Cum funcționează vederea cromatică?

Și ce înseamnă aceasta pentru persoanele care poartă ochelari de soare?

Nici măcar nu vă gândiți la acest lucru în timp ce se întâmplă: ochii noștri percep peste 200 nuanțe diferite de culoare, disting în totalitate între cele mai detaliate nuanțe și recunosc peste 20 de niveluri de saturație și 500 niveluri de luminozitate. Puteți vedea rezultatul: în fiecare zi asimilăm milioane de stimuli de culoare - o lume de vis a culorilor, care adesea ne lasă fără cuvinte. Dar cum funcționează toate acestea? De ce uneori cerul este albastru sau roșu iar alteori gri? Și ce legătură are acest lucru cu producerea lentilelor pentru ochelarii de soare?

Conurile dumneavoastră fac totul - iată cum funcționează vederea cromatică.

Ochii dumneavoastră au două tipuri diferite de celule senzoriale: bastonașe și conuri. Aceste două tipuri de fotoreceptori din retină își împart munca și efectuează diferite sarcini: bastonașele ne permit să percepem modificări în luminozitate până la un anumit nivel de intensitate a luminii. Bastonașele din ochii dumneavoastră sunt esențiale pentru vederea la asfințit și pe timp de noapte. Ele vă permit să vedeți atât pe lumină cât și pe întuneric. Conurile sunt responsabile pentru percepția culorilor. Ele există în trei tipuri diferite, fiecare reacționând la diferite lungimi de undă:

  1. Conuri pentru lumina albastră (conurile-S; S vine de la „scurt”; acestea reacționează la lungimile de undă mai scurtă)
  2. Conuri pentru lumina verde (conurile-M; M vine de la „mediu”; pentru lungimile de undă medie)
  3. Conuri pentru lumina roșie (conurile-L; L vine de la „lung”; pentru lungimile de undă mai lungă)

Dar cum afectează aceasta vederea cromatică? - Atunci când o suprafață reflectă, de exemplu, numai undele scurte, creierul dumneavoastră o va percepe ca fiind albastră. Dacă numai undele lungi sunt reflectate, atunci creierul va distinge roșu. Razele de lumină cu lungimi de undă medie vă fac să vedeți verde. Percepeți culorile mixte, cum ar fi galben, mov, portocaliu sau violet, doar atunci când o suprafață reflectă unde cu lungimi diferite. Dacă aceste tipuri de conuri percep toate lungimile de undă simultan, atunci creierul dumneavoastră le percepe ca albe.

Însă mai este un factor important care ne afectează percepția cromatică: obiectele nu doar reflectă culorile ci le și absorb. De exemplu, o cireașă coaptă are o culoare roșie atât de plăcută deoarece suprafața fructului absoarbe lumina verde și albastră și reflectă numai lungimile de undă lungă, respectiv cele care apar roșii. Așadar, care sunt culorile pe care le percepem depinde de proporția și puterea luminii absorbite de către cele trei culori: albastru, verde și roșu.

Ochii dumneavoastră de regulă procesează un spectru de lumină între 380 și 780 nanometri. Ei nu percep lumina cu unde mai scurte (UV) și mai lungi (infraroșii), respectiv tot ceea ce este sub și peste spectrul de lumină vizibilă.

Conurile dumneavoastră fac totul - iată cum funcționează vederea cromatică.

De ce este cerul albastru?

Lumina soarelui este în mod normal albă deoarece conține toate culorile luminii în egală măsură. Dacă folosiți o prismă pentru a refracta o rază de lumină, veți vedea întregul spectru de culori al luminii.

Când soarele este sus pe cer, este ușor pentru lumină să penetreze atmosfera Pământului și să ajungă la dumneavoastră. Numai o parte mică de lumină albastră este absorbită, motiv pentru care soarele pare galben. Este diferit în cazul cerului: un cer senin pare albastru deoarece traiectoria luminii prin atmosferă este relativ scurtă. Moleculele din aer, cum sunt particulele de oxigen și azot, refractă razele de lumină și le dispersează. Lumina albastră, cu lungime de undă scurtă este mai ușor refractată decât lumina roșie cu undă lungă. Deoarece în principal lumina albastră este reflectată, cerul pare albastru. Calea luminii prin atmosferă este mai lungă atunci când soarele se află mai jos pe cer dimineața sau seara. Numai lumina cu unde lungi, cea roșie, poate pătrunde. Iată de ce cerul apare roșu. Dacă cerul este noros sau aerul este încărcat de praf și umezeală, atunci lumina soarelui este reflectată în întregime și nu este divizată. Prin urmare, atunci când condițiile de vreme sunt nefavorabile, vedeți lumina albă cu undă lungă ca fiind gri. Pe lună nu există atmosferă. Cerul pe lună este negru deoarece lumina ajunge la suprafața lunii fără a fi refractată. Dacă stați pe lună, soarele apare alb strălucitor.

Ce fac ochelarii de soare pentru ochii dumneavoastră?

Ochelarii de soare sunt mai mult decât un simplu accesoriu șic. Ei vă protejează ochii de dăunătoarele radiații UV cu undă scurtă care sunt în întregime invizibile pentru ochiul uman. Ochelarii de soare ne asigură, de asemenea, o vedere mai confortabilă și sunt plăcuți la purtare deoarece reduc strălucirea orbitoare neplăcută a razelor puternice ale soarelui. Cu cât sunt mai intense razele soarelui și reflexiile, cum ar fi pe apă sau în munții acoperiți de zăpadă, cu atât este mai important să vă protejați ochii. Aceasta înseamnă și că nuanța trebuie să fie mai închisă la culoare. Tratamentele suplimentare pot fi utile în condițiile extreme.

Iată o regulă generală: cu cât este mai neutră culoarea lentilelor ochelarilor de soare, cu atât mai puțin vă influențează vederea cromatică. Obiectivul atunci când se produc lentilele pentru ochelari de soare este de a atenua într-un mod optim lumina și de a vă permite să vedeți natural întregul spectru de culori. Acest lucru este în mod special valabil pentru ochelarii de soare concepuți pentru conducerea unui autoturism sau a unei motociclete. Când cumpărați ochelari de soare, este foarte important să vă asigurați că lentilele pe care le cumpărați sunt adecvate pentru conducerea auto. Nu alegeți o nuanță prea închisă cu un nivel de absorbție prea ridicat. În caz contrar, culoarea lentilelor v-ar putea afecta în mod negativ abilitatea de a distinge culorile semaforului. Câteva nuanțe, de ex. albastru sau roșu închis nu sunt indicate pentru conducerea auto. Toate lentilele pentru ochelari de soare cu un nivel de absorbție mai mare decât 25% sunt inadecvate pentru conducerea auto pe timp de noapte sau la asfințit. Fiți un șofer prudent - asigurați-vă că acordați atenție acestor factori! Opticianul dumneavoastră va fi bucuros să vă ofere mai multe informații.

Sunt câteva situații - din motive atât estetice cât și practice - în care culorile standard gri, maro și verde-închis nu sunt suficiente. Puteți cumpăra lentile pentru ochelarii de soare ZEISS în orice nuanță doriți. Efectul asupra vederii dumneavoastră cromatice naturale depinde de culoare. Dar, după o perioadă, ochii dumneavoastră se vor obișnui cu filtrul iar creierul va sugera culoarea naturală corectă.

Există numeroase mituri despre modul în care o anumită culoare v-ar putea afecta vederea sau dispoziția. Însă, adevărul este că măsura în care o nuanță colorată afectează în mod pozitiv sau negativ o persoană diferă de la o persoană la alta. Iată de ce vă recomandăm să încercați mai multe nuanțe diferite la opticianul dumneavoastră.

Lentile mai performante pentru ochelarii de soare

Lentilele ochelarilor de soare fac multe: vă protejează ochii împotriva luminii UV, reduc strălucirea orbitoare, corectează deficiențele de vedere și sunt un accesoriu la modă. Însă, unii ochelari de soare sunt mai buni decât alții. Lentilele pentru ochelari de soare care intensifică contrastul vă pot oferi o experiență vizuală îmbunătățită. ZEISS vă poate oferi trei versiuni:

  • Skylet Fun (70% reducere a luminii)
  • Skylet Road (80% reducere a luminii)
  • Skylet Sport (90% reducere a luminii)

După cum sugerează și numele lor, aceste lentile pentru ochelari de soare sunt concepute pentru diferite domenii de utilizare. Toate trei intensifică contrastul. Vă veți bucura de o vedere mai clară și mai confortabilă, chiar și în condiții de lumină difuză sau strălucire orbitoare extremă. Testați-le la opticianul dumneavoastră.

Testul online ZEISS de verificare a vederii Cât de bine distingeți contrastul și culorile? Verificați-vă vederea simplu și rapid!

Cum pot lentilele pentru ochelari de soare să intensifice contrastul?

Deja am aflat că lumina directă a soarelui este difuzată. Porțiunea albastră a luminii este difuzată cel mai mult datorită particulelor din aer care fac cerul să pară albastru în condiții de lumină puternică a soarelui. Lentilele pentru ochelari de soare Skylet reduc porțiunea albastră a luminii folosind un filtru special care vă îmbunătățește în mod semnificativ sensibilitatea la contrast. Secretul constă în atenuarea porțiunii albastre a luminii astfel încât culorile să vă apară naturale. În cazul culorilor Skylet nu există „blocatori de albastru” care să elimine în întregime lumina albastră.

Aflați mai multe despre lentilele pentru ochelari de soare ZEISS

Tehnologia ZEISS SONAR pentru ochelarii de schi merge un pas mai departe. Strălucirea orbitoare pe zăpadă este o adevărată provocare pentru ochii dumneavoastră. Este deosebit de important să puteți descifra versanții atunci când schiați la viteze mari. Aceste lentile pentru ochelarii de schi permit pătrunderea unui procent mai mare de lumină albastră, între 380 și 420 nm, în timp ce spectrul lungimilor de undă între 420 și 520 nm este puternic filtrat. Iată de ce aceste filtre au un aspect roșu/portocaliu. Această culoare roșie/portocalie vă permite să vedeți cu mai multă ușurință condiția zăpezii și a pârtiilor.

Ochelari de protecție standard versus Ochelari de protecție interschimbabili ZEISS cu tehnologia pentru culoare SONAR.

Ochelari de protecție standard Ochelari de protecție interschimbabili ZEISS cu tehnologia pentru culoare SONAR

Iată o informație interesantă: Dacă suferiți de o diminuare a capacității de a distinge culorile roșu și verde (nu daltonism), lentilele pentru ochelari de soare Skylet vă pot îmbunătăți vederea. Aflați mai multe despre daltonism și despre capacitatea limitată de a recunoaște anumite culori.

Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

Clipire, plâns şi vederea de stele Ce face ochii aşa speciali

Să înțelegem vederea 16 oct. 2017

Tags:

De ce văd oamenii diferit? Culori mai bogate, o vedere nocturnă mai bună, contrast îmbunătățit - pentru o utilizare mai bună a întregului nostru potențial vizual.

Să înțelegem vederea 16 oct. 2017

Tags:

Intervenție chirurgicală în locul ochelarilor? Bucurați-vă din nou de o vedere excelentă fără ochelari - iată ce promite intervenția chirurgicală cu laser. Însă atenție: Procedura are și unele riscuri inerente

Să înțelegem vederea 16 oct. 2017

Tags:

Ce este centrul de rotație al ochiului? Un punct special din ochi joacă un rol mai mult decât esențial în producerea lentilelor pentru ochelari ZEISS

Să înțelegem vederea 16 oct. 2017

Tags:

Produse asemanatoare