Lentile vechi - rame noi. Este acest lucru cu putință?

Dacă nu vă mai plac ramele ochelarilor dumneavoastră însă lentilele sunt încă perfect adaptate stării vederii dumneavoastră, cum vă poate ajuta opticianul în căutarea unui nou model?

Moda se schimbă într-un ritm tot mai alert. Și nu vorbim doar despre haine și pantofi, ci și despre ramele de ochelari. Dacă, în urmă cu doi ani, modelele subțiri erau cele care îi entuziasmau pe purtătorii de ochelari, în prezent, ramele de ochelari mai late sunt în vogă. Și cine știe care va fi tendința anul următor. Totuși, nu este întotdeauna necesar să cumpărați o pereche nouă de ochelari. În unele cazuri, opticianul vă poate monta lentilele dumneavoastră actuale, care vă oferă o vedere optimă, în noi rame de ochelari.

Schimbările modei au loc atât de repede încât uneori, încercarea de a ține pasul cu ele este o adevărată provocare. Dacă, într-un an, hainele viu colorate sunt cea mai nouă tendință, nu va trece mult până când aceleași haine atrag priviri disprețuitoare. Însă nu doar jeanșii, rochiile, bluzele, cămășile și pantofii sunt afectați de tendințele modei. Ramele de ochelari sunt un alt accesoriu pentru care noi și noi tendințe apar în permanență. Și iată cum, iar și iar vă găsiți, în mod natural, în situația în care modelul dumneavoastră actual de rame de ochelari nu vă mai place atât de mult. Dar aceasta înseamnă neapărat că aveți nevoie de o pereche nou-nouță de ochelari? „În anumite condiții, este posibilă montarea lentilelor vechi în noi rame de ochelari”, spune Heike Rudolph, optician în cadrul Niemand Optik din Berlin Charlottenburg.

Anumite date, numite date de centrare, joacă un rol important în astfel de cazuri. Pentru a vă putea folosi în mod optim de performanța lentilelor de ochelari moderne, punctul de perspectivă exact trebuie să fie determinat cu precizie. Cu o frecvență tot mai mare, o astfel de precizie impune implementarea unei tehnologii de ultimă oră, precum sistemele de măsurare de înaltă precizie, de exemplu sistemele moderne de centrare sau revoluționarul sistem i.Profiler de la ZEISS.

Exemple de lentile pentru ochelari moderne sunt lentilele individual măsurate și particularizate, precum lentilele monofocale Clarlet Individual sau lentilele progresive ZEISS Individual 2.

Pentru a utiliza în mod optim performanța optică a lentilelor de ochelari particularizate, opticianul înregistrează următoarele date de centrare: distanța dintre centrul pupilei și centru ramei, distanța dintre marginea inferioară a ramei și centrul pupilei, distanța dintre suprafața posterioară a sticlei și cel mai avansat punct al corneei, unghiul dintre suprafața lentilei și linia de vizualizare verticală (termenul tehnic: înclinare) precum și unghiul dintre suprafața lentilei și linia orizontală de vizualizare (denumită curbură). Această listă foarte cuprinzătoare cu date de centrare este ea însăși o dovadă a funcționalității extrem de sensibile a lentilelor de ochelari moderne și demonstrează importanța interacțiunii dintre ochi, lentile și rama de ochelari potrivită. Prin urmare, doar într-un număr limitat de cazuri este posibilă montarea lentilelor particularizate „vechi” în noi rame. Opțiunea de a monta lentile vechi în noi rame de ochelari are cele mai multe șanse a funcționa în cazul lentilelor monofocale standard, deoarece numai distanța interpupilară trebuie să fie identică. În cazul lentilelor monofocale standard, restul datelor de centrare nu sunt în general necesare. „Bineînţeles, puterea lentilelor joacă de asemenea un rol decisiv”, spune expertul Heike Rudolph. „Cu cât este mai mare efectul optic al lentilelor, cu atât sunt mai reduse toleranțele în producerea ochelarilor”.

Lentilele progresive sunt și mai problematice. „În acest caz, din păcate toleranțele sunt chiar mai limitate, deoarece, în ciuda faptului că sunt foarte mici, lentilele trebuie să permită o vedere precisă la distanță, la apropiere și la semi-distanță”, spune Heike Rudolph. Prin urmare, lentilele ochelarilor trebuie să fie o capodoperă a tehnicii, deoarece ele nu trebuie doar să corecteze simultan miopia, hipermetropia și prezbiopia, dar trebuie și să permită o vedere clară la toate distanțele intermediare. „În acest caz, există doar câteva situații limitate în care este posibilă montarea lentilelor vechi în rame noi”, spune opticianul din Berlin.

Starea lentilelor ochelarilor este un alt factor care trebuie să fie luat în considerare. Acestea nu trebuie să fie puternic zgâriate, deoarece reajustarea va supune suprafața acestora la solicitări suplimentare. Introducerea de lentile noi în rame vechi, pe de altă parte, nu prezintă niciun fel de probleme. Oricine a găsit perechea de rame care i se potrivește de minune și cu care este în întregime mulțumit, îi poate solicita opticianului să folosească această ramă pentru a monta lentile noi. Atât timp cât materialul este încă funcțional, nu există nimic care să împiedice acest lucru.

Testul online ZEISS de verificare a vederii Cât de bine distingeți contrastul și culorile? Verificați-vă vederea simplu și rapid!
Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

Recunoașterea problemelor de vedere Miopia, hipermetropia, astigmatismul, etc.: Ce fel de probleme de vedere implică cum le putem corecta?
Istoria ochelarilor De la origini, ”pietrele pentru citit” până la modernele accesorii de stil de viață și modă
O vedere mai bună pentru persoanele în vârstă De regulă, toate persoanele peste 40 de ani au nevoie de o pereche de ochelari. Lentilele progresive cu adiție pot reda acuitatea vizuală normală.
Nicio față nu este simetrică și nu există două persoane cu aceeași distanță între ochi Lentilele ochelarilor vor atinge potențialul lor maxim numai după ce ramele au fost cu exactitate ajustate la fiecare purtător în parte.

Produse asemanatoare