- Ajutați-mă să aleg
- Prezentare generală
- Ochelari pentru distanţă + citit
- Lentile multifocale
- Ochelari de soare
- Ochelari pentru locul de muncă
- Ochelari pentru sport
- Ochelari pentru copii
- Tratamente pentru lentile
- Lentile de contact
- Curățarea și întreținerea lentilelor
- La optician
- Chirurgia oculară cu laser
- Operația de cataractă
- Home
- Exploraţi Vedere mai bună
- Să înțelegem vederea
- Lentile din plastic sau sticlă?
Lentile din plastic sau sticlă?
Care este materialul potrivit pentru fiecare pacient? Informați-vă înainte de a vă cumpăra ochelari și vă veți bucura de o vedere mai bună.
Această întrebare fundamentală este adresată la fiecare achiziție de ochelari: Preferați lentile din plastic sau din sticlă? Când decideți, trebuie să țineți minte că ochelarii dumneavoastră trebuie să fie rezistenți, atrăgători, incasabili, confortabili - și, nu în ultimul rând, ușor de purtat. Următoarele sunt valabile atât pentru lentilele din plastic cât și pentru cele din sticlă: Alegerea celui mai potrivit material depinde de factori individuali precum acuitatea vizuală și gusturile personale.
Lentilele pentru ochelari din sticlă
Lentilele pentru ochelari din sticlă, adică lentilele fabricate din sticlă naturală conform clasificării lor profesionale - obișnuiau să reprezinte standardul. În prezent, ele își păstrează în continuare un loc în optometrie datorită excelentei lor rezistențe la zgâriere. Consumatorii vor aprecia și faptul că sunt mai ieftine decât lentilele similare din plastic. În cazul unei ametropii grave, ele pot asigura corecția necesară cu lentile relativ subțiri – un aspect estetic ce nu trebuie să fie subestimat.
Sticla naturală este recomandată și pentru lentilele bifocale sau trifocale deoarece diverse materiale pot fi fuzionate fără a forma o muchie perceptibilă. În principiu, grosimea mai mare a materialului îl face mai pur din punct de vedere optic; lentilele par mai clare și au mai puține margini de culori deranjante (așa-numita dispersie).
Atunci când lumina atinge lentilele ochelarilor, aceasta este divizată și dispersată în părțile sale componente. Acest lucru creează un spectru de culoare vizibil deranjant, similar unei prisme. Intensitatea acestui efect, cunoscut sub denumirea de dispersie, depinde de calitatea materialul folosit: material de înaltă calitate = dispersie minimă. Efectul marginilor de culoare este măsurat pe baza așa-numitului număr Abbé: Cu cât este mai mare numărul Abbé pentru materialul unor lentile, cu atât este mai redusă dispersia.
Avantajul sticlei naturale: Produce margini de culoare considerabil mai slabe, chiar și atunci când indicele de refracție este identic cu cel al lentilelor din plastic.
Cu cât este mai mare intervalul indicelui de refracție (așa-numitul indice de refracție) al materialului din care sunt fabricate lentilele, cu atât este mai subțire sticla finită. În cazul valorilor dioptrice ridicate, se recomandă așadar utilizarea unui material pentru lentile cu un indice de refracție ridicat, deoarece aceasta va reduce grosimea lentilelor și, implicit, a greutății ochelarilor. De exemplu: O lentilă cu un indice de refracție de 1,6 este întotdeauna mai subțire decât una cu un indice de refracție de 1,5 pentru o valoare dioptrică identică.
Sticla naturală are un avantaj clar aici: Intervalul indicilor săi de refracție se întinde de la 1,5 până la 1,9, în timp ce intervalul indicilor de refracție ai sticlei organice (= plastic) este numai 1,5 până la 1,74. Sticla naturală are și o densitate mai mare decât plasticul.
Rezultatul: Chiar și atunci când indicele de refracție este identic, lentilele pentru ochelari fabricate din sticlă sunt întotdeauna mai subțiri decât cele din plastic - dar sunt și mult mai grele.
Ochelarii din plastic – Sunt aceștia numai pentru Copii și Sportivi?
Ochelarii din plastic - cunoscut și ca sticlă organică - sunt folosiți în prezent pentru toate tipurile de ochelari și sunt de asemenea ideali pentru activități sportive și pentru ochelarii pentru copii.
- Sunt foarte ușori și, prin urmare, confortabil de purtat.
- Mai sunt și foarte rezistenți. În această privință, ei surclasează sticla de până la 100 de ori, în funcție de tipul de plastic folosit.
- Mai mult, ei oferă o protecție mai bună împotriva scânteilor aeropurtate (de exemplu de la artificii, focuri de tabără, lucrări de sudură și șlefuire) și nu se pot așchia - un beneficiu semnificativ pentru siguranță în numeroase situații de zi cu zi.
Dezavantaje: Comparativ cu sticla naturală, plasticul are o rezistență scăzută la zgâriere. Ca urmare, este mult mai sensibil și necesită întreținere suplimentară. Un tratament special poate fi aplicat ca remediu, de exemplu unul care ține murdăria la distanță sau care durifică materialul (precum LotuTec al Carl Zeiss).
Un alt avantaj al plasticului: În timp ce sticla naturală poate fi nuanțată doar în câteva culori și la un cost relativ ridicat, ochelarii din plastic sunt ușor de tratat cu practic orice nuanță. Plasticul este prima alegere pentru cei care-și doresc ochelari cu lentile colorate pe post de accesoriu de modă.
Testul online ZEISS de verificare a vederii
Cât de bine distingeți contrastul și culorile? Verificați-vă vederea simplu și rapid!
Profilul meu vizual
Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră