Intervenție chirurgicală în locul ochelarilor?

Bucurați-vă din nou de o vedere excelentă fără ochelari - iată ce promite intervenția chirurgicală cu laser. Însă atenție: Procedura are și unele riscuri inerente

Mulți dintre cei care suferă de deficiențe de vedere sunt foarte entuziasmați când aud reclamele care pretind că intervenția chirurgicală cu laser este în întregime lipsită de riscuri. Pentru pacienții a căror vedere este atât de slabă încât își pot percepe mediul înconjurător numai cu ajutorul unui dispozitiv de ajutor vizual, acest lucru sună într-adevăr foarte tentant. Cu toate acestea, există un aspect foarte important pe care toți cei ce se gândesc la o intervenție chirurgicală cu laser trebuie să-l rețină - aceste operații sunt întotdeauna efectuate pe țesut sănătos. Există riscuri definitive iar pacienții pot suferi leziuni permanente.

Sună atât de simplu: Procedura cu laser durează numai 30 de secunde, se presupune că este complet nedureroasă iar ochiul va putea vedea clar din nou în aceeași zi. De 20 de ani deja, medicii gravează puterea de refracție optică a dispozitivul de ajutor vizual în cornee folosind pulsațiile explozive ale fasciculului laser. Dacă totul merge bine, pacientul nu va mai avea nevoie de ochelari. Aceasta într-o lume perfectă - cu toate acestea, intervenția chirurgicală cu laser nu este în întregime lipsită de riscuri.

Există câteva aspecte fundamentale pe care pacienții care intenționează să se supună unei intervenții chirurgicale cu laser trebuie să le ia în considerare:

 • Nu se adresează pacienților sub 21 de ani, deoarece dezvoltarea ochiului nu este încă finalizată;
 • Nu se poate efectua în cazul unei ametropii care s-a modificat recent cu mai mult de 20%;
 • Nu poate fi utilizată pe tulburări lacrimale ale suprafeței corneene din cauza filmului lacrimal insuficient;
 • De asemenea, nu poate fi utilizată pe pacienți cu boli oculare precum inflamațiile corneene asociate unui virus; nici pe
 • Pacienți cu cataractă, deoarece afecţiunea presupune mai întâi un tratament chirurgical obişnuit. Cristalinul încețoșat trebuie să fie înlocuit cu unul artificial. Avantajul decisiv: După intervenția chirurgicală, de regulă ochelarii de citit nu mai sunt necesari;
 • Nu se adresează femeilor însărcinate, deoarece ametropia poate fi instabilă în decursul celor nouă luni de sarcină;
 • Nu vă supuneți intervenției chirurgicale dacă suferiți de boli generale precum reumatismul, de tulburări de cicatrizare a plăgilor, boli metabolice, monoftalmie;
 • Nu trebuie să fie utilizată în cazuri foarte grave de ametropie (mai mult de -6,00 dpt sau peste +4,00 dpt)

Complicații ce pot apărea în urma intervenției chirurgicale cu laser

Când ascultați grandioasele promisiuni făcute de clinicile de chirurgie oculară cu laser, nu v-ar trece niciodată prin minte că o operație oculară cu laser poate avea ca rezultat atât de multe complicații. De fapt, o sensibilitate perturbatoare la lumina orbitoare și o vedere mezopică în scădere pot fi consecinţele procedurii. Obiectele luminoase pot apărea extrem de strălucitoare, iar razele pot emana din punctele luminoase precum focurile de artificii.
O altă posibilă consecință este efectul de ceață, în care sursele de lumină apar înconjurate de un efect corona, mai ales pe timp de noapte. Sau „crearea de fantome”, unde o imagine fantomă apare lângă o imagine percepută clar, precum o umbră ușor decalată. De multe ori, leziunile cauzate ochiului sunt ireparabile.
Aproximativ 40% din persoanele care au fost supuse unei intervenții chirurgicale cu laser suferă și de un sindrom temporar sau permanent de ochi uscați. Un alt aspect de reținut: Cu cât este mai severă miopia, cu atât mai mult din cornee va trebui să fie evaporată cu laserul. Consecinţele pe termen lung ale acestui proceduri, care are ca rezultat o cornee mult mai subțire, nu pot fi prevăzute la ora actuală.

O viață fără ochelari?

Fără îndoială: Metodele chirurgicale cu laser au cunoscut îmbunătățiri semnificative în ultimii 20 de ani. Chiar și așa, dorința de a putea trăi fără ochelari nu este întotdeauna îndeplinită. Chirurgia oftalmologică refractivă nu poate atinge o corecție exactă cu zero dioptrii, corecție care este într-adevăr posibilă cu ochelari.

O altă îmbunătățire care poate fi obținută numai cu ochelari sau lentile de contact este abilitatea de a se adapta flexibil condițiilor în schimbare. Pacienții trebuie să rețină că ochelarii pentru prezbiopie sunt posibili numai începând cu vârsta de 40 - 45 ani. Cei care suferă de această afecțiune și au fost supuși intervenției chirurgicale cu laser vor avea nevoie în continuare de ochelari de citit.

Pe lângă aceasta, ametropia nu este un factor stabil. Se poate modifica și, în 3% din cazuri, chiar se modifică pe o perioadă de mai mulți ani. Există un risc crescut, mai ales în rândul pacienților cu ametropie severă, de agravare a tulburării la trei ani după procedura cu laser. Mai mult, tulburările hormonale și bolile țesutului conjunctiv pot face ca o persoană să redevină mioapă.

Cum funcționează intervenția chirurgicală cu laser

În prezent sunt disponibile mai multe metode de intervenție chirurgicală cu laser. Chirurgia Lasik este cea mai cunoscută pacienților și cea mai răspândită. Procedura în sine este efectuată în trei etape:

 1. Decuparea
  Un strat subțire (un lambou cu o grosime de aprox. 0,14 mm) este decupat din stratul cornean superior până la circa 90% cu un micro-plan automat.
 2. Utilizarea laserului
  Lamboul este pliat precum coperta unei cărți. Fasciculul laser evaporă țesutul cornean din zona optică pentru miopie, pe marginea exterioară pentru hipermetropie.
 3. Protejarea
  La final, lamboul este reamplasat în poziția sa originală, precum un bandaj natural. Lamboul se va lipi însă nu va mai crește împreună. 
Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

Clipire, plâns şi vederea de stele Ce face ochii aşa speciali

Să înțelegem vederea 16 oct. 2017

Tags:

De ce văd oamenii diferit? Culori mai bogate, o vedere nocturnă mai bună, contrast îmbunătățit - pentru o utilizare mai bună a întregului nostru potențial vizual.

Să înțelegem vederea 16 oct. 2017

Tags:

Cum funcționează vederea cromatică? Și ce înseamnă aceasta pentru persoanele care poartă ochelari de soare?

Să înțelegem vederea 16 oct. 2017

Tags:

Ce este centrul de rotație al ochiului? Un punct special din ochi joacă un rol mai mult decât esențial în producerea lentilelor pentru ochelari ZEISS

Să înțelegem vederea 16 oct. 2017

Tags:

Produse asemanatoare