ZEISS redefinește lentilele progresive!

Solicitările la care este supusă vederea noastră au crescut fenomenal în ultimii ani. VEDERE MAI BUNĂ discută cu Laura Rocha despre modul în care noul Portofoliu ZEISS de lentile progresive ia în calcul aceste provocări.

Modelele de lentile ZEISS sunt în permanență optimizate astfel încât să continue să satisfacă noile exigențe impuse asupra ochilor noștri de lumea modernă. ZEISS nu lasă nimic la voia întâmplării: mulți ani de experiență în industria opticii, o bază de date imensă conținând feedback din partea purtătorilor de ochelari și tehnologii, procese și instrumente software proprii speciale pun bazele pentru crearea de produse anume adaptate la nevoile actuale. ZEISS garantează faptul că numai produse avansate din punct de vedere tehnologic și numai tehnologii testate pe deplin ajung pe piață. ZEISS și-a redefinit acum întregul său portofoliu de lentile progresive, împărțindu-l în patru categorii de performanță. VEDERE MAI BUNĂ a întrebat-o pe Laura Rocha, Manager de produs la nivelul grupului ZEISS pentru Lentile progresive, ce anume face lentilele progresive atât de speciale.

VEDERE MAI BUNĂ: Noul Portofoliu ZEISS de lentile progresive s-a aflat pentru mult timp în proces de formare. Era, în primul rând, chiar necesară reproiectarea tuturor lentile progresive ZEISS?

Laura Rocha, Manager de produs la nivelul grupului ZEISS pentru Lentile progresive

Laura Rocha: Dacă ne uităm în jur și ne oprim doar să ne gândim o clipă, ne dăm seama în scurt timp cât de mult s-au schimbat viețile noastre în ultimii ani. Focalizarea mai accentuată asupra imaginii pe care o transmitem și digitalizarea tot mai mare a vieții noastre cotidiene sunt două exemple elocvente. În ziua de azi, suntem aproape în întregime dependenți de dispozitivele digitale. Indiferent dacă folosim calculatoare de birou, laptopuri, tablete sau smartphone-uri, suntem în contact mobil permanent cu partenerii de afaceri, prietenii sau familia. Cu toate că tehnologiile moderne ne oferă divertisment și ne ușurează munca de zi cu zi, este important să știm că ele ne supun ochii la un efort mai mare, ducând la oboseală și alte simptome. Necesitatea de a schimba constant privirea de la apropiere la distanță și invers presupune un efort major pentru ochii noștri. Din păcate, ei nu se pot dezvolta în același ritm precum lumea digitală și nu pot fi pur și simplu „actualizați” precum o tabletă! ZEISS, o companie de top în domeniile inovației și tehnologiei, a introdus noul său Portofoliu de lentile progresive pentru a răspunde mai bine nevoilor purtătorilor de ochelari în această „nouă” lume și pentru a le oferi o vedere confortabilă și relaxată.

VEDERE MAI BUNĂ: Ce anume face lentilele progresive ZEISS atât de speciale comparativ cu alte mărci? Care sunt diferenţele?

Laura Rocha: Cuvântul cheie aici este diferențierea. Comparativ cu lentilele ZEISS anterioare și cu lentilele progresive ale altor producători, designul noului Portofoliu ZEISS de lentile progresive nu numai că ia în calcul vederea clară, naturală la toate distanțele. Acum, ne-am concentrat atenția asupra câmpului vizual pentru vederea la apropiere. Acesta acoperă atât distanțele scurte de vizualizare necesare pentru munca noastră de zi cu zi și pentru smartphone-uri și tablete, cât și pentru distanțele de citit standard. Designul este optimizat pentru a asigura o mișcare dinamică a ochilor de la apropiere la distanță și invers. Vă puteți mișca liberi, fără semne de oboseală sau amețeală. Acest lucru este garantat de inovația noastră unică: Tehnologia Digital Inside®.

Și: Tehnologia Precision permite un echilibru excepțional între o înfățișare atractivă și o optică excelentă pentru toate dioptriile. Pentru noi toți este important modul în care ne văd alții, modul în care ne vedem noi înșine și cât de bine vedem!

Numeroși factori, de la detaliile minuscule și până la tehnologiile complexe, asigură unicitatea lentilelor progresive ZEISS. Nu numai pentru că acestea oferă beneficiile deja menționate, dar și pentru că lentilele se potrivesc în orice ramă. După cum știm cu toții, tendințele modei se schimbă într-un ritm tot mai alert. Caracteristica specială a lentilelor progresive este aceea că purtătorul se bucură de o vedere confortabilă în toate câmpurile de vizualizare. Însă, acest lucru s-ar putea schimba odată cu achiziția unei noi rame. Până acum, opticienii se confruntau cu dificultăți în a găsi un echilibru între „vechile” lentile progresive obișnuite și noile lentile în noua ramă pentru a reduce orice afectare a calității și confortului vizual al purtătorului.

Inovația la nivel mondial - Tehnologia Adaptation Control™ - dezvoltată de noi le permite opticienilor să ia în considerare obiceiurile vizuale anterioare ale purtătorului precum și noua prescripție atunci când poziționează noua zonă de vedere la apropiere. Acest lucru împiedică afectarea vederii la apropiere dacă purtătorul necesită dioptrii mari. Rezultatul: o adaptare rapidă și ușoară!

Mai mult decât atât, Tehnologia FrameFit+® face mai ușoară configurarea câmpurilor vizuale ale lentilelor progresive pentru rame cu forme neobișnuite, de ex. pentru ochelarii „aviator” care sunt momentan la modă. Ramele cu forme la modă și lentilele progresive - un conflict ireconciliabil? În prezent nu mai este cazul!

VEDERE MAI BUNĂ: În ce mod s-au schimbat nevoile purtătorilor de lentile progresive?

Laura Rocha: Așteptările legate de lentilele noastre sunt din ce în ce mai mari. Până în urmă cu câțiva ani, nici n-am fi visat la unele dintre provocările cu care ne confruntăm acum în viața noastră de zi cu zi.
Lucrăm la zona de vedere la apropiere pentru a încorpora distanțele reduse necesare pentru dispozitive precum smartphone-urile și tabletele (aproximativ 35 cm). Aceasta înseamnă mai mult efort pentru ochii noștri.
Cu toții dorim să avem o vedere clară în orice moment, chiar și atunci când trebuie să ne mișcăm constant privirea de la o distanță la alta. Aceasta duce la oboseala ochilor.
Ne dorim să fim dinamici și nu dorim ca lentilele noastre progresive să ne stea în cale.
Ne dorim să arătăm și să vedem bine, indiferent de dioptriile necesare.
Individualizarea și adaptarea la stilul de viață al purtătorilor devin din ce în ce mai relevante. Fiecare dintre noi este unic și toți avem nevoile noastre foarte personale.

Tehnologii ZEISS

Precision
Pure

Precision
Plus

Precision
Superb

Individual 2

 

Optimizat
pentru ochi

Optimizat
pentru ochi + cadru

Optimizat
pentru ochi + cadru + faţă

Optimizat
pentru ochi + cadru + faţă + activităţi zilnice principale

Tehnologia IndividualFit®

 

 

 

Tehnologia Luminance Design®

 

 

 

Tehnologia FaceFit 

 

 

Tehnologia Adaptation Control 

 

Tehnologia FrameFit®

 

Tehnologia Digital Inside®

Tehnologia Precision 

VEDERE MAI BUNĂ: Ce rol joacă moda în lentilele progresive?

Laura Rocha: Factorul estetic este foarte important - nu doar pentru alegerea ramelor, dar și pentru dezvoltarea lentilelor. Noi, la ZEISS, căutăm mereu potrivirea perfectă între rame, lentile și calitatea vizuală a purtătorului. Iată de ce Tehnologia Precision este atât de importantă și de ce este o caracteristică standard a tuturor noilor lentile progresive. Această tehnologie permite echilibrul perfect între proprietățile estetice ale lentilelor și calitatea vizuală experimentată de către purtător - pentru toate dioptriile.
În prezent, ne bucurăm de un grad ridicat de libertate în viețile noastre de zi cu zi. Prin urmare, de ce ar trebui să acceptăm compromisuri în stilul nostru de viață - sau în înfățișarea noastră?

VEDERE MAI BUNĂ: Din păcate, numeroase persoane ezită atunci când vine vorba de a-și cumpăra prima pereche de lentile progresive. Ele cred că le va fi dificil să se acomodeze cu ele. Ce sfaturi le-ați da acestor persoane?

Laura Rocha: Cu noile lentile progresive, aceste dificultăți sunt de domeniul trecutului. Tehnologiile utilizate pentru crearea și producția lentilelor pentru ochelari au înregistrat un progres enorm. Opticienii nu se mai văd siliți să le spună pacienților lor: „S-ar putea să vă ia un timp până să vă obișnuiți cu ei.” Parametrii fiziologici și obiceiurile vizuale joacă un rol important în dezvoltarea lentilelor moderne. Aceasta face acomodarea mai ușoară și mai rapidă.
Un singur exemplu: A fost introdusă pentru prima dată o zonă duală pentru vederea la apropiere care este potrivită atât pentru utilizarea analogică, cât și pentru cea digitală, oferindu-i purtătorului nu doar o vedere confortabilă în câmpul vizual pentru vederea la apropiere, ci și posibilitatea poziționării optime a gâtului și a spatelui atunci când utilizează tablete, smartphone-uri, calculatoare etc.

VEDERE MAI BUNĂ: Să vorbim acum despre Tehnologiile IndividualFit™ și Luminance Design™: care este secretul din spatele acestor două tehnologii și de ce oferă acestea un nivel mai ridicat de individualizare? Cărui tip de purtător îi sunt adresate aceste tehnologii?

Laura Rocha: Secretul poate fi găsit în noi înșine. Deși ar putea suna foarte mistic, acest lucru nu înseamnă că nu este adevărat. Adevărul este că ambele tehnologii se bazează pe propria noastră „realitate” personală. Tehnologia Luminance Design™ încorporează diametrul real al pupilei purtătorului care diferă de la purtător la purtător, în timp ce Tehnologia IndividualFit™ ia în considerare profilul vizual al purtătorului și principalul său obiect de activitate.

Procesul de design include diametrul pupilei sau lumina incidentă pe retină. Dacă o singură rază de lumină este utilizată pentru acest scop, diametrul rezultat este foarte mic sau zero. Să mergem un pas mai departe. Tehnologia Luminance Design™ utilizează un diametru mediu al pupilei de 3,3 mm sau, cu alte cuvinte, lumina incidentă pe retină măsurând 3,3 mm în diametru. Aceasta este mult mai aproape de realitate, nu-i așa? Pentru a calcula acest diametru, folosim atât diametrul pupilei care este tipic pentru vârsta purtătorului cât și situațiile de lumină întâlnite la locul unde acesta își desfășoară activitatea principală. Rezultatul este o tranziție lină de la zonele neclare (nedefinite pentru motive optice) ale lentilelor progresive înspre zonele de vedere clară. Aceasta înseamnă „tranziție lină” pentru purtători atunci când își mișcă ochii dintr-o parte a lentilei în cealaltă sau atunci când se deplasează. Nu în ultimul rând: Performanța vizuală a purtătorului este îmbunătățită în condiții de lumină redusă sau în spații interioare, când pupilele sunt dilatate.

VEDERE MAI BUNĂ: Este absolut incredibil câte elemente sunt luate în calcul în producerea unor lentile progresive. Dar de ce este domeniul principal de activitate al purtătorului atât de important pentru producerea lentilelor progresive?

Laura Rocha: Cu toții avem nevoi vizuale diferite - mai ales la locul de muncă și când vine vorba de hobbyurile noastre. Aici intervine secretul Tehnologiei IndividualFit™. Aceasta permite individualizarea zonelor vizuale în funcție de obiceiurile vizuale ale purtătorului. Un exemplu: Gemenii identici au totul în comun - inclusiv ADN-ul! Aceasta înseamnă și că vor avea nevoie de exact același tip de lentile progresive chiar dacă unul este polițist iar celălalt scriitor? Răspunsul este da! Cu ZEISS, acest lucru este posibil. În afară de posibilitatea unor dioptrii ușor diferite, zonele vizuale ale lentilelor Individual 2 ale ZEISS pot fi optimizate în funcție de diferitele nevoi vizuale ce rezultă din profesiile lor. Zona de vedere la apropiere a scriitorului ar fi mărită cu 30%, iar cea pentru semi-distanță (sau progresie) a polițistului cu până la 28%. Astfel, ambii primesc lentilele progresive ideale pentru munca lor de zi cu zi.

VEDERE MAI BUNĂ: Care dintre noile tehnologii pentru lentile progresive sunt cele mai interesante pentru dumneavoastră, personal?

Laura Rocha: Sunt foarte bucuroasă că m-ați întrebat! Noul Portofoliu ZEISS de lentile progresive satisface cerințele tuturor purtătorilor. Cu toții suntem unici, având propriile noastre cerințe personale. Din acest motiv nu pot indica o anumită tehnologie. Totuși, ce aș dori să subliniez, este cât de ingenioase și totuși cât de simple sunt noile lentile progresive ZEISS. Aceste lentile au fost testate cu persoane adevărate, sunt ușor de înțeles, îi fac munca opticianului mai ușoară și depășesc toate așteptările purtătorilor.

VEDERE MAI BUNĂ: Să privim zece ani în viitor... Vor continua lentilele progresive să evolueze sau este acesta capătul liniei în ceea ce privește capacitățile de producție?

Laura Rocha: Sfârșitul? Nici vorbă! Acesta este doar începutul unei revoluții în domeniul lentilelor pentru ochelari. Veți înțelege că nu vă pot oferi o avanpremieră a inovațiilor ce vor urma. La urma urmei, este întotdeauna frumos să surprindem oamenii. Iar ZEISS îi va surprinde pe toți, vă asigur.
V-am stârnit interesul pentru a afla mai multe?

VEDERE MAI BUNĂ: Cu siguranță!

Laura Rocha: Mai am un singur lucru pe care aș dori să-l adaug:
În timpul interviului, m-ați întrebat despre secretele din spatele noilor tehnologii ZEISS pentru lentile progresive. Datorită excelentei colaborări globale din interiorul echipei de dezvoltare ZEISS, va fi foarte dificil de copiat noul Portofoliu de lentile progresive. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără angajamentul și performanța tuturor angajaților din diferite țări care au îmbogățit dezvoltarea cu ideile și experiența lor. Aceasta nu a fost idea unui singur departament, ci rezultatul muncii în echipă a numeroase persoane din cadrul companiei. Dați-mi voie să-i pomenesc doar pe câțiva: David Sinnott ne-a stârnit interesul pentru imensul potențial oferit de acest proiect, iar Claude Labeeuw (SUA) a venit cu idea care a declanșat dezvoltarea Tehnologiei Inside Digital. Departamentul de marketing a reușit să facă portofoliul clar și ușor de înțeles cu ajutorul pictogramelor. Cerințele și feedback-ul colegilor din Franța și Spania au declanșat ulterior dezvoltarea aplicației pentru lentile progresive destinată opticienilor. Și, bineînţeles, aș dori să menționez și eforturile neobosite ale oamenilor noștri de știință și ale inginerilor noștri în domeniul dezvoltării tehnice. Mulțumiri și lui Manuela Weinreich care, în calitate de Manager de produs, a contopit toate părțile proiectelor într-un tot unitar coerent și care nu a pierdut nimic din vedere, în niciun moment. Astfel s-a asigurat temelia perfectă pe care Christoph Winter, Anke Hensler și eu am implementat lansarea proiectului, țară după țară.

Testul online ZEISS de verificare a vederii Cât de bine distingeți contrastul și culorile? Verificați-vă vederea simplu și rapid!
Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

Lentile minerale pentru purtătorii de lentile progresive: lentile pentru fani Continuarea dezvoltării portofoliului ZEISS de lentile progresive minerale - de ce acestea sunt un articol indispensabil

Muncă 16 oct. 2017

Tags: Lentile multifocale

Ochelari varifocali cu ceva în plus Există perechea perfectă de ochelari varifocali pentru orice ocazie: pentru meseria dumneavoastră? pentru hobbyul sau sportul preferat?

Muncă 16 oct. 2017

Tags: Lentile multifocale

Lentilele progresive - mici opere de artă Designul perfect al sticlei creează ajutorul vizual personalizat ideal pentru persoanele cu probleme de vedere

Muncă 16 oct. 2017

Tags: Lentile multifocale

Produse asemanatoare