Care este diferenţa între lentilele de ochelari individualizate și lentilele „de-a gata”?

Modul în care ochelarii vă pot ajuta să vă recăpătați vederea naturală.

Nu vă puteți da seama dacă o lentilă pentru ochelari este individualizată sau „de-a gata” doar privind-o. Atunci în ce constă diferenţa? Care sunt purtătorii de ochelari care au cel mai mult de câștigat de pe urma lentilelor pentru ochelari individual optimizate? VEDERE MAI BUNĂ i-a adresat această întrebare lui Volker Gahr, Manager de produs la Carl Zeiss Vision.

VEDERE MAI BUNĂ: Dle Gahr, ce anume diferențiază lentilele pentru ochelari individualizate de cele obișnuite?

Volker Gahr, Manager de produs la Carl Zeiss Vision.
Volker Gahr, Manager de produs la Carl Zeiss Vision.

Volker Gahr: Ei bine, în mod evident, până și lentilele pentru ochelari tradiționale sunt, într-o anumită măsură, particularizate pentru purtător. Aceasta deoarece se respectă o prescripție, cu alte cuvinte se montează lentilele cu dioptriile potrivite în poziția potrivită în rama aleasă pentru a-i asigura purtătorului o vedere mai bună. Dacă un alt purtător și-ar pune ochelarii mei, este puțin probabil să aibă o vedere bună. Când ne referim la lentile „optimizate” individual vorbim de fapt includerea în designul optic a altor informații personale relevante despre purtător, prin calcularea suprafeței lentilelor ideală pentru nevoile lor.

De regulă, optometristul sau medicul oftalmolog va examina refracția și va prescrie lentilele necesare.

Ce tip de lentile sunt necesare?

  • Lentile monofocale pentru vederea la distanță
  • Lentile monofocale pentru vederea la apropiere (de ex. ochelarii de citit)
  • Lentile progresive
  • Ce putere a dioptriilor, cilindri speciali...

Următorul pas este alegerea ramei de către purtător. Însă abordarea tradițională se oprește aici. Bineînţeles, un optometrist care prescrie lentile „de-a gata” va măsura punctul vizual al ambilor ochi poziționat în interiorul ramei selectate pentru a asigura o montare corectă a lentilelor pe care acesta le va comanda ulterior de la o companie precum ZEISS. Însă, poziția finală a lentilelor în fața ochilor purtătorului - care este determinată de stilul specific de ramă selectată - nu va fi luată în considerare atunci când aceste lentile sunt calculate.

VEDERE MAI BUNĂ: Așadar cea mai mare diferenţă a lentilelor optimizate individual constă în modul în care sunt adaptate la ramă...?

Volker Gahr: Aceasta este cu siguranță o diferenţă crucială, cu toate că nu este singura. Cu cât ZEISS înțelege mai bine modul în care un purtător de ochelari privește prin lentilele sale cu rama aleasă, cu atât mai precis pot fi meșteșugite lentilele, astfel încât purtătorul să ajungă să privească prin ele în cel mai natural și optim mod posibil. Aceasta înseamnă că ei ajung să se bucure de un dispozitiv vizual perfect care a fost croit cu precizie pentru nevoile lor individuale. Însă pentru a obține acest lucru, optometristul trebuie să determine alți parametri individuali importanți, pe lângă punctul la care purtătorul focalizează atunci când privește prin lentile - iar acești parametri trebuie să fie exacți la o zecime de milimetru!

De exemplu, care este distanța la care ochii acestora se situează de o carte sau monitorul unui calculator? Care este înălțimea exactă la care privesc prin lentile în ramele pe care le-au ales? Cum afectează înclinarea ramei vederea purtătorului? Toate acestea depind nu numai de rame, dar și de forma feței unei persoane. Care este distanța vertex-spate, adică distanța dintre suprafața interioară a lentilei și latura anterioară a corneei? Care este curbura ramei? Este necesară efectuarea unor măsurători precise ale dimensiunilor ramei și ale înălțimii și lățimii lentilelor.

Testul online ZEISS de verificare a vederii Cât de bine distingeți contrastul și culorile? Verificați-vă vederea simplu și rapid!

Ochelarii dumneavoastră, adaptați perfect dumneavoastră

Cu cât optometristul calculează mai exact toți acești parametri, cu atât mai precis va putea fi sistemul optic, adică designul lentilelor, optimizat de către ZEISS. Pentru a se asigura că lentilele nu ajung într-o poziție diferită pe nasul purtătorului, poziția ramei pe șaua nazală este ajustată de către optometrist înainte ca acesta să calculeze datele suplimentare.

VEDERE MAI BUNĂ: Nu durează o veșnicie măsurarea tuturor acestor parametri? Și cum pot fi chiar atât de preciși?

Volker Gahr: Aici intră în acțiune tehnologia. Sistemul i.Terminal®2 – sistemul de centrare al ZEISS - folosește o cameră cu tehnologie avansată pentru a obține imagini obiective ale purtătorului și ramei atât din față cât și din lateral. Apoi programul software măsoară toate datele de centrare esențiale și le salvează într-un fișier. Cu toate că sistemul i.Terminal®2 atinge o precizie de până la o zecime de milimetru, întregul proces de măsurare durează foarte puțin, deși furnizează date extraordinar de precise pentru toți parametrii cheie.

VEDERE MAI BUNĂ: Deci, cum obținem lentile optimizate individual?

Volker Gahr: Toate datele măsurate în urma examinării refracției, datele de centrare și, în unele cazuri, datele obținute în urma măsurătorii obiective sunt compilate de către optometrist folosind i.Profiler®. Odată ce toate caracteristicile au fost stabilite - precum materialul/tipul lentilelor, tipul de tratament și eventualele culori sau nuanțe necesare - toate datele sunt transmise către ZEISS. Acolo lentilele sunt calculate în mod individuale în funcție de specificațiile optometristului și sunt produse folosind o tehnologie avansată cunoscută drept tehnologia freeform. ZEISS a fost unul dintre pionierii din spatele dezvoltării aceste tehnologii și, chiar și astăzi, depunem în permanență eforturi pentru a îmbunătăți și mai mult această metodă de producere a lentilelor.

Datorită tehnologiei freeform, lentilele pot fi produse la specificațiile perfecte pentru purtătorul de ochelari și pentru rama pe care acesta a ales-o. Acest lucru îi redă purtătorului de ochelari cea mai naturală vedere posibilă și, mai ales în cazul lentilelor progresive, creează cele mai largi și mai clare câmpuri vizuale posibile la toate distanțele. Dacă nu atingeți armonia perfectă între rame, lentile, nevoile vizuale individuale și forma feței purtătorului, vederea relaxată și naturală va fi imposibil de obținut. Cu o soluție imperfectă, purtătorul s-ar putea vedea nevoit să depună eforturi semnificative pentru a îmbina într-un întreg coerent impresiile primite de la fiecare ochi. Acest lucru poate duce la o adaptare deficitară la lentile, cu dureri de cap și efort pentru purtător.

VEDERE MAI BUNĂ: Deci calitatea caracteristică a lentilelor progresive depinde de parametrii individuali care sunt încorporați în fiecare lentilă?

Volker Gahr: Exact. Ca o comparație, imaginați-vă că priviți printr-un telescop. Priviți printr-un sistem optic foarte avansat, dar, dacă telescopul nu se află la distanța corectă față de ochii dumneavoastră, totul se va vedea încețoșat. Sau, imaginați-vă că priviți prin gaura cheii. Puteți obține o vedere bună, relaxată numai dacă vă apropiați ochii foarte mult de gaura cheii. Puteți arăta diferenţa în felul următor:

Gama de lentile progresive

Avantajul unei lentile progresive optimizate individual este că obținem o acomodare superioară a purtătorilor de la bun început. Bineînţeles că toate persoanele au nevoie de timp pentru a se obișnui cu noile lentile progresive - iar acest timp necesar diferă de la caz la caz - însă, cu lentilele progresive individualizate, acomodarea este mult mai rapidă.

VEDERE MAI BUNĂ: O ultimă întrebare: Care este tipul de purtători de ochelari care vor avea cel mai mult de câștigat cu lentilele optimizate individual?

Volker Gahr: În general, putem spune că toți purtătorii obțin cea mai bună soluție posibilă alegând lentilele pentru ochelari optimizate individual. Însă, cu cât este mai mare sau mai complexă prescripția, cu atât mai mult veți observa o îmbunătățire a performanței comparativ cu lentilele pentru ochelari tradiționale și cu atât mai relaxată și mai naturală va fi vederea dumneavoastră.

Pentru persoanele cu probleme de vedere noaptea, este de asemenea posibilă folosirea tehnologiei noastre i.Scription® pentru optimizarea individuală a puterii lentilei pentru vederea pe timp de noapte sau în condiții de lumină redusă. Acest aspect este deosebit de important pentru persoanele a căror prescripție se modifică atunci când pupilele lor sunt foarte dilatate. Defectele de vedere individuale pot fi eliminate prin luarea unor măsuri suplimentare pentru optimizarea puterii lentilelor.

Însă există numeroase alte tipuri de clienți care pot obține beneficii de la lentilele pentru ochelari optimizate individuale. Să luăm, de exemplu, lentilele pentru birou. Această aplicație ne permite să optimizăm lentilele pentru nevoile profesionale individuale ale fiecărei persoane în parte, mai ales în câmpurile vizuale pentru semi-distanță care sunt folosite pentru munca la calculator și alte activități asemănătoare. În acest context, este foarte important să discutați cu optometristul dumneavoastră despre istoricul dumneavoastră medical, deoarece acesta trebuie să aibă o imagine foarte clară a nevoilor dumneavoastră vizuale individuale și a modului în care acestea pot fi abordate.

Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

Testul ZEISS online de verificare a vederii Participați la testul ZEISS online pentru verificarea vederii și testați-vă calitatea vederii.

Să înțelegem vederea 27 sept. 2021

Tags: La optician

Secretul din spatele designului perfect al lentilelor pentru ochelari Pentru furnizarea unei soluții personalizate sunt necesare o experiență bogată, calcule matematice și cunoașterea detaliată a nevoilor purtătorilor de ochelari.
Lentile din plastic sau sticlă? Care este materialul potrivit pentru fiecare pacient? Informați-vă înainte de a vă cumpăra ochelari și vă veți bucura de o vedere mai bună.
Optica oftalmică din ziua de azi: Cum s-a schimbat consultul optic în ultimii 10 ani Volker Meyer și Heinrich Rath de la Universitatea Aalen din Germania au stat de vorbă cu echipa VEDERE MAI BUNĂ

Produse asemanatoare