De ce văd oamenii diferit?

Culori mai bogate, o vedere nocturnă mai bună, contrast îmbunătățit - pentru o utilizare mai bună a întregului nostru potențial vizual.

Fie că vorbim despre percepția culorilor, vederea 3D sau vederea nocturnă: toate diferă de la o persoană la alta. De ce diferă performanța vizuală atât de mult de la o persoană la alta - și cum ne putem îmbunătăți vederea și asigura că beneficiem de întregul nostru potențial vizual?

Anumite persoane au o acuitate vizuală de 20/20, în timp ce alte persoane au dificultăți în distingerea diferitelor culori sau cu vederea tridimensională - însă de ce există astfel de diferenţe în performanța vizuală? Cu condiția ca ochii lor să fie sănătoși, persoanele tinere cu miopie sau hipermetropie se bucură de o calitate vizuală aproape identică dacă ochelarii lor au fost corect ajustați. Ochelarii potriviți corectează în mod eficient toate variațiile de performanță vizuală. Totuși, odată cu trecere timpului, acest lucru poate deveni din ce în ce mai dificil deoarece și diferenţele dintre o persoană și alta pot crește odată cu vârsta. Este o realitate a vieții faptul că la 80 de ani nu mai vedem atât de bine precum vedeam la 20 de ani - acuitatea vizuală, percepția culorilor și cea spațială precum și abilitatea noastră de a vedea noaptea toate se deteriorează odată cu vârsta. Între 40 și 50 de ani, cristalinul ochiului și mușchii ciliari încep să-și piardă din elasticitate iar noi ne confruntăm tot mai des cu dificultatea de a focaliza la diferite distanțe. Un simptom obișnuit al acestei afecţiuni este necesitatea de a ține cartea la distanță tot mai mare de ochi. Iar acest lucru continuă să se agraveze pe măsură ce îmbătrânim.

Diferențele apar și ca urmare a bolilor sau a altor afecțiuni care apar pe parcursul vieții noastre și care nu sunt corectate cu ochelari –cataracta, glaucomul sau degenerescența maculară asociată-vârstei sunt doar câteva exemple. Așadar, diferitele niveluri de performanță vizuală au, în general, un fundal patologic. Vederea nocturnă depinde de cât de bine funcționează tijele de pe retina noastră. Când se întunecă, restul de lumină trece prin cornee și cristalin înainte de a ajunge la retină. Acolo lumina este procesată în semnale pentru creier. Două tipuri de receptori sunt responsabili pentru aceasta: tijele și conurile. Conurile sunt responsabile pentru vederea pe timp de zi, iar tijele pentru vederea pe timp de noapte. În unele cazuri rare, o deficiență de vitamina A poate, de asemenea, duce la o slăbire a vederii nocturne. Dacă deficiența este remediată, vederea în condiții de luminozitate redusă își revine.

Femeile și bărbații au o percepție a culorilor diferită

Percepția culorilor este o excepție. În general, femeile și bărbații percep culorile în mod diferit. Femeile percep lumea în culori mai calde, de exemplu, și pot de regulă distinge diferite nuanțe de roșu mai bine decât bărbații. Pe de altă parte, bărbații pot distinge mai bine contrastul redus și mișcările rapide. Se presupune că acest lucru are un fundal evolutiv: în vremurile primitive, femeile trebuiau să poată vedea fructele roșii de pe un tufiș verde, de exemplu, iar bărbații trebuiau să vâneze animale sălbatice. Și testosteronul are o anumită contribuție, deoarece acesta facilitează formarea conexiunilor și celulelor nervoase în centrul vizual al creierului unui copil nenăscut. În cadrul fiecărui gen, totuși, deficiențele de vedere cromatică și daltonismul sunt responsabile pentru variație: dacă o persoană este daltonistă, aceasta nu poate percepe nicio culoare, pe când deficiențele de vedere cromatică implică o schimbare în spectrul cromatic - toate culorile pot fi percepute însă în tente și nuanțe diferite. Această problemă este una „tipic bărbătească”: 8 - 9% din populația de sex masculin suferă de deficit roşu-verde, un procent semnificativ mai mare decât cel în rândul femeilor (numai 0,5 - 0,8%).

Vedere 3D pentru toată lumea?

Cu toate că „3D” în filme și televiziune este un subiect fierbinte în prezent, nu toată lumea are vedere tridimensională. Acesta este cazul în special dacă un ochi este afectat și, prin urmare, nu vede la fel de bine ca celălalt. Uneori, creierului îi este dificil să proceseze imaginile special aliniate și să genereze impresia tipică a adâncimii. Adesea este necesară răbdare, deoarece creierul are nevoie de timp pentru a se obișnui cu noua situație.

Cum să ne folosim întregul potențial vizual

Un alt factor important este acuitatea vizuală: cât de bine pot distinge detaliile? Aceeași regulă ca mai înainte se aplică și aici: fără perechea potrivită de ochelari, potențialul vizual al purtătorului nu poate fi utilizat în întregime iar detaliile fine sunt pur și simplu pierdute. Ca urmare, apar diferenţe de percepție de la o persoană la alta care pot fi corectate cu ochelari. Într-adevăr, potențialul vizual personal al multor persoane nu ajunge în mod automat la 100%, ci poate chiar depăși această cifră. Pentru a atinge acest obiectiv, examenul oftalmologic și procesul de refracție trebuie să fie cât mai precise cu putință pentru a asigura că purtătorul primește lentile care îi maximizează potențialul vizual. Mai multe informații...

Testul online ZEISS de verificare a vederii Cât de bine distingeți contrastul și culorile? Verificați-vă vederea simplu și rapid!

Cum putem știi că o persoană vede diferit față de o altă persoană?

Pentru a determina cât de bine vedem, sunt disponibile o serie de texte standardizate. ZEISS folosește i.Polatest®, care poate fi folosit pentru testarea rapidă și precisă a acuității vizuale, a vederii 3D și a sensibilității la contrast. Percepția culorilor este testată cu ajutorul planșelor color Ishihara (denumite și planșe pseudocromatice). Acestea sunt discuri cu puncte colorate de diferite dimensiuni și cu diferite nuanțe. Persoanele cu vedere cromatică normală pot recunoaște anumite numere sau litere, în timp ce persoanele discromate nu pot face acest lucru. Pentru identificarea deficiențelor de percepție a culorilor poate fi folosit un instrument cunoscut sub denumirea de anomaloscop, care este adesea folosit de către angajatori pentru determinarea compatibilității persoanelor testate cu anumite ocupații în care percepția culorilor joacă un rol important (de ex. mecanici de locomotivă, piloți sau chiar electricieni). Mai multe informații...

Este mult mai ușor să testăm acuitatea vizuală care are o importanță centrală pentru calitatea vederii de care ne bucurăm. Aici, e suficient să vedem obiecte aflate la distanță: pot fi anumite detalii recunoscute sau nu? Profesioniștii din domeniul îngrijirii vederii folosesc o procedură cunoscută drept refracție subiectivă pentru a testa aceasta: diferite lentile de testare sunt introduse succesiv în fața ochilor iar pacientul este întrebat dacă vede mai bine sau mai rău în fiecare caz.

Cum pot fi îmbunătățite vederea nocturnă, vederea 3D și percepția culorilor?

În mod normal, ochelarii prescriși de către un profesionist corectează deficiențele în vederea nocturnă, vederea 3D și percepția culorilor. Percepția culorilor poate fi optimizată cu lentile cu filtre speciale adaptate la deficiența de vedere cromatică specifică a fiecărui purtător. Dacă lentilele sunt bine montate, sunt prevăzute cu un tratament antireflex și corectează starea de refracție actuală a pacientului, ele aduc o contribuție cheie la îmbunătățirea percepției culorilor. Percepția 3D și vederea nocturnă pot fi de asemenea îmbunătățite cu o pereche de ochelari perfect montată. Este important ca lentilele să ia în calcul toate defectele vizuale ale ochiului - cunoscute și sub denumirea de aberații. Prin urmare, este esențial ca aceste aberații să fie determinate de la bun început. Sistemul i.Profiler® și lentilele cu tehnologia i.Scription sunt ideale pentru identificarea și corectarea aberațiilor vizuale - și pentru obținerea unei vederi mai bune în condiții de lumină slabă sau pe timp de noapte.

Lentilele fără tehnologia i.Scription corectează aberațiile doar pe baza refracției subiective. Valorile de refracție sunt obținute prin folosirea lentilelor de testare, în mod normal în spații bine iluminate. Prin urmare, prescripția este adecvată pentru lumina zilei însă fără a fi în mod obligatoriu adecvată și pentru condiții de lumină redusă. Însă i.Profiler® măsoară și ochiul cu pupila pacientului dilatată, imitând așadar vederea nocturnă, putând obține astfel informațiile necesare. Astfel sunt obținute lentile care oferă o vedere optimă atât în timpul zilei cât și în condiții de lumină redusă sau pe timp de noapte. Totodată, și sensibilitatea la contrast este adesea mărită în urma diminuării efectelor de halou pe retină.

Cu toate că i.Profiler® nu poate testa percepția culorilor la un nivel suficient din cauza rolului cheie jucat de retină, a fost demonstrat faptul că vederea clară este o condiție obligatorie pentru percepția unor culori bogate, saturate. Aceasta înseamnă că, în multe cazuri, un set de lentile mai precise duce la o percepție a culorilor îmbunătățită.

Fiindcă veni vorba, și ochii copiilor (începând cu vârsta de 4 ani) au de câștigat de pe urma măsurătorilor efectuate cu i.Profiler®. Gradul ridicat de automatizare al procesului de măsurare permite profesionistului din domeniul îngrijirii vederii să se concentreze asupra micului pacient în timp ce aparatul se ocupă de măsurători.

Numai leziunile sau bolile, precum cataracta, care apar în mod inevitabil începând cu o anumită vârstă, pot împiedica îmbunătățirea performanței vizuale cu ochelari. Cristalinul devine încețoșat și întunecat. Singurul remediu constă în operația de cataractă care constă în înlocuirea cristalinului opacifiat cu un cristalin artificial transparent.

Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

Clipire, plâns şi vederea de stele Ce face ochii aşa speciali

Să înțelegem vederea 16 oct. 2017

Tags:

Intervenție chirurgicală în locul ochelarilor? Bucurați-vă din nou de o vedere excelentă fără ochelari - iată ce promite intervenția chirurgicală cu laser. Însă atenție: Procedura are și unele riscuri inerente

Să înțelegem vederea 16 oct. 2017

Tags:

Cum funcționează vederea cromatică? Și ce înseamnă aceasta pentru persoanele care poartă ochelari de soare?

Să înțelegem vederea 16 oct. 2017

Tags:

Ce este centrul de rotație al ochiului? Un punct special din ochi joacă un rol mai mult decât esențial în producerea lentilelor pentru ochelari ZEISS

Să înțelegem vederea 16 oct. 2017

Tags:

Produse asemanatoare