Ochii uscați - ce puteți face când ochii ustură și aveți o senzație de mâncărime?

Ochii uscați sunt o cauză frecventă pentru care oamenii se prezintă la medicul oftalmolog.

Sindromul ochilor uscați este neplăcut și poate fi dureros. O posibilă cauză este o problemă cu mecanismul natural de umidificare a ochiului, adică organismul nu produce suficient fluid lacrimal. Cauzele declanșatoare ar putea fi factorii de mediu, boala sau medicamentele iar un medic oftalmolog poate oferi întotdeauna ajutor.

Arsuri, mâncărime și senzația de a avea grăunți de nisip care se freacă de pupile. Tot mai multe persoane suferă de sindromul ochilor uscați. Problema este tema unor discuții aprinse pe bloguri și forumuri. Numeroase persoane nu știu prea multe despre această afecțiune a ochilor, deci este timpul să le oferim câteva informații.

Sindromul ochilor uscați sau „tulburarea de umidificare oculară” - cum apare?

Sindromul ochilor uscați sau „tulburarea de umidificare oculară” - cum apare?

Sindromul ochilor uscați poate fi cauzat de numeroși factori, inclusiv factori de mediu, cum ar fi lumina foarte puternică a soarelui, gazele de eșapament caustice, polenul sau praful aeropurtat sau munca în fața monitorului unui calculator. Șoferii de mașini decapotabile și cicliștii sunt adesea afectați din cauza vântului care le suflă din față. Puteți întâlni cauze ale sindromului de ochi uscați și în vacanță, deoarece majoritatea piscinelor din zonele de vacanță au un conținut ridicat de clor care irită conjunctiva sensibilă a ochilor.
Cu toate acestea, sindromul de ochi uscați poate fi cauzat și de către medicamente precum antidepresivele sau beta-blocantele. Și femeile care trec prin menopauză sunt adesea afectate, deoarece schimbările hormonale pot duce la uscarea filmului lacrimal.
Și, nu în ultimul rând, problemele de vedere incorect tratate pot de asemenea cauza sindromul de ochi uscați, deoarece ochii obosesc mult mai ușor. Examenele oftalmologice regulate la un optician sau medic oftalmolog pot oferi imediat claritate.

Care este procesul de umidificare a ochilor noștri?

Pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă cu ochii dumneavoastră, mai întâi ar fi indicat să înțelegeți cum funcționează ochii. Lichidul lacrimal este secretat de către canalele lacrimale și conține sare, glucoză și proteine. Este întins uniform pe ochi cu fiecare clipire a pleoapelor și produce un fin film lacrimal. Acest film are mai multe sarcini: îndepărtează particulele străine și servește ca lubrifiant pentru a asigura alunecarea ușoară a pleoapelor pe suprafața ochiului. Pe lângă aceasta, lichidul lacrimal asigură umidificarea uniformă a corneei și furnizează ochilor oxigen și substanţe nutritive.

Există două potențiale motive pentru care ochii ar putea fi incomplet acoperiți de filmul lacrimal: fie canalele lacrimale nu produc suficient lichid, fie compoziția lichidului lacrimal este perturbată/modificată. Deși conceptul de „ochi uscați” este bine-cunoscut și folosit pe scară largă, în ziua de azi medicii vorbesc de o tulburare de umidificare a ochilor.

Pentru ambele forme ale problemei, așa-numitele „lacrimi artificiale” pe care le puteți obține în farmacii asigură soluția cea mai bună. Lacrimile artificiale sunt disponibile sub formă de picături sau gel și sunt destinate să funcționeze ca un înlocuitor pentru lacrimi. Acestea sunt fie picurate în sacul conjunctival inferior, fie aplicate prin frecare. Apoi închideți ochii și rotiți-i pentru a distribui în mod uniform substanțele active. Însă aveți grijă: utilizarea lor pentru o perioadă lungă de timp sau în mod foarte frecvent poate face ca ochii să producă mai puțin lichid lacrimal. Din acest motiv, este foarte important să discutați cu un medic oftalmolog despre posibilele cauze ale afecţiunii dumneavoastră și, dacă este posibil, să le remediați.

Dacă un tratament local nu ajută, atunci, ca ultimă soluție, există întotdeauna opțiunea unei mici intervenții chirurgicale.

Prevenirea poate ajuta

Pe lângă toate acestea, fiecare persoană în parte poate face lucruri care le protejează ochii. Este important să vă asigurați că aveți suficientă lumină atunci când citiți, însă evitați lumina puternică sau orbitoare. Nu setați ecranul calculatorului la un nivel de luminozitate prea mare și relaxați-vă ochii timp de câteva momente după 45 de minute. Când expuși la vânt sau lumină orbitoare a soarelui, asigurați-vă că purtați ochelari de vedere sau de soare de înaltă calitate pentru a vă proteja ochii.

Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

Cum puteți găsi un optician bun? Tot ce este important - de la primul consult până la ajustarea lentilelor
Glaucom, cataractă, AMD, etc.: boli ale ochilor și cum să le depistăm la timp O privire de ansamblu asupra simptomelor, cauzelor și tratamentelor

Sănătate + prevenire 21 nov. 2017

Tags:

Tratamente pentru ochelari: antireflex, de durificare, CleanCoat, etc. Tipuri de tratamente și diferențele de calitate dintre ele? La ce servesc diferitele tratamente pentru lentile?
Lista de verificare pentru cumpărarea unei noi perechi de ochelari Ochelari pentru apropiere și distanță, ochelari progresivi, ochelari pentru sport, ochelari de citit sau pentru locul de muncă: ce trebuie să știți?

Produse asemanatoare