Cei mai buni ochelari pentru condus - ajungeți la destinație în siguranță

Lentilele personalizate nu numai că îmbunătățesc vederea slabă, vor contribui și la creșterea siguranței dvs. Iată ce trebuie să știți înainte să vă achiziționați ochelari de condus.

De ficare dată, când vă aflați în spatele volanului ochii dvs. se confruntă cu numeroase provocări. Trebuie să vă mențineți atenția în condiții de lumină schimbătoare, în lumina orbitoare a soarelui sau pe drumuri umede, reflectorizante și să vă mențineți vederea clară și în condiții de ceață densă. În plus, trebuie să fiți atenți și la ceilalți participanți la trafic, să vă concentrați asupra semnelor de circulație și de informare și să găsiți traseul potrivit spre destinația finală.
Lentilele pentru ochelari potrivite vă pot ușura condusul și îl pot face mai sigur, în special pentru cei care conduc frecvent și pe perioade mai lungi. Dar care sunt caracteristicile perechii ideale de ochelari de condus?

Vederea slabă reprezintă un risc însemnat în timpul condusului

Deși foarte mulți șoferi suferă de vedere slabă, această problemă poate fi remediată cu ușurință. Lentilele pentru condus de bună calitate pot atenua suprasolicitarea ochilor, optimiza zona dvs. vizuală și îmbunătăți siguranța în timpul condusului. Tocmai din acest motiv ar fi foarte important ca fiecare șofer să consulte un specialist de îngrijire a vederii și să meargă la controale oftalmologice regulate. La nevoie specialistul dvs. de îngrijire a vederii vă va prescrie o rețetă personalizată de ochelari de condus.

Experții recomandă, ca adulții să-și testeze vederea cel puțin o dată la doi ani, chiar dacă nu au probleme de vedere evidente. Dacă aveți peste 65 ani, ar trebuie să mergeți la un consult oftalmologic cel puțin o dată la fiecare an sau la doi ani. La consulturile oftalmologice regulate specialistul dvs. de îngrijire a vederii va putea depista la timp și semnele presbitismului. Prezbitismul este o condiție vizuală legată de vârstă în cazul căreia cristalinul își pierde flexibilitatea, focalizarea pe obiectele din apropiere fiind astfel mai dificilă, printre altele. Desigur prezbitismul vă va afecta capacitatea de conducere, consulturile oftalmologice frecvente fiind astfel foarte importante.

Vederea bună în timpul condusului se bazează pe o combinație de diverși factori

Următoarele aspecte vizuale sunt de o importanță majoră în luarea unor decizii corecte pentru un condus sigur:

 • Trebuie să puteți vedea fără strălucire orbitoare și reflexii, dar totodată clar și cu contrast pe timp de noapte. Specialistul dvs. de îngrijire a vederii vă va putea ajuta în selectarea ochelarilor potriviți de soare contra reflexiei sau ochelarilor de distanță pentru condus.
 • Vederea dvs. nu ar trebuie obstrucționată. Țineți cont de acestea la alegerea ramelor de ochelari și de ochelari de soare cu dipotrii. Ramele care nu se potrivesc perfect pot aluneca și deplasa, acoperind unele porțiuni ale câmpului dvs. vizual.
 • Trebuie să puteți focaliza pe obiectele din apropiere. După cum am menționat mai sus, începând cu vârsta de 40 de ani, conducătorii auto pot suferi și de un început de prezbitism care cauzează deteriorarea treptată a vederii.

Lentilele de ochelari potrivite și o ramă bine ajustată pot fi o soluție pentru fiecare dintre aceste cerințe vizuale. Nu uitați să discutați despre nevoile dvs. vizuale cu specialistul dvs. de îngrijire a vederii când vă duceți la un consult oftalmologic. Oferiți-i cât mai multe informații posibil și spuneți-i, dacă conduceți des sau dacă aveți probleme cu condusul pe timp de noapte. Astfel va putea lua în considerare toate aspectele pentru a vă prescrie cea mai potrivită rețetă de ochelari de condus.

De unde știu, că am nevoie de lentile pentru condus sau ochelari de condus pe timp de noapte?

Dacă aveți dificultăți de vedere în timpul condusului, este important să consultați un specialist în îngrijirea vederii sau un oftalmolog. Pentru a stabili cât de bine vedeți contrastele și culorile puteți face Testul ZEISS online pentru verificarea vederii.

Testul online ZEISS de verificare a vederii Cât de bine distingeți contrastul și culorile? Verificați-vă vederea simplu și rapid!

Care sunt ochelarii ideali pentru condus?

Deoarece vederea în timpul condusului este influențată de mai mulți factori, lentilele dvs. pentru condus trebuie să corespundă unei combinații de cerințe.

1. Un pachet optim de tratamente pentru reducerea reflexiilor

Ochii dvs. sunt expuși la o serie de surse de lumină, ziua și noaptea, în special, când conduceți. Lumina puternică a soarelui, farurile traficului din față, lumina difuză a lămpilor stradale și reflexiile pe ochelari sau pe parbriz sunt toți niște factori periculoși de distragere care vă afectează vederea. Acesta reprezintă un risc, pentru șoferii cu vedere perfectă, deoarece diminuarea vederii în condiții de lumină slabă este asociată unui risc mărit de accidente.1 Se recomandă, ca șoferii care conduc des să poarte ochelari cu tratament antireflex antireflex. Lentilele speciale pentru condus, cum ar fi lentilele DriveSafe de la ZEISS și ochelarii pentru condus pe timp de noapte sunt prevăzute în mod standard cu un tratament special care reduce reflexiile, iar ochelarii de soare contra reflexiilor reduc efectul de orbire în timpul zilei.

Ochelarii personalizați pentru condus pe timp de noapte reduc reflexiile diferitelor surse de lumini.
Ochelarii personalizați pentru condus pe timp de noapte reduc reflexiile diferitelor surse de lumini.

2. Filtre de polarizare pentru mai mult contrast și mai puțină strălucire orbitoare

Lentilele polarizate pentru condus pot oferi un nivel superior de siguranță pentru condus. Lumina reflectată este direcționată într-o anumită direcție și cauzează strălucire orbitoare neplăcută. Polarizarea, filtrează lumina, reducând reflexiile periculoase ce pot fi produse de carosabilul umed, zăpada sau lumina soarelui reflectată de obiectele metalice și sticlă. În același timp, o nuanță specială a lentilelor de ochelari îmbunătățește contrastul și percepția culorilor. Acest lucru face posibilă observarea mașinilor din sens opus mai rapid și mai clar, indiferent de vizibilitate. Însă țineți cont de faptul, că lentilele polarizate pot afecta modul în care percepeți anumite afișaje de pe bordul mașinii dvs. Întrebați-vă specialistul în îngrijirea vederii în legătură cu acestea înainte să le achiziționați.

3. Nunațe de lentile pentru un plus de confort

Lentilele colorate vă oferă o experiență de condus mult mai plăcută, influențând și abilitatea dvs. generală de a conduce. Însă, înainte să investiți în lentile colorate, consultați-vă specialistul în îngrijirea vederii, deoarece anumite culori nu sunt potrivite pentru condus. De exemplu, lentilele cu o nuanță mai închisă de 90 % sunt mult prea închise pentru condusul sigur și există posibilitatea ca lentilele fotosensibile să nu se închidă bine la culoare, deoarece parbrizul blochează deja o mare parte a razelor UV, datorită cărora se întunecă lentilele. În general nuanțele de maro sau gri se pretează la lentilele pentru condus, deoarce ajută la identificarea semnalelor luminoase precum semafoarele rutiere sau luminile de frână în câteva milisecunde, crescând timpii de reacție.

RECOMANDARE: Consultați-vă specialistul în îngrijirea vederii cu privire la lentilele cu culori în degrade. Aceste lentile sunt mai deschise la culoare în partea de jos și vă oferă o vedere mai bună a tabloului de bord.
RECOMANDARE: Consultați-vă specialistul în îngrijirea vederii cu privire la lentilele cu culori în degrade. Aceste lentile sunt mai deschise la culoare în partea de jos și vă oferă o vedere mai bună a tabloului de bord.

4. Protecție la praf și murdărie pentru o vedere clară atunci când contează

Aerul condiționat din mașină, vântul din față într-o mașină decapotabilă și praful pot provoca uscarea și iritarea ochilor. Ramele mai mari combinate cu lentile cu dioptrii speciale pentru condus nu numai că vă oferă un câmp vizual mai larg, dar oferă un plus de protecție pentru ochii dvs. În plus față de protejarea ochilor, lentilele dvs. ar trebuie să fie durabile și rezistente la zgârieturi și alte influențe dăunătoare de mediu.

Tratamentele cele mai performante cum ar fi DuraVision® Platinum și DuraVision® DriveSafe de la ZEISS prezintă o îmbunătățire substanțială față de soluțiile de tratamente anterioare. Aceste tratamente sunt mult mai rezistente, mai capabile să respingă apa și murdăria și să protejeze în mod eficient lentilele de ochelari de zgârieturi.

5. Lentile progresive pentru o capacitate îmbunătățită de refocalizare

Măsurătorile efectuate de Institutul FKFS2 comandate de ZEISS arată, că șoferii se uită în față la drum și la traficul din sens opus în medie 97% din timpul lor de condus, o medie mult mai înaltă probabil, decât ați fi crezut vreodată! În plus, ochii dvs. au și alte sarcini de îndeplinit. Trebuie să schimbe focalizarea între oglinzile retrovizoare, oglinzile laterale și tabloul de bord. În mod normal, aceasta este o sarcină ușoară pentru tineri, însă începând de la 35 - 40 de ani, ochii noștri nu se mai pot adapta (sau „acomoda”, după cum spun experții) la fel de rapid la diferite distanțe cum o puteau face la vârste mai tinere. Cel mai probabil aveți nevoie de Lentile progresive, cunoscute și sub denumirea de Lentile multifocale pentru condus pentru a trece peste acest obsacol.

Probabil vă este familiar conceptul de lentile bifocale, pentru cei care au nevoie de două perechi de ochelari. Totuși lentilele bifocale pentru condus și-au pierdut din popularitate, fiind înlocuite de lentilele progresive, o îmbunătățire a tehnologiei bifocale. Aceste lentile funcționează în mod similar, însă în timp ce lentilele bifocale prezintă o linie clară de separare a celor două părți ale lentilei, lentilele progresive dispun de mai multe puncte focale pentru a se adapta obiceiurilor dvs. vizuale.
Desigur, obiceiurile vizuale în timpul condusului diferă în mod semnificativ de obiceiurile vizuale zilnice, însă lentilele progresive pot fi optimizate pentru condus. Cu lentile multifocale, zonele vizuale pentru vederea la semidistanță și distanță trebuie să fie cât mai largi pentru a ne permite să refocalizăm cu rapiditate atunci când schimbăm privirea de la șosea la bord, cu o mișcare minimă a capului.
Modelele de lentile progresive speciale, cum ar fi lentilele ZEISS DriveSafe satisfac niște nevoi vizuale specifice condusului, însă și aici se aplică regula uzuală - trebuie reglate de un specialist în îngrijirea vederii și adaptat exact la nevoile purtătorului pentru un confort optim. Lentilele progresive DriveSafe nu numai că sunt potrivite pentru condus, dar sunt perfect potrivite și pentru utilizarea zilnică. Chiar dacă veți avea nevoie de o scurtă perioadă de adaptare, lentilele progresive sunt de fapt ca și un costum confecționat de un croitor, adică sunt atât de personalizate, încât rama vi se va potrivi perfect.

6. Lentile destinate special pentru condusul de zi și noapte

Foarte mulți au probleme de vedere la condusul pe timp de noapte și în condiții de luminozitate redusă. Dacă de obicei conduceți cu ochelarii de vedere și aveți dificultăți de vedere pe întuneric, probabil lentilele dvs. sunt destinate pentru utilizare în timpul zilei și nu sunt optimizate pentru condiții de lumină schimbătoare.
Pupila se dilată și se contractă în funcție de intensitatea de lumină. Noaptea acestea se vor dilata drept răspuns la luminozitatea redusă și dvs. veți avea nevoie de ochelari de vedere pentru condusul pe timp de noapte pentru a vă acomoda.

Pentru a stabili prescripția dvs. optimă pentru condusul pe timp de noapte specialistul dvs. în îngrijirea vederii poate simula o situație de vedere pe timp de noapte cu un echipament special, cum ar fi ZEISS i.Profiler. Acesta este de fapt un echipament de măsurare bazat pe tehnologia inovativă wave-front, la care se efectuează măsurători la ochi cu pupilele larg deschise. Aceste măsurători pot fi luate în considerare la confecționarea lentilelor personalizate cu tehnologia i.Scription®. Rezultatul va fi o lentilă pentru o vedere mai clară și o percepție îmbunătățită a culorilor și a contrastului la condusul pe timp de noapte.

Care sunt aspectele de care trebuie să țineți cont la alegerea ramelor de ochelari pentru condus

Ramele de ochelari pot influența rezultatele de vedere generale și trebuie să aveți grijă la alegerea ramelor, ca acestea să nu obstrucționeze câmpul dumneavoastră vizual. Gama vastă de rame poate fi puțin copleșitoare și este tentant să alegeți opțiunea cea mai atractivă, dar iată cum puteți restrânge alegerea dvs.:

 • Alegeți câteva opțiuni la care se poate distinge clar că rama și brațele sunt cât mai subțiri posibil și se îmbină la marginea superioară. Specialistul dvs. în îngrijirea vederii vă poate îndruma în această privință.
 • Apoi luați în considerare și mărimea lentilelor. Cu cât lentilele sunt mai mari, cu atât mai puține mișcări ale capului sunt necesare pentru verificarea oglinzilor retrovizoare și a oglinzilor laterale, deci excludeți lentilele la care se potrivesc doar lentile mici sau înguste.
 • Înrebați specialistul dvs. în îngrijirea vederii cu privire la ramele de ochelari cu lentile curbate, deoarece acestea ajută la reducerea razelor incidente de lumină deranjante din lateral.
 • Asigurați-vă, că rama stă confortabil și sigur pe nas, pentru a asigura că ochelarii rămân la locul lor în timpul mișcărilor rapide ale capului. Puteți mișca capul dintr-o parte în alta și puteți imita mișcările de condus în timp ce încercați ramele.
Potrivirea perfectă este aspectul cel mai important, iar ramele care nu se potrivesc perfect pot cauza dureri de cap sau de ochi - și nu numai când purtați ochelarii pe o perioadă mai lungă.
Potrivirea perfectă este aspectul cel mai important, iar ramele care nu se potrivesc perfect pot cauza dureri de cap sau de ochi - și nu numai când purtați ochelarii pe o perioadă mai lungă.

Cum să vă îngrijiți lentilele pentru condus

Este important să aveți grijă de ochelarii dvs. de condus, mai ales dacă îi purtați în fiecare zi.
 
 • Nu vă lăsați ochelarii în mașină pentru perioade lungi de timp. Temperaturile ridicate și fluctuațiile de temperatură vă pot deteriora lentilele de ochelari.
 • Tratamentul antireflex împotriva reflexiilor, cum ar fi tratamentul de înaltă calitate utilizată la lentilele ZEISS DriveSafe le va oferi protecție împotriva particulelor de praf și zgârieturilor. Consultați specialistul dvs. în îngrijirea vederii cu privire la tratamentele de protecție pentru a prelungi durata de utilizare a lentilelor dvs.
 • Păstrați-vă ochelarii într-un toc de ochelari, când nu-i purtați și veți putea proteja astfel rama și lentilele.
 • Curățați lentilele cu o cârpă moale, din microfibră sau șervețele pentru curățarea lentilelor, soluții fără alcool.
Nu vă lăsați ochelarii în mașină pentru perioade de timp lungi.
Nu vă lăsați ochelarii în mașină pentru perioade de timp lungi.

De ce ar trebui să purtați lentile speciale pentru condus

Când vă urcați la volan, vreți să ajungeți în siguranță la destinație. Condusul pe drumuri necunoscute, pe vreme rea și trafic intens poate fi deja destul de stresant și desigur nu vreți să mai adăugați și dificultățile de vedere la această listă.

Printre beneficiile lentilelor pentru condus ZEISS DriveSafe se află:

 • Puteți să purtați ochelarii dvs. pentru condus atât ziua cât și noaptea.
 • Acomodarea simplă și schimbările de focalizare la distanță vă vor ajuta la adaptarea la condițiile permanent schimbătoare și evenimentele care pot apărea pe drum.
 • Vedere precisă a șoselei, tabloului de bord și a oglinzilor datorită designului DriveSafe.
 • Lentilele reduc considerabil refelexiile.
 • Vedere îmbunătățită la condusul pe timp de noapte.

Conduceți în siguranță și ajungeți la destinație fără stres.

Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

Vedere mai bună - chiar şi noaptea saui în condiţii de lumină redusă Vedere mai bună pentru cei care suferă de ”orbire de noapte” şi vedere slabă pe timp de noapte, datorită unor lentile inovative
Sfaturi pentru mai mult confort la purtarea lentilelor progresive Oricine se poate obișnui rapid cu lentilele progresiv perfect ajustate.
Întrebări frecvente pentru lentile ZEISS Digital Ce sunt lentilele ZEISS Digital?
Crearea lentilelor de ochelari pentru conducere auto O privire în culise: cum a creat ZEISS lentilele DriveSafe

Produse asemanatoare