea spațială. Creierul și mușchii oculari încearcă în mod constant să evite imaginile duble, ceea ce este foarte obositor și cauzează adeseori dureri de cap. Ochelarii cu lentile prismatice echilibrează această vedere neregulată printr-o șlefuire specială la cel puțin una dintre lentile. Astfel se îmbunătățește mobilitatea și interacțiunea dintre ochi, ceea ce permite purtătorului să vadă mai clar și mai relaxat.

Lentile bifocale: pentru problemele de vedere la distanță și la apropiere

Lentilele bifocale sunt formate din două lentile și permit utilizatorului să vadă clar obiectele atât la apropiere, cât și la distanță. Această îmbinare devine evidentă prin linia de demarcație dintre cele două lentile; cea de jos este mai mică și arată ca o mică fereastră. Aceasta este zona pentru citit, pentru vedere la aproape, iar restul lentilei asigură o vedere bună la distanță. De la această dublă putere se trage și numele lentilei: în limba latină, bi înseamnă „doi“ și focal se referă la „punct focal.“ În trecut lentilele bifocale au fost frecvent utilizate pentru a corecta prezbiopia. În prezent, nu mai sunt at\t de utilizate. Foarte mulți purtători găsesc această linie de demarcație inestetică sau chiar iritantă, de exemplu atunci când urcă scările. Care este soluția? Lentilele progresive moderne. Acestea oferă o trecere mai lină între zonele de vedere și astfel, un confort vizual mărit.

Lentile bifocale

Lentile trifocale: pentru probleme de vedere la distanțe multiple

Lentilele trifocale (tri înseamnă „trei“, iar focal înseamnă „punct focal“) prezintă o structură similară lentilelor bifocale și sunt destinate purtătorilor care suferă de prezbiopie. În plus față de optimizarea pentru vederea de aproape și distanță, în aceste lentile se integrează un alt interval de corecție pentru distanțe intermediare, între 50 și 150 cm. Lentilele trifocale au aceleași dezavantaje ca și lentilele bifocale: trecerile prea evidente între zonele de vedere și un decalaj vizibil între lentile - acestea fiind motivele pentru care tot mai mulți purtători optează pentru lentilele progresive moderne.

Lentile progresive: pentru miopie, hipermetropie, astigmatism si prezbiopie

Lentile progresive: pentru miopie, hipermetropie, astigmatism si prezbiopie

Lentilele progresive prezintă avantaje evidente în comparație cu lentilele bifocale și trifocale. Lentilele progresive conțin zone de putere pentru apropiere, distanțe intermediare și pentru vedere la distanță - și toate acestea sunt integrate într-o singură lentilă cu treceri mai line între zone și fără linii de demarcație. Puterea se schimbă lin dinspre partea superioară spre cea inferioară de la cea pentru vedere la distanță la vederea la aproape. Lentilele progresive asigură o vedere clară, relaxată la toate distanțele și reprezintă o alegere perfectă pentru corecția miopiei, hipermetripiei și prezbiopiei. Sunt potrivite atât pentru citit, lucrul la calculator sau pur și simplu pentru a privi la depărtare.

Lentile progresive

Datorită unor metode de producție de ultimă generație pentru un confort vizual excepțional, lentile progresive de la ZEISS sunt adaptate precis la nevoile individuale ale purtătorului, ținând cont de o multitudine de factori. Unele dintre aspectele cele mai importante sunt distanța interpupilară, unghiul pantoscopic și distanța vertex-spate - aceștia sunt doar câțiva parametri individuali care se iau în considerare în timpul producției la ZEISS.

Imaginile încețoșate în zonele de tranziție sau probleme la urcatul scărilor - dezavantaje ale generațiilor anterioare de lentile progresive - aparțin trecutului, atunci când vine vorba de lentilele progresive. Acestea asigură nu numai o vedere clară, naturală, dar și focalizarea rapidă la toate distanțele și în toate direcțiile. Sunt niște lentile de ochelari optime pentru utilizarea de zi cu zi - indiferent dacă aceasta va fi prima dumneavoastră pereche de ochelari, dacă doriți să treceți de la ochelarii de citit la lentile progresive sau dacă ați purtat ochelari de distanță până acum. Lentilele progresive reprezintă de asemenea o soluție ideală pentru persoanele cu vedere normală sau cu astigmatism care încep să prezinte prezbiopie.

Opticianul dumneavoastră va fi încântat să vă ajute să găsiți lentilele progresive potrivite.

Lentile speciale pentru aplicații specifice

O pereche de ochelari trebuie să fie unică, la fel ca persoana care o poartă. În funcție de stilul dumneavoastră de viață, hobby-uri sau muncă, ochelarii trebuie să fie în măsură să satisfacă o serie întreagă de nevoi diferite. De aceea, este esențial ca opticianul dumneavoastră să efectueze o analiză aprofundată a nevoilor dumneavoastră vizuale și să vă recomande lentilele potrivite. În plus față de opțiunile „obișnuite“ de lentilă, există și câteva tipuri de lentile speciale care vă pot fi de ajutor în păstrarea unei vederi optime. De exemplu:

Lentile pentru stilul de viață digital, pentru a contracara suprasolicitarea digitală a ochilor

Utilizarea dispozitivelor digitale, cum ar fi smartphone-urile și e-reader-ele solicită ochii în fiecare zi. Ochii trebuie să se acomodeze cu o distanță mai redusă de vedere la apropiere specifică utilizării dispozitivelor digitale comparativ cu distanța de la care citim un ziar sau o carte. Aceste dispozitive necesită și schimbarea constantă a vederii între diferite distanțe. Ca urmare, pot apărea dureri de cap și ale musculaturii gâtului, ochi uscați sau obosiți, mai ales pe măsură ce înaintăm în vârstă. O soluție o reprezintă lentilele de distanță cu un suport special pentru vedere la aproape, cum ar fi lentilele ZEISS Digital. Lentilele ZEISS Digital sunt special concepute pentru utilizarea dispozitivelor digitale precum e-readerele sau smartphone-urile, ajutând purtătorul să focalizeze mai uşor la depărtare și apropiere. Tehnologia ZEISS Digital este de asemenea disponibilă pentru lentilele progresive.

Lentilele ZEISS Digital

Lentile pentru o vedere bună, fără efect de orbire în timpul condusului

Vederea optimă este o condiție necesară pentru condusul în condiții de siguranță, deoarece la volan ochii noștri lucrează suplimentar: schimbând în mod constant focalizarea între șosea, GPS, oglinda retrovizoare și cele laterale. Condițiile meteorologice nefavorabile și condițiile de iluminat redus îngreunează adesea vederea. Lentilele optimizate special pentru situațiile particulare cu care vă confruntați în timpul condusului (de ex. lentilele ZEISS DriveSafe, disponibile sub formă de lentile monofocale și progresive) reduc stresul vizual din timpul conducerii auto și asigură o vedere mai bună. La persoanele sensibile la reflexii, lentilele DriveSafe pot contribui la combaterea efectului de orbire.

Lentilele ZEISS DriveSafe

Lentile pentru locul de muncă

Oamenii observă, de regulă, schimbarea după vârsta de 40 de ani: munca la calculator și schimbarea privirii - de la tastatură la monitor sau de la calendar la telefon - este dintr-o dată mai obositoare pentru ochi. Pentru a putea vedea clar la diferite distanțe, adesea adoptă în mod inconștient o poziție incomodă, de ex. aplecându-se înainte sau ridicând capul. Durerea de spate și cea cervicală alături de senzația de ochi uscați sau iritați sunt numai câteva dintre posibilele consecințe. Lentilele pentru birou ZEISS contribuie la prevenirea acestui tip de stres vizual: ele sunt adaptate nevoilor dumneavoastră vizuale particulare la locul de muncă și sunt optimizate pentru toate distanțele necesare în timpul lucrului în fața monitorului calculatorului. Ochelarii cu lentile de citit standard sau cu lentile progresive nu sunt, de regulă, ideali pentru munca la calculator, deoarece zonele lentilelor nu sunt optimizate pentru munca la birou. Ochelarii de citit, de exemplu, permit vederea optimă numai la distanță scurtă - prea scurtă pentru munca la calculator sau pentru a privi la biroul dumneavoastră. În ceea ce privește lentilele progresive, purtătorul privește monitorul prin porțiunea intermediară a lentilelor și trebuie să își încline capul în sus pentru a putea vedea clar ecranul. Ambele tipuri de lentile încurajează o postură nefirească în timpul lucrului, putând duce la tensiune musculară la nivelul gâtului, umerilor și spatelui, precum și la dureri de cap.

Lentilele pentru birou ZEISS

Lentilele fotosensibile: o protecție eficientă fără schimbarea ochelarilor

Fie că sunteți la locul de muncă sau acasă, lentilele speciale pot intensifica confortul dumneavoastră vizual în nenumărate situații. Știați că toate lentilele există și în varianta fotosensibilă? Acestea oferă o protecție UV perfectă și vedere optimă într-o singură lentilă - ne mai fiind nevoie de schimbarea ochelarilor. Aceste lentile oferă tot ce v-ați putea aștepta: percepție îmbunătățită a contrastului culorilor, un efect de strălucire mai redus și un tratament antireflex. Lentilele se închid la culoare în funcție de intensitatea radiațiilor UV - începând cu o nuanță ușor închisă până la o culoare complet închisă, ca cea a ochelarilor de soare. Se închid la culoare în câteva secunde și devin incolore în doar câteva minute.

Lentilele fotosensibile

Aveți la dispoziție o gamă largă de lentile, printre care desigur veți găsi cea mai potrivită pentru dumneavoastră. Ce fel de lentile vi se potrivesc? Aflați simplu și rapid făcând testul Profilul meu vizual. Nu uitați: tot ceea ce aveți nevoie pentru a găsi lentilele perfecte pentru dumneavoastră este o analiză cuprinzătoare a cerințelor vizuale!

Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

Testul ZEISS online de verificare a vederii Participați la testul ZEISS online pentru verificarea vederii și testați-vă calitatea vederii.

Să înțelegem vederea 27 sept. 2021

Tags: La optician

Cum se produc lentilele pentru ochelari? De la lentilele ZEISS din plastic la cele din sticlă - tot ceea ce ați dorit să aflați despre producția lentilelor de ochelari

Să înțelegem vederea 28 mar. 2018

Tags:

Recunoașterea problemelor de vedere Miopia, hipermetropia, astigmatismul, etc.: Ce fel de probleme de vedere implică cum le putem corecta?
Daltonismul, discromatopsia și discromatopsia totală Care sunt tipurile de acromatopsie și daltonism? Și cum le puteți recunoaște?

Să înțelegem vederea 29 nov. 2017

Tags:

Produse asemanatoare