Oboseala, suprasolicitarea și iritarea ochilor

ce le cauzează și cum să scăpați de ele.

Oboseala ochilor poate fi dureroasă și iritantă. În ziua de azi ne uităm toți permanent la smartphone-uri, ecrane de calculator sau alte dispozitive digitale. După o zi lungă de lucru, oboseala și iritarea ochilor vă poate îngreuna munca și îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi. Aflați ce cauzează exact oboseala ochilor și ce puteți face pentru ameliorarea simptomelor de ochi obosiți.

Ce este oboseala ochilor?

Oboseala ochilor este starea de extenuare a ochilor datorită suprasolicitării acestora. După perioadele lungi de citit, lucrul în fața ecranelor digitale și condusul fără pauze pe distanțe mari poate să apară simptomele oboselii ochilor, cum ar fi:

  • Durerile de ochi
  • Iritarea ochilor
  • Ochii foarte uscați sau înlăcrimați
  • Sensibiltatea la lumină
  • Extenuarea
  • Durerile de gât, spate și umeri (dureri cauzate de pozitia nenaturală)
  • Durerile de cap din cauza oboselii ochilor
  • Vederea neclară
  • Vederea dublă
  • Spasmele la ochi
  • Ochii înroșiți și mâncărimi

Ce cauzează oboseala ochilor?

Oboseala ochilor poate fi foarte neplăcută și vă poate afecta munca și viața de zi cu zi. Din fericire există câteva soluții pentru a reduce și a limita senzația de disconfort.
 
Însă mai întâi de toate este important să înțelegem ce o cauzează:
 

Comportamentul nostru vizual s-a schimbat

Comportamentul nostru vizual s-a schimbat semnificativ față de acum câțiva ani. S-a demonstrat prin studii, că ne uităm la smartphone, televizor sau tablete în mediu timp de câteva ore zilnic 1, ba chiar și în timp ce ne mișcăm! Verificarea mesajelor și a e-mailurilor în timpul călătoriilor, mersului sau când pur și simplu facem mișcare este ceva obișnuit în zilele noastre.
Comportamuentul nostru vizual s-a schimbat
La utilizarea smartphone-ului vă îndreptați privirea mai ales în jos. 2 De asemenea ochii dumneavoastră sunt suprasolicitați prin schimbările rapide și frecvente ale privirii pentru a vedea mai bine în zonele periferice (să vedeți unde pășiți în timpul mersului).
 
În plus, ochii dumneavoastră sunt expuși la un spectru de lumină diferit de cel cu care sunteți obișnuit. Dispozitivele digitale moderne emit o proporție ridicată de lumină albastră. Deși corpul uman are nevoie de o anumită cantitate de lumină albastră pentru a controla ciclul circadian, supraexpunerea poate fi nesănătoasă și cauza senzația de oboseală a ochilor.
 
Suprasolicitarea vizuală constituie o parte integrată a acestui stil de viață modern, permanent conectat, și acesta poate fi un motiv pentru care ne confruntăm cu disconfort sau simțim mai accentuat nevoia de a ne relaxa ochii.
 

Suprasolicitarea digitală a ochilor la adulți și copii

Potrivit Asociației Americane de Optometrie, adulții se confruntă cu semnele oboselii ochilor ca și rezultat direct al utilizării dispozitivelor digitale pe o durată lungă. De fapt, este cauza cea mai frecventă. Această afecțiune oculară se numește suprasolicitarea digitală a ochilor sau sindromul de oboseală vizuală la calculator.
Suprasolicitarea digitală a ochilor la adulți și copii
Adulții nu sunt singurii afectați de suprasolicitarea digitală a ochilor – miopia în rândul copiilor crește într-un ritm alarmant. În zonele urbane din Asia 90% dintre tineri prezintă miopie înainte de vârsta de 20 ani. 3
 
Miopia în rândul copiilor se asociează numeroaselor aspecte legate de stil de viață și de mediu (cauze genetice, urbanizare, lipsa luminii naturale, nivel mai înalt de educație), nu trebuie subestimat nici rolul digitalizării. Copii sunt utilizatori digitali nativi și aceasta poate afecta dezvoltarea lor vizuală.

Alte cauze ale oboselii ochilor

  • Cititul continuu fără pauză
  • Lumina orbitoare sau reflexiile de la locul de muncă sau expunerea la lumină prea puternică prea mult timp
  • Lucrul și cititul pe întuneric
  • Stresul și lipsa somnului
  • Condusul pe distanțe lungi fără pauze
  • Tulburările de vedere, de exemplu erorile de refracție
  • Ochii uscați cronici
  • Prescripție de ochelari foarte veche

Sfaturi pentru ameliorarea simptomelor de oboseală a ochilor

În anumite cazuri opticianul sau optometristul dumneavoastră vă poate prescrie ochelari care să se potrivească cu stilul dumneavoastră de viață digital și permanent în mișcare. Oboseala ochilor poate indica de asemenea o problemă vizuală care necesită o diagnosticare și un tratament adecvat.

Desigur, noi vă putem da câteva recomandări, pe care le puteți încerca pentru a ameliora sau preveni durerea de ochi, însă cel mai important lucru este să consultați un specialist în îngrijirea vederii pentru a stabili exact ceea ce cauzeaz.

1. Mergeți la un control oftalmologic complet

Mergeți cu regularitate pentru a vă examina un specialist în îngrijirea vederii, iar dacă vă confruntați cu vedere neclară sau oboseală la ochi pe o perioadă mai lungă, este timpul să faceți o altă programare!
 
În afară de testul vizual complet, specialistulul în îngrijirea vederii vă va adresa o serie de întrebări pentru a stabili provocările vizuale zilnice. Gândiți-vă bine și răspundeți sincer. Aveți grijă să menționați și detaliile specifice, de exemplu dacă lucrați mai mult cu mini-tableta, decât la calculator sau dacă conduceți des.
 
Cu cât mai multe informații va avea, cu atât mai ușor îi va fi să stabilească prescripția potrivită.
 

2. Luați pauze regulate

Este foarte ușor să vă lăsați atât de prinși în muncă, încât să uitați să luați pauze. Însă de fapt puteți fi mult mai productivi, dacă sunteți odihniți și nu aveți ochii obosiți. Încercați să vă ridicați de pe scaun la locul de muncă cel puțin o dată pe oră și să faceți o mică plimbare sau întindeți-vă mușchii timp de 5-10 minute.
 
Și așa cum aveți nevoie de exerciții fizice, puteți să vă ocrotiți sănătatea prin exerciții pentru ochi. Regula 20 20 20 constituie o bună posibilitate să le acordați o pauză ochilor și să faceți exerciții la ochi. Este foarte simplă, îndepărtați-vă privirea de la ecran la fiecare 20 minute și focalizați asupra unui obiect care se află la 20 metri timp de 20 secunde.

20 20 20 rule

3. Clipiți, clipiți, clipiți!

Când lucrați la calculator sau focalizați pe smartphone clipiți mai rar sau vă închideți pleoapele doar pe jumătate când clipiți. Clipitul umezește ochii pentru a preveni uscarea și iritarea acestora, așadar în timpul acestor pauze programate, concentrați-vă și clipiți lung și încet.

4. Umeziți-vă ochii

Dacă aveți ochii uscați cereți sfatul medicului sau specialistului în îngrijirea vederii în legătură cu lacrimile artificiale. Acestea sunt picături de lubrifiere, care ajută filmul lacrimal să funcționeze mai eficient, ca umezeala să nu se evapore din ochi prea repede.

5. Limitați timpul petrecut în fața ecranului la copii

Tinerii în creștere cu ochii în curs de dezvoltare nu ar trebui să folosească dispozitivele digitale pe o perioadă prea lungă de timp. În cazul lor este poate și mai important să ia pauze și să petreacă mai puțin timp în fața ecranelor, decât în cazul dumneavoastră!
 
După o zi lungă de școală copilul dumneavoastră ar trebui să petreacă câteva ore în aer liber. Joaca fizică este foarte importantă pentru sănătatea și dezvoltarea copiilor și este benefică și pentru ochii lor. Cercetările au dovedit că acei copii care petrec mai mult timp în aer liber sunt mai puțin expuși la miopie. 3 Când se află în aer liber, este important să-i dați cu cremă de protecție solară și să poarte ochelari cu protecție UV.
 
În cazul în care copilul sau adolescentul are un program solicitant, consultați specialistul în îngrijirea vederii în legătură cu lentilele potrivite pentru prevenirea oboselii ochilor.

6. Evitați lumina albastră înainte de culcare

Cum am mai menționat, toate dispozitivele digitale emit o anumită formă de lumină albastră. Când ochii sunt expuși la o anumită intensitate și lungime de undă de lumină albastră, în organism se produce mai puțină melatonină (hormonul somnului). Acest lucru însemnă, că veți fi mult mai vioi și treaz pentru mai mult timp.

Și pentru că somnul este de o importanță majoră în prevenirea oboselii ochilor, evitați expunerea prea îndelungată la lumină albastră înainte de culcare sau purtați ochelari de vedere cu tratament pentru lumină albastră dacă vreți să stați la telefon sau tabletă înainte să adormiți.

7. Faceți alegeri sănătoase

Ochii adoră legumele! Consumați multe legume verzi, de exemplu broccoli, spanac și varză, și desigur morcovi.

Hidratarea este de asemenea foarte importantă, mai ales, dacă suferiți de ochi uscați. Hidratați-vă pentru a oferi ochilor lubrifierea de care au nevoie.

Încheiați-vă ziua plină de alegeri sănătoase cu un somn odihnitor noaptea – astfel ochii se vor putea recupera mai ușor din oboseală.

Ieșiți la aer liber

8. Ieșiți la aer liber

Fie că dați drumul la căldură în timpul iernii sau încercați să vă răcoriți în timpul verii, sistemele de aer condiționat pot usca aerul din interior la birou sau acasă. Ieșiți la aer liber oricând aveți posibilitatea sau opriți încălzirea și deschideți fereastra.

Iarna puteți plasa vase cu apă în încăperile încălzite pentru a îmbunătăți nivelul umidității aerului. Unii folosesc umidificatoare de aer și le pornesc atunci când aerul din încăpere devine foarte uscat. Nu uitați să beți suficientă apă, chiar dacă e frig afară!

Aflați care dintre practicile de mai sus vi se potrivesc cel mai mult și încercați să nu renunțați la ele pentru a menține sănătatea ochilor dumneavoastră.

9. Creați-vă un loc de muncă ergonomic

Este ușor să deschideți pur și simplu laptop-ul și să răspundeți rapid la un e-mail. Însă dintr-un e-mail se fac zece și înainte să vă dați seama ați petrecut ore lungi de muncă într-o poziție inconfortabilă și astfel pot apărea dureri de origine postulară și oboseala ochilor.

Pentru a vă proteja ochii în fața calculatorului, trebuie să fiți atenți unde și cum lucrați. La locul de muncă sau la biroul de acasă, ar trebui să aveți un spațiu dedicat lucrului care să fie configurat pentru nevoile dumneavoastră. Dacă este posibil, conectați-vă laptopul la un ecran mai mare aflat la nivelul ochilor. Regula generală este să plasați ecranul cât mai departe posibil, la o distanță la care încă să mai vedeți clar. Și nu ar trebui să vă aplecați capul în jos.

Stați întotdeauna pe scaun comod și ajustați înălțimea scaunului, unghiul spătarului și al cotierei în așa fel, încât picioarele să se așeze ferm pe podea și brațele să se așeze ușor pe birou în timp ce tastați. Dacă este nevoie folosiți o pernă pentru o înălțime suplimentară sau pe post de suport lombar.

În plus, reglați luminozitatea ecranului, mărimea textului și temperatura de culoare pentru confortul ochilor. Majoritatea laptop-urilor și calculatoarelor sunt dotate cu filtre de blocare a luminii albastre, pe care le puteți seta pentru a le oferi ochilor un plus de protecție pe întuneric. Poate că și smartphone-ul sau tableta dumneavoastră dispun de această funcție sau puteți descărca o aplicație pentru gestionarea expunerii la lumina albastră. Astfel veți reduce doar expunerea la lumina albastră, însă ar trebui să încercați în continuare să reduceți și timpul petrecut în fața ecranului sau să consultați un specialist în îngrijirea vederii în legătură cu lentilele de ochelari care vă oferă protecție contra luminii albastre.

Cum vă pot ajuta ochelarii

Cum vă pot ajuta ochelarii

Puteți să purtați ochelari care vă vor ajuta în ameliorarea oboselii ochilor și puteți alege dintre numeroase opțiuni. Orice prescripție poate fi adaptată nevoilor dumneavoastră.

De fapt, tehnologia este în ziua de azi atât de dezvoltată, încât există deja lentile special concepute pentru un stil de viață modern, permanent conectat și în continuă mișcare. Aceste lentile sunt concepute în așa fel, încât să ia în considerare nevoile vizuale individuale specifice vârstei (schimbările fiziologice ale ochiului o dată cu înaintarea în vârstă). Acestea pot fi combinate cu prescripția dumneavoastră specifică. Veți avea drept rezultat niște ochelari personalizați pentru stilul dumneavoastră de viață permanent conectat și veți avea ochii mai puțin obosiți.

Întrebați specialistul dumneavoastră în îngrijirea vederii pentru mai multe informații și sfaturi.

Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole conexe

Cei mai buni ochelari pentru condus - ajungeți la destinație în siguranță Lentilele personalizate nu numai că îmbunătățesc vederea slabă, vor contribui și la creșterea siguranței dvs. Iată ce trebuie să știți înainte să vă achiziționați ochelari de condus.
Vedere mai bună - chiar şi noaptea saui în condiţii de lumină redusă Vedere mai bună pentru cei care suferă de ”orbire de noapte” şi vedere slabă pe timp de noapte, datorită unor lentile inovative
Întrebări frecvente pentru lentile ZEISS Digital Ce sunt lentilele ZEISS Digital?
Trăind viața la maxim + o vedere lipsită de stres Lentilele pentru lumea digitală ZEISS Digital completează golul dintre lentilele monofocale și cele progresive!

Produse înrudite