Ochelarii pentru calculator: exact de ce aveți nevoie la locul de muncă

10 sfaturi pentru noii dumneavoastră ochelari pentru calculator

Calculatoarele și numeroase alte tipuri de afișaje electronice devin tot mai mult o parte integrantă din viața noastră profesională și privată de zi cu zi. În prezent, ele joacă un rol dominant în aproape toate meseriile și profesiile. Numeroase persoane nu sunt încă conștiente de stresul și solicitarea la care acestea ne supun ochii. Aflați mai multe despre ce anume face ochelarii pentru calculator sau cei pentru lucrul la birou atât de speciali și cum vă pot ajuta să vă faceți munca la calculator mai ușoară. Ghidul VEDERE MAI BUNĂ vă oferă 10 sfaturi legate de aspectele de care trebuie să țineți cont atunci când achiziționați o pereche de ochelari pentru calculator.

1. Cum puteți afla dacă aveți nevoie de ochelari pentru calculator?

În mod normal, primul simptom al suprasolicitării ochilor cauzată de munca la calculator nu este vederea încețoșată ci oboseala ochilor, durerea de cap, durerea la nivelul cefei sau spatelui sau sensibilitatea la lumină. Ochii dumneavoastră ar putea fi uscați sau roșii, și ați putea prezenta o senzație de arsură sau înțepături. Aceasta este urmarea concentrării privirii asupra ecranului calculatorului pentru perioade lungi de timp, posibil și într-o poziție nefirească. Aceste probleme sunt agravate de necesitatea de a schimba constant privirea între câmpul de vizualizare la apropiere, de ex. documente aflate pe biroul dumneavoastră și câmpul de vizualizare la semi-distanță, de ex. atunci când ridicați privirea pentru a vorbi cu colegii sau clienții.

O vizită la opticianul dumneavoastră și un consult oftalmologic vor arăta dacă aveți nevoie de ochelari speciali pentru utilizare la calculator.

2. Cine este cel mai afectat de problemele vizuale la locul de muncă?

Ochelari de citit

Începând de la o anumită vârstă, de regulă între 35 și 45 de ani, abilitatea cristalinului din ochii noștri de a se adapta la diferite distanțe - sau acomodare cum o numesc experții - se diminuează. Acesta este adesea un proces treptat. Începem să-l observăm atunci când trebuie să ținem un ziar sau alte tipărituri la distanță pentru a le putea citi. Această afecțiune este cunoscută drept prezbitism. Inițial, numeroase persoane aleg ochelarii de citit ca remediu pentru această problemă. Munca în fața calculatorului devine, de asemenea, foarte obositoare. Dintr-o dată, ne dăm seama că ne este dificil să descifrăm numerele dintr-o foaie de calcul Excel și trebuie să mărim dimensiunea fonturilor pe calculator. Textul de pe smartphone devine încețoșat și dificil de citit. Rezultatul: întindem mâna după ochelarii noștri de citit.

3. Ce tipuri de ochelari pentru calculator sunt disponibile?

Cea mai importantă cerință pe care ochelarii pentru calculator trebuie să o îndeplinească este aceea că trebuie să fie adaptați la distanța exactă necesară pentru munca în fața ecranului sau afișajului. Această distanță poate să difere considerabil de la o persoană la alta.

Ochelari de citit

Inițial, o pereche de ochelari de citit ar putea părea o soluție bună. Dar nu uitați: ochelarii de citit sunt concepuți pentru distanțe de vizualizare foarte reduse. Pentru a putea vedea clar textul și imaginile pe calculatorul dumneavoastră, trebuie să vă apropiați de ecran. Făcând aceasta, veți adopta în mod inevitabil o poziție incomodă și incorectă. Acest lucru poate duce la tensiune la nivelul gâtului și spatelui. Nici chiar cel mai ergonomic scaun pentru birou sau cel mai bun mouse disponibil nu vă vor putea ajuta.

ochelarii varifocali

Următorul pas ar putea fi ochelarii varifocali pe care îi puteți purta întreaga zi, pentru o vedere clară și confortabilă la apropiere și distanță. Aceștia sunt o alegere foarte bună pentru majoritatea situațiilor întâlnite în viața de zi cu zi, însă sunt potriviți pentru munca la birou sau la calculator numai pentru o perioadă foarte limitată. Lentilele progresive vă permit vă vedeți la toate distanțele. Partea de jos a lentilelor progresive vă ajută să vedeți obiecte aflate la apropiere. Și atunci când lucrați în fața unui ecran, priviți tot prin secțiunea de jos a lentilelor. Pentru a face acest lucru, trebuie să ridicați capul pentru a putea vedea clar. Adoptând această poziție nefirească pentru perioade lungi de timp vă supuneți gâtul și umerii unei solicitări excesive.

Ochelarii pentru calculator

Din acest motiv, ochelarii pentru calculator sunt soluția perfectă. Zonele lor de vizualizare sunt adaptate cu precizie la mișcările ochilor dumneavoastră atunci când munciți. Aceștia pot fi și personalizați pentru a răspunde cerințelor dumneavoastră individuale. Acești ochelari oferă un câmp vizual foarte larg la apropiere și semi-distanță (între o jumătate de metru și patru metri). Aceasta înseamnă că vă puteți bucura de o vedere optimă în câmpul de vizibilitate specific muncii dumneavoastră. Capul și gâtul vor păstra o poziție naturală și relaxată pe parcursul întregii zile.

Iar aceasta nu este nici pe departe totul! Există numeroase modele diferite din care puteți alege, în funcție de cerințele vizuale ale profesiei dumneavoastră sau ale activităților de timp liber pe care le practicați.

Ochelarii de calculator cu tipul de lentile „Near”: Cu acest design, distanța maximă la care purtătorul poate vedea clar este setată la doi metri. Prin urmare, oferă o vedere naturală, de înaltă calitate de la distanța de citit și până la distanța intermediară de doi metri. Aceste lentile pentru calculator sunt ideale pentru persoanele care lucrează în principal la calculator sau care citesc mult.

Ochelarii de calculator cu tipul de lentile „Room”: Cu aceste lentile, distanța maximă este setată la patru metri, asigurându-i purtătorului o vedere confortabilă de la distanța de citit și până la o distanță tipică a încăperii de circa patru metri. Varianta „Room” este concepută pentru persoanele care, de exemplu, lucrează intermitent cu clienții și în fața unui ecran de calculator. Când se deplasează, nu observă că de fapt poartă ochelari pentru calculator.

Ochelarii de calculator cu tipul de lentile „Book”: „Book” se concentrează mai mult asupra distanței de citit, cu o distanță maximă de un metru. Comparativ cu ochelarii de citit care sunt în general concepuți pentru o distanță de citit fixă și personală, varianta „Book” oferă un câmp vizual semnificativ mai larg, pentru o experiență a lecturii mai relaxată.

Ochelarii de calculator cu tipul de lentile „Individual”: Această versiune este individualizată în funcție de nevoile specifice ale purtătorului. Distanța maximă optimă de vizualizare din încăpere este definită cu precizie extremă pentru fiecare purtător de ochelari. Pe lângă aceasta, datele purtătorului legate de rame, forma feței și distanțele de lucru la apropiere sunt toate luate în calcul în designul lentilelor.

Opticianul dumneavoastră vă va ajuta să decideți care tip de lentile este cel mai potrivit pentru nevoile dumneavoastră personale.

4. Ochelari de calculator pentru persoanele aflate la prima pereche de ochelari?

Strict vorbind, nu aveți încă nevoie de lentile progresive, dar nici ochelarii de citit nu sunt cea mai bună soluție pentru munca la calculator. Dar puteți alege ochelari pentru calculator ca prima dumneavoastră pereche de ochelari? Da, în anumite circumstanțe. Unele persoane care observă primele semne ale prezbitismului au nevoie, inițial, numai de lentile pentru citit, însă niciuna pentru vederea la distanță. Cu toate acestea, ochelarii pentru citit nu sunt suficienți, deoarece sunt concepuți numai pentru distanțe de vizualizare foarte mici. Soluția ar putea fi ochelarii pentru calculator care sunt anume optimizați pentru distanțele de care aveți nevoie. Dacă alegeți tipul de lentile „Room”, vă puteți deplasa prin birou sau puteți discuta cu clienții fără nicio problemă în timp ce purtați ochelarii pentru calculator. Cu cât este mai mică puterea prescrisă pentru vederea la apropiere, cu atât mai puțin veți „observa” că purtați ochelari. Lentilele digitale ar putea fi de asemenea o soluție potrivită în acest caz. Opticianul dumneavoastră va fi bucuros să vă ofere sfaturi suplimentare pe acest subiect.

5. Ce tip de tratament ar trebui să aibă lentilele pentru calculator?

În mod sigur ar trebui să alegeți un tratament de înaltă calitate. În clădirile de birouri și producție ochii dumneavoastră trebuie, în mod normal, să facă față luminilor puternice de pe plafon. Pentru a vă asigura că reflexiile nu vă afectează calitatea vederii la muncă, trebuie să alegeți un tratament antireflex optim pentru lentilele dumneavoastră.

Un tratament de durificare vă garantează că ochelarii dumneavoastră pentru calculator pot face față solicitărilor muncii de zi cu zi. Un tratament CleanCoat îmbunătățește în mod decisiv proprietățile de curățare ale lentilelor dumneavoastră - sau ajută la prevenirea murdăririi lor.

Mai multe despre tratamentele pentru lentile

6. Lumina albastră la locul de muncă: cum vă puteți proteja ochii cu ochelari pentru calculator?

Efectele luminii albastre sunt în prezent subiectul multor dezbateri. Avem nevoie de lumină albastră pentru un corp sănătos și pentru starea noastră generală de bine, însă radiația cu lumină albastră poate fi și periculoasă. Un lucru pe care îl știm cu certitudine este că în prezent suntem expuși la mai multă lumină albastră ca niciodată ca urmare a surselor moderne de lumină cum sunt becurile LED și radiațiile emise de ecranele calculatoarelor. Pentru unele persoane, această lumină albastră este deranjantă sau obositoare.
Răspunsul la această problemă ar putea fi lentilele cu un tratament special: Lentilele ZEISS cu DuraVision® Blue Protect. Lentilele incolore prezintă un nou tratament pentru lentile care conține un tratament de durificare și tehnologia CleanCoat pentru a le face mai ușor de curățat, precum și un filtru albastru care atenuează lumina albastră din spectrul 390 - 440 nm..

Mai multe despre ZEISS DuraVision® Blue Protect

7. Ochelari pentru calculator și pentru utilizare la domiciliu.

Ar putea suna ciudat, însă ochelarii pentru calculator ar putea fi exact lucrul de care aveți nevoie pentru hobbyul dumneavoastră preferat, cum ar fi lectura, urmărirea programelor TV, gătitul, navigarea și discuțiile pe internet sau cântatul la un instrument muzical. Ei sunt ideali pentru orice activitate pe care o efectuați la distanțe mici sau la semi-distanță.

Ochelari pentru calculator și pentru utilizare la domiciliu

8. Care sunt punctele cheie ce trebuie luate în calcul atunci când achiziționați ochelari pentru calculator?

Două lucruri sunt importante pentru a vă asigura că vă bucurați de o vedere optimă atunci când lucrați la un calculator: mai întâi, este important ca opticianul dumneavoastră să știe exact unde și pentru ce activități veți folosi noii dumneavoastră ochelari pentru calculator. Așadar, să nu fiți surprinși dacă vă pune unele întrebări care inițial ar putea părea întrebări personale. Mai apoi, procesele de refracție și ajustare, precum și centrarea ulterioară a lentilelor în rama de ochelari trebuie să fie executate cu cea mai mare precizie. Detaliile minuscule pot influența calitatea vederii asigurate de noii dumneavoastră ochelari. Cu cât sunt mai exacte aceste procese, cu atât mai rapidă va fi acomodarea cu noii ochelari. Asigurați-vă că opticianul dumneavoastră își rezervă suficient timp pentru a vă ajusta ochelarii pentru calculator. Lentilele de acest tip nu trebuie să fie tratate ca niște simple „produse secundare” ale lentilelor progresive.

Aflați mai multe: Nicio față nu este simetrică și nu există persoană a cărui ochi să fie la aceeași distanță

9. Ce anume garantează toleranța optimă la purtare pentru ochelarii pentru calculator?

Răspunsul este simplu: cu cât este mai bun designul lentilelor pentru lucrul la birou și cu cât este mai exactă configurația ochelarilor dumneavoastră, cu atât mai repede vă veți acomoda cu noii ochelari. Aceasta presupune experiența și abilitățile opticianului dumneavoastră, pe o parte, și know-how-ul și cunoștințele producătorului de lentile, pe de altă parte.

Un alt factor important este acela că trebuie să încercați să purtați ochelarii pentru calculator în mod regulat, din prima zi, astfel încât nu numai ochii, dar și creierul să aibă timp de acomodare. După aceasta, nimic nu vă poate împiedica să vă bucurați de o vedere mai bună la locul de muncă și acasă.

10. Care sunt zonele vizuale oferite de către diferitele soluții pentru locul de muncă disponibile persoanelor peste patruzeci de ani?

Vederea după 40

Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

Totul este cuprins în câmpul de vizualizare în fața calculatorului sau stației de lucru De ce ochelarii speciali de citit/varifocali vă pot face munca mai ușoară

Muncă 16 oct. 2017

Tags: Ochelari pentru muncă

Ochelari pentru piloți - vedere perfectă, chiar și deasupra norilor Indiferent dacă profesioniști sau amatori, piloții au nevoie de ochelari care să le permită să vadă clar, chiar și în condiții meteorologice și de lumină extreme.

Muncă 16 oct. 2017

Tags: Ochelari pentru muncă

O vedere mai bună și mai mult confort la locul de muncă Noile lentile de ochelari ZEISS pentru birou vă oferă o vedere mai relaxată, indiferent dacă munciți la un birou, la calculator sau la o mașină de producție.

Muncă 16 oct. 2017

Tags: Ochelari pentru muncă

Indiferent dacă sunteți medic dentist sau cosmetician - bucurați-vă de o vedere clară cu o pereche de ochelari profesioniști Unele activități cer o pereche de lentile pentru ochelari excepționale, care oferă mai multe. Tehnologia ZEISS de ultimă generație vă ajută să vedeți perfect, chiar la nivel microscopic.

Muncă 16 oct. 2017

Tags: Ochelari pentru muncă

Produse asemanatoare