Ce este centrul de rotație al ochiului?

Un punct special din ochi joacă un rol mai mult decât esențial în producerea lentilelor pentru ochelari ZEISS

Știați că, la ZEISS, un punct special din ochi - centrul său de rotație - joacă un rol cheie în optimizarea lentilelor de precizie? Acesta poate avea o importanță decisivă pentru determinarea confortului vizual oferit purtătorilor cu noile lor lentile.

Numeroși parametri individuali sau puncte de măsurare sunt importante pentru montarea lentilelor într-o ramă de ochelari. Aceștia determină cât de naturală va fi vederea purtătorului și cât de rapid se va obișnui acesta cu noile lentile. Acești parametri includ, de exemplu, distanța vertex-spate, distanța interpupilară, înălțimea de vizualizare, gradul de înclinare a lentilelor în ramă și curbura ramei. Cu toate acestea, există un punct din ochi care nu este măsurat direct de către opticianul dumneavoastră. Centrul de rotație al ochiului este un alt parametru care este luat în calcul în producția lentilelor de precizie ZEISS.
La ZEISS, această valoare este calculată folosind un algoritm complex. A fost încorporat în producția de lentile pentru ochelari pentru prima dată în anul 1970 și, de atunci, a fost în permanență îmbunătățit și optimizat în modelele de lentile ZEISS. Acest lucru este posibil numai prin colectarea unui volum mare de seturi de date de la purtători - mai mult de 500.000 în total!

Centrul de rotație al ochiului indică punctul în care ochiul se rotește în spatele cristalinului în timpul procesului vizual!

De ce este centrul de rotație al ochiului atât de important pentru purtători?

Încorporarea centrului de rotație al ochiului în designul lentilei are o importanță deosebită pentru purtătorii care au nevoie de lentile cu dioptrii mari. Aceasta optimizează vederea, făcând-o mai naturală și mai confortabilă. Acest punct este de asemenea important și pentru producerea lentilelor progresive. Și este absolut obligatoriu pentru producerea lentilelor progresive folosind tehnologia freeform la ZEISS. Este doar una din piesele puzzle-ului care determină cât de confortabil vor putea trece ochii purtătorului între diferitele distanțe de vizualizare: la apropiere, semi-distanță și depărtare.

ZEISS verifică în mod constant calculul algoritmului cu ajutorul datelor obținute dintr-un număr mare de examene oftalmologice. Toate acestea sunt susținute de cunoștințele medicale și experiența colegilor de la Carl Meditec AG. Variază într-un interval limitat de dimensiuni milimetrice și se calculează pentru prescripția fiecărui purtător în parte.

Centrul de rotație (Z’) pentru ochi cu vedere normală

Centrul de rotație (Z’) pentru ochi cu vedere normală
După cum sugerează și numele său, centrul de rotație al ochiului se situează chiar în mijlocul ochiului.

Z’ = centrul de rotație al ochiului
e = distanța vertex-spate corneană
b’ = distanța vertex - centru de rotație
b* = distanța cornee - centru de rotație

Modificare în poziția centrului de rotație al ochiului în cazul ochilor cu miopie:

Modificare în poziția centrului de rotație al ochiului în cazul ochilor cu miopie

Miopia apare, de obicei, atunci când globul ocular este prea „lung”. O abatere de 1 milimetru poate avea ca rezultat o miopie de circa 3 dioptrii. Aceasta înseamnă că ochiul se rotește diferit în jurul centrului său de rotație și, prin urmare, privește diferit prin cristalin.

Modificare în poziția centrului de rotație al ochiului în cazul ochilor cu hipermetropie:

Modificare în poziția centrului de rotație al ochiului în cazul ochilor cu hipermetropie

În cazul hipermetropiei, globul ocular este prea „scurt„ și formează imaginea unui obiect aflat la distanță în spatele retinei. Rezultatul este o imagine neclară. Din nou, acest lucru înseamnă că ochiul se rotește diferit în jurul centrului său de rotație și, prin urmare, privește diferit prin cristalin.

Centrul de rotație al ochiului joacă un rol important și în astigmatism.

Ochiul astigmatic vede lumea în două linii focale care sunt amplasate la distanțe diferite fie ambele în fața sau în spatele retinei, fie una în față și cealaltă în spatele retinei. În centru, între cele două linii focale, imaginea este neclară și nu are o direcție preferată: termenul „sferă medie” este folosit pentru a descrie această situație. Această valoare medie este folosită pentru a calcula centrul de rotație al ochiului care este apoi încorporat în calculul lentilelor torice (lentile cu putere optică și distanță focală diferite în două direcții perpendiculare una cu cealaltă).
Prin urmare, centrul de rotație depinde de tipul de defect vizual și se aplică fiecărui ochi în parte. Așadar, nu se va modifica, pentru ochiul individual în prezența heteroforiei asociate – o eroare de poziționare a imaginii care poate fi atribuită unei deviații a celor două axe vizuale una față de cealaltă, care necesită un efort considerabil din partea persoanei afectate pentru a evita imaginile duble. Lentilele prismatice pot corecta heteroforia asociată și pot îmbunătăți, prin urmare, confortul vizual.

Testul online ZEISS de verificare a vederii Cât de bine distingeți contrastul și culorile? Verificați-vă vederea simplu și rapid!

Dintr-o privire:

Știați că, pe lângă calitatea și precizia calculării designului lentilei, valorile exacte măsurate în timpul procesului de refracție și centrare sunt, de asemenea, de o importanță decisivă? Până la 40% din performanța vizuală poate fi pierdută din cauza unei centrări incorecte. Mai multe informații...

Ochelarii dumneavoastră, adaptați perfect dumneavoastră

Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

Clipire, plâns şi vederea de stele Ce face ochii aşa speciali

Să înțelegem vederea 16 oct. 2017

Tags:

De ce văd oamenii diferit? Culori mai bogate, o vedere nocturnă mai bună, contrast îmbunătățit - pentru o utilizare mai bună a întregului nostru potențial vizual.

Să înțelegem vederea 16 oct. 2017

Tags:

Intervenție chirurgicală în locul ochelarilor? Bucurați-vă din nou de o vedere excelentă fără ochelari - iată ce promite intervenția chirurgicală cu laser. Însă atenție: Procedura are și unele riscuri inerente

Să înțelegem vederea 16 oct. 2017

Tags:

Cum funcționează vederea cromatică? Și ce înseamnă aceasta pentru persoanele care poartă ochelari de soare?

Să înțelegem vederea 16 oct. 2017

Tags:

Produse asemanatoare