Vedere mai bună - chiar şi noaptea saui în condiţii de lumină redusă

Vedere mai bună pentru cei care suferă de ”orbire de noapte” şi vedere slabă pe timp de noapte, datorită unor lentile inovative

Lucrurile sunt mai greu de distins pe întuneric - deci ochii noştri au o sarcină mai dificilă. Unor persoane li se pare obositor să vadă clar pe timp de noapte sau în condiţii de lumină redusă, unii ar spune chiar că suferă de ”orbire de noapte”. Lentilele fabricate cu tehnologie ZEISS i.Scription pot contribui la îmbunătăţirea vederii în condiţiile de vizibilitate redusă, oferind o vedere mai clară şi mai exactă pe timp de noapte şi în condiţii de lumină redusă, reduc efectele de strălucire, oferă culori mai vibrante și o percepție îmbunătățită de contrast - chiar și în timpul condusului pe timp de noapte.

Seara ochii noştrii sunt de obicei obosiţi din cauza tuturor solicitărilor, la care au fost expuşi pe timpul zilei. Dacă vi se pare, că vă confruntaţi cu semnele ”orbirii de noapte” - aceasta poate duce foarte rapid la suprasolicitarea ochilor - şi nu doar dacă vă aflaţi în spatele volanului. Fasciculele de lumină, de exemplu, ale lămpilor stradale, reflexiile de lumină, cum ar fi cele în vitrine și condiţiile de vizibilitate redusă afectează des vederea. De aceea mulţi oameni nu se simt în largul lor, sunt nesiguri pe sine şi doresc să petreacă cât mai puţin timp în aer liber pe timp de noapte sau iarna. Oamenii vorbesc des despre ceea ce este cunoscut sub denumirea de ”orbire de noapte”. Acesta lucru se întâmplă când ochii nu funcţionează bine noaptea, drept pentru care aceşti oameni văd lucrurile altfel, decât în timpul zilei. Problemele de vedere care sunt aproape de neobservat pe timpul zilei pot constitui un real impediment în condiţii de lumină redusă.

Lentile pentru combaterea ”orbirii de noapte”?

Ce fel de soluții există pentru această problemă? Una dintre soluţii o reprezintă lentilele cu tehnologia i.Scription®. Acestea iau în considerare probleme de vedere, care nu au fost luate până acum în considerare în proiectarea lentilelor şi pot oferi o imagine mai clară, cu o sensibilitate mai mare la contrast şi o vedere mai precisă - mai ales noaptea şi în condiţii de lumină slabă. Acestea permit multor oameni care poartă ochelari să vadă mai bine şi datorită percepţiei vizuale mult mai confortabile, cei mai mulţi oameni se simt imediat confortabil deja la purtarea primei perechi de ochelari.

O vedere mai clară pe timp de noapte.
Fără tehnologie i.Scription Cu tehnologie i.Scription
Vedere mai precisă.
Fără tehnologie i.Scription Cu tehnologie i.Scription
Sensibilitate mai mare la contrast.
Fără tehnologie i.Scription Cu tehnologie i.Scription

Chiar dacă vorbim despre ”orbire de noapte” atunci când ne referim la o vedere mai slabă pe întuneric sau o senzaţie de oboseală şi disconfort la ochi, acest termen desemnează ceva cu totul diferit. De fapt, orbirea de noapte este o boală sau rezultatul unei boli. Cei afectați abia dacă văd sau nu văd deloc pe întuneric sau în lumină slabă.

Tehnologia i.Scription® de la ZEISS – “amprentele” ochilor

Testele de vedere convenționale la optician sau în spital se bazează pe ceea ce văd oamenii care poartă ochelari. Pentru producerea lentilelor cu tehnologia ZEISS i.Scription, ochii dumneavoastră sunt analizați prin refracția subiectivă și folosind un sistem automat de măsurare: sistemul ZEISS i.Profilerplus. Spre deosebire de procedurile standard, acest aparat măsoară vederea și în condiții de pupilă dilatată, ”pupilă de noapte” și cu ajutorul tehnologiei wavefront, vă creează profilul vizual individual. Poate vi se pare complicat, însă de fapt este ceva foarte simplu: prin utilizarea tehnologiei wavefront, undele de lumină (”frontul de undă”) sunt proiectate pe ochi, iar reflexiile acestor unde se măsoară cu ajutorul unor senzori minusculi. Astfel se pot determina toate caracteristicile individuale ale ochilor dumneavoastră. O inovație majoră în analizarea vederii. În timpul zilei pupilele sunt mai mici, deoarece în ochi pătrunde mai puțină lumină. Însă noaptea pupilele se dilată. Cu echipamentele de măsură tradiționale ochii se pot analiza doar ziua. Problema este faptul, că schimbările irisului pe timp de noapte nu pot fi luate în considerare la proiectarea lentilelor - dacă irisul este dilatat, adâncimea de focusare este mai redusă, iar la dificultățile de vedere în zonele periferice ale pupilei mai adaugă și dificultățile de vedere care pot fi măsurate atunci, când pupila este mai mică. Așadar, dacă purtați ochelari obișnuiți, este posibil să nu vedeți bine dacă pupilele dumneavoastră sunt dilatate.

Acest lucru a fost confirmat de optometristul Jürgen Jainta de la Optiker Schütz din Pforzheim, Germania, el find un mare adept al acestei inovații. Este ferm convins, că doar ZEISS i.Profilerplus îl poate ajuta pe el şi colegii săi să determine, dacă vederea unui pacient din timpul zilei - adică cu pupile mai mici - este aceeaşi cu cea din timpul nopţii, cu pupilele dilatate.

Vedere mai clară și mai luminoasă, cu contrast îmbunătățit

ZEISS i.Profiler®plus poate măsura peste 1500 puncte de referință la un singur ochi în doar 60 secunde.
ZEISS i.Profiler®plus poate măsura peste 1500 puncte de referință la un singur ochi în doar 60 secunde.

Suplimentar faţă de analizele standard, la care în general se măsoară doar cât de bună este vederea pe lumină și în condiții de contrast intensificat, la analizele cu ZEISS i.Profilerplus se iau în considerare schimbările de lumină, contrast, reflexii și de culoare. Acesta permite o evaluare a acuității vizuale a unei persoane în condiții diferite de lumină și contrast. Este atât de detaliată, ca și o amprentă, dar în realitate o scurtă privire asupra sistemului dezvăluie toate secretele: ZEISS i.Profiler®plus utilizează tehnologia wavefront cu ajutorul luminii infraroșii pentru a genera un punct de lumină pe retină și a analiza caracteristicile optice ale ochiului pacientului. Lumina se deviază diferit în cazul fiecărei persoane, iar aceste deviații sunt folosite pentru a crea o imagine precisă a ochiului și a proprietăților sale. Astfel se asigură identificarea corectă a defectelor de vedere obișnuite (de ex. miopia și hipermetropia) dar și a altor aberații de ordin superior - defecte care influențează în mod semnificativ calitatea vederii pe timp de noapte și la asfințit. Multe dintre aceste probleme de vedere nu pot fi depistate cu ajutorul echipamentelor de măsură convenționale, de ex. aberațiile sferice: razele de lumină sunt mai puternic refractate la marginea unei lentile decât în centru, ceea ce are drept rezultat un contrast redus. O altă anomalie mai gravă este eroarea de asimetrie, la care razele de lumină sunt refractate în așa fel, încât crează o așa numită coadă de lumină. Lăsate netratate, ambele anomalii pot avea drept rezultat o vedere slabă în lumină redusă sau pe timp de noapte.

Pe scurt, este o analiză care combină refracția subiectivă clasică și obiectivă cu ZEISS i.Profilerplus, și ține cont de toate aspectele referitoare la vedere. Mai mult, în timp ce cu primele sisteme de acest gen s-au putut analiza doar câteva secțiuni ale ochiului, ZEISS i.Profiler®plus poate măsura peste 1500 puncte de referință la un singur ochi în doar 60 secunde.

Optometristul Jainta spune: “Putem folosi aceste date de măsură pentru a ne da seama, cum putem îmbunătăți vederea de noapte. De exemplu, putem vedea că, cineva care poartă ochelari cu o dioptrie de minus 1,5 conform analizei efectuate în timpul zilei, de fapt, are nevoie de o dioptrie de minus 2,0, atunci când are pupilele dilatate, pentru a putea vedea mai clar și cu un contrast mai mare pe timp de noapte.”

Astfel se formează o așa-numită hartă a ochiului - care conține o multitudine de informații, prin care se poate îmbunătății vederea, în special cea de noapte. Problemele de vedere necorectate reprezintă un dezavantaj, mai ales în condiții de vizibilitate redusă. Însă, dacă problemele de vedere neobservate mai devreme se identifică și se corectează cu ajutorul unei perechi de ochelari, vederea purtătorilor care suferă de o ușoară orbire de noapte și vedere slabă pe timpul nopții va fi mult mai bună.

Lentile de precizie individualizate

După efectuarea unei analize precise, ample cu ZEISS i.Profilerplus, rezultatele "se transferă” în design-ul lentilelor prin utilizarea tehnologiei inovative ZEISS i.Scription. Datorită tehnicii patentate de design pentru lentile* și informațiile colectate suplimentar față de refracția subiectivă, lentilele fabricate cu tehnologia i.Scription® pot fi proiectate mai mult în funcție de ochiul purtătorului. Astfel este posibilă determinarea mai precisă a diptriilor în incremente de sutimi (de ex. 0.01). Prin comparație: la lentilele convenționale se utilizează incrementele de o pătrime de dioptrii (de ex. 0.25) - măsurătorile fiind astfel de 25 de ori mai precise. Această tehnologie permite producerea unor lentile de precizie cu cele mai bune proprietăți de corecție a vederii. Acestea permit îmbunătățirea confortului vizual, nu numai pentru purtătorii de ochelari cu probleme de vedere noaptea, și oferă un grad mai ridicat de siguranță în condiții de lumină redusă. Datorită parametrilor foarte particularizați, aceste lentile speciale oferă o vedere mai clară și mai relaxată și ziua, cât și o orientare spațială îmbunătățită, contraste mai clare și o percepție excelentă a culorilor. Cu alte cuvinte, sunt perfecte pentru toți cei care poartă ochelari și au senzația că suferă de orbire de noapte, o ușoară orbire de noapte sau pur și simplu vor să se simtă relaxați noaptea, în condiții de lumină redusă sau chiar în timpul zilei.

*(nr. patent: DE-102007032001B4)

Avantajele lentilelor progresive și a altor dispozitive vizuale ajutătoare

Tehnologia ZEISS i.Scription este disponibilă pentru lentilele monofocale sau progresive. Ambele versiuni beneficiază de analiza amplă a ochilor i.Profiler®plus și transferul ulterior al datelor la lentile prin tehnologia i.Scription. Lentilele progresive cu tehnologie ZEISS i.Scription, conțin de exemplu mai puține zone neclare și o zonă mai mare de vedere - la aproape, distanță intermediară și la distanță. Astfel inconvenientele, cum ar fi senzația de amețeală la mișcarea ochilor sau vederea încețoșată, aparțin trecutului - ceea ce are beneficiul adaptării mai ușoare!

Opticianul Heinrich Raub despre experiențele sale privind utilizarea ZEISS i.Scription: “Mai ales lentilele progresive oferă o performanță mult îmbunătățită datorită tehnologie i.Scription®. Această metodă mult mai precisă de determinare a valorilor de corecție va rezulta într-un confort mai ridicat la cititul la aproape și zone de vedere mai largi la distanță.”

i.Scription - vedere extrem de clară, chiar și în timpul condusului

Tehnologia ZEISS i.Scription este disponibilă și la lentilele pentru condus ZEISS DriveSafe. Aceste lentile au fost dezvoltate în special pentru condus - ziua și pe timp de noapte - și intensifică atât claritatea, cât și contrastul, îmbunătățesc vederea pe vreme nefavorabilă și reduc toate distorsiunile în zonele periferice ale lentilelor - mai ales în cazul lentilelor progresive. Rezultatul final: vă puteți bucura de o vedere mai bună și puteți estima mai bine distanțele în condiții stresante de conducere auto, de ex. în timpul nopții sau pe timp de ploaie, ceață sau zăpadă.

Vreți să aflați mai multe despre acest mod unic de vedere pe care vi-l oferim? Dacă aveți nevoie de ochelari monofocali sau progresivi cu tehnologie i.Scription® de la ZEISS, contactați pur și simplu opticianul dumneavoastră - va fi bucuros că vă poate ajuta.

Teste i.Profiler® plus; potrivite și pentru purtătorii de lentile de contact

Și purtătorii de lentile de contact pot beneficia de avantajele unei analize oculare efectuate prin utilizarea i.Profiler®plus. Sistemul determină geometria corneei atât de precis, încât opticianul dvs. vă poate recomanda lentilele de contact perfecte și le poate adapta mult mai precis.

Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

Cei mai buni ochelari pentru condus - ajungeți la destinație în siguranță Lentilele personalizate nu numai că îmbunătățesc vederea slabă, vor contribui și la creșterea siguranței dvs. Iată ce trebuie să știți înainte să vă achiziționați ochelari de condus.
Întrebări frecvente pentru lentile ZEISS Digital Ce sunt lentilele ZEISS Digital?
Trăind viața la maxim + o vedere lipsită de stres Lentilele pentru lumea digitală ZEISS Digital completează golul dintre lentilele monofocale și cele progresive!
De ce merită să aveți o a doua pereche de ochelari Există numeroase situații în care a doua pereche de ochelari este cel mai important accesoriu pe care l-ați putea avea.

Produse asemanatoare