Cauze și factori de risc privind cataracta

Cum se previne cataracta

Cataracta este cauzată de o opacifiere treptată a cristalinului natural al ochiului. Un cristalin sănătos focalizează lumina pe retină, pentru o imagine clară. Dacă devine din ce în ce mai opacifiat, ochiul nu mai este capabil să producă o imagine clară – exact ca un obiectiv încețoșat al camerei foto.

De ce se opacifiază ochiul?

Cristalinul este alcătuit în principal din apă și dintr-o proteină care este necesară pentru a-l menține transparent și pentru a lăsa lumina să treacă. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, este posibil ca o parte din proteină să se aglomereze și să înceapă să opacifieze o mică suprafață a cristalinului. Aceasta este cataracta propriu-zisă, care crește în timp și afectează o parte mai mare a cristalinului, făcând treptat mai dificilă vederea cu claritate.

Cel mai obișnuit factor care o cauzează este înaintarea în vârstă, dar unele cauze pot fi, de asemenea, legate de genetică sau de probleme de sănătate, precum alte afecțiuni oculare, diabet, traume sau intervenții chirurgicale din trecut asupra ochiului. Utilizarea pe termen lung a medicamentelor cu steroizi poate contribui, de asemenea, la opacifierea cristalinului.

Normal vision
Vedere normală
Vedere afectată de cataractă

Unii factori de risc care pot influența dezvoltarea bolii

  • Radiații ultraviolete de la lumina soarelui și din alte surse
  • Hipertensiune (tensiune arterială ridicată)
  • Obezitate (greutate excesivă)
  • Fumat
  • Medicamente cu statine utilizate pentru a reduce colesterolul
  • Vătămare sau inflamare anterioară a ochilor
  • Terapie de înlocuire hormonală
  • Consum semnificativ de alcool
  • Miopie (vedere neclară la distanță) avansată
  • Antecedentele medicale ale familiei

Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră. Dacă sunteți afectat de unul dintre acești factori de risc, atunci vizitați-vă medicul oftalmolog în mod regulat. Medicul oftalmolog poate detecta și recomanda opțiuni de tratament pentru modificări problematice ale ochiului cu mult înainte ca dumneavoastră să deveniți conștient de vreun simptom.

Factori care pot întârzia dezvoltarea cataractei

Chiar dacă există o controversă semnificativă legată de posibilitatea de a preveni sau nu cataracta și nu există niciun studiu care să dovedească eficacitatea măsurilor preventive, experții sugerează unele strategii care pot fi utile:

  • În timp ce vă aflați la exterior, purtați ochelari de soare care blochează în proporție de 100 % radiațiile UV dăunătoare ale soarelui, deoarece lumina ultravioletă de la soare poate fi un factor contribuant.
  • Reduceți consumul de alcool și de țigări, deoarece consumul excesiv de alcool și de țigări poate crește riscul de cataractă.
  • Gestionați-vă alte probleme de sănătate. Urmați recomandările și planul de tratament ale medicului, dacă aveți diabet sau alte afecțiuni medicale.
  • Mențineți-vă o greutate sănătoasă, prin exerciții și prin aportul de alimente corecte. Dacă sunteți supraponderal, creșteți constant volumul de exerciții fizice și reduceți aportul de calorii.
  • Mâncați sănătos. Numeroase studii sugerează că anumite substanțe nutritive sunt bune pentru ochi. Vitamina E este bună pentru protejarea și întărirea ochiului. Sursele alimentare bune pentru vitamina E includ semințele de floarea-soarelui, migdalele și spanacul.

Contactați un medic dacă sunteți interesat de mai multe informații despre un stil de viață sănătos pentru ochi.

O dietă sănătoasă poate întârzia apariția cataractei.
O dietă sănătoasă poate întârzia apariția cataractei.

Chirurgia oculară cu laser Aflați despre modul în care chirurgia oculară cu laser poate îmbunătăți calitatea vederii
Informații despre LIO-uri ZEISS pentru dumneavoastră Vi s-a implantat o lentilă intraoculară de la ZEISS și/sau vă aflați în căutare de informații despre produsul LIO de la ZEISS?

Articole conexe

Ce este cataracta? Atunci când vederea devine neclară
Diagnosticarea și tratarea unei cataracte Pregătirea pentru programare
Proceduri chirurgicale pentru cataractă – Pas cu pas – Riscuri și costuri Liniile directoare pentru pacienții interesați de intervenția chirurgicală pentru cataractă
Alegerea unei lentile pentru cataractă Prezentarea lentilelor intraoculare: Care sunt diferențele?
Întrebări adresate frecvent Ce trebuie să știți despre tratamentul cataractei